По своїй суті, ця випічка більше є тартом, пирогом або чізкейк, але більшість господинь називають її не інакше, ніж торт «Сльози ангела». Красиве інтригуючу назву, ефектний і щоразу неповторний зовнішній вигляд у сукупності з граничною простотою приготування зробили цей десерт дуже популярним.
Сирний торт «Сльози ангела» – класичний рецепт
Рецепт класичного варіанту цього ласощі не складний. Воно складається з трьох шарів: пісочного коржа з тіста, замішаного холодним способом, ніжною сирною прошарку і легких «хмаринок» безе, зарумяненных до карамельної скоринки.
Щоб приготувати тісто для десерту потрібно:
- 80 г жирного масла;
- 40 г пудри з білого цукру;
- 5 г пекарського порошку;
- 130 г у/з борошна;
- 1 велике яйце.
Склад сирного шару, крім півкіло сиру, передбачає використання:
- 100 г жирної (краще базарної) сметани;
- 100 г цукрового піску;
- 2,5 г ваніліну;
- 20 г манної крупи;
- 3 жовтка.
Увінчати ласощі красивими хвилями безе допоможуть:
- 3 білка;
- 100 г пудри з білого цукру.
Класична рецептура покроково:
- Сипучі компоненти тіста просіяти і змішати, потім порубати в крихту разом з холодним маслом. Додавши яйце, зліпити з олійних крихт однорідний грудочку, який протягом півгодини для стабілізації потримати в холоді.
- Всі інгредієнти сирного шару з’єднати разом і перетворити в однорідну суміш без грудочок і крупинок. Цієї начинки теж не зайвим буде постояти деякий час при кімнатній температурі, щоб манна крупа набухла.
Манна крупа в складі потрібна для більшої в’язкості маси – вона прибирає всю зайву вологу. В залежності від консистенції сиру її може знадобитися більше або менше. Якщо манки не виявилося під рукою, можна сміливо замінити борошном або крохмалем.
- Дно і борти рознімної форми простелити пергаментом. На низ укласти коло з пісочного тіста, сформувавши невеликі бортики. На нього вилити сирну начинку, розрівняти і відправити на 30 – 40 хвилин у гарячу духовку (температура – 180 °С).
- Білки і цукрову пудру збити до піни, яка не буде стікати по стінках миски. Викласти безе на вже «схопився» сирний шар і довести до карамельної скоринки в духовці, але вже при 140 градусах.
Подавати торт можна після повного охолодження і появи на його поверхні карамельних «сльозинок» – не інакше, як Ангел наплакав!
Як приготувати торт в мультиварці
У випічки, приготовленої в мультиварці, є один недолік – відсутність рум’яної скоринки зверху. Але для такого торта це не є недоліком, оскільки на білосніжному суфле крапельки «сліз» виглядають ще красивіше.
Перелік необхідних продуктів на чашу мультиварки:
- півпачки жирного масла;
- 60 г сметани (порівну в основу і в сирний шар);
- 3 яйця (білки – для безе, жовтки – одні в тісто і два в сир);
- 150 г солодкого піску, з них 50 г – в тісто;
- 5 г розпушувача;
- 130 г у/c борошна;
- півкіло сиру;
- 100 г солодкої пудри.
Готуємо в мультиварці наступним чином:
- У миску для замішування тіста просіяти борошно, розпушувач, всипати цукор, додати рубане кубиками масло і розтерти все в крихту. Далі, додавши сметану і жовток, зібрати тісто в колобок, упакувати в харчову плівку і на півгодини відправити в холод.
- На дно чаші мультиварки укласти аркуш паперу для випічки так, щоб за його краї було зручно згодом отримати готовий пиріг. Зверху розмістити розкачану з пісочного тіста коржик, яка покриє повністю дно і дозволить сформувати невеликі бортики. Включити режим «Випічка» на 30 хвилин.
- Сир, цукор, сметану і жовтки перебити блендером до однорідності. Якщо сир пастоподобный, то всі інгредієнти можна просто розім’яти картофелемялкой до однорідності.
- Білки збити разом з цукровою пудрою до м’яких піків, маса не повинна стати щільною і глянсовою. На пропеченою основі рівномірно розподілити спочатку сирну начинку, а потім – шар солодкої яєчної піни.
- Далі торт готувати 60 хвилин, скориставшись опцією «Випічка».
Готовий десерт обережно вийняти з чаші, потягнувши за пергамент, і охолодити, накривши великою мискою або каструлею.
Десерт з персиками
Завдяки творожному шару в торт «Сльози ангела» можна додавати різні фрукти і ягоди. Одним з варіантів такої фруктової ноти можуть стати консервовані персики.
У цьому випадку пропорції інгредієнтів для тіста на роз’ємну форму діаметром 26 см будуть такими:
- 1 ціле яйце і 2 жовтки;
- 50 р цукрової пудри;
- 75 г вершкового масла;
- 5 – 7 г розпушувача;
- 150 г борошна.
Для сирного шару слід підготувати:
- 1000 г сиру;
- 200 мл молока;
- 150 мл жирних вершків;
- 200 г цукру;
- 40 г кукурудзяного крохмалю;
- 2 – 3 г ваніліну;
- 2 яйця і 4 жовтки;
- 5 г лимонної цедри;
- 7 половинок консервованих персиків.
Для верхнього шару безе потрібні тільки:
- 3 білка;
- 100 г цукру.
Хід роботи:
- М’яке масло збити міксером разом з цукром, потім по одному ввести яйце і два жовтки. У цю масу просіяти борошно і розпушувач. Замісити пісочне тісто пластичне, яке руками рівномірно розподілити у формі.
- Сир протерти через дрібнопористе сито. Яйця і жовтки збити з цукром до повного розчинення крупинок. Крохмаль розвести в молоці. Далі змішати протертий сир і яйця з цукром, вершки і молоко з крохмалем, цедру і ванілін. Масу добре збити міксером до пишноти.
- Вилити сирну начинку на основу з тіста. Втопити в цій масі половинки персиків, рівномірно розподіляючи їх по поверхні. Сформований торт відправити на 50 – 60 хвилин в духовку, прогріту до 170 – 180 градусів.
- Потім збиті до м’яких піків з цукром білки викласти на встигла добре ущільнитися сирну начинку і відправити в духовку до кремової карамельної скоринки.
- Остудити готовий торт у формі і подавати після появи «сліз».
Шоколадно-малиновий торт «Сльози ангела»
Шоколадний смак піщаної основи, солодкість свіжої малини і ніжність суфлейного шару не залишать нікого байдужим.
Щоб приготувати таку варіацію десерту, для тесту необхідно взяти:
- 100 г вершкового масла;
- 2 жовтка;
- 100 г цукру;
- 1 ціле яйце;
- 7 г розпушувача;
- 50 г какао-порошку;
- 130 г борошна.
До складу сирно-малинового шару входять:
- 600 г сиру;
- 150 г цукру;
- 3 жовтка;
- 100 г сметани;
- 200 г свіжої малини.
Щоб приготувати суфле і прикрасити готовий торт потрібно:
- 4 білка;
- 200 г цукрової пудри;
- 50 г розтопленого темного шоколаду.
Технологія випічки:
- Какао, борошно і розпушувач зсипати в одну ємність, гарненько змішати все віночком і порубати разом з холодним вершковим маслом. Жовтки і яйце розтерти разом з цукром, щоб вийшла однорідна рідка суміш.
- Зв’язати масляну крихту за допомогою солодкої яєчної суміші в однорідний грудку пісочного тіста, яке потім прибрати на 15 – 20 хвилин у холодильник.
- Потім розподілити стабілізувати масу по дну і стінкам форми для випічки і випікати до напівготовності приблизно чверть години при 180 градусах.
- Всі інгредієнти сирного шару, крім ягід малини, покласти в блендер і перебити в гомогенний крем, який перекласти в кондитерський мішок або щільний поліетиленовий пакет.
- Біля мішка з кремом відрізати невеликий куточок, щоб було зручно тонким шаром покрити дно запеченої основи торта. На цей шар крему акуратно по всій поверхні укласти плоди малини. Далі зробивши більший зріз, покрити зверху залишилися кремом.
- Торт повернути на 20 – 30 хвилин в духовку. Тим часом білки збити разом з цукром в пишну пінну масу, яку через зазначений час рівномірно розподілити по «зітнулися» творожному шару. Ще на 15 – 20 хвилин відправити торт в духовку.
- Готовий десерт дістати з духовки і прикрасити тонкими нитками з розтопленого шоколаду. Малюнок при цьому не повинен бути занадто частим. Потім випічку необхідно повернути в вимкнену духовку до повного охолодження.
Готуємо з Іриною Хлебниковой
В арсеналі відомого фуд-блогера Ірини Хлебниковой теж є рецепт цього надзвичайно гарного торта.
Кулінар пропонує для тіста взяти:
- 160 г просіяного пшеничного борошна;
- 80 г холодного вершкового масла;
- 40 р мелкокристаллического цукру;
- 5 г пекарського порошку;
- 30 г сметани жирністю 15%;
- 1 жовток курячого яйця.
Смачний сирний шар Ірина готує з:
- 500 г ніжного пастоподібного сиру;
- 100 г сметани 15%;
- 3 жовтків;
- 200 г цукру;
- 25 г манки;
- 10 г ванільного цукру.
Верхній шар десерту – збиті з цукром білки.
Співвідношення компонентів у запропонованому Хлебниковой рецепті наступне:
- 4 білка;
- 100 г цукрового піску.
Послідовність приготування:
- Масло розтерти в крихту з сухими компонентами (цукор, розпушувач і борошно). Крихту зв’язати в однорідне тісто, додавши сметану і жовток. Тесту дати стабілізуватися на холоді не більше 15 хвилин.
- Складові сирної начинки розтерти до однорідної маси, щоб цукор розчинився і при перетиранні між пальцями не відчувалися крупинки.
- Тісто розкачати між двома шарами поліетиленової плівки до потрібного розміру. Потім перенести його на форму і сконструювати основу десерту. Заготівлю поставити в морозильник на 20 – 30 хвилин.
- Заморожену основу з тіста поставити на чверть години в попередньо розігріту до 180 градусів духовку до легкого зарум’янювання країв.
- Далі на основу викласти начинку з сиру. Знову повернути випічку на 30 хвилин у духовку, знизивши її температуру до 160 градусів.
- Білки збити спочатку без цукру до м’яких піків. Потім потроху додати солодкий пісок і збити всі разом до утворення більш щільної консистенції. Викласти білкову масу на «схватившуюся» і стала досить щільною сирну начинку і готувати ще 15 хвилин.
Щоб на поверхні торта з’явилися «слізки», потрібно вимкнути духовку, провітрити і повернути торт до повного охолодження.
Як гарно оформити та подати торт
Торт «Сльози ангела» не потребує якомусь складному і додатковому декорі. Його окрасою стануть карамельні крапельки конденсату, що виступили на поверхні суфле. У «сльозинок» є одна особливість: вони вважають за краще з’являтися в западинах і заглибинах на поверхні, що дозволяє створювати цікаві узори з них на десерт.
Наприклад, можна ідеально розрівняти яєчну піну, а потім за допомогою бамбукової шпажки намалювати спіраль на поверхні. Тоді крапельки «сліз» також будуть розташовані по спіралі. З допомогою кондитерської насадки можна сформувати на поверхні троянди, тоді крапельки на них будуть виглядати, як роса.
Але і без спеціальних пристосувань, виклавши безе ложкою і нею ж сформувавши на поверхні хаотичні хвилі, можна отримати красивий десерт. Подавати торт можна цілком, або попередньо нарізавши на порційні сегменти.
Калорійність представлених рецептів
Сирний торт «Сльози ангела», як і більшість десертів на основі сиру, не відноситься до екстремально калорійних страв. Далі наведена калорійність запропонованих вище варіантів цього торта, розрахована на приготування з використанням жирного сиру.
При бажанні, ці показники можна знизити, вибравши менш жирний або зовсім знежирений сир
Назва рецепта | Калорійність, ккал/100 г |
Сирний торт «Сльози ангела» – класичний рецепт | 276,2 |
Рецепт в мультиварці | 294,3 |
Десерт з персиками | 232,7 |
Шоколадно-малиновий торт «Сльози ангела» | 247,7 |
«Сльози ангела» від Ірини Хлебниковой | 288,0 |
Дивно, але такий складний за видом десерт, виявляється неймовірно простим у виконанні. Спробуйте і можете не сумніватися – він стане одним з ваших солодких фаворитів!