Торт сметанник – 6 простих рецептів приготування

Напевно, немає людини, жодного разу, не лакомившегося смачним тортом сметанником. У кожної господині є в блокнотику рецепт цього десерту. І кожна знає, як зробити торт неповторним, додавши до основних продуктів якийсь особливий компонент.

Класичний торт сметанник

Хоча чіткої рецептури у приготування сметанника немає, – у кожній родині його роблять по-своєму – все ж є спосіб випічки, який можна визнати традиційним, класичним. Беруться тільки ті продукти, без яких неможливо обійтися. Ключовий момент (в будь-якому рецепті) – це сметана. Вона йде і в тісто, і в крем. І якщо для тесту можна брати не жирний і не зовсім свіжий компонент, то в крем потрібен кисломолочний продукт пожирніше і свіжіше.

Ласощі виходить гарним, легким, з ніжною текстурою.

Що знадобиться для класичного сметанника?

Для тіста

  • три яєчка;
  • стакан цукру-піску;
  • сметана (піде навіть не надто свіжа) – ¼ літра;
  • пшеничне борошно – 250 грамів;
  • сіль – ½ чайної ложечки;
  • трошки ваніліну.

Для крему:

  • стакан цукрового піску;
  • холодна сметана – 350 грамів.

Беремося за приготування. Насамперед, займаємося тестом.

  • Усі яєчка розбиваємо в цукор і перетворюємо в солодку піну.
  • В яєчно-цукрову суміш додаємо сметану.
  • Потім потроху, тонкої струменем, всипаємо борошно. Туди ж відправляємо сіль і ванілін. Вимішуємо тісто.
  • Тісто можна вилити у форму для випічки (яку потрібно перед цим змастити маслом) і поставити в заздалегідь розігріту духовку. Хай печеться. А ми тим часом перейдемо до приготування крему.
  • Процес дуже простий. Всього-то й потрібно, що збити холодну сметану і склянку цукру.
  • Випечений бісквіт розрізаємо навпіл. Кожну частину щедро промазуємо кремом з усіх боків, складаємо в одну конструкцію і залишаємо на пару годин у холодильнику. За цей час випічка добре просочиться.
  • Якщо хочеться, можна посипати готову страву горіхової і шоколадної крихтою. Але можна і обійтися і без того класичний торт сметанник вийшов чудовим.

Шоколадно-сметанне ласощі

Це рецепт для шоколадоманів, хто і дня не може прожити без шоколаду. Такий сметанник прийшов до нас із Франції, славиться вишуканою кухнею. Тортик виходить дуже ніжним і ароматним.

Його не обов’язково поливати кремом – десерт і сам по собі гарний. Але якщо потрібен святковий варіант, можна спорудити глазур з шоколаду або крем вершковий, йогуртовий.

Знадобляться продукти:

  • сирі яйця – чотири штуки;
  • цукор-пісок – ½ склянки;
  • борошно – візьмемо півтори склянки;
  • вершкове масло – 130-150 грамів буде достатньо;
  • свіжа сметана – досить склянки;
  • сіль — ½ чайної ложечки;
  • харчова сода – вистачить чайної ложки;
  • плитка чорного шоколаду.
Дивіться також:  Торт з маскарпоне – 8 рецептів, як приготувати смачний торт з ніжним вершковим сиром

Всі складові під рукою, приступаємо до готування.

  • Розтопимо масло і шоколадну плитку. Будемо робити це на середньому вогні і окремо. Після чого компоненти з’єднати і перемішати. Найкраще – дерев’яною ложкою.
  • В олійно-шоколадну суміш відправляємо цукор-пісок. Його кристали мають до кінця розчинитися в теплій рідкої маси.
  • Наступною йде сметана, і склад ще раз перемішується.
  • Збиваємо з допомогою міксера яйця, поки не вийде пишна піна. Вводимо їх в шоколадну суміш, підсолюємо все і знову перемішуємо.
  • Борошно з содою в основу для торта всипаємо в останню чергу, невеликими порціями. Замішуємо тісто.
  • Поміщаємо його у форму для випічки, вже змащену маслом, і ставимо в розігріту до 180 С духовку. У такій температурі тісто проведе 20 хвилин. А потім ще 10 – за 160 С.

Як приготувати багатошаровий сметанник?

Незважаючи на відносну простоту, торт може виглядати досить урочисто і прикрасить будь-який святковий стіл, якщо приготувати багатошаровий сметанник. Для початку спробуємо зробити десерт хоча б з чотирьох шарів.

Для цього на тісто знадобляться:

  • пара склянок цукру-піску;
  • стільки ж високосортної пшеничного борошна;
  • пекарський порошок – вистачить двох чайних ложок;
  • сирі курячі яйця – 4 штуки;
  • сметана – 350-400 грамів;
  • по дві столові ложки макового насіння і порошку какао;
  • рослинна олія без запаху – остаточно двох столових ложок;
  • за жмене подрібнених горіхів (зазвичай для сметанника беруть волоські) і родзинок.

На крем:

  • сметана – знадобиться не менше 800 грамів;
  • цукрова пудра – візьмемо на власний смак.

Готувати будемо по інструкції.

  • Яйця і цукровий пісок міксером перетворюємо в густу піну.
  • В солодку яєчну суміш вводимо сметану, туди ж вливаємо олію. Всі компоненти перемішуємо.
  • Заздалегідь просіяне борошно обережно всипаємо в рідку масу, в неї вводимо розпушувач. В результаті вимішування повинно вийти гладеньке, без грудок тісто за консистенцією, як у густої сметани.
  • Розподіляємо тісто по чотирьох мисках. У кожну порцію додаємо горіхи, мак, родзинки і какао-порошок.
  • Коржі будемо випікати окремо, по черзі, уклавши на спеціальний папір. Духовку заздалегідь розжарюємо до 200 С. В ній коржі испекутся через 15-20 хвилин.
  • Остиглі коржі з усіх боків щедро промаж густим солодким кремом зі сметани з цукровою пудрою.
  • З’єднаємо з коржів чотиришаровий сметанник і дамо йому просочитися. Для цього торт повинен провести в холодильнику не менше шести годин.
Дивіться також:  Печені яблука в духовці – 7 рецептів

Як приготувати десерт на сковороді?

Таким способом часто користувалися наші бабусі. Сметанник на сковороді був простим і швидким варіантом отримати смачне ласощі. Чимало хазяєчок і сьогодні їм користуються. Особливість такого рецепту в тому, що тісто роблять не рідке, як у випадку з духовкою, а туге, яке потрібно буде розкачати.

Необхідні продукти для тіста:

  • цукор-пісок – сто грамів;
  • маргарин (краще вершковий) – така ж кількість;
  • сметана – візьмемо 80-90 грамів;
  • одне сире яєчко;
  • по одній чайній ложці імбиру, соди, мускатного горіха і лимонної цедри;
  • стільки ж пекарського порошку;
  • борошно – цілком вистачить 250-260 грамів.

Для крему:

  • сир – досить 200 грамів;
  • сметана – знадобиться 400 грамів;
  • цукровий пісок – не менше 100 грамів.

Як будемо готувати?

  • Заздалегідь розм’якшений маргарин перетираємо з цукровим піском.
  • Після додаємо в суміш сметану і вбиваємо яєчко. Всі інгредієнти перемішуємо.
  • Далі можна всипати прянощі і гарненько змішати, домагаючись однорідної консистенції.
  • В окрему глибоку піалу просіваємо борошно і з’єднуємо її з порошком-розпушувачем.
  • Сухі продукти в два прийоми вводимо в рідку ароматну суміш і вимішуємо туге, однорідної консистенції, тісто. Скачуємо його в кулю, відправляємо охолонути з годинку в холодильнику.
  • «Свіже» тісто розділяємо на шість-сім частин, які розгортаємо в круглі коржі однакового розміру.
  • Випікаємо з обох сторін на сковорідці, поки не помітимо появи пухирців.
  • Залишимо основу охолоджуватися, а поки беремося за крем. Сир перетрем через сито (або розімніть вилкою), щоб прибрати грудочки.
  • З’єднуємо сир зі сметаною, потроху додаючи в суміш цукор. Цю процедуру краще проводити з допомогою міксера.
  • Промазуємо кожен корж кремом, збираємо торт. Покриваємо сирним кремом його верх і боки.

Якщо є бажання, для повноти смаку можна присипати сметанник горіховою або шоколадною крихтою.

В мультиварці – просто і смачно

Якщо покликати на допомогу» мультиварку, можна буде одночасно зайнятися ще щось по дому, поки прилад буде зайнятий справою. Пропонуємо спробувати спекти в мультиварці яблучний сметанник.

Для нього знадобляться наступні інгредієнти:

  • трохи менше півкілограма сметани;
  • п’ять свіжих яєчок;
  • 200 грамів вершкового масла;
  • 300 грамів хорошою пшеничного борошна;
  • чверть кілограма цукрового піску;
  • трішки кориці;
  • чотири не особливо великих яблука. Краще підійдуть міцні, будь кисло-солодкого сорту.

Починаємо приготування з тіста.

  • Замішуємо основу. Масло з холодильника заздалегідь не дістаємо: його зручніше стругать шматочками. До маслу висипаємо борошно, вбиваємо одне яєчко, додаємо цукор-пісок. Залишається замісити тісто.
  • Мультиварочную чашу змащуємо маслом, вкладаємо всередину тісто. Потім ємність з тістом треба прибрати хоча б на годину в холодильник.
    В цей час встигнемо приготувати крем.
  • Залишки цукру, сметану і чотири яйця покласти в чашу блендера і збиваємо. Нам потрібна густа однорідна консистенція. В процесі обробки суміш значно зросте. Не турбуйтеся: це знак, що ви все робите правильно.
  • У сметанную масу вводимо фрукти, нарізані тонкими пластинками. Додаємо заливку до охолодженого тіста, наверх кладемо шматочки яблук, зверху трошки притрусим корицею.
  • Пекти торт в мультиварці потрібно хвилин 50, встановивши режим «Випічка».
  • Після сигналу готовності дамо сметаннику охолонути прямо в мультиварці. Тоді його буде легко вийняти.
Дивіться також:  Профітролі з заварним кремом – 9 рецептів приготування

Лінивий сметанник з домашнім варенням

Для тих, хто воліє не проводити на кухні багато часу, але, ні в якому разі не на шкоду смаку страв, справжньою знахідкою буде рецепт ледачого — відкритого сметанника, присмаченого якимось домашнім варенням. І смачно, і легко, і швидко. Те, що потрібно сучасній жінці, у якої на рахунку кожна хвилина.

Приготувати торт сметанник можна з:

  • 300 грамів пшеничного борошна;
  • п’яти сирих яєць;
  • чайної ложечки пекарського порошку;
  • 400 грамів сметани (потрібна свіжа, якщо не висока, то хоча б середньої жирності);
  • 100 грамів звичайного цукрового піску;
  • такої ж кількості якісного коров’ячого масла;
  • 10 грамів ванілі;
  • 100 грамів домашнього варення. Візьмемо вишневе, щоб надати ласощів легку нотку кислинки.

Порядок дій такий.

  • Тверде масло з холодильника крупно натремо на тертці.
  • Борошно просіваємо, щоб вона надихалася», і з’єднуємо з розпушувачем.
  • В отриману суху суміш кладемо масло, половину цукру, одне яєчко. Замішуємо тісто: по консистенції воно повинно нагадувати пісочне.
  • Вибираємо форму для випічки з високими бортиками і змащуємо її маслом. У ємність кладемо тісто (перед цим ми його розкатали), щоб воно прилягало до бортів. Ту частину, яка піднялася дуже високо і звісилася, обрізаємо.
  • Споруджуємо начинку – сметану, ваніль, яйця, що залишилися, перетворюємо блендером в густий крем, який обережно додаємо варення. Виливаємо начинку в тісто таким чином, щоб вона лягла нижче рівня бортів з тіста хоча б на пару сантиметрів.
  • Печемо ледачий сметанник в духовці приблизно 40 хвилин при 180 С.
  • Коли торт трохи остудится прямо у формі, виймаємо і прибираємо в холодильник. Так він повинен постояти три години. А якщо залишити сметанник на всю ніч, він буде ще смачніше.
Прокрутка до верху