Історія походження відомого на весь світ італійського десерту оповита таємницями і міфами. Правда, багато кондитери вважають, що вся міфологія потрібна лише для того, щоб підкреслити винятковість такого десерту. І дійсно, «Тірамісу» – торт, який важко порівняти з іншими десертами. Його смак змушує поглянути на світ іншими очима. Навіть крихітний шматочок здатний впоратися з будь депресією і подарувати справжнє романтичний настрій.
Класичний рецепт
«Тірамісу» – улюблений багатьма італійський шедевр, який об’єднав в собі приємний присмак кави і мигдалю, а також повітряний крем.
Основа вишуканого десерту – це печиво «Савоярді» і сир «Маскарпоне».
Інгредієнти:
• два яйця;
• 120 г «Савоярді»;
• чашка чорної кави;
• 240 г «Маскарпоне»;
• чотири ложки цукрової пудри;
• ложка лікеру «Амаретто»;
• какао.
Спосіб приготування:
1. Приготування «Тірамісу» почнемо з кавою. Для цього потрібно зварити «еспресо», тобто міцну каву. Візьміть турку, чашку води і дві ложечки меленої кави, зваріть напій і остудіть.
2. Чергу за яйцями, які обов’язково повинні бути свіжими. Перш ніж розділити яйця на складові, їх потрібно добре промити. Білки вспениваем в чистому посуді до щільної піни з додаванням двох ложок солодкої пудри. У жовтки висипаємо залишилася пудру і також добре збиваємо до однорідності.
3. Тепер солодкі жовтки змішуємо з сиром і акуратно додаємо білкову масу. Перемішуємо дуже дбайливо, щоб крем вийшов повітряним.
4. У кави вливаємо лікер, який додасть десерту присмак мигдалю.
Якщо не бажаєте використовувати алкоголь, то його можна замінити мигдальної есенцією.
5. Переходимо до найголовнішого – формуємо торт. Для цього візьміть креманки або іншу прозору форму. Печива опускаємо в кавовий напій і розкладаємо в креманки шарами, при цьому кожен шар просочуємо кремовою масою. Присипаємо десерт какао і відправляємо в холодильник, щоб «Тірамісу» добре просочився.
З печива без випічки
Тірамісу виділяється серед інших десертів не тільки своїм приголомшливим смаком, але і тим, що не вимагає випічки. Просто купуємо готові печива і приступаємо до створення італійського шедевра.
Інгредієнти:
• 230 г «Маскарпоне»;
• 180 г «Савоярді» (пісочне печиво);
• чашка чорної кави;
• 60 г цукрового піску;
• какао.
Спосіб приготування:
1. Знайти якісний сир «Маскарпоне» досить складно, тому багато господинь для приготування крему купують нежирний сир, сметану і ванілін. Інгредієнти ретельно перемішують блендером до утворення ніжної текстури.
2. Печиво кладемо на кілька секунд в кавовий напій і викладаємо шарами на тарілці. Кожен шар промазуємо кремом.
3. Останній кремовий шар прикрашаємо какао і відправляємо десерт на дві години в холодильник.
Муссовый десерт
Муссовый «Тірамісу» – це ніжний десерт, який оцінять навіть найвибагливіші гурмани. Як і для класичного рецепту, нам потрібен міцний кава, лікер для аромату, ну і звичайно ніжний сир «Маскарпоне».
Інгредієнти:
• готовий бісквітний корж;
• дві чашки кавового напою;
• чотири яйця плюс два жовтки;
• желатин;
• 160 г солодкої пудри;
• 70 г звичайного цукру;
• 320 мл вершків;
• 480 г «Маскарпоне»;
• 70 мл вершкового лікеру «Бейліс».
Спосіб приготування:
1. Два жовтки збиваємо з звичайним цукром до білої пишної піни.
2. Ставимо На плиту вершки. Як тільки вони добре прогріються, вливаємо солодкі жовтки, кавовий напій і ложку алкоголю. На малому вогні прогріваємо інгредієнти до загустіння маси.
3. В гарячий кавовий крем для «Тірамісу» додаємо желатин, виливаємо отриманий склад в силіконову форму і даємо час мусу застигнути.
4. Тепер готуємо ще один білий крем з яєць, солодкою пудри, сиру і лікеру. В отриману масу також додаємо желатин і чекаємо застигання.
5. На готовий, просочений кави, бісквіт викладаємо білий шар крему, потім муссовый кавовий і знову білий. Десерт можна посипати какао або полити шоколадною глазур’ю.
Млинцевий торт «Тірамісу»
Млинцевий «Тірамісу» об’єднав в собі російську та італійську кухню. Такий десерт обов’язково припаде до душі не лише наших співвітчизників, але і італійським гостям. Як приготувати «Тірамісу» з російських млинців ви дізнаєтеся прямо зараз.
Інгредієнти:
• 480 г «Маскарпоне»;
• 300 г борошна;
• десять яєць;
• 130 мл лікеру «Бейліс»;
• 170 г вершкового масла;
• 280 г білого цукру;
• какао;
• 4 ст. молока.
Спосіб приготування:
1. Першим ділом приготуємо млинці. Замішуємо тісто з половини яєць, цукру і лікеру, а також молока, масла і муки. Тісто має відпочити кілька годин.
2. Звичайним способом випікаємо млинці.
3. Залишилися яйця і солодкий пісок збиваємо, але окремо білки і жовтки. Потім дві маси з’єднуємо, додаємо сир і лікер.
4. Тепер все просто – викладаємо млинці на блюдо, при цьому кожен промазуємо кремом. Готовий млинцевий торт прикрашаємо какао-порошком.
Як приготувати без яєць
Тірамісу можна приготувати і без участі яєць, замість них будемо використовувати жирні вершки.
Десерт буде таким же смачним і ніжним, правда, калорій в ньому істотно зрости.
Інгредієнти:
• 280 г печива «Савоярді»;
• чашка кави;
• 30 мл вершкового лікеру;
• п’ять ложок солодкої пудри;
• чашка вершків (30%);
• 480 г «Маскарпоне»;
• какао.
Спосіб приготування:
1. Для крему збиваємо вершки, пудру і сир.
2. У кави вливаємо лікер і вмочаємо в ароматному напої печива. Розкладаємо заготовки шарами, чергуючи з кремовим шаром.
3. Зібраний десерт присипаємо какао і даємо йому час просочитися.
На основі бісквіта
Традиційний «Тірамісу» готується тільки з «Савоярді». Однак знайти його в наших магазинах не завжди вдається. Бісквіт ніяк не можна вважати заміною італійському печінкою, але такий торт все одно виходить смачним.
З допомогою бісквітних коржів можна приготувати святковий десерт. В якості прикраси зручно використовувати шоколадні крихти або за допомогою кондитерського мішка перетворити торт оригінальними візерунками з шоколадного крему.
Інгредієнти:
• дві чашки вершків;
• по ½ ст. пудри, цукру та борошна;
• по 20 г крохмалю і масла;
• чотири яйця;
• 480 г «Маскарпоне»;
• 130 мл кави;
• 80 мл лікеру «Бейліс»;
• шоколад.
Спосіб приготування:
1. Для бісквітного тіста збиваємо яйця з цукром, потім додаємо масло, борошно і крохмаль. Ще раз добре все збиваємо до однорідності.
2. З отриманого тесту випікаємо бісквіт. Остуджуємо йому, розрізаємо на дві половини вздовж і кожен корж просочуємо кавовим напоєм з додаванням ароматного лікеру.
3. Вершки збиваємо з пудрою і перемішуємо з сиром. Отриманим кремом промазуємо коржі. Прикрашаємо десерт на свій розсуд.
Торт «Тірамісу» з сиром
Італійські кондитери наполягають на тому, що справжній «Тірамісу» можна приготувати тільки з «Маскарпоне» і ніякими іншими аналогами його замінити не можна. Але якісний домашній сир і правильний підхід до приготування дозволить створити такий десерт, смак якого ні в чому не поступається «Тірамісу» з італійським сиром.
Інгредієнти:
• чотири яйця;
• півчашки лікеру;
• 140 г солодкої пудри;
• півкіло сиру;
• по 60 г сметани і йогурту (натурального);
• 220 мл кави;
• 280 г «Савоярді»;
• какао.
Спосіб приготування:
1. Збиваємо Блендером сир разом зі сметаною і йогуртом. Маса повинна вийти ніжною, гладкою, без грудочок.
2. Яйця поділяємо на білки і жовтки, кожну складову яйця збиваємо з цукровою пудрою.
3. З’єднуємо білкову та жовткову масу, вводимо сирний крем.
4. У форму викладаємо шарами «Савоярді», просочені ароматною кавою, разом з кремом. Останній кремовий шар присипаємо какао.
З вершками
«Тірамісу» отримав визнання по всьому світу, тому не дивно, що з’явилися різні варіації його приготування. Так, в рецепті виникли вершки, смак яких не псує десерт, а навпаки, надає йому ніжний вершковий смак.
Інгредієнти:
• три жовтка;
• 320 г італійського сиру;
• 220 мл вершків;
• 35 г ванільною цукрової пудри;
• 220 г «Савоярді»;
• 70 г звичайного цукру;
• 50 мл рому;
• 60 г меленої кави;
• какао.
Спосіб приготування:
1. З меленої кави варимо міцний напій, остуджуємо і перемішуємо його з ромом.
2. Далі збиваємо жовтки з цукром і додаємо до отриманої маси сир.
3. Вершки збовтуємо разом з пудрою, з’єднуємо з сирною масою і вимішуємо до кремоподібної текстури.
4. Дно форми закриваємо шаром крему, зверху розподіляємо просочені ароматною кавою печива, потім знову слідує шар крему. Так продовжуємо формувати десерт, поки не закінчаться продукти. Останнім повинен бути кремовий шар. Його посипаємо какао.
5. Готовий «Тірамісу» з «Маскарпоне» подаємо охолодженим.
Торт «Тірамісу» від Юлії Висоцької
Відома телезірка кулінарної програми Юлія Висоцька не змогла обійти стороною такий відомий італійський десерт. За її рецептом «Тірамісу» виходить ніжним, смачним і готується дуже швидко.
Інгредієнти:
• 380 г «Маскарпоне»;
• п’ять яєць;
• півсклянки цукрової пудри;
• дві ложки будь-якого коньяку;
• три ложечки кави;
• склянку теплої води;
• упаковка печива «Савоярді»;
• какао.
Спосіб приготування:
1. Ніжність і легкість десерту надає саме італійський сир, але перш ніж його додати в крем, необхідно окремо збити охолоджені білки, а також жовтки з цукровою пудрою. З’єднати дві отримані пишні маси і вмішати сир. Повинен вийти густий, але при цьому пишний крем.
2. Для просочення необхідно зварити міцний напій з води і перемелених кавових зерен. У остиглий кави слід додати коньяк.
3. Печива просочуються ароматною кавою, викладаються шарами в креманку, чергуючись з ніжним кремом. Останній кремовий шар присипається какао. Також можна додати подрібнений шоколад.
4. Сформований десерт витримують в холодильнику, щоб печива добре ввібрали в себе аромати кави і ніжність крему.
У приготуванні справжнього «Тірамісу» використовуються італійські печива, але ті «Савоярді», які продаються в наших магазинах, не тільки коштують дорого, але і поруч не лежали з цими виробами з Італії. Тому краще всього знайти рецепт приготування домашнього пісочного печива для «Тірамісу», тим більше що приготувати його зовсім не складно.