Шанувальникам вологих, щедро просочених і миттєво тануть у роті бісквітів безперечно варто спробувати спекти десерт, який отримав в російськомовних країнах назва торт «Три молока». На своїй батьківщині, в Латинській Америці, бежево-молочний пиріг відомий як Torta De Tres Leches. Незважаючи на таку екзотичну геолокацію, інгредієнти для нього цілком традиційні і доступні. Готується «молочний в світі торт» нескладно: за основу взято бісквіт, нагадує класичний, просочений трьома видами молока – цільним, згущеним і концентрованим.
Класичний рецепт
Наслідком неймовірної популярності торта «Три молока» по всьому світі стала величезна кількість варіацій приготування цього десерту. Складно сказати, яка з них є першоджерелом.
Щоб спекти максимально наближений до класичного рецепту пиріг, нам знадобляться наступні інгредієнти:
Для бісквіта
- 5 великих яєць;
- 1,5 склянки борошна;
- 10 г розпушувача;
- стакан цукру;
- 100-120 г вершкового масла;
- 220 мл молока;
- 1 ч. л. ванільного екстракту;
- щіпка солі.
Класичний рецепт просочення передбачає використання 3 молочних продуктів і рома:
- по 350 г концентрованого і згущеного молока;
- склянку кип’яченого молока цільного;
- 2 ст. л. рому.
Для покриття:
- 300 мл жирних вершків;
- склянка цукрової пудри.
Етапи приготування:
- Включаємо духовку (вона повинна добре прогрітися, поки буде готуватися тісто для бісквіта!) на 180 градусів.
- Молоко виливаємо в каструлю, ставимо на плиту, злегка підігріваємо. Додаємо в нього вершкове масло, вогонь не вимикаємо, поки воно повністю не розтопиться. Кип’ятити не треба!
- Білки відділяємо від жовтків. Перші збиваємо до стійких піків, потім додаємо половину цукру і продовжуємо роботу до його повного розчинення. Жовтки збиваємо до пишноти, висипаємо цукор, що залишився, продовжуємо, поки маса не загусне, а її колір з жовтого плавно не перейде в білястий.
- Борошно просіваємо, змішуємо з розпушувачем і сіллю.
- В цукрово-жовткову масу додаємо ванільний екстракт. Продовжуючи збивати, потроху додаємо борошно, потім акуратно вливаємо частина вершково-молочної рідини. Повторюємо дії до тих пір, поки не закінчаться інгредієнти.
- Переміщаємо в тісто готову білкову масу, акуратно вмішуємо її силіконової лопаткою, намагаючись не порушити структуру.
- Форму змащуємо маслом, посипаємо борошном. Класичний рецепт передбачає використання прямокутної ємності, приблизні розміри – 22х33 див.
- Викладаємо тісто, намагаючись не пошкодити його структуру, розрівнюємо лопаткою, відправляємо випікатися на півгодини. По закінченні цього часу духовку відключаємо, залишаючи в ній бісквіт ще на 20 хвилин.
- Поки печеться основа, готуємо просочення: змішуємо 3 виду молока з ромом, злегка збиваємо до однорідності.
- Теплий бісквіт проколюємо по всій поверхні шпажкою або вилкою з дрібними зубами. Неспішно заливаємо просоченням, щоб вона встигала вбиратися. У підсумку пиріг приблизно наполовину буде залитий рідиною. Створиться враження, що він у ній плаває, але нехай це вас не лякає – скоро вся заливка вбереться. 5 годин – мінімальний час, щоб торт «Три молока» настоявся.
- Останній крок – приготування наповнювача, для якого збиваємо вершки з цукровою пудрою до стану «піків». Покриваємо верхівку пирога (можна захопити і боки) отриманою масою незадовго до подачі на стіл. Для нанесення наповнювача можна скористатися лопаткою, кондитерським шприцом – тобто вибрати оптимальний для себе варіант.
Класичний Tres Leches готовий – можна насолоджуватися чудовим смаком!
«Tres Leches» в мультиварці
Популярний латиноамериканський пиріг можна приготувати і в мультиварці, скориставшись режимом «Випічка». Бісквітний корж в цієї диво-техніки виходить часом навіть вище, пишніше і ніжніше, ніж в духовці.
Щоб спекти смачний торт в мультиварці, скористаємося злегка видозміненим рецептом.
Інгредієнти для тіста:
- яйця – 4 шт.;
- борошно і цукор – по 1 склянці;
- рослинне масло – 3 ст. л.;
- розпушувач – 1 ч. л.;
- окріп – 3 ст. л.
Інгредієнти для заливки:
- вершки 20% – 150 г;
- концентроване молоко – 150 г;
- згущене молоко – 200 р.
Етапи приготування:
- Збиваємо яйця з цукром не менше 10 хвилин.
- Борошно просіваємо, додаємо розпушувач. Поступово вводимо суміш у збиті яйця. Ретельно, але без зайвих зусиль, перемішуємо тісто ложкою, захоплюючи його знизу вгору, поки не отримаємо однорідну консистенцію.
- Змішуємо масло з окропом, тонкою цівкою вливаємо в тісто, злегка перемішуючи його.
- Виливаємо отриману суміш у чашу. Встановлюємо на приладі режим «Випічка», виставляємо температуру до 180°С, час приготування – 1 годину.
- Після того як техніка сповістить звуковим сигналом про закінчення випічки, не потрібно відразу відкривати кришку. Важливо витримати бісквіт всередині ще приблизно чверть години, щоб під впливом різкої зміни температурного режиму він не обсипався.
- Поки корж настоюється, готуємо просочення – змішуємо всі молочні продукти.
- У готовому бісквіті робимо часті проколи. Рівномірно заливаємо торт молочним «соусом». Відправляємо Tres Leches на кілька годин, а краще навіть на всю ніч у холодильник.
Рада! Готовий десерт дуже м’який та ніжний, його легко пошкодити, витягуючи з чаші мультиварки. Тому поливати корж заливкою краще, попередньо помістивши його в роз’ємну форму для тортів. Можна також викласти пиріг на тарілку, в якій його планується подавати, але тоді доведеться з декількох шарів фольги спорудити по колу бортики – вони не дозволять молочної просочення витекти.
Десерт від Енді Шефа
Найпопулярніший фуд-блогер з Хабаровська Андрій Рудьков пропонує «сучасне рішення» по приготуванню Tres Leches. І просочення для торта, і сама основа дещо відрізняються від класичного рецепту, але від цього, на думку багатьох кулінарів, вони тільки виграють – терпкий шоколадний бісквіт-губка ідеально гармонує з молочною сумішшю, забезпечуючи десерту яскравий і багатий смак.
Нам знадобляться:
- 4 яйця;
- 150 г цукру;
- 100 г борошна;
- 15 г алкализированного какао;
- 5 г соди і 10 г розпушувача;
- по 200 г згущеного і кокосового молока;
- 250 г пастеризованого молока.
Етапи приготування:
- Змішуємо сухі інгредієнти віночком до однорідного стану, просіюємо.
- 75 г цукру збиваємо з жовтками до тих пір, поки маса істотно не збільшиться в об’ємі і не побіліє. Другі 75 г цукру збиваємо з білками, починаючи з низької швидкості і доходячи в підсумку до максимальної.
- У жовтки додаємо 1/3 частина білків, знизу вгору перемішуємо силіконової лопаткою. Знову додаємо 1/3 білків, половину сухих інгредієнтів, знову акуратно перемішуємо. Повторюємо дії, поки не введемо всі продукти. Тісто в підсумку повинно нагадувати піну – повітряну і пишну.
- Форму застеляємо пергаментом, викладаємо тісто, даємо йому настоятися 15 хвилин.
- Випікаємо в духовій шафі при 160 градусах 45 хвилин.
- Готуємо рідина для просочування, змішуючи три види молока і збиваючи вінчиком.
Зверніть увагу! Енді Шеф пропонує порізати готовий бісквіт на порційні шматки, потім кожен з них повністю занурити у просочення на 40-60 секунд. Десерт готовий, можна подавати гостям!
Торт «Три молока» від Ірини Хлебниковой
Ведуча популярного кулінарного каналу пропонує свою варіацію знаменитої випічки Tres Leches. Рецепт розрахований на форму 23х33 см, вага готового торта-пирога – 1,8 кг.
Інгредієнти для бісквітного коржа:
- 160 г борошна мінус 1 ст. л. з гіркою;
- 5 яєць;
- 1 ст. л. з гіркою кукурудзяного крохмалю;
- 200 г цукру;
- 5 г розпушувача;
- пакетик ванільного цукру;
- 80 мл молока;
- невелика щіпка солі.
Для просочення візьмемо:
- по 1 банці згущеного і концентрованого молока (приблизно по 380 г);
- 50 мл звичайного молока;
- чайну ложку екстракту ванілі.
Інгредієнти для верхнього шару:
- 500 мл вершків, краще брати жирні – 33% і вище;
- цукор за смаком;
- чайна ложка меленої кориці і половина чайної ложки ванільного екстракту.
Технологію приготування та випікання бісквіта, особливості просочення і покриття торта верхнім шаром Ірина використовує ідентичні описаним в класичному рецепті десерту.
Зі сметанним кремом
Любителям кулінарних експериментів варто спробувати новий смак десерту «Три молока». У ньому для просочення торта готується з додаванням сметани, і нею ж замінюються вершки, якими в класичному варіанті приготування покривався готовий пиріг.
Інгредієнти для просочення:
- стандартна банка згущеного молока;
- 250 мл вершків 20%;
- 400 мл сметани 15-20%;
- ванільний цукор за смаком.
Для крему знадобляться:
- жирна сметана – 400 г;
- цукрова пудра – 100 г;
- ваніль – 5 г або ванільний цукор за смаком.
Бісквіт готується традиційно, будь-яким із запропонованих вище способів. Просочують його молочною сумішшю 3 години при кімнатній температурі, потім стільки ж часу в холодильнику. Через 6 годин десерт покривають сметанним кремом, який готують шляхом збивання всіх інгредієнтів до густого стану. При бажанні торт посипають тертим шоколадом.
Рецепт від Тетяни Литвинової
Тришаровий десерт «Трес лечес» в інтерпретації українського ресторатора і телеведучої Тетяни Литвинової підкуповує відсутністю складних маніпуляцій і простотою інгредієнтів. Бісквіт прямо в духовці розшаровується, готовий торт виходить не тільки чудово смачним, але і ефектним в розрізі.
Інгредієнти:
- молоко – 0,5 л;
- цукор – 250 г;
- борошно – 120 г;
- яйця – 4 шт.;
- вершкове масло, попередньо розтоплене – 125 г;
- лимонний сік – 1 ч. л.;
- вода – 1 ст. л.;
- сіль, ванілін – за смаком.
Покрокове приготування:
- Жовтки збиваємо з цукром і ваніліном, вводимо в них поступово воду, вливаємо розтоплене масло.
- Солимо суміш, додаємо борошно і молоко. Акуратно перемішуємо.
- Білки збиваємо з лимонним соком до стійких піків. Вводимо масу в тісто.
- Випікаємо корж 40 хвилин при 150 градусах в духовці.
Просочення для торта за рецептом Тетяни Литвинової готується з таких компонентів:
- 750 мл 25% сметани;
- 250 мл 22% вершків;
- 400 мл згущеного молока;
- 3 г ванільного цукру.
Бісквіт густо проколюємо виделкою або шпажкою, заливаємо молочною сумішшю, наполягаємо мінімум 5 годин. Після цього за бажанням його можна покрити сметанним кремом.
Мексиканський торт «Три молока» з горілкою
Якщо ви думаєте, що цим споконвічно російською алкогольним напоєм доповнюється заливка для мексиканського торта, то глибоко помиляєтеся. Горілка додається в тісто перед випічкою коржа. Під час термообробки вона наситить його повітрям, у результаті пиріг вийде щільним, але пишним одночасно, підсмажений і по-особливому смачним.
Для бісквіта підійде як класичний рецепт, так і його варіації. Наприклад, така:
- 4 великих курячих яйця;
- склянка борошна;
- 15 мл горілки;
- 160 г цукрового піску;
- 5 г розпушувача.
Порядок роботи:
- Яйця і цукор збиваємо до піноподібного стану.
- В отриману суміш додаємо решту сухі інгредієнти.
- В останню чергу вливаємо горілку.
- Випікаємо корж при 170 градусах 30 хвилин в духовій шафі. Але не менш вдалим вийде по цьому рецепту торт і в мультиварці.
Для молочного асорті для просочування коржа знадобляться:
- 430 мл згущеного молока;
- 410 мл концентрованого молока без цукру;
- 200 мл цільного молока 3,5% жирності.
Три види молока збиваємо, заливаємо ними попередньо проколоті виделкою по всій поверхні бісквіт. Час, що рекомендується для просочення десерту Tres Leches, – 10 годин. Прикрашаємо молочний мексиканський торт збитими вершками.
Способів декорування цього улюбленого всьому світу пирога-торта придумано безліч: варена згущене молоко, фруктове асорті, пакетоване молочне желе, тертий шоколад та інше. Не менш смачним він виходить і без покриття, адже вологий, ніжний, пористий бісквіт – цілком самодостатній десерт.