Торт «Їжачок» – простий у виконанні десерт, який стане ефектною прикрасою дитячого свята. Крім зовнішньої привабливості, він володіє неймовірною м’якістю і соковитістю, про яку ходять легенди.
Класичний рецепт
Щоб приготувати десерт Їжачок, необхідні:
- 200 г борошна;
- 6 яєць;
- 300 г цукру;
- 350 г вершкового масла;
- 1 банку згущеного молока;
- 100 г крохмалю;
- 100 г какао;
- 15 мл сметани;
- стільки ж коньяку;
- 50 мл варення;
- 100 г волоських горіхів.
В процесі приготування:
- У миску забиваються яйця, які перемішуються з ⅔ цукру в піну. Далі вміст всипається суміш з ⅓ какао, крохмалю і борошна.
- З отриманої маси однорідної структури випікається бісквіт близько 25 хвилин при 180 °C.
- Після охолодження з бісквіту готується стружка.
- Згущене молоко відварюється і використовується для приготування крему шляхом збивання з ⅔ масла і ⅓ какао.
- Крем ділиться на велику і меншу частини. Велика частина поміщається в миску, де змішується з варенням, коньяком, подрібненими горіхами і бісквітної стружкою.
- З вымешанной до однорідності маси формується основа «їжачка», мордочка якого оздоблюється глазур’ю. Вона готується заздалегідь в каструлі з сметани, залишилися масла і какао.
- «Голки» робляться за допомогою кондитерського шприца, наповненого другою частиною крему.
Як приготувати без випічки
Торт «Їжачок» без випічки часто можна зустріти в кондитерських магазинах.
При бажанні десерт можна приготувати самостійно з:
- 2 банок згущеного молока;
- 1 кг пісочного печива;
- 200 мл сметани;
- 50 г какао;
- 150 г вершкового масла;
- 200 г пудри з цукру;
- 50 г маку,
- невеликої кількості арахісу.
Хід роботи:
- Печиво подрібнюється в крихту, яка в глибокій мисці змішується з пудрою.
- Все засипається какао і заливається згущеним молоком.
- Далі викладаються м’яке масло і сметана.
- Вручну вимішується маса з однорідною консистенцією, після чого формується тулуб їжачка.
- Потім воно обвалюється в маці так, щоб мордочка залишилася чистою.
- З арахісу створюються очки і носик
На основі бісквіта
Торт «Їжачок» з бісквіту – один з найпопулярніших десертів, на приготування якого піде набагато менше часу, якщо купити готові коржі.
Знадобляться:
- 1 банку відвареної згущеного молока;
- пачка вершкового масла вагою 250 г;
- харчовий барвник;
- 2 бісквіта;
- марципан;
- драже і арахіс;
- джем.
Спосіб створення:
- З масла, розтопленого на повільному вогні, і вареного згущеного молока готується крем.
- З бісквіта вирізається овал для основи «їжачка».
- З другого бісквіта готується стружка, яка змішується з джемом.
- Сумішшю покривається бісквітна основа.
- З заздалегідь пофарбованого марципана вирізається трикутник, за допомогою якого створюється мордочка тварини.
- Очі і ніс робляться з драже з арахісом. Голки створюються за допомогою вершкового крему, видавленого із шприца зі спеціальною насадкою.
Торт «Їжачок у тумані»
Основою смачного десерту виступає суничне варення, яке так хоробро ніс Їжачок Ведмежаті в однойменному радянському мультфільмі.
Для виконання рецепта необхідні:
- 500 мл суничного варення;
- 15 г соди;
- 250 мл кефіру;
- 300 г цукру;
- 2 яйця;
- 600 г борошна;
- 250 мл сметани;
- арахіс в шоколаді.
Основні етапи приготування:
- З варення, витриманого з содою 15 хвилин, а також кефіру, ⅔ цукру, яєць і борошна готується тісто.
- На деку випікається бісквіт, ділиться потім уздовж на кілька частин. З кожної вирізається овал.
- Заготовки змазують кремом із збитої сметани з цукром.
- «Шубка» їжачка створюється кремом.
- Арахіс в шоколаді оформляється мордочка.
З масляним кремом
Смачна варіація рецепта, для виконання якої потрібно нехитрий набір продуктів:
Для бісквітного тіста:
- 6 яєць;
- 300 г цукру;
- 200 г борошна;
- 100 г крохмалю.
Для масляного крему з какао:
- 300 г вершкового масла;
- ⅔ Банки згущеного молока;
- 40 р какао.
Для шоколадної глазурі
- шматочок вершкового масла;
- 15 г какао;
- стільки ж цукру;
- по 20 мл сметани і вишневого варення;
- 15 мл коньяку;
- 100 г волоських горіхів;
- ⅓ Банки згущеного молока.
Для прикраси:
- драже, ягоди.
Покрокова інструкція:
- З яєць, збитих з цукром, а також просіяного борошна і крохмалю випікається бісквітний корж. Після, він настоюється в холоді 12 годин. Це допоможе запобігти його раскисание при просоченні сиропом.
- За допомогою міксера масло збивається з вказаною кількістю згущеного молока і какао до повітряної структури.
- Корж натирають на тертці, після чого отримана крихта змішується з ⅓ частиною крему, вишневим варенням, коньяком і подрібненими горіхами.
- З ароматного солодкого складу формується силует їжачка.
- Далі інгредієнти для глазурі відправляються в каструлю, яка одразу ставиться на плиту. Вариться її вміст до повного розчинення цукру.
- Коли маса охолоне, пензликом глазур наноситься на мордочку.
- Тіло звірка покривається залишилися кремом у вигляді голок.
- Для створення вічко можна використовувати драже.
- Ягоди розподіляються по голках, щоб створити більш ефектний вигляд смачного десерту.
З насінням
Створення «Їжачка» обов’язково зацікавить дітей, які допоможуть прикрасити такого «звіра» насінням.
Досить заздалегідь підготувати:
- 200 г шоколадних фініків;
- стільки ж волоських горіхів;
- кероб;
- 2 банана;
- 150 г кураги;
- 50 мл меду;
- родзинки і насіння.
При створенні:
- Банани збиваються з медом за допомогою блендера.
- У збиту масу втручаються сухофрукти без кісточок, а також рівними порціями додаються очищені і подрібнені горіхи.
- З добре вимішаного тіста формується тулуб звіра, яке покривається кэробом (крім частини, призначеної для мордочки).
- Як голок в тулуб встромляються насіння.
- Очки і носик робляться за допомогою родзинок.
Торт своїми руками у формі їжачка
Побачивши цей торт, кожна мама обов’язково захоче здивувати свого малюка таким солодким сюрпризом з милою мордочкою. Щоб приготувати десерт у вигляді їжачка, знадобиться підготувати продукти згідно з наданим списком.
Для бісквіта:
- 5 яєць;
- 250 г цукру;
- 250 г манної крупи;
- 70 г борошна.
Для заварного крему:
- 250 г цукру;
- 2 яйця;
- 15 г борошна;
- 20 г крохмалю;
- пачка масла вагою в 200 р.
Для прошарку і прикраси:
- 3 персика;
- по 100 г маку і насіння.
Як зробити торт своїми руками:
- У збиті яйця з цукром, всипати борошно з манкою, після чого замішане тісто випікається до готовності.
- Персики нарізати кубиками і увариваются.
- Цукор, яйця, крохмаль і борошно змішуються в каструлі, куди після закипання вливається молоко.
- Після охолодження основа крему збивається з маслом.
- З остиглого бісквіта готується форма їжачка, яка покривається кремом.
- Зверху розподіляються персики, які присипаються крихтою з бісквітних обрізків для додання «їжачку» обсягу.
- Об’ємний силует знову змащується кремовим складом.
- Мордочка залишається білою і прикрашається родзинками.
- Тулуб присипається маком.
- Як голок встромляються попередньо обсмажені насіння соняшнику.
- Торт відправляється в холод на 8 годин для просочення.
Торт «Їжачок» – чудовий солодкий сюрприз, який буде гідно оцінений не тільки дитиною, але і зібрались на свято дорослими. Він простий у виконанні, цікавий і смачний. А що ще потрібно для святкового десерту?