Будь торт з безе – оригінальна страва, що прийдеться до смаку і дорослим, і особливо – маленьким ласунам. З допомогою апетитною цукрової маси можна ефектно і незвичайної оформити десерт. Використовуються меренги і як частина начинки.
Як зробити безе для прикраси торта
Щоб приготувати звичайне безе, потрібно взяти лише два компоненти: 80 г яєчних білків і 160 г цукрового піску. Ці інгредієнти необхідно ретельно змішати і відправити на водяну баню, домагаючись абсолютного розчинення солодких крупинок.
Однорідний склад знімається з плити і збивається міксером на високих оборотах. Суміш повинна стати гладкою і блискучою. Залишається видавити її кулінарним мішком на деко з пергаментом і сушити ласощі в духовці 110 – 120 хвилин при 70 градусах.
Дуже важливо в процесі злегка відкрити дверцята духової шафи, а готові «безешки» залишити всередині нього ще на 4 – 5 годин.
Ускладненим варіантом такого ласощі є білковий крем «Мокре безе» для прикраси торта. Основні компоненти всі ті ж, але технологія процесу злегка змінюється.
Заздалегідь підготуйте:
- курячі свіжі яйця – 4 шт.;
- цукровий пісок – 1 повний ст.;
- ванілін – 1 стандартний пакетик;
- «лимонка» – ¼ великої ложки.
Алгоритм приготування:
- Розділити охолоджені яйця на складові. Світлу частину ретельно охолодити. Збити білки до появи легкої пінки. Маса не повинна стати густий і стійкою. Достатньо буде її однорідності.
- У білки всипати весь пісок, ванілін, «лимонку». Все розмішати.
- Відправити ємність з усіма компонентами на водяну баню.
- Коли тільки почне закипати нижня частина суміші, потрібно почати активно збивати її міксером. Процес має тривати 12 – 15 хвилин. Не можна зупинятися ні на секунду.
- Зняти масу з плити і збивати ще 4 – 5 хвилин.
В результаті вийде густа щільна субстанція, яку зручно використовувати для оформлення десертів. Вона не буде осідати навіть при перемішуванні.
Класичний торт-безе
Інгредієнти:
- дрібний цукровий пісок – 1 повний ст.;
- білки яєць – 4 шт.;
- кукурудзяний крохмаль – 2 ст. ложки;
- вершки (35 %) – 300 мл;
- пудра – 2 ст. ложки;
- винний оцет – 1 ч. ложка;
- асорті фруктових шматочків – дві третини склянки.
Алгоритм приготування:
- Змішати в мисці всі сухі інгредієнти, крім цукрової пудри.
- Окремо збити білки до пінки. Додати до них сипку суміш. Продовжувати процес збивання ще пару хвилин.
- Влити оцет. Збивати масу ще 1 хвилину. Отримана субстанція не повинна спадати з ложки. Вона буде густий і тугою.
- Викласти суміш на лист пергаменту з намальованим колом посередині. Потрібно намагатися не заходити за межі фігури.
- В середині безе зробити невелике поглиблення, навколо якого прямо руками сформувати мініатюрні піки.
- Готувати основу десерту 4 – 5 хвилин при 180 градусах в духовці, потім – ще півгодини при 110 градусах.
- Поки готується «корж», потрібно подбати про крем – пудру збити з вершками. Головне, не переборщити з обробкою повітряної маси, щоб не вийшло вершкове масло.
Змастити все вийшло безе кремом. Вийшло поглиблення посередині заповнити фруктовими шматочками.
Готуємо з горіхами
Інгредієнти:
- білки сирих яєць – 4 шт.;
- вершкове масло – 250 г;
- цукор-пісок – 220 г;
- горіхове асорті – 1 повний стакан;
- згущене молоко (неварені) – 2/3 ст.;
- гашене сода – ½ ч. л.;
- борошно – 160 р.
Приготування:
- Збити половину білків з 70 г піску.
- Додати м’який вершковий жир (100 г), просіяне борошно і гашену будь-яким зручним способом соду. Все перемішати. Охолоджувати півгодини.
- Білки, що залишилися і пісок збити до густої маси.
- Поділити тісто з другого кроку на 3 частини. Кожну розтягувати по круглій формі, присипати подрібненими горіхами і поливати частиною суміші з третього кроку.
- Таким чином готувати всі три коржа і по черзі запікати їх 13 – 14 хвилин при 180 градусах.
- Для крему збити залишився м’який жир і згущене молоко. Промазати їм готові коржі.
Укласти частини торта один на одного. За бажанням прикрасити рештою горішками.
З пісочного тіста
Інгредієнти:
- вершковий маргарин – 80 г;
- жовтки – 2 шт.;
- білки – 2 шт.;
- дрібна сіль – 3 щіпки;
- цукор-пісок – 110 г;
- пшеничне борошно – 1 ст.;
- джем з будь-яких ягід (краще всього – смородиновий) – 7 десертних ложок.
Приготування:
- Перетворити вершковий маргарин в рідку субстанцію. Головне, не дати жиру закипіти.
- Додати жовтки, пісок (50 г) і сіль. Після перемішування засипати через сито борошно.
- Вимісити тісто. Розкласти по дну форми, зліпивши невеликі бортики. Запікати 8 – 9 хвилин у духовці при середній температурі.
- Потім остудити і покрити джемом.
- Окремо збити як для безе продукти, що залишилися. Покрити ними всю поверхню майбутнього десерту.
- Готувати при тій же температурі ще 6 – 7 хвилин.
Потрібно встигнути отримати ласощі з духовки, коли піки меренги стануть рум’яними, але не почорніють.
Бісквітний торт з безе
Інгредієнти:
- готові шоколадні коржі – 3 шт.;
- готове безе за класичним рецептом – 200 г;
- цукор – 100 г;
- борошно – 40 г;
- ванільний цукор – 12 г;
- яйце – 1 шт.;
- молоко – півлітра.
Приготування:
- Для такого торта треба випекти половину листа мініатюрних круглих «безешек» по простому рецептом (з цукру і білків).
- Для крему висипати в невеликий кухлик всі сухі інгредієнти. Перемішати їх і полити молоком. Збити до однорідності.
- Влити вміст сирого яйця. Повторити збивання.
- На плиті довести крем до загустіння. Важливо в процесі постійно заважати його віночком, щоб складові не скочувалися в грудочки.
- Більшу частину безе поламати в глибоку миску. Кілька цілих штучок залишити для прикраси ласощі.
- Коржі щедро поливати кремом і посипати солодким крошевом. Укладати один на одного.
- Верхівку десерту також покрити кремом і прикрасити цілими безе.
Готовий торт з безе і бісквітом потрібно прибрати в прохолоду на деякий час для просочення.
З вафельних коржів з бананами
Інгредієнти:
- готове безе – 150 г;
- вафельні коржі – 7 шт.;
- варена згущене молоко – 1 банка;
- вершковий жир – 100 р;
- стиглі (не чорні!) банани – 2 шт.
Приготування:
- Заздалегідь приготувати безе за класичним рецептом. Остудити.
- Один очищений банан перебити блендером. Другий порізати дуже тонкими кружечками.
- Окремо збити м’яке масло до побіління. В процесі поступово додати до нього згущене молоко.
- Змішати крем з фруктовим пюре. Перебити компоненти разом.
- При складанні торта укладати один на одного вафельні коржі, промазуючи їх кремом, присипаючи раскрошенным безе і прокладаючи шматочками фруктів.
Готову страву можна прикрасити шоколадною крихтою або іншими апетитними інгредієнтами по своєму смаку. Після цього слід дати йому постояти в прохолоді не менше 2 годин.
«Графські руїни»
Інгредієнти:
- готове безе – 250 г;
- згущене молоко (не варена) – 1 банка;
- горіхове асорті – 2 жмені;
- вершкове масло – 300 р.
Приготування:
- Заздалегідь приготувати круглі мініатюрні «безешки» з гострою верхівкою по самому першому рецепту. Остудити їх.
- Для крему перебити м’яке масло і згущене молоко.
- Очищені горіхи порубати довільно.
- При складанні такого торта потрібно просто висипати на велику тарілку безе гіркою. Кожен шар солодких заготовок поливати кремом і присипати горіхами.
Перед подачею до чаю дати торту «Графські руїни» добре просочитися.
Торт-безе в домашніх умовах
Інгредієнти:
- сирі яйця – 10 шт.;
- згущене молоко – 1,5 склянки;
- цукор-пісок – 270 г;
- пудра – 190 г;
- картопляний крохмаль – 40 г;
- м’яке масло – 400 г;
- волоські горіхи – 80 р.
Приготування:
- Дуже холодні яйця поділити на складові. Збити білу частину з усім цукром до густої щільної піни. Заспать його до білків потрібно поступово.
- Окремо просіяти крохмаль. Змішати його з пудрою.
- З’єднати обидві маси.
- На пергаменті намалювати коло. Викласти в нього біле «тісто». В результаті повинні вийти три однакових за розміром коржа.
- Кожен прибрати в духовку, розігріту до 150 градусів, потім відразу зменшити нагрів і запікати «коржі» 55 хвилин при 100 градусах.
- Згущене молоко збити з м’яким маслом. Додати в отриманий крем подрібнені горіхи.
- Кожен остиглий корж щедро полити кремом. Укласти всі три один на одного.
Дати десерту постояти на холоді мінімум 2,5 години. Потім ласощами можна пригощати гостей.
З шоколадом і збитими вершками
Інгредієнти:
- яєчні білки (сирі) – 5 шт.;
- пудра (цукор) – 2/3 ст.;
- цукор-пісок – ½ ст.;
- молочний шоколад – 2,5 стандартні плитки;
- жирні вершки – пів-літра;
- мигдальні пелюстки – для прикраси ласощі.
Приготування:
- Сирі білки вилити у велику миску. Збити до появи легкої пінки. Щоб зробити це було простіше, яйця потрібно використовувати добре охолодженими.
- Продовжуючи збивання, засипати в масу пудру. Коли вона перестане спадати з ложки, можна розкласти «тісто» на листі, покритому пергаментом. Потрібно зробити три однакових за розміром прямокутні коржі.
- Спочатку запікати основи 14 – 16 хвилин при 150 градусах, потім – 2 години при 90 градусах.
- Готові коржі промазати розтопленим шоколадом. Дати йому застигнути.
- Цукор з вершками збити до пишноти. Промазати коржі кремом, що вийшов і укласти один на одного.
Вийшло частування оформити горіховими «пелюстками».
Полуничний десерт
Інгредієнти:
- яєчні білки – 7 шт.;
- цукор-пісок – 2 ст.;
- полуниця – 1,5 ст.;
- дуже жирні вершки – пів-літра.
Приготування:
- Полуницю промити. Порізати ягоди пластинками. Кілька штук залишити цілими.
- Охолоджені білки ретельно збити. Обов’язково використовувати для цієї мети суху чисту миску. Серед білків не повинно бути жодної краплі жовтка. Інакше процес сильно ускладниться.
- Спочатку білки потрібно перебити до появи легкої пінки. Потім продовжувати процес за допомогою міксера/блендера, вже поступово підсипаючи в масу цукор (1,5 склянки). Завершити збивання можна тільки в той момент, коли суміш стане густою і щільною і не буде сповзати з віночка.
- На папері для випічки олівцем намалювати чотири однакові кола. Зручно готувати «коржі» відразу на двох деках – по два на кожній.
- Запікати основи для майбутнього десерту в духовій шафі. Спочатку 14 – 16 хвилин при 150 градусах, потім – ще 90 хвилин при 90 градусах. Можна поряд з великими колами розташувати дрібні заготовки, щоб вийшли мініатюрні «безешки» для прикраси ласощі.
- Остудити отримані коржі.
- Для крему збити разом вершки і залишився пісок.
- Готові охолоджені основи змастити отриманою вершковою масою. Укласти їх один на одного, розташувати між ними ягідні слайсы.
Прикрасити вийшов торт цілими ягодами і окремими цілими маленькими безе.
Торт «Снікерс» з безе
Інгредієнти:
- какао – 3 великі ложки;
- звичайний цукор – 2 ст.;
- борошно – 1 ст.;
- молоко – 1,5 склянки;
- ціле яйце – 1 шт.;
- білки – 3 шт.;
- соняшникова олія – 3 ст. л.;
- пекарський порошок – 1 велика ложка з гіркою;
- окріп – ½ ст.;
- ванільний цукор – 1 ч. ложка;
- арахіс – 1 ст.;
- вершкове масло – 220 г;
- згущене молоко – 1 ст.;
- вершки – 1 ст. + 5 великих ложок для просочення основи;
- темний шоколад – 2 плитки.
Приготування:
- Білки перебити з половиною піску до появи твердих піків. Спекти з цієї маси круглий корж-безе. Він буде готуватися 130 хвилин при 110 градусах.
- Залишилися сухі компоненти перемішати. Додати до них соняшникова олія, молоко. Всі злегка збити разом.
- Влити окріп. Повторити збивання.
- Піч великий корж в промасленим загальної форми (круглої) 45 хвилин при 180 градусах. Остигнула основу розрізати на 2 частини.
- Підсушити (на сковорідці) і очистити арахіс. Перебити його в чаші блендера до крихти бажаного розміру.
- Окремо збити м’яке масло. В кінці додати до нього згущене молоко.
- Обидва коржа злегка просочити вершками. Кожен промазати кремом з шостого кроку.
- Перший присипати горіхами. Зверху викласти безе і інший крем. Висипати залишилися горіхи.
- Накрити конструкцію другим коржем.
- Шоколад розтопити з вершками. Полити глазур’ю готовий десерт.
За бажанням, можна залишити кілька горіхів цілими і прикрасити ними торт «Снікерс». Обов’язково дати йому добре просочитися.
«Південна ніч»
Інгредієнти:
- борошно – 300 г;
- цукор – 220 г;
- вершкове масло – 150 г;
- какао – 70 г;
- пекарський порошок – 10 г;
- яйця – 2 шт.;
- молоко – 1 ст.;
- оцет – 1 ст. л.;
- сода – ½ ч. ложки;
- крем (вершкове масло + згущене молоко) – ½ ст.;
- готове безе – 70 г;
- темний шоколад – 1 плитка;
- вершки – 50 мл
Приготування:
- Молоко змішати з оцтом.
- Зсипати в загальну посуд всі сухі інгредієнти.
- Масло розтерти з піском. По одному вбити в масу яйця.
- З’єднати суміші з трьох кроків. Тісто вилити у форму з пергаментом. Запікати півгодини при 200 градусах.
- Охолоджену основу розділити на дві однакові половинки.
- Промазати коржі готовим кремом. Між ними розсипати розкришене безе.
Приготувати глазур з шоколаду і вершків. Залити нею вийшов десерт. Охолодити і подати до чаювання.
Ананасовим ласощі
Інгредієнти:
- чистий яєчний білок – 150 г;
- цілі яйця – 2 шт.;
- сік лайма/лимона – 1 ч. ложка;
- цукор – 320 г;
- крохмаль – 1 ч. ложка;
- консервовані ананаси – 340 г;
- тростинний цукор – 1 велика ложка;
- стружка кокоса – 4 десертні ложки;
- кокосове молоко – 400 мл;
- борошно – 60 г;
- вершковий жир – 100 р;
- сіль і ванілін – по щіпці.
Приготування:
- Холодні білки збити з 220 г піску. Останній треба засипати поступово.
- Наприкінці всипати крохмаль, влити половину соку цитруса. Маса повинна вийти блискучою, густий. Після додавання останніх інгредієнтів продовжувати збивання ще хвилину.
- На пергаменті намалювати два кола. Викласти на них всю білкову масу. Запікати основи спочатку півгодини при 130 градусах, потім ще 2,5 години при 100 градусах.
- Ананаси порізати шматочками (без сиропу) змішати з коричневим цукром і соком цитруса. Поварити масу 12 – 14 хвилин на повільному вогні. Додати подрібнений кокос.
- Залишився солодкий пісок злегка збити з цілим яйцем. Додати сіль, ванілін і борошно. Варити суміш на самому маленькому вогні до густоти.
- У вже готовий крем покласти вершковий жир.
- Між двома основами з безе розташувати фруктову масу і більшу частину крему. Решту солодку суміш вилити зверху.
Залишити торт в холоді на 2,5 години. За бажанням прикрасити м’ятою.
Торт з прошарком безе
Інгредієнти:
- білий пишний бісквітний корж – 2 шт.;
- готове біле безе – 200 г;
- чорнослив без кісточок – 100 г;
- волоські горіхи – ½ ст.;
- крем з вареного згущеного молока і масла – ½ ст.;
- кип’ячена вода – ½ ст.;
- цукор – 2 ч. ложки;
- коньяк без ароматизаторів – 1 ст. л.
Приготування:
- Відразу укласти перший корж в роз’ємну форму.
- В теплій кип’яченій воді розчинити цукор. Додати коньяк. Просочити цією сумішшю обидва коржа. З особливою ретельністю – нижній.
- Змастити обидва бісквіта кремом і присипати подрібненими очищеними горіхами і раскрошенным безе. Між коржами розташувати і розмочений в гарячій воді дрібно порізаний чорнослив.
Залишити готове ласощі з прошарком безе в холоді на всю ніч. За бажанням можна зверху полити його будь-яким шоколадом.
Варіантів випічки з безе безліч, і кожен – майже шедевр. У них поки не вистачає лише теплоти рук господині і дрібки любові. Додавайте швидше відсутні інгредієнти і створюйте свої авторські, неповторні десерти!