Фрукти – невичерпне джерело вітамінів, який робить смачніше і корисніше будь десерт, приготований з ним. Так, торт з фруктами має меншу калорійність у порівнянні з іншими солодощами, але більш привабливий зовнішній вигляд і легкий свіжий смак. Важливо, що багато з таких десертів можна приготувати влітку сезонних плодів, навіть не включаючи духова шафа.
Простий торт з фруктів без випічки
Найпростіший торт з фруктами без випічки готують з:
- 600 г зефіру;
- 450 мл жирних вершків для збивання;
- неповний склянку цукрової пудри;
- півкіло або трохи більше бананів;
- третина кіло ківі;
- стільки ж апельсинів.
Спосіб приготування:
- З вершків і пудри зробити крем, збивши охолоджений молочний продукт з підсолоджувачем. Зефір розпустити на тонкі пластинки. З фруктів зняти шкірку і нашаткувати банани гуртками, ківі і цитрусові – півкружальцями.
- На велику плоску тарілку викласти шар зефирных пластинок, роблячи просвіти між ними мінімальними. Змастити шар зефіру кремом, на ньому розкласти банани. Послідовність наступних шарів: зефір, крем, ківі, зефір, крем, апельсини, зефір.
З желатином і сметаною
Річний желейний торт з фруктами легко створити з сметанного желе, покупного бісквітного рулету і свіжих фруктів, і ягід.
Співвідношення продуктів, які будуть потрібні в процесі готування:
- два склянки сметани;
- неповний склянку цукрової пудри;
- пару пакетиків желатину;
- 80 мл питної води;
- 300 г готового бісквітного рулету;
- полуниця, смородина, банани та інші фрукти і ягоди за смаком.
Рецепт приготування по кроках:
- Желатин з водою залишити на час, щоб він наситився вологою і розпух. Тим часом сметану збити до пишноти, потроху досипаючи цукрову пудру.
- Фруктові плоди вимити, обсушити і, якщо необхідно, нарізати на невеликі шматочки.
- Набряклий желатин, розтопити на водяній бані і тонкою цівкою ввести в збиту сметану, після цього додати фрукти і перемішати.
- Миску вистелити харчовою плівкою. Рулет нарізати скибочками 1 – 1,5 см завтовшки і оформити ними дно і стінки підготовленої форми. На бісквіт вилити сметанне желе з фруктами, розрівняти і прибрати в холодильник до повного застигання.
- Миску з застиглим желе перевернути на сервірувальне блюдо і акуратно вийняти торт, потягнувши за краї харчової плівки. При бажанні десерт можна прикрасити, як того забажає душа.
З бісквітних коржів
З однієї упаковки придбаних у магазині бісквітних коржів дуже легко і швидко готується смачний і легкий торт з фруктами.
До складу такого ласощі входять:
- 3 готових бісквітних коржа;
- півтори банки згущеного молока;
- 180 г якісного вершкового масла (від 73%);
- 2 банана;
- 4 ківі;
- 250 г консервованих ананасів;
- 1 балончик збитих вершків, рубані горіхи і шоколад для прикраси.
Як швидко спорудити торт з готових коржів:
- Розм’якшене вершкове масло збити, вливаючи по столовій ложці згущене молоко. Коли все масло і згущене молоко стануть єдиним цілим, крем готовий.
- Підготувати тропічні плоди: банани і ківі очистити і нашаткувати півкільцями, з ананасів зцідити сік, а їх м’якоть нарізати на дрібні шматочки.
- Приступити до складання торта. Перший корж промазати кремом, укласти на нього шаром підготовлені фрукти і накрити другим бісквітом. Повторити шари крему, фруктів і бісквітів. Третій корж оформити зверху збитими вершками, горіхами, шоколадом і шматочками фруктів.
Щоб готові покупні бісквіти краще просочилися кремом, їх можна злегка подряпати виделкою.
Сирно-фруктовий торт
Щоб приготувати легкий сирно-фруктовий десерт для основи потрібно:
- 75 г вершкового масла;
- 40 г цукрової пудри;
- 1 яйце;
- 50 г сметани;
- 2,5 г соди;
- 2 р солі;
- ½ Апельсина (цедра);
- 125 г борошна.
Для шару з сирного крему і фруктів потрібно взяти:
- пакетик желатину;
- дві ложки апельсинового соку;
- три ложки води;
- третина кіло жирного сиру;
- півсклянки цукрової пудри;
- 200 мл жирних вершків (35%);
- 250 г фруктів (свіжих або консервованих).
Послідовність дій:
- М’яке масло взобьем або просто розітремо до однорідності з цукровою пудрою, потім вмешаем яйце і сметану, з’єднавши її завчасно з содою. Після цього просеем борошно, посолити і додати для аромату дрібно натерту апельсинову цедру.
- Дно і боки рознімної форми ізолюємо промасленим пергаментом. Потім по дну розподілимо столовою ложкою готове тісто, з якого приготуємо в розігрітій духовці основу майбутнього торта. Готовий корж остудимо у формі.
- Желатин замочимо у воді і апельсиновому соку на час, вказаний на упаковці.
- Сир розітремо з цукровою пудрою за допомогою блендера до однорідної пастоподобного стану, потім потроху введемо в нього набухлий і розбещений желатин.
- Вершки взобьем до стійких піків і в кілька прийомів вмешаем в сирну масу.
- Фрукти вимиємо, при необхідності очистимо й наріжемо на невеликі скибочки, потім змішаємо з кремом.
- Масу з фруктів і сирного крему рівномірно розподілимо по постигла основі і приберемо на 6 – 8 годин в холодильник. Після цього десерт акуратно виймемо з форми. Можна прикрасити торт фруктами і шоколадом.
Десерт з фруктів і йогурту
Торт без випічки з желатином і фруктами можна приготувати не тільки на основі різних кисломолочних продуктів, але і, в дієтичному варіанті, з йогурту. Він може бути як покупних, так і приготованим самостійно на спеціальних заквасках.
На такий десерт, випечений у формі діаметром 20 – 22 см, пропорції інгредієнтів наступні:
- до 200 г пісочного печива;
- 65 г вершкового масла;
- 450 мл йогурту;
- 90 – 110 г цукру;
- пара ложок лимонного соку;
- 2 – 3 пакетики желатину по 25 г;
- півсклянки води;
- фрукти і ягоди за смаком.
Алгоритм приготування:
- Печиво, подробленное в крихту, змішати з розм’якшеним маслом. Отриманою масою вистелити дно рознімної форми і підморозити на полиці холодильника (мінімум на 30 хвилин).
- Фрукти очистити, перетворити легкими рухами ножа в кубики і тушкувати кілька хвилин на вогні разом з цукром і лимонним соком.
- Желатин спочатку розмочити у воді, а потім прогріти в МІКРОХВИЛЬОВІЙ печі до однорідного рідкого стану.
- З’єднати воєдино підготовлені фрукти, рідкий желатин і йогурт. Отриману масу рівним шаром розподілити по коржу з пісочного печива і прибрати в холодильник до повного застигання.
З додаванням шоколаду
Шоколад чудово поєднується з багатьма фруктами.
Це перевірена смакове поєднання стало приводом для створення смачного торта, який готують з наступного переліку інгредієнтів:
- 200 г печива;
- 100 г вершкового масла;
- 250 г темного шоколаду;
- 400 г сиру;
- 400 г жирної сметани;
- 200 г пудри з меленого цукру;
- 30 г желатину;
- 100 мл води;
- 40 мл молока;
- 300 г ягід полуниці.
Приготування:
- Печиво розім’яти до стану крихти, масло розтопити, а 50 г шоколад перетворити в стружку. З’єднати всі ці компоненти разом і рівним шаром утрамбувати на дно рознімної форми (діаметр — 20 – 21 см).
- У ємність з желатином влити воду і відставити на 20 – 30 хвилин.
- Сир присипати зверху пудрою і перебити блендером до ліквідації всіх грудочок і крупинок.
- 150 г шоколаду розтопити, з’єднавши з молоком, і змішати з сиром.
- Розпустити желатин на водяній бані і влити в сирно-шоколадну масу, збиваючи її міксером. Потім вмішати в шоколадний крем заздалегідь збиту сметану.
- Трохи крему нанести на пісочному коржу, на нього укласти вимиту цілу або нарізану скибочками полуниці, зверху розподілити і розрівняти залишився крем. Поставити ласощі в холодильник.
- Після застигання акуратно вийняти торт з форми, обсипати зверху шоколадною крихтою з решти 50 г шоколаду та оформити нарізкою з полуниці.
«Фруктова гірка»
Простий навіть для школяра, але ефектний і незвичайний торт з фруктами збирається з шоколадного бісквіта, легкого йогуртового крему і фруктів (консервованих та свіжих).
Шоколадний бісквіт випікають з:
- 5 яєць;
- 3 г солі;
- 180 г цукру;
- 120 г борошна;
- 25 г крохмалю;
- 25 – 40 р какао-порошку.
Список інгредієнтів для крему:
- 20 – 30 г желатину в гранулах або порошку (швидкорозчинного);
- неповний стакан сиропу з консервованих ананасів або персиків;
- 300 мл персикового або абрикосового йогурту;
- пара склянок жирних (від 33%) вершків;
- 150 г цукру, змеленого в пудру;
- 20 г молочного шоколаду;
- консервовані ананаси, персики, банани та інші фрукти за смаком.
Інструкція по приготуванню:
- Борошно, крохмаль і какао змішати разом і пропустити через сито. Яйця розділити на білки і жовтки. Білки збити з дрібкою солі в пишну піну, а жовтки з цукром до світлого крему;
- Далі в жовтки в два-три прийоми по черзі ввести білкову піну і сухі компоненти. Тісто відправити в духовку, щоб там воно стало одним високим і пишним бісквітом, який після охолодження слід розпустити на два пласта. Найменш красивий тонкий шоколадний корж подрібнити кубиками.
- Розпущений в сиропі желатин з’єднати з йогуртом. Охолоджені вершки збити з цукровою пудрою. З’єднати йогурт з вершками і крем готовий. Частина фруктів залишити для оформлення випічки, а решту подрібнити довільно.
- Глибоку салатницю покрити зсередини харчовою плівкою, на дно і боки красивими візерунками викласти фрукти. На них влити пару ложок крему, далі розподілити бісквітні кубики упереміш з фруктами.
- Фруктово-бісквітний шар полити кремом, таким способом заповнити всю салатницю, а зверху прикрити всі цілісний пласт бісквіта.
- Залишити торт на 6 – 8 годин або на всю ніч у холодильнику, потім перевернути на сервірувальне блюдо і прикрасити зверху шоколадною стружкою або розтопленим теплим шоколадом.
З заварного тіста
Конструкція цього торта така, що важко визначити: це торт з фруктами або цей торт з фруктів. Десерт можна зробити як влітку, використовуючи сезонні плоди, так і взимку, поклавши в начинку заготовки з морозилки або тропічні фрукти, які можна купити в будь-який час року. Торт з заварного тіста з начинкою з бананів, апельсинів, ківі і ананасів отримав назву «Тропіканка».
Щоб зробити тісто для коржів і крем потрібно:
- 200 г вершкового масла (половина – в тісто і половина – в крем);
- 200 мл води;
- 230 г борошна, 100 г з цієї кількості відправиться в крем;
- 2,5 – 3 г солі;
- 6 яєць, з них 2 – в крем;
- 400 мл молока;
- 200 г цукру;
- будь-які фрукти і ягоди для начинки.
Хід роботи:
- У невелику каструльку влити воду, посолити її і покласти нарізане шматочками вершкове масло. Довести до кипіння і всипати у вируючу суміш всю муку.
- Заварювати тісто, поки воно не збереться в грудку, і не буде відставати від стінок, зняти його з вогню. Дати масі охолонути приблизно до 50 градусів. Далі по одному вмішати курячі яйця.
- На аркуші пергаменту накресліть олівцем прямокутник зі сторонами 20 і 25 см, потім накресліть його на більш дрібні прямокутники розміром 4 на 5 див. Перевернути пергамент малюнком вниз, змастити рослинним маслом і промальовувати сіточку, але вже за допомогою кондитерського мішка тестом.
- Отриманий ажурний корж спекти до готовності при 210 градусах. Таким чином спекти ще 2 – 3 коржа, чергуючи прямокутну сіточку з діагональною.
- В молоко всипати цукор і борошно, вбити яйця. Всі ці інгредієнти міксером змішати до однорідності. Потім відправити на невеликий вогонь і при постійному помішуванні варити до загустіння. Остудити до кімнатної температури і збити разом з м’яким маслом.
- На блюдо для подачі викласти в першу спечену ґрати, отвори в ній заповнити фруктами і ягодами, змастити зверху кремом. Укласти зверху наступний ажурний корж і повторити всі дії знову. Верх десерту змастити кремом і прикрасити фруктами. Готовий торт до подачі прибрати в холодильник.
Прикраса торта фруктами
Соковиті плоди можуть бути не тільки одним з інгредієнтів торта, але й елементами його декору.
У порівнянні з іншими способами оформлення, прикраса торта фруктами має ряд переваг: доступність, широка колірна гамма, натуральність і простота використання.
Як можна прикрасити готовий десерт фруктами і ягодами:
- Красива фруктова нарізка, викладена зверху. Яскраві кольори фруктів і ягід (червоний, помаранчевий, зелений і синій) можуть стати матеріалом для створення справжніх картин на тортах. Використовувати можна як цілі фрукти і ягоди, так і нарізку з них. У другому випадку зрізи краще покрити тонким шаром декор-гелю або желе для торту, щоб зберегти презентабельний вигляд надовго.
- Фрукти в желе. Якщо красиво викладені на поверхні торта фрукти можуть потемніти, то буде розумно залити їх шаром желе, що допоможе створити ефект картини в льоду.
- Фрукти і шоколад. Щоб привнести шоколадні нотки у фруктовий декор, достатньо всього лише занурити ягоди або шматочки фруктів в розтоплений темний або білий шоколад. Також можна зробити красиві нескладні елементи з шоколаду у вигляді павутинки, що потім просто розподілити між фруктами.
Незважаючи на гадану складність приготування, подібні торти готуються дуже легко. Не відмовте собі в задоволенні зробити такий десерт, щоб порадувати і себе, і своїх близьких смачною і одночасно корисною ласощами.