Батьківщиною розкішного кисломолочного продукту є Італія. Саме там вперше почали готувати випічку і десерти на основі вершкового сиру. Поєднання його кислуватих ноток, з бісквітом, шоколадом і свіжими ягодами майже нікого не залишать байдужим, а приготований торт з маскарпоне назавжди стане улюбленим ласощами в сім’ї.
Крем з маскарпоне для торта
Склад інгредієнтів:
- 300 г вершкового сиру сорту маскарпоне;
- 150 г цукрової пудри (допускається варіювати вказану кількість для регулювання солодощі);
- 250 мл жирних вершків (мінімум 33%).
При відсутності бажання купувати готовий сир, його нескладно зробити самостійно. Для цього необхідно взяти 200 г сметани з жирністю від 25% і додати в неї 1 столову ложку лимонного соку.
Спосіб приготування:
- Збити вершки до стійкої щільної консистенції. Щоб процес вдався і зайняв мінімум часу, вершки і посуд для збивання повинні бути добре охолодженими.
- Поступово ввести у вершки необхідну кількість цукрової пудри і, не припиняючи збивання міксером, довести суміш до стану гострих піків.
- Зменшити швидкість роботи приладу до мінімуму і ввести в крем маскарпоне. Довгого збивання після цього не потрібно. Досить добитися рівномірного розподілу сиру по крему. В іншому випадку є високий ризик перебити крем, коли замість вершків в ньому виявиться вершкове масло.
- Як тільки сир введений в склад, крем готовий для подальшого використання. Їм можна промащувати коржі, змішувати з ягодами та іншими смачними інгредієнтами.
Торт з печива з маскарпоне без випічки
У спекотну погоду немає ніякого бажання включати зайвий раз духовку. Однак смачними десертами сім’ю все одно хочеться радувати. У такій ситуації справжньою знахідкою є використання печива в якості основи для торта. А його комбінація з маскарпоновым кремом стане коронною стравою будь-якої господині.
Склад інгредієнтів:
- 400 г сиру на вершковою основі (в ідеалі з маскарпоне);
- неповний стакан цукру;
- 100 мл вершків з високою жирністю;
- 400 г простого печива;
- 75 г несолоного вершкового масла;
- 1 упаковка йогурту без наповнювача (125 р);
- 30 г ванільного цукру;
- 200 г сметани.
При бажанні замість зазначеного обсягу цукрового піску можна взяти рівну кількість цукрової пудри. Це значно полегшить процес збивання крему.
Спосіб приготування:
- Для виготовлення торта потрібно взяти ємність з роз’ємними бортами, промазати її маслом і рівномірно припорошити пудрою.
- Печиво дрібно поламати будь-яким доступним способом і перемішати його з м’яким вершковим маслом до єдиної консистенції.
- З половини отриманої маси вологими руками зробити в ємності імітацію коржа.
- В окремому посуді збити цукор двох видів, сметану і йогурт. Після розчинення білих кристалів ввести охолоджені вершки і маскарпоне. Продовжувати збивати складу до появи твердих піків. Важливо не перестаратися і вчасно зупинитися. В іншому випадку крем можна безнадійно зіпсувати.
- Викласти половину крему поверх коржа і присипати ½ залишилися від крихт печива. Проробити те ж саме дія з іншими компонентами, щоб торт вийшов тришаровим.
- Обернути посуд з десертом харчовою плівкою і залишити в холоді на ніч для просочення. При подачі кожен шматок торта потрібно відрізати чистим і сухим ножем, т. к. крем виходить дуже смачний, але липкий.
Полуничний десерт з вершковим сиром
Італійський кисломолочний продукт відмінно поєднується майже з усіма ягодами. Любителі полуниці можуть приготувати десерт на базі цих компонентів, на що знадобиться зовсім небагато часу.
Склад інгредієнтів:
- 250 г маскарпоне;
- 150 г свіжої полуниці;
- 300 мл вершків жирністю 35%;
- 2/3 склянки цукру;
- кілька штук пісочного печива;
- 2 столові ложки полуничного сиропу.
Маскарпоне — дуже калорійний продукт. При бажанні поживність десерту можна знизити, але для цього частину вершкового сиру доведеться замінити менш поживними збитими білками. Також для цієї мети підійде знежирений сир.
Спосіб приготування:
- Охолоджені вершки з 50 г цукру за допомогою міксера перевести в стан пишної піни.
- Третину вершків відлити і змішати з сиропом.
- Решта вершки ввести сир, цукор, що залишився, і збити масу.
- Очищену полуницю нарізати навпіл, печиво наламати.
- Зібрати десерт. Для цього викласти страву в келихи рядами: крем – ягода – крем – печиво. При необхідності шари продублювати. Завершити оформлення страви рожевими вершками, змішаними з сиропом.
- Прекрасний варіант — прикрасити ласощі ягодами та іншими відповідними інгредієнтами, які є під рукою.
Готуємо з вишнею
При бажанні урізноманітнити смак класичного десерту можна, якщо спекти торт з маскарпоне і вишнею. У результаті виходить випічка, яку люблять на батьківщині сиру – в Італії.
Склад інгредієнтів:
- 3 яйця;
- 1 шоколадна плитка;
- 250 г маскарпоне;
- склянка жирних вершків;
- 150 г борошна;
- 1/4 пакування вершкового масла;
- 300 г вишні з віддаленими кісточками (можна взяти заморожену ягоду);
- 300 г цукру.
Спосіб приготування:
- Для отримання тіста слід змішати до утворення піни яйця з цукром. Просіяти на них борошно і вимісити продукт.
- Жаростійкий посуд промаслить і викласти тісто. Готувати 20 хвилин в прогрітому до 185 градусів духовій шафі.
- Просочити основу торта вишневим соком (підійде той, який натік з розмороженої ягоди). Укласти саму вишню поверх основи, не залишаючи вільного місця.
- Приготувати класичний крем з маскарпоне. Обережно викласти його на ягоди.
- Верх десерту декорувати натертим шоколадом і вишнями.
Млинцевий торт з маскарпоне
Любителі млинців під час масниці можуть приготувати млинцевий торт з кремом на сирній основі.
Склад інгредієнтів:
- 2 склянки борошна;
- 3 яйця;
- 0,5 л кефіру;
- 250 мл кип’яченої води;
- по 30 г рослинного і вершкового масла;
- 1 ч. ложка розпушувача;
- 1 ст. ложка цукру;
- щіпка солі;
- 250 г маскарпоне;
- 1 стакан жирних вершків;
- 100 г цукрової пудри;
- 1 плитка шоколаду (70% какао).
Спосіб приготування:
- Розбити яйця, з’єднати з цукром і посолити, додати кефір.
- Всипати борошно і перемішати до зникнення грудочок. Влити обидва види масла. Не припиняючи вимішування, обережно долити окріп.
- Взяти сковороду діаметром 18 см і напекти на неї млинці.
- Приготувати класичний крем на основі вершкового сиру і ввести в нього натертий шоколад.
- Зібрати торт, промазавши кожен млинець, верх і бічну частину.
З бісквітних коржів
З вершкового сиру і бісквіта можна зробити торт, гідний найкращих ресторанів.
Склад інгредієнтів:
- 400 г маскарпоне;
- 0,3 л 33% вершків;
- 1 ст. л. кокосової стружки;
- 400 г цукрової пудри;
- 1 шоколадна плитка;
- по 2/3 склянки борошна і цукру;
- 6 яєць;
- щіпка солі;
- 10 ягід полуниці;
- 1 ч. л. розпушувача;
- 1 ст. л. вершкового масла.
Спосіб приготування:
- Приготувати бісквіт. Для цього збовтати жовтки з цукром до появи світлого нальоту. Посолити і продовжити збивати до утворення щільної структури.
- Борошно розбавити розпушувачем і маленькими порціями просіяти в жовтки. Збиті білки акуратно приєднати до інших компонентів.
- Помістити тісто в промаслений форму і запікати до готовності (її визначають, проткнувши бісквіт сірником) при t 180 °C.
- Приготувати крем за класичним рецептом, з’єднавши вершки, пудру і маскарпоне.
- З остиглого бісквіта зробити 3 коржа.
- Промазати їх кремом і додати шматочки полуниці. Покрити торт з усіх боків кремом і відправити в холод на півгодини.
- Прикрасити виріб шоколадною глазур’ю, ягодами і частинками кокоса.
Торт «Молочна дівчинка»
Для тіста краще взяти форму діаметром 18 див. Тоді випічка вийде високою, оскільки буде складатися з 10-12 коржів.
Склад інгредієнтів:
- 600 г згущеного молока;
- 3 великих яйця;
- 500 г маскарпоне;
- 1 склянка борошна;
- 170 мл жирних вершків;
- 1 ч. л. розпушувача;
- півсклянки цукрової пудри.
Спосіб приготування:
- З’єднати яйця і згущене молоко до появи перших пухирців.
- Поступово просіяти борошно і залишити тісто настоюватися близько 20 хвилин.
- З 3 ст. ложок тіста розкачати корж на аркуші пергаменту, випікати до готовності в духовці. Таким чином, необхідно отримати стільки коржів, скільки дозволить кількість тіста. Складати готові пампушки один на одного не варто, оскільки вони можуть злипнутися.
- Приготувати класичний крем маскарпоне.
- Промазати кожен корж і торт зовні кремом.
Шоколадний торт
Додавши в якості одного з компонентів шоколад, можна отримати нову варіацію торта з вершковим сиром.
Склад інгредієнтів:
- 500 г маскарпоне;
- 160 г пудри з цукру;
- 90 г + 180 г м’якого вершкового масла;
- 380 г борошна;
- 1,5 штуки шоколаду з масою частки какао від 70%;
- 180 мл молока;
- 230 г жирної сметани;
- 180 г цукру;
- по дрібці розпушувача і ванілі;
- 3 яйця.
Спосіб приготування:
- Шоколад розтопити і змішати з молоком, частина масла з’єднати з цукром і ваніліном.
- Не перериваючи процес вимішування, ввести до складу яйця, сметану і шоколадне молоко.
- Просіяти борошно і остаточно вимісити бісквіт.
- Помістити тісто в жароміцну ємність (ширина 24 см) і випікати трохи більше години.
- З готового бісквіта зробити 2-3 коржа.
- Приготувати крем на основі якісного сиру: збити сир, масло і цукрову пудру.
- Промазати їм торт всередині і зовні, декорувати за смаком.
Маскарпоне є продуктом, який ідеально поєднується майже з будь основою торта. Не варто обмежуватися наведеними вище рецептами. Можна сміливо експериментувати, т. к. зіпсувати страву, до складу якого входить сир маскарпоне, практично неможливо.