Апетитні патьоки з шоколаду та інших смачних «матеріалів» — дуже популярний варіант прикраси тортів. Він виглядає на десерт дуже незвично, оригінально. При бажанні приготувати торт з патьоками вдасться і вдома самому.
Як зробити глазур для патьоків своїми руками
Глазур для прикраси торта можна зробити і самостійно, так як покупні варіанти зазвичай коштують досить дорого. А іноді і зовсім продаються тільки в спеціалізованих магазинах для кондитерів.
Класична глазур з шоколаду
Класичний рецепт глазурі для патьоків вимагає вибору дуже якісного шоколаду. Бажано, щоб він був гіркий з вмістом какао вище 50%.
Інгредієнти:
- шоколад – 90-100 г;
- вершки (призначені для збивання) – 70-80 мл;
- вершковий жир – 40 р.
Приготування:
- Підігріти вершки, але не доводити їх до закипання. Оптимальна температура – 70 градусів. Зняти молочний продукт з плити.
- Всипати дрібно розкришений шоколад до вершків. Помішувати до однорідності маси.
- Додати шматочки жиру.
Після чергового перемішування можна відразу ж використовувати масу для оформлення торта.
З білого шоколаду
Цей рецепт повністю повторює класичний. Тільки глазур робиться з білого шоколаду.
Інгредієнти:
- шоколад білий – 90 – 100 г;
- вершки (призначені для збивання) – 70-80 мл;
- вершковий жир – 40 р.
Приготування:
- В підігріті до 70 градусів вершки додати дрібні шматочки білого шоколаду.
- Заважати масу лопаткою до повного розчинення шоколадної крихти.
- Додати вершкове масло. Ще раз все перемішати.
Такий рецепт дозволить створити білосніжні патьоки на торті з шоколаду.
Кольорова глазур для патьоків на торті
Яскраве кольорове оформлення торта приверне увагу і дорослих, і маленьких ласунів. Найактуальніше подавати такі десерти до дитячих свят.
Інгредієнти:
- соняшникова олія – 20 мл;
- білий шоколад – 70 г;
- будь-який харчовий барвник – згідно інструкції на упаковці.
Приготування:
- Розтопити шоколад будь-яким способом. Зручно робити це як на водяній бані, так і в мікрохвильовці. Миска для розтоплення обов’язково повинна бути сухою.
- Влити рафінована олія без запаху вже рідку масу.
- Додати барвник. Орієнтуватися в потрібній кількості допоможе інструкція на упаковці цього інгредієнта. Можна використовувати барвник одного або кількох кольорів, попередньо розділивши білу масу на частини.
- Все добре перемішати.
Оформити торт кольоровими патьоками з отриманої суміші.
Майстер-клас, як полити торт глазур’ю
Кожен досвідчений кондитер знає, як зробити шоколадні патьоки на торті правильно. Для цього існує відразу кілька професійних секретів:
- Перед оформленням десерту його обов’язково добре охолодити. А ось глазур, навпаки, використовується в теплому вигляді.
- Наливати масу для майбутніх патьоків спочатку потрібно на краю торта. Потім заповнювати центр і, нарешті, вирівнювати всі спеціальною лопаткою.
- Дуже важливо строго слідувати обраному рецептом, щоб глазур отримала правильну консистенцію. Інакше занадто густа маса перетвориться в надто «пузаті» смуги на столі, а надто рідка стече на тарілку, утворюючи неапетитні калюжі.
- Глазур не повинна бути занадто гарячою. Краще всього перед нанесенням перевірити її температуру прямо чистим пальцем. Маса не повинна обпалювати шкіру.
Досвідчені кондитери підказують, що температуру глазурі зручно перевіряти за допомогою холодної чашки. На її стінках можна поекспериментувати швидкість стікання маси і зрозуміти, як вона буде вести себе на торті.
Торт з патьоками і фруктами
Таке ласощі нерідко готується до весільного торжества. Але воно підійде до святкового столу і за будь-якого іншого приводу.
Інгредієнти:
- шоколадний бісквітний корж – 2 шт.;
- фруктовий сироп – 80-100 мл;
- цукор-пісок – 130-150 г;
- вершки жирні – 180-200 мл;
- персики – 3 шт.;
- йогурт з фруктовим смаком – 330-350 мл;
- желатин – 23-35 р;
- вершковий жир – 60 г;
- нектарин – 1 шт.;
- темний шоколад – 80-100 г;
- малина і ожина – по 40 р.
Приготування:
- Желатин залити сиропом. Дати набрякнути.
- Два персика без шкірки порізати дрібним кубиком.
- Підігріти суміш з першого кроку до розчинення. Не кип’ятити! Процідити.
- Вершки збити з піском до отримання густого крему.
- Влити в нього йогурт, рідкий желатин, всипати персикові шматочки. Все перемішати.
- Коржі промазати масою. Укласти один на одного.
- Поверхня розрівняти лопаткою.
- Шоколад з маслом розтопити на паровій бані. Злегка остудити глазур.
- Розлити шоколадну масу по краях. Лопаткою підштовхувати її все далі, щоб великі краплі красиво стікали з боків торта.
- Потім заповнити і розрівняти середину.
- Відправити десерт в холодильник. Перед самою подачею оформити шматочками персика, нектарина і ціленькими ягодами.
Можна доповнити прикраса торта з патьоками і фруктами, і кількома свіжими м’ятними листочками.
Десерт із солодощами
Основа десерту за таким рецептом може бути будь-якою. Головне в ньому – незвичайне апетитне оформлення.
Інгредієнти:
- ванільні коржі – 2 шт.;
- консервовані ананаси – 250-300 г;
- цукор-пісок – 130-150 г;
- вершки – пів-літра;
- сметана – повний стакан;
- будь-які цукерки, вафельні трубочки, печиво – для прикраси десерту;
- темна глазур для патьоків.
Приготування:
- Вершки налити в глибоку посуд. Додати сметану, цукор. Збити інгредієнти разом до пишноти.
- З фруктів злити сироп (залишити його для просочення). Порізати їх на дрібні шматочки.
- Просочити коржі ананасовим сиропом. Промазати кремом.
- Між коржами розсипати дрібні шматочки ананасів.
- Відправити заготовку в холод на дві години.
- Зверху розлити теплу глазур. Краплі по боках «зіштовхнути» вниз невеликий дерев’яною лопаткою. Таким же чином пройтися по колу всього торта.
- Серединку з глазур’ю розрівняти лопаткою.
- Дати патьоків застигнути в прохолоді.
Зверху покласти шматочки шоколаду, цукерки, вафлі та вафельні трубочки. Можна розсипати яскраве драже або використовувати для прикраси інші відповідні солодощі. Оформлений десерт відразу подати до столу.
«Дамський каприз» з патьоками
Для оформлення такого торта можна використовувати глазур будь-якого вподобаного кольору, наприклад, блакитну або рожеву.
Інгредієнти:
- цукор – повний стакан;
- мак – повний стакан;
- яйця – 5 шт.;
- борошно – 1,5-2 ст.;
- пекарський порошок – 8-10 м;
- сметана – 380-400 м;
- какао – 3-3,5 ст. л.;
- фундук – 180-200 г;
- сушена журавлина – 1 повний стакан;
- згущене молоко «варенка» — 1 банку;
- вершкове масло – 380-400 м;
- глазур для патьоків будь-якого кольору.
Приготування:
- Горіхи прожарити на сухій сковорідці. Очистити від лушпиння. Кілька штук розділити на половинки і відкласти для прикраси. Інші горішки перетворити у велику крихту.
- Яйця (сирі) збити з цукром до піни.
- Не зупиняючи «кухонного помічника», додати сметану, борошно, пекарський порошок.
- Тісто розділити на три приблизно рівні частини. У них додати, відповідно, журавлину, мак і какао. В результаті вийде три різні маси.
- Спекти з них три коржа. Готувати кожен 17-20 хвилин в духовці при 180 градусах.
- Згущене молоко перебити з маслом до пишноти. Додати подрібнений фундук.
- Зібрати торт, густо промазуючи коржі кремом і укладаючи один на одного.
- Верхню частину після повного охолодження коржів оформити теплою глазур’ю будь-якого кольору, створюючи з неї акуратні патьоки.
Прикрасити тортик вийшов зверху залишеними цілими горішками.
Оригінальний торт «Цукотто»
Головна незвичайність такого десерту полягає в його формі. Торт виходить круглим і як би наповненим смачною солодкою начинкою.
Інгредієнти:
- шоколадні коржі (широкі) – 3 шт.;
- мигдаль – 40 г;
- вершки (жирні) – 280-300 мл;
- пудра цукрова – 90-100 г;
- вишня (свіжа або морожена) – 280-300 г;
- біла шоколадна глазур для патьоків.
Приготування:
- Один великий круглий корж залишити цілою. З другого вирізати коло приблизно на 1/3 менше. Укласти в останній високу салатницю.
- Обрізки і залишився корж викласти таким чином, щоб заповнилися стінки ємності. Повинна вийти «чаша» з бісквіту.
- Вершки збити з пудрою до стану густого крему. Додати тертий шоколад і подрібнені горіхи.
- Всипати шматочки свіжих або розморожених ягід без кісточок.
- Все перемішати і викласти в отриману «чашу».
- Закрити конструкцію залишеним круглим коржем.
- Покрити поверхню торта плівкою. Залишити в холоді на ніч.
- Вранці перевернути заготовку на плоску тарілку.
- Полити торт шоколадом, а точніше – білою глазур’ю, формуючи акуратні патьоки.
Прикрасити десерт по своєму смаку, наприклад, свіжими цілими вишеньками або іншими ягодами.
Якщо глазур для патьоків була приготована правильно, то вона не буде танути при кімнатній температурі. Тому торт можна сміливо подавати гостям до столу навіть у теплому приміщенні.