Австрійський торт «Захер», рецепт якого зберігається в суворій секретності, був придуманий понад століття тому і не втрачає своєї популярності. Якщо ви хочете дізнатися всі тонкощі приготування смачного шоколадного десерту, – ця стаття для вас.
Історія створення десерту
Цей торт 180 років тому придумав юний кондитер Франц Захер і приготував для міністра і його гостей.
Десерт вишуканій публіці сподобався, і через кілька років Захер відкрив власний магазин, де налагодив його виробництво. Секрет приготування зберігався в суворій таємниці, був сімейним надбанням і передавався по спадку.
У наші дні багато кондитери намагаються приготувати торт смачно, як в оригінальному рецепті, тому і з’явилося багато варіантів його випічки. Але володіє секретом раніше сім’я Захер, і оригінальний десерт можна спробувати у Відні, в кафе-кондитерської готелю «Захер».
Торт «Захер» (Sachertorte) – класичний рецепт
Класичний рецепт торта містить мелений мигдаль. Він надає випічці особливий, вишуканий аромат. Щоб колір коржів виходив темним, крім шоколаду, додають в тісто якісний порошок какао.
Крем для прошарку не використовується. Для просочення завжди беруть абрикосовий джем.
Зверху торт заливаємо шоколадною глазур’ю. В якості прикраси роблять напис нею ж – Sachertorte.
Рецепт австрійського торта
Ті, хто спробував справжній австрійський торт «Захер», який продають в ресторані готелю «Захер», кажуть, що це невимовне задоволення. Повторити смак шоколадного десерту практично неможливо. І справа не тільки в рецепті – його можна знайти в багатьох кулінарних книгах, але і в технології приготування.
Для австрійського торта за класичним рецептом знадобляться такі продукти:
- масло вершкове;
- яйця;
- какао-пудра;
- абрикосовий джем;
- гіркий шоколад;
- нерафінований цукор;
- борошно;
- мелений мигдаль.
Для випічки потрібна також форму діаметром 23 см, пергамент, міксер і духовка. Для помадки – шоколад і вершки.
Готуємо по-австрійськи
Замішування тіста не займе багато часу, тому бажано заздалегідь включити духовку, і змастити форму для випічки, проклавши її пергаментом.
Етапи приготування:
- Збити 125 г масла міксером з 1 ст. цукру, додати по одному 3 яйця.
- Шоколадну плитку (100 г) розтопити, 1 ст. борошна і 1 ст. л. какао просіяти, додати разом з 2 ст. л. мигдалю в масляно-яєчну суміш.
- Перелити у форму і запікати близько години.
- Розрізати готовий остиглий корж, прошарувати гарячим абрикосовим джемом, обмазати торт зверху і з боків.
Покрити десерт зверху шоколадною глазур’ю, приготовленої з 160 мл вершків і 200 г шоколаду.
Шоколадний десерт
Рецепт шоколадного десерту не містить борошна, тому виходить ніжним і соковитим. Він не потребує просочення.
Продукти:
- ядро горіхів (волоських) – 150 г;
- масло – 125 г;
- пудра цукрова – 100 г;
- яйця – 2 шт.;
- чорний шоколад – 100 г;
- молочний шоколад – 50 р.
Покрокове опис:
- Подрібнити горіхи до стану борошна.
- Насипати до маслу пудру збити.
- Розбити яйця, відокремивши жовтки від білків.
- Додати жовтки і горіхи до масла, збити.
- Поламати шоколад і розтопити його в мікрохвильовці (4 хвилини).
- Вилити розтоплений шоколад в масляну суміш, перемішати.
- Збити білки до стійкої піни, викласти до решти маси. Ніжно перемішати.
- Перекласти тісто у форму діаметром 12 див.
- Випікати близько години.
Готовий пиріг всередині буде залишатися злегка вологим, тому що в ньому немає борошна.
Його потрібно остудити, дістати з форми і прикрасити збитими вершками.
З мигдалем в мультиварці
Час випічки буде залежати від моделі мультиварки. Якщо після звукового сигналу, корж залишився непропеченным, можна збільшити ще на 20 – 30 хвилин.
Продукти:
- пшеничне борошно – 100 г;
- мигдальний крихта – 1 ст. л.;
- масло – 100 г;
- яйця – 5 шт.;
- цукровий пісок – 150 г;
- плитка чорного шоколаду – 130 р.
В глазур підуть:
- масло – 60 г;
- гіркого шоколаду дві третини плитки – 80 р.
Фруктова просочення:
- нехолодна вода – 50 мл;
- повидло з абрикосів – 160 р.
Приготування:
- Солодку плитку розтопити. З’єднати з маслом, жовтками і половиною цукру.
- Білкову частину збити з цукром до білої, стійкої піни.
- Додати білки в шоколадно-масляну суміш, всипати борошно і мигдалеву крихту.
- Піч 45 хвилин в режимі «Випічка», змастивши попередньо чашу мультиварки маслом і присипавши борошном.
- Готовий корж вийняти за допомогою підставки для пароварки і покласти остигати на решітку.
Щоб завершити приготування, потрібно розрізати корж навпіл і напоїти гарячим абрикосовим джемом. Потім покрити шоколадною глазур’ю.
Десерт від Олександра Селезньова
Цей торт – шоколадний бісквіт. Його рецепт досить простий, але вимагає дотримання суворої технології, інакше коржі вийдуть сухими і твердими.
Продукти для коржа:
- масло пожирніше – 135 г;
- солодка пудра – 45 г;
- плитка чорного шоколаду (75% какао) – 135 г;
- яйця – 6 шт.;
- сіль – 2 г;
- ванілін – 1 ч. л.;
- цукор звичайний білий – 180 г;
- мука в/с – 135 г;
- абрикосове варення без кісточок для начинки – 300 р.
Продукти для обробки:
- чорний шоколад – 100 г;
- вершки (33%) – 85 м;
- однорідний абрикосовий джем – 165 г;
- масло – 35 г;
- какао пудра – 25 г;
- мед – 35 р.
Приготування:
- М’яке вершкове масло збити до однорідності з пудрою.
- Покришити плитку шоколаду і розтопити в мікрохвильовці або на водяній бані до рідкого стану.
- Кожні 30 секунд шоколад потрібно діставати з мікрохвильовки і перемішувати. Якщо цього не робити, він може згоріти.
- Теплий (негорячий!) розтоплений шоколад збити з вершковим маслом.
- Відокремити білки від жовтків яєць.
- Додати в шоколадно-вершкову суміш дрібку солі, ванільний цукор.
- Змішати масло з жовтками, додаючи їх по одному.
- Білки яєць збити з цукром до білої стійкої піни.
- Перекласти у збиті білки в шоколадну масу, перемішати ложкою акуратно.
- Додати борошно до білково-олійної суміші потроху. Робити все потрібно швидко, щоб тісто залишилося легким і повітряним.
- Готове тісто викласти у силіконову форму. Торт повинен бути високим, не менше 6 см у висоту.
- Поставити в гарячу духовку. Випікати 1 годину при температурі 180 °C. готовий корж Дістати з духовки і остудити.
- Вийняти з форми, зрізати верхівку довгим гострим ножем із зубчиками. Потім розрізати корж навпіл по горизонталі, щоб вийшло дві однакові частини.
- У густе абрикосове варення для начинки, додати трохи води і нагріти до кипіння.
- Змастити коржі гарячим конфітюром (абрикосовим варенням). Чим більше він рідкий, тим краще просочиться торт.
- Щоб приготувати шоколадне покриття для торта, потрібно змішати розтоплений шоколад, гарячі вершки, м’яке вершкове масло, мед, абрикосовий джем і какао. Збити все блендером близько хвилини.
- Покрити отриманою масою торт зверху і з боків.
Для прикраси можна використовувати курагу.
Торт «Захер» від Юлії Висоцької
На сайті Юлії Висоцької «Їмо Вдома» немає рецепту торта «Захер» в її виконанні. На день народження дочки в 2006 році вона готувала шоколадний торт з медом.
Ось цей цікавий рецепт:
- масло – 210 г;
- мед – 100 г;
- шоколад – 200 г;
- гаряча вода – 200 мл;
- сода – 1 ч. л.;
- борошно – 200 г;
- цукор – 200 г;
- яйця – 3 шт.;
- какао пудра – 1 ст. л.;
- чорний шоколад для глазурі – 100 г;
- вода для глазурі – 50 мл;
- мед для глазурі – 70 р.
Приготування:
- Масло змішати з медом і цукром.
- Не припиняючи збивання, ввести по одному 3 яйця.
- З’єднати борошно з содою і какао.
- Розтопити шоколад.
- Додати до масляної суміші шоколад і борошно.
- Влити в тісто склянку окропу, перемішати.
- Перекласти в змащену форму.
- Поставити в гарячу духовку приблизно на годину.
- Для глазурі розтопити поламану плитку шоколаду з медом і водою.
- Готовий остиглий корж покрити глазур’ю і прикрасити збитими вершками.
Для любителів шоколаду віденський торт – справжня знахідка. Можна поекспериментувати з джемом, замінивши абрикосовий на яблучний або малиновий, замість гіркого шоколаду взяти молочний. Варіантів дуже багато, однак варто пам’ятати, що відійшовши від класичної рецептури, називати свій кулінарний шедевр тортом «Захер» вже все-таки не можна.