Торт Захер (Sachertorte) – 7 рецептів, як приготувати віденський торт в домашніх умовах

Австрійський торт «Захер», рецепт якого зберігається в суворій секретності, був придуманий понад століття тому і не втрачає своєї популярності. Якщо ви хочете дізнатися всі тонкощі приготування смачного шоколадного десерту, – ця стаття для вас.

Історія створення десерту

Цей торт 180 років тому придумав юний кондитер Франц Захер і приготував для міністра і його гостей.

Десерт вишуканій публіці сподобався, і через кілька років Захер відкрив власний магазин, де налагодив його виробництво. Секрет приготування зберігався в суворій таємниці, був сімейним надбанням і передавався по спадку.

У наші дні багато кондитери намагаються приготувати торт смачно, як в оригінальному рецепті, тому і з’явилося багато варіантів його випічки. Але володіє секретом раніше сім’я Захер, і оригінальний десерт можна спробувати у Відні, в кафе-кондитерської готелю «Захер».

Торт «Захер» (Sachertorte) – класичний рецепт

Класичний рецепт торта містить мелений мигдаль. Він надає випічці особливий, вишуканий аромат. Щоб колір коржів виходив темним, крім шоколаду, додають в тісто якісний порошок какао.

Крем для прошарку не використовується. Для просочення завжди беруть абрикосовий джем.

Зверху торт заливаємо шоколадною глазур’ю. В якості прикраси роблять напис нею ж – Sachertorte.

Рецепт австрійського торта

Ті, хто спробував справжній австрійський торт «Захер», який продають в ресторані готелю «Захер», кажуть, що це невимовне задоволення. Повторити смак шоколадного десерту практично неможливо. І справа не тільки в рецепті – його можна знайти в багатьох кулінарних книгах, але і в технології приготування.

Для австрійського торта за класичним рецептом знадобляться такі продукти:

  • масло вершкове;
  • яйця;
  • какао-пудра;
  • абрикосовий джем;
  • гіркий шоколад;
  • нерафінований цукор;
  • борошно;
  • мелений мигдаль.

Для випічки потрібна також форму діаметром 23 см, пергамент, міксер і духовка. Для помадки – шоколад і вершки.

Готуємо по-австрійськи

Замішування тіста не займе багато часу, тому бажано заздалегідь включити духовку, і змастити форму для випічки, проклавши її пергаментом.

Етапи приготування:

  • Збити 125 г масла міксером з 1 ст. цукру, додати по одному 3 яйця.
  • Шоколадну плитку (100 г) розтопити, 1 ст. борошна і 1 ст. л. какао просіяти, додати разом з 2 ст. л. мигдалю в масляно-яєчну суміш.
  • Перелити у форму і запікати близько години.
  • Розрізати готовий остиглий корж, прошарувати гарячим абрикосовим джемом, обмазати торт зверху і з боків.
Дивіться також:  Випічка в мікрохвильовці – 8 рецептів на швидку руку

Покрити десерт зверху шоколадною глазур’ю, приготовленої з 160 мл вершків і 200 г шоколаду.

Шоколадний десерт

Рецепт шоколадного десерту не містить борошна, тому виходить ніжним і соковитим. Він не потребує просочення.

Продукти:

  • ядро горіхів (волоських) – 150 г;
  • масло – 125 г;
  • пудра цукрова – 100 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • чорний шоколад – 100 г;
  • молочний шоколад – 50 р.

Покрокове опис:

  • Подрібнити горіхи до стану борошна.
  • Насипати до маслу пудру збити.
  • Розбити яйця, відокремивши жовтки від білків.
  • Додати жовтки і горіхи до масла, збити.
  • Поламати шоколад і розтопити його в мікрохвильовці (4 хвилини).
  • Вилити розтоплений шоколад в масляну суміш, перемішати.
  • Збити білки до стійкої піни, викласти до решти маси. Ніжно перемішати.
  • Перекласти тісто у форму діаметром 12 див.
  • Випікати близько години.

Готовий пиріг всередині буде залишатися злегка вологим, тому що в ньому немає борошна.

Його потрібно остудити, дістати з форми і прикрасити збитими вершками.

З мигдалем в мультиварці

Час випічки буде залежати від моделі мультиварки. Якщо після звукового сигналу, корж залишився непропеченным, можна збільшити ще на 20 – 30 хвилин.

Продукти:

  • пшеничне борошно – 100 г;
  • мигдальний крихта – 1 ст. л.;
  • масло – 100 г;
  • яйця – 5 шт.;
  • цукровий пісок – 150 г;
  • плитка чорного шоколаду – 130 р.

В глазур підуть:

  • масло – 60 г;
  • гіркого шоколаду дві третини плитки – 80 р.

Фруктова просочення:

  • нехолодна вода – 50 мл;
  • повидло з абрикосів – 160 р.

Приготування:

  • Солодку плитку розтопити. З’єднати з маслом, жовтками і половиною цукру.
  • Білкову частину збити з цукром до білої, стійкої піни.
  • Додати білки в шоколадно-масляну суміш, всипати борошно і мигдалеву крихту.
  • Піч 45 хвилин в режимі «Випічка», змастивши попередньо чашу мультиварки маслом і присипавши борошном.
  • Готовий корж вийняти за допомогою підставки для пароварки і покласти остигати на решітку.
Дивіться також:  Клафуті з вишнею – 7 рецептів, як спекти французький пиріг

Щоб завершити приготування, потрібно розрізати корж навпіл і напоїти гарячим абрикосовим джемом. Потім покрити шоколадною глазур’ю.

Десерт від Олександра Селезньова

Цей торт – шоколадний бісквіт. Його рецепт досить простий, але вимагає дотримання суворої технології, інакше коржі вийдуть сухими і твердими.

Продукти для коржа:

  • масло пожирніше – 135 г;
  • солодка пудра – 45 г;
  • плитка чорного шоколаду (75% какао) – 135 г;
  • яйця – 6 шт.;
  • сіль – 2 г;
  • ванілін – 1 ч. л.;
  • цукор звичайний білий – 180 г;
  • мука в/с – 135 г;
  • абрикосове варення без кісточок для начинки – 300 р.

Продукти для обробки:

  • чорний шоколад – 100 г;
  • вершки (33%) – 85 м;
  • однорідний абрикосовий джем – 165 г;
  • масло – 35 г;
  • какао пудра – 25 г;
  • мед – 35 р.

Приготування:

  • М’яке вершкове масло збити до однорідності з пудрою.
  • Покришити плитку шоколаду і розтопити в мікрохвильовці або на водяній бані до рідкого стану.
  • Кожні 30 секунд шоколад потрібно діставати з мікрохвильовки і перемішувати. Якщо цього не робити, він може згоріти.
  • Теплий (негорячий!) розтоплений шоколад збити з вершковим маслом.
  • Відокремити білки від жовтків яєць.
  • Додати в шоколадно-вершкову суміш дрібку солі, ванільний цукор.
  • Змішати масло з жовтками, додаючи їх по одному.
  • Білки яєць збити з цукром до білої стійкої піни.
  • Перекласти у збиті білки в шоколадну масу, перемішати ложкою акуратно.
  • Додати борошно до білково-олійної суміші потроху. Робити все потрібно швидко, щоб тісто залишилося легким і повітряним.
  • Готове тісто викласти у силіконову форму. Торт повинен бути високим, не менше 6 см у висоту.
  • Поставити в гарячу духовку. Випікати 1 годину при температурі 180 °C. готовий корж Дістати з духовки і остудити.
  • Вийняти з форми, зрізати верхівку довгим гострим ножем із зубчиками. Потім розрізати корж навпіл по горизонталі, щоб вийшло дві однакові частини.
  • У густе абрикосове варення для начинки, додати трохи води і нагріти до кипіння.
  • Змастити коржі гарячим конфітюром (абрикосовим варенням). Чим більше він рідкий, тим краще просочиться торт.
  • Щоб приготувати шоколадне покриття для торта, потрібно змішати розтоплений шоколад, гарячі вершки, м’яке вершкове масло, мед, абрикосовий джем і какао. Збити все блендером близько хвилини.
  • Покрити отриманою масою торт зверху і з боків.
Дивіться також:  Яблучне пюре – 7 простих рецептів приготування на зиму в домашніх умовах

Для прикраси можна використовувати курагу.

Торт «Захер» від Юлії Висоцької

На сайті Юлії Висоцької «Їмо Вдома» немає рецепту торта «Захер» в її виконанні. На день народження дочки в 2006 році вона готувала шоколадний торт з медом.

Ось цей цікавий рецепт:

  • масло – 210 г;
  • мед – 100 г;
  • шоколад – 200 г;
  • гаряча вода – 200 мл;
  • сода – 1 ч. л.;
  • борошно – 200 г;
  • цукор – 200 г;
  • яйця – 3 шт.;
  • какао пудра – 1 ст. л.;
  • чорний шоколад для глазурі – 100 г;
  • вода для глазурі – 50 мл;
  • мед для глазурі – 70 р.

Приготування:

  • Масло змішати з медом і цукром.
  • Не припиняючи збивання, ввести по одному 3 яйця.
  • З’єднати борошно з содою і какао.
  • Розтопити шоколад.
  • Додати до масляної суміші шоколад і борошно.
  • Влити в тісто склянку окропу, перемішати.
  • Перекласти в змащену форму.
  • Поставити в гарячу духовку приблизно на годину.
  • Для глазурі розтопити поламану плитку шоколаду з медом і водою.
  • Готовий остиглий корж покрити глазур’ю і прикрасити збитими вершками.

Для любителів шоколаду віденський торт – справжня знахідка. Можна поекспериментувати з джемом, замінивши абрикосовий на яблучний або малиновий, замість гіркого шоколаду взяти молочний. Варіантів дуже багато, однак варто пам’ятати, що відійшовши від класичної рецептури, називати свій кулінарний шедевр тортом «Захер» вже все-таки не можна.