Торт «Зебра» — один з найпопулярніших домашніх десертів. Він дуже смачний, оригінальний, при цьому готується легко і швидко з доступних продуктів. Втім, улюблену випічку можна урізноманітнити, змінивши певні інгредієнти або спосіб приготування. Пропонуємо вам кілька цікавих рецептів.
Класичний торт «Зебра»
Класичний варіант — це «Зебра» на сметані.
Традиційний бісквіт готується в наступній послідовності:
- У чашці змішуються 5 яєць і дві склянки піску і збиваються виделкою або міксером.
- 100 р. масла/маргарину розпускається на малому вогні або в МІКРОХВИЛЬОВІЙ печі.
- У розтоплене масло додається сметана (1 ст.) і гарненько розмішати.
- Акуратно всипається дві склянки просіяного борошна. В якості розпушувача додається ч. ложка негашеного соди.
- Тісто розкладається в посудини, в одну з них додається какао (3 ст. л.).
- Готується лист — змащується олією.
- Тісто викладається за особливою технологією з чергуванням світлої і темної частин — спочатку столову ложку одного, потім другого і т. д.
- Духова шафа розігрівається до 160-200°С, корж випікається в протягом 40 хв.
Готовність пирога контролюється сірником або зубочисткою.
Рецепт приготування на сметані і згущеному молоці
Ласунам можна порадити додатково додавати в тісто згущене молоко.
У цьому випадку тісто готується так:
- Склянка сметани, половину банки згущеного молока, половину склянки піску і півтори склянки борошна збити. Додати 1 ч. л. негашеного соди.
- Розділити тісто навпіл, в одну з частин додати півтори ст. ложки какао-порошку.
- У деко, змащене вершковим маслом (досить 1ст. ложки), укласти поперемінно порції білого і коричневого тіста.
- Випекти в духовій шафі при 200°С. Готовність перевірити дерев’яною зубочисткою або інший паличкою.
Гарячий корж остудити, змастити варенням або кремом.
Ніжний торт на кефірі
Замість сметани можна використовувати і кефір. «Зебра» на кефірі має особливо ніжний смак.
- У глибокій тарі готуємо суміш з 3 яєць і цукру (1 ст.).
- Додаємо в добре розмішати масу 250 мл кефіру, 2 ст. борошна і соду. Все це грунтовно збиваємо міксером.
- Потім половину складу виливаємо в іншу ємність, туди ж висипаємо какао-порошок (2 ст. л.), який офарбить тісто в шоколадний колір.
- Формочку для бісквіта змащуємо маслом і по черзі викладаємо приготовані склади — спочатку білий, потім коричневий. Результатом повинна стати красива «смугаста» картина у вигляді кіл.
- Ставимо в духовку це «витвір мистецтва» і чекаємо хвилин 40.
За цей час наше тісто перетвориться на смачний торт, який можна буде полити рідким шоколадом або глазур’ю.
Випікаємо в мультиварці
Крім духовки, можна приготувати торт «Зебра» в мультиварці.
У цьому випадку спеціальну ємність мультиварки змащуємо вершковим маслом і по черзі столовою ложкою викладаємо в неї обидві частини тесту, чергуючи їх один з одним. Закрийте ємність кришкою, ставимо на режим «Мультиповар» і випікаємо торт при температурі не вище 125 градусів.
Якщо зробите все правильно, то «Зебра» вийде пишною і апетитною.
«Зебра» на майонезі — покроковий рецепт
Приготувати торт на майонезі теж не складе особливої праці.
Вам знадобляться наступні інгредієнти:
- яйце куряче — 5 штук;
- цукор — 2 склянки;
- майонез — приблизно 200 м;
- борошно — 2 склянки;
- масло вершкове або маргарин — 100 г;
- какао — 3 ст. ложки;
- сода — 1 чайна ложка.
А сам процес не багатьом відрізняється від описаних вище:
- В великій мисці або каструлі робимо тісто. Спочатку збиваємо яйця і цукор, додаємо до суміші масло або розтоплений маргарин. Наступна добавка — майонез. Він повинен бути високої жирності, щоб тісто було більш щільним.
- Промешиваем всі інгредієнти з борошном, додаємо соду (не гасити). Має вийти однорідне тісто середньої густоти.
- З допомогою какао перетворюємо ½ частину тіста в шоколадну масу. Іншу ж половину залишаємо без зміни, можна тільки насипати ще трохи борошна для більшої щільності.
- Розігріваємо духовку. На змащене маслом деко викладаємо тісто особливим чином — ложку білого, ложку коричневого і т. д.
Випікаємо 35 хвилин при температурі приблизно 180-200 градусів. Ура — торт готовий!
«Зебра» в мікрохвильовці
Якщо ви з якоїсь причини не можете скористатися духовкою, то для випікання пирога підійде і мікрохвильова піч. До того ж процес обробки в СВЧ займе дуже короткий час.
Посуд, призначену для мікрохвильової печі, необхідно попередньо змастити маслом і викласти в неї майбутній торт. Т. к. для «Зебри» готується 2 частини тесту, то викладати їх треба по черзі: ложка білої суміші, потім ложка темною. В результаті повинен вийти гарний «смугастий» малюнок у вигляді кіл.
Для випікання торта досить 3 хвилини.
Смугастий кекс на молоці
Готувати «Зебру» можна не тільки на кефірі, згущеному молоці, сметані і майонезі. Відомий рецепт тіста для кексу і на молоці. Він виходить пишним і смачним.
Ось рецепт з болгарської кухні:
- Розпустити 100 р маргарину чи олії на малому вогні або в мікрохвильовій печі.
- Розділити білки і жовтки 3 яйця, жовтки змішати з половиною склянки цукрового піску і збити віночком до білого кольору.
- В отриману суміш додати цедру одного лимона, 2 склянки борошна і половину склянки молока. Гарненько перемішати. Можна додати 10—15г. розпушувача для тіста.
- Білки збити до піни і обережно ввести в тісто, перемішуючи ложкою знизу вгору.
- 2 ст. ложки какао змішати з такою ж кількістю молока, підфарбувати сумішшю одну частину тіста.
- Підготувати форму змастити рослинним маслом стінки і дно або прокласти її промасленим папером.
- Викласти у форму почергово біле і шоколадне тісто. Викладати по 2 ложки, кожен раз розміщуючи наступну порцію центр попередньої.
- Помістити форму з тістом в нагріту до 180°С духовку. Випікати 30-40 хвилин (готовність контролювати зубочисткою або сірником).
Крім того, з молока (3 ст. ложки), олії (50г.), цукру (100г.) і какао (3 ст. ложки) можна приготувати глазур, вскипятив інгредієнти в каструлі на плиті. Нею можна полити остиглий корж.
Готуємо з бананами і згущеним молоком
Любителям фруктових нот у випічці сподобається рецепт торта «Зебра» з банановим кремом. Бісквіт можна приготувати будь-який з вищенаведених способів.
Для крему потрібно банку згущеного молока і три стиглих банана. Поки корж випікається, блендером або міксером збийте згущене молоко і банани. Остиглий торт розрізати на дві пластини, кожну змастіть кремом і укладіть їх один на одного. Верхній шар можна посипати крихтою з кокоса, печива або шоколаду.
Манний пиріг з сиром
Біля «Зебри», випеченому з манки і сиру, зовсім інший, але дуже приємний смак. Любителів урізноманітнити свій стіл неодмінно зацікавить цей рецепт.
Послідовність виготовлення лепешняку:
- Змішати по склянці манної крупи і кефіру, залишити до розбухання.
- У посудину для СВЧ печі покласти шматочок вершкового масла (приблизно 30 г) і розтопити його в мікрохвильовці.
- До масла додати 3 яйця і склянку цукру (можна покласти трохи солі), збити міксером до досягнення білого кольору.
- До суміші додати пачку 5% сиру (180-200 г), збити міксером.
- З’єднати вміст двох посудин (манка з кефіром і яйця з сиром), додати чайну ложку негашеного соди або 15 г розпушувача.
- Просіяти склянку борошна і додати її в підготовлену суміш, ретельно перемішати. Залишити до подальшого розбухання манки.
- Далі за стандартом — розділити тісто на 2 частини, одну з них підфарбувати 2 ст. ложками какао.
- У змащену олією форму викласти шарами різнокольорові порції тіста. На манці воно виходить густе, не розтікається, тому шари можна викладати візерунком і приймати. Самий верхній шар легко навіть розмалювати зубочисткою.
Пиріг традиційно випікається в духовці при 180-190°С. Орієнтовний час — 45 хвилин.
Бісквітне ласощі з варіаціями
Креативним господаркам можна порадити оформляти «Зебру» візерунками в тон зовні. Для цього використовується ганаш (крем) з темного і білого сортів шоколаду або різнобарвна кондитерська мастика.
- Внутрішність «Зебри» можна зробити не з 2-х, а з 3-х кольорів (і більше). Для цього тісто ділиться на 3 частини, а одна з них забарвлюється жиророзчинних кулінарним барвником, наприклад, рожевим або помаранчевим.
- Ще один цікавий варіант, відповідний назві, — домогтися чисто білого і чорного кольору шарів тіста. У світлу порцію треба накапати харчовий барвник «діоксид титану», а в темну — чорнило каракатиці (на жаль, вони малодоступні) або гелевий барвник типу «АмериКолор».
- Різними прийомами можна домогтися, щоб різнокольорові смуги бісквіта були тонкими або товстими. У першому випадку треба наливати кольорове тісто малими порціями (1 ст. ложка) точно в одне і те ж місце. У другому випадку тісто можна вливати ополоником або чашкою.
Креативний підхід до кулінарії перетворює щоденні будні на кухні в творчість і задоволення. Даруйте собі і своїм близьким ці маленькі радощі, які прикрашають життя і зміцнюють сім’ю.