Якщо ви втомилися від вишуканих десертів, схожих на виставкові твори мистецтва, і шукаєте рецепт «затишної» домашньої випічки родом з дитинства, рекомендуємо приготувати торт «Зебра» на кефірі. Ніжне ласощі з дивним «мармуровим» малюнком готується швидко і легко, з мінімальними витратами на продукти.
Піч його можна «по старинці» – в духовці, але не менш смачною і пишною «Зебра» виходить в мультиварці. А якщо розрізати корж навпіл і промазати кремом улюбленим, заливний пиріг перетвориться в оригінально оформлений тортик.
Класичний торт «Зебра» на кефірі
Класичний рецепт двоколірного пирога, гармонійно поєднує в собі два контрастні кольори, відноситься до радянських часів. Тоді це була чи не найпопулярніша випічка на свята.
Щоб приготувати домашній торт «Зебра», знадобляться такі інгредієнти:
- 3 яйця;
- 250 мл кефіру;
- 300 г борошна;
- 250 г цукру;
- 50 г вершкового масла;
- 3-4 ст. л. какао-порошку;
- 0,5 ч. л. соди;
- ванільний цукор за смаком (можна не додавати).
Кефір краще вибирати жирний, з яскраво вираженою кислинкою. Якщо він виявився зовсім некислим, замініть соду розпушувачем.
Детальний покроковий рецепт приготування класичної «Зебри»:
- Попередньо просіваємо борошно, зробити це можна кілька разів, оскільки вона максимально насититься киснем і додасть бісквіту легкості.
- У глибокій ємності збиваємо яйця з цукром-піском і ванільним цукром, краще це робити міксером або блендером, а не вручну. Суміш повинна збільшитися в обсязі приблизно вдвічі.
- Змішуємо кефір із содою, вливаємо його в отриману густу масу, ретельно перемішуємо.
- Частинами вводимо в тісто борошно, продовжуючи збивати його до пишного і однорідного стану. По консистенції воно має нагадувати густу сметану або якісну, «тягучу» згущенку.
- Половину тіста акуратно перелити в іншу ємність, висипаємо в нього какао, просіяне через дрібне сито. Заважаємо, поки в’язка маса не набуде рівномірного шоколадний колір.
- Дно і борти форми для випічки. Підійде як жароміцний, роз’ємна (22-24 см), так і силіконова для кексу з отвором посередині. Добре змащуємо її маслом.
- В центр викладаємо 2 ст. л. шоколадної маси, дозволяємо їй злегка розтектися. Потім в середину коричневого «плями» додаємо 2 ст. л. світлого тіста, потім знову шоколадного і знову білого. Чергуємо їх таким чином, поки форма не виявиться заповненою. При бажанні можна зробити візерунок «павутинкою»: зубочисткою або кінчиком ножа проводимо за растекшемуся тесту прямі лінії, рухаючись від центру до бортів.
- Відправляємо «Зебру» у духовку, розігріту до 180 градусів, на 20-30 хвилин. Цього часу вистачить, щоб торт рівномірно і добре пропікся піднявся. У духовку не заглядаємо, дверцятами не ляскаємо, щоб виключити ймовірність просідання бісквіта!
- Готовність торта перевіряємо стандартно – сірником. При необхідності залишаємо бісквіт в духовій шафі ще на 5-10 хвилин.
Готова «Зебра» не потребує додаткових прикрас, вся її «родзинка» – в химерному «мармуровому» орнаменті. Але при бажанні торт можна змастити шоколадною глазур’ю або просіяти на нього цукрову пудру (можна для цього скористатися трафаретом).
Простий рецепт приготування в мультиварці
Час приготування складе 90 хвилин. 20 хвилин – підготовка, 60 – безпосередньо випікання.
Щоб приготувати смугастий торт в мультиварці, знадобляться такі інгредієнти:
- яйця – 3 шт.;
- борошно пшеничне в/с – 300 г;
- сметана 15% або жирний кефір – 200 г;
- цукор – 250 г;
- какао – 2-3 ст. л.;
- розпушувач – 10 г (пакетик);
- ванільний цукор – за бажанням;
- вершкове масло для змащування чаші мультиварки – 50 р.
Покрокове приготування:
- Збиваємо міксером приблизно 5 хвилин в густу пузирчасту піну яйця і цукор.
- Додаємо сметану/кефір, розпушувач, поступово вводимо муку. Ретельно розмішуємо, щоб виключити появу грудочок.
- При досягненні тестом густої консистенції, схожою на сметану, ділимо його на дві частини.
- Одну залишаємо світлою, у другу додаємо какао і ретельно перемішуємо до однорідності кольору.
- Чашу мультиварки рясно змащуємо маслом, можна присипати манною крупою для легкого вилучення вже готового торта.
- Тісто викладаємо починаючи з центру ємності, чергуючи світлу і коричневу маси.
- Вибираємо режим «Випічка», час приготування встановлюємо 60 хвилин. Після звукового сигналу залишаємо торт в мультиварці на режимі підігріву ще на 10 хвилин.
Вимикаємо техніку, не відкриваємо кришку і не витягуємо бісквіт, поки він не охолоне. В іншому випадку – торт опаде і вийде низьким.
З додаванням сметани
У класичному варіанті «Зебру» готують на кефірі і сметані. Другий варіант за складом практично ідентичний сметаннику, з тією лише різницею, що в частину тіста додають какао-порошок.
Інгредієнти:
- сметана жирністю 15 або 20% – 200 г;
- цукор – 1,5 склянки;
- яйця – 3 шт.;
- борошно – 300 г;
- какао – 3 ст. л.;
- сода – 1 ч. л.;
- вершкове масло – 50 г в тісто + для змащування форми.
Домашній торт «Зебра» зі сметаною і маслом готується так:
- Яйця збиваємо з цукром в пишну піну. Масло розтоплюємо і остуджуємо. Соду гасимо в сметані. Борошно просіваємо.
- Змішуємо всі компоненти, борошно вводимо частинами в останню чергу.
- Переливаємо частину тіста в іншу ємність, робимо його шоколадним з допомогою какао.
- Жаровню або будь-яку ємність для випічки змащуємо маслом, по черзі вливаємо 1-2 ст. л. світлого і темного тіста. Починаємо з центральної частини форми!
- Випікаємо тортик 40 хвилин в розігрітій до 160-180 °С в духовці.
При дотриманні всіх тонкощів приготування, згаданих у рецептах вище, пиріг вийде високим, пишним, дивно ніжним на смак.
Домашній торт «Зебра» на кефірі зі згущеним молоком
Якщо класична «Зебра» здається вам недостатньо солодкої, спробуйте рецепт з додаванням згущеного молока.
Інгредієнти:
- кефір – 250 г;
- цукор – 150 г;
- згущене молоко – 100 мл;
- яйця – 2 шт.;
- борошно – 2 склянки;
- маргарин – 100 г;
- какао – 2 ст. л.;
- розпушувач – 0,5 ч. л.
Покроковий рецепт:
- Розтопіть маргарин розітріть його з цукром.
- Влийте згущене молоко, кефір, вбийте яйця, перемішайте всі компоненти і збийте міксером до пишної, густої консистенції.
- Всипте муку, змішану з розпушувачем, ретельно перемішайте, розбиваючи всі грудочки.
- В половину тіста додати какао-порошок.
Принцип викладання тіста у форму ідентичний іншим рецептами приготування цього торта. Випікати його потрібно приблизно 30-40 хвилин при 180 градусах. В залежності від розмірів форми і властивостей духовки, час приготування «Зебри» варіюється.
З шоколадним смаком
Хочете приготувати пишний торт з яскраво вираженим шоколадним смаком? Після випічки «Зебри» за наведеним вище класичним рецептом покрийте її дуже смачною глазур’ю!
Для приготування знадобиться:
- по 2 ст. л. сметани, цукру і какао;
- 50 г сл. масла;
- жменя подрібнених горіхів (ідеально підійдуть волоські або мигдаль).
Покроковий рецепт:
- Всі компоненти (крім горіхів) змішайте в каструлі.
- Поставте на слабкий вогонь, підігрівайте, постійно помішуючи, поки глазур не стане однорідною і гладкою. Кип’ятити її не потрібно!
- Готовий продукт злегка остудіть, приблизно до 30-35 градусів, і нанесіть на торт.
- Посипте зверху горішками.
Зверніть увагу – варити глазур варто, коли пиріг вже приготовлений і остигає в духовці.
Незвичайний десерт з полуницею
Звичайно, можна піти найпростішим шляхом – покрити «Зебру» глазур’ю, білою або шоколадною, потім прикрасити половинками або цілими ягідками полуниці. Як варіант – полуничними часточками можна прошарувати крем, якщо заливний пиріг було вирішено розрізати навпіл і перетворити в ароматний тортик.
Але краще всього в сезон дозрівання соковитої ягоди використовувати оригінальний рецепт, в якому коричневі, шоколадні смужки «Зебри» перетворяться в яскраво-рожеві, полуничні.
Для цього замість какао візьміть полуницю, яку знадобиться пюрировать блендером.
Інгредієнти:
- по 1 склянці кефіру і цукру;
- 2 склянки борошна;
- 3 яйця;
- стакан свіжого полуничного пюре;
- 1 ч. л. соди;
- 200 г вершкового масла.
Технологія приготування тіста і техніка його викладання у форму докладно описані в класичному рецепті цього смугастого торта.
Пишний торт
Щоб «Зебра» вийшла надзвичайно пишною, повітряної, що тане в роті, скористайтесь в процесі приготування торта по кожному з наведених рецептів порадами досвідчених кулінарів:
- Борошно просійте кілька разів – чим більше, тим краще для тіста.
- Витримуйте приблизно однакову температуру всіх інгредієнтів та посуду в якій будете готувати.
- Не перемішуйте готове тісто надмірно довго – так ви зруйнуєте утворилися в ньому пухирці повітря.
- Нагрівайте духовку своєчасно. До моменту закінчення приготування тіста температура в ній вже повинна бути необхідною.
- Не відкривайте дверцята духової шафи протягом усього часу випікання.
Існує чимало різних рецептів цієї смугастої випічки, коли за основу беруть кефір, сметану або навіть майонез. Список інгредієнтів і їх пропорції в страві можуть різнитися, незмінно одне – двокольорове тісто, яке після закінчення приготування нагадує забарвлення африканської зебри, яка подарувала яскраве і оригінальне назва торту.