Торт «Зебра» на кефірі – 7 простих покрокових рецептів

Якщо ви втомилися від вишуканих десертів, схожих на виставкові твори мистецтва, і шукаєте рецепт «затишної» домашньої випічки родом з дитинства, рекомендуємо приготувати торт «Зебра» на кефірі. Ніжне ласощі з дивним «мармуровим» малюнком готується швидко і легко, з мінімальними витратами на продукти.

Піч його можна «по старинці» – в духовці, але не менш смачною і пишною «Зебра» виходить в мультиварці. А якщо розрізати корж навпіл і промазати кремом улюбленим, заливний пиріг перетвориться в оригінально оформлений тортик.

Класичний торт «Зебра» на кефірі

Класичний рецепт двоколірного пирога, гармонійно поєднує в собі два контрастні кольори, відноситься до радянських часів. Тоді це була чи не найпопулярніша випічка на свята.

Щоб приготувати домашній торт «Зебра», знадобляться такі інгредієнти:

  • 3 яйця;
  • 250 мл кефіру;
  • 300 г борошна;
  • 250 г цукру;
  • 50 г вершкового масла;
  • 3-4 ст. л. какао-порошку;
  • 0,5 ч. л. соди;
  • ванільний цукор за смаком (можна не додавати).

Кефір краще вибирати жирний, з яскраво вираженою кислинкою. Якщо він виявився зовсім некислим, замініть соду розпушувачем.

Детальний покроковий рецепт приготування класичної «Зебри»:

  • Попередньо просіваємо борошно, зробити це можна кілька разів, оскільки вона максимально насититься киснем і додасть бісквіту легкості.
  • У глибокій ємності збиваємо яйця з цукром-піском і ванільним цукром, краще це робити міксером або блендером, а не вручну. Суміш повинна збільшитися в обсязі приблизно вдвічі.
  • Змішуємо кефір із содою, вливаємо його в отриману густу масу, ретельно перемішуємо.
  • Частинами вводимо в тісто борошно, продовжуючи збивати його до пишного і однорідного стану. По консистенції воно має нагадувати густу сметану або якісну, «тягучу» згущенку.
  • Половину тіста акуратно перелити в іншу ємність, висипаємо в нього какао, просіяне через дрібне сито. Заважаємо, поки в’язка маса не набуде рівномірного шоколадний колір.
  • Дно і борти форми для випічки. Підійде як жароміцний, роз’ємна (22-24 см), так і силіконова для кексу з отвором посередині. Добре змащуємо її маслом.
  • В центр викладаємо 2 ст. л. шоколадної маси, дозволяємо їй злегка розтектися. Потім в середину коричневого «плями» додаємо 2 ст. л. світлого тіста, потім знову шоколадного і знову білого. Чергуємо їх таким чином, поки форма не виявиться заповненою. При бажанні можна зробити візерунок «павутинкою»: зубочисткою або кінчиком ножа проводимо за растекшемуся тесту прямі лінії, рухаючись від центру до бортів.
  • Відправляємо «Зебру» у духовку, розігріту до 180 градусів, на 20-30 хвилин. Цього часу вистачить, щоб торт рівномірно і добре пропікся піднявся. У духовку не заглядаємо, дверцятами не ляскаємо, щоб виключити ймовірність просідання бісквіта!
  • Готовність торта перевіряємо стандартно – сірником. При необхідності залишаємо бісквіт в духовій шафі ще на 5-10 хвилин.
Дивіться також:  Торт Південна ніч – 4 покрокових рецепта приготування в домашніх умовах

Готова «Зебра» не потребує додаткових прикрас, вся її «родзинка» – в химерному «мармуровому» орнаменті. Але при бажанні торт можна змастити шоколадною глазур’ю або просіяти на нього цукрову пудру (можна для цього скористатися трафаретом).

Простий рецепт приготування в мультиварці

Час приготування складе 90 хвилин. 20 хвилин – підготовка, 60 – безпосередньо випікання.

Щоб приготувати смугастий торт в мультиварці, знадобляться такі інгредієнти:

  • яйця – 3 шт.;
  • борошно пшеничне в/с – 300 г;
  • сметана 15% або жирний кефір – 200 г;
  • цукор – 250 г;
  • какао – 2-3 ст. л.;
  • розпушувач – 10 г (пакетик);
  • ванільний цукор – за бажанням;
  • вершкове масло для змащування чаші мультиварки – 50 р.

Покрокове приготування:

  • Збиваємо міксером приблизно 5 хвилин в густу пузирчасту піну яйця і цукор.
  • Додаємо сметану/кефір, розпушувач, поступово вводимо муку. Ретельно розмішуємо, щоб виключити появу грудочок.
  • При досягненні тестом густої консистенції, схожою на сметану, ділимо його на дві частини.
  • Одну залишаємо світлою, у другу додаємо какао і ретельно перемішуємо до однорідності кольору.
  • Чашу мультиварки рясно змащуємо маслом, можна присипати манною крупою для легкого вилучення вже готового торта.
  • Тісто викладаємо починаючи з центру ємності, чергуючи світлу і коричневу маси.
  • Вибираємо режим «Випічка», час приготування встановлюємо 60 хвилин. Після звукового сигналу залишаємо торт в мультиварці на режимі підігріву ще на 10 хвилин.

Вимикаємо техніку, не відкриваємо кришку і не витягуємо бісквіт, поки він не охолоне. В іншому випадку – торт опаде і вийде низьким.

З додаванням сметани

У класичному варіанті «Зебру» готують на кефірі і сметані. Другий варіант за складом практично ідентичний сметаннику, з тією лише різницею, що в частину тіста додають какао-порошок.

Дивіться також:  Тісто для пиріжків без дріжджів – 8 рецептів тесту

Інгредієнти:

  • сметана жирністю 15 або 20% – 200 г;
  • цукор – 1,5 склянки;
  • яйця – 3 шт.;
  • борошно – 300 г;
  • какао – 3 ст. л.;
  • сода – 1 ч. л.;
  • вершкове масло – 50 г в тісто + для змащування форми.

Домашній торт «Зебра» зі сметаною і маслом готується так:

  • Яйця збиваємо з цукром в пишну піну. Масло розтоплюємо і остуджуємо. Соду гасимо в сметані. Борошно просіваємо.
  • Змішуємо всі компоненти, борошно вводимо частинами в останню чергу.
  • Переливаємо частину тіста в іншу ємність, робимо його шоколадним з допомогою какао.
  • Жаровню або будь-яку ємність для випічки змащуємо маслом, по черзі вливаємо 1-2 ст. л. світлого і темного тіста. Починаємо з центральної частини форми!
  • Випікаємо тортик 40 хвилин в розігрітій до 160-180 °С в духовці.

При дотриманні всіх тонкощів приготування, згаданих у рецептах вище, пиріг вийде високим, пишним, дивно ніжним на смак.

Домашній торт «Зебра» на кефірі зі згущеним молоком

Якщо класична «Зебра» здається вам недостатньо солодкої, спробуйте рецепт з додаванням згущеного молока.

Інгредієнти:

  • кефір – 250 г;
  • цукор – 150 г;
  • згущене молоко – 100 мл;
  • яйця – 2 шт.;
  • борошно – 2 склянки;
  • маргарин – 100 г;
  • какао – 2 ст. л.;
  • розпушувач – 0,5 ч. л.

Покроковий рецепт:

  • Розтопіть маргарин розітріть його з цукром.
  • Влийте згущене молоко, кефір, вбийте яйця, перемішайте всі компоненти і збийте міксером до пишної, густої консистенції.
  • Всипте муку, змішану з розпушувачем, ретельно перемішайте, розбиваючи всі грудочки.
  • В половину тіста додати какао-порошок.

Принцип викладання тіста у форму ідентичний іншим рецептами приготування цього торта. Випікати його потрібно приблизно 30-40 хвилин при 180 градусах. В залежності від розмірів форми і властивостей духовки, час приготування «Зебри» варіюється.

З шоколадним смаком

Хочете приготувати пишний торт з яскраво вираженим шоколадним смаком? Після випічки «Зебри» за наведеним вище класичним рецептом покрийте її дуже смачною глазур’ю!

Для приготування знадобиться:

  • по 2 ст. л. сметани, цукру і какао;
  • 50 г сл. масла;
  • жменя подрібнених горіхів (ідеально підійдуть волоські або мигдаль).
Дивіться також:  Осетинський пиріг – 9 рецептів приготування

Покроковий рецепт:

  • Всі компоненти (крім горіхів) змішайте в каструлі.
  • Поставте на слабкий вогонь, підігрівайте, постійно помішуючи, поки глазур не стане однорідною і гладкою. Кип’ятити її не потрібно!
  • Готовий продукт злегка остудіть, приблизно до 30-35 градусів, і нанесіть на торт.
  • Посипте зверху горішками.

Зверніть увагу – варити глазур варто, коли пиріг вже приготовлений і остигає в духовці.

Незвичайний десерт з полуницею

Звичайно, можна піти найпростішим шляхом – покрити «Зебру» глазур’ю, білою або шоколадною, потім прикрасити половинками або цілими ягідками полуниці. Як варіант – полуничними часточками можна прошарувати крем, якщо заливний пиріг було вирішено розрізати навпіл і перетворити в ароматний тортик.

Але краще всього в сезон дозрівання соковитої ягоди використовувати оригінальний рецепт, в якому коричневі, шоколадні смужки «Зебри» перетворяться в яскраво-рожеві, полуничні.

Для цього замість какао візьміть полуницю, яку знадобиться пюрировать блендером.

Інгредієнти:

  • по 1 склянці кефіру і цукру;
  • 2 склянки борошна;
  • 3 яйця;
  • стакан свіжого полуничного пюре;
  • 1 ч. л. соди;
  • 200 г вершкового масла.

Технологія приготування тіста і техніка його викладання у форму докладно описані в класичному рецепті цього смугастого торта.

Пишний торт

Щоб «Зебра» вийшла надзвичайно пишною, повітряної, що тане в роті, скористайтесь в процесі приготування торта по кожному з наведених рецептів порадами досвідчених кулінарів:

  • Борошно просійте кілька разів – чим більше, тим краще для тіста.
  • Витримуйте приблизно однакову температуру всіх інгредієнтів та посуду в якій будете готувати.
  • Не перемішуйте готове тісто надмірно довго – так ви зруйнуєте утворилися в ньому пухирці повітря.
  • Нагрівайте духовку своєчасно. До моменту закінчення приготування тіста температура в ній вже повинна бути необхідною.
  • Не відкривайте дверцята духової шафи протягом усього часу випікання.

Існує чимало різних рецептів цієї смугастої випічки, коли за основу беруть кефір, сметану або навіть майонез. Список інгредієнтів і їх пропорції в страві можуть різнитися, незмінно одне – двокольорове тісто, яке після закінчення приготування нагадує забарвлення африканської зебри, яка подарувала яскраве і оригінальне назва торту.

Прокрутка до верху