Не багато знають, що тортилья – це не тільки мексиканське національне блюдо, але і іспанське. У Мексиці коржі подають замість хліба і використовують для приготування інших страв. В Іспанії готують тортилью дещо інакше – це, свого роду, омлет з начинкою з картоплі та інших овочів. З нашої статті ви дізнаєтеся рецепт тортилії і маленькі хитрощі приготування смачної коржі з різними начинками.
Як приготувати корж тортилья своїми руками
Яка мексиканська кухня без тортилії? Адже ці тонкі кукурудзяні або пшеничні коржі є справжнім символом Мексики. В будь-якому магазині можна купити вже готові тортильї, але вони абсолютно позбавлені смаку і при цьому дуже сухі. Тому краще приготувати їх в домашніх умовах, тим більше що для коржів потрібні найпростіші інгредієнти.
У Мексиці тортильї готують з додаванням свинячого жиру, але якщо у вас такого інгредієнта немає, то можна використовувати звичайне масло.
Інгредієнти:
- 260 г борошна;
- за півтори ч. л. пекарського порошку і солі;
- три ложки свинячого жиру;
- 170 мл теплої води.
Спосіб приготування:
- З’єднайте борошно з розпушувачем і сіллю, додайте свинячий жир і розітріть інгредієнти в крихту. До речі, свинячий жир можна приготувати самостійно – просто розтопити шматочок сала або бекон.
- Потім влийте воду і замісити гладке тісто. Прикрийте його харчовою плівкою і залиште на десять хвилин.
- Після, розділіть основу на вісім рівних шматочків, знову прикрийте і почекайте ще п’ять хвилин.
- Кожну порцію розкачайте в тонкий коло товщиною в 2 мм, готуйте коржі на розпеченій сковороді по одній хвилині з кожної сторони.
Мексиканська тортілья з квасолею і кукурудзою
Тортильї можна урізноманітнити будь-якою начинкою, наприклад, овочевий, з кукурудзи й квасолі. До речі, квасоля часто використовують в мексиканській кухні для приготування різних страв.
Інгредієнти:
- шість коржів тортилья;
- банку квасолі (консервованої);
- 320 г кукурудзи (консервованої);
- ложка цукру;
- дві ч. л. олії оливи;
- 160 г сиру;
- 130 мл соусу «Сальса».
Спосіб приготування:
- В підігрітому маслі обсмажуємо квасолю та кукурудзу, потім посипаємо їх цукром, додаємо трохи червоного перцю і вливаємо соус. Тушкуємо вміст сковорідки п’ять хвилин.
- Потім викладаємо начинку, сковорідку протираємо насухо і кладемо в неї корж, на половину тортильї покладіть тертий сир і начинку, накрийте другою половиною і обсмажте заготовку з кожного боку за дві хвилини.
- Готові тортильї подавайте зі сметаною або соусом «Сальса».
Готуємо з іспанської рецептом
Якщо вірити історії, то перші тортильї з’явилися не в Мексиці, а в Іспанії в часи карлістських воєн, коли один з генералів зупинився на нічліг в однієї господині. Він не знав, чим нагодувати своє голодне військо, але жінка дала йому спробувати омлет з картоплі і яєць – так проблема генерала була вирішена.
Іспанська тортилья відрізняється від мексиканської (її ще називають картопляної), і являє собою один з варіантів приготування омлету.
Інгредієнти:
- шість бульб картоплі;
- чотири яйця;
- сіль і масло оливи для смаження.
Спосіб приготування:
- Очищені бульби картоплі потрібно нарізати невеликими шматочками товщиною не більше одного сантиметра.
- Викладаємо овоч на підігріте масло й обсмажуємо до м’якості. Головне, щоб картопля не підгоріла, інакше страва буде зіпсовано.
- Потім викладаємо картоплю, зливаємо зайвий жир
- В чаші збовтуємо яйця з сіллю, а потім змішуємо отриманий склад з картоплею.
- На розігріту сковорідку з невеликою кількістю масла викладаємо яєчно-картопляну суміш і розрівнюємо по всій поверхні сковороди. Смажимо 15 хвилин. Якщо низ добре підрум’яниться, то акуратно перевертаємо заготовку на іншу сторону і також підрум’янюємо.
- Іспанську тортилью подаємо в гарячому або холодному вигляді.
З начинкою з курки і овочів
Тортілья з куркою і овочами може замінити повноцінний обід. Хрустка коржик, м’ясо, овочі і ароматний соус – що ще потрібно для смачної трапези?
Інгредієнти:
- два коржі;
- 220 г філе птиці;
- з одного томату і перцю солодкого;
- два зубці часнику;
- 0,5 ч. л. чилі;
- томатний соус;
- 130 мл сметани;
- салатні листя.
Спосіб приготування:
- Першим ділом обсмажуємо шматочки м’яса до готовності.
- Потім готуємо соус зі сметани, подрібненого часнику і чилі.
- Тортилью просочуємо сметанною заправкою, викладаємо на неї листя салату, потім шматочки курки і овочів. Звертаємо коржик і подаємо з томатним соусом
З курячим філе і сиром
Тортилью готують вже не одне століття, за цей час страва зазнало безліч змін, і тим самим придбало нові відтінки смаків і ароматів. Тому зараз без докорів совісті відходячи від класичної рецептури, приготуємо апетитну тортилью з ніжним курячим м’ясом і сиром.
Інгредієнти:
- два коржі;
- одне філе;
- жменя листя шпинату;
- два часникових зубки;
- півчашки сметани;
- ложка кетчупу;
- 60 г сиру;
- дві ложки борошна.
Спосіб приготування:
- Філе наріжте брусочками, часник пропустіть через прес і смажте інгредієнти до готовності м’яса.
- Потім у сковороду вилийте сметану, покладіть тертий сир і всипте борошно, варіть соус до загусання.
- Візьміть корж, намажте його сирним соусом і кетчупом, покладіть листочки шпинату і шматочки обсмаженої курки з часником. Загорніть коржик і подавайте до столу.
З соковитим фаршем
Якщо попереду важкий день, то приготуйте на сніданок мексиканську тортилью з начинкою з фаршу і трьома видами соусу.
Інгредієнти:
- два коржі;
- 220 г м’ясного фаршу;
- цибулина;
- зубчик часнику;
- 80 г кукурудзи (консервованої);
- два томати у власному соку;
- десять маслин без кісточок;
- листя салату;
- 120 г сиру;
- ложка сметани.
Інгредієнти для соусу з авокадо:
- одне авокадо;
- один томат.
Інгредієнти для соусу гострого:
- два часникового зубчики;
- три ложки майонезу;
- пучок зелені.
Спосіб приготування:
- Першим ділом приготуємо соус з авокадо. Для цього з томату і авокадо знімаємо шкірку, м’якоть помідора ріжемо дрібними кубиками, а м’якоть авокадо мнемо виделкою. Потім змішуємо інгредієнти, додаємо сіль і перець за смаком.
- Для гострої заправки змішуємо майонез з рубаними часниковими зубчиками і зеленню.
- Тепер готуємо начинку для тортилії. На соняшниковій олії обсмажуємо фарш разом з нашаткованої цибулею і часником.
- Через десять хвилин кладемо тонкі кружечки маслин разом рубаними томатами і кукурудзою. Солимо, перчимо, тушкуємо пару хвилин і знімаємо з вогню.
- На сковороду кладемо корж, одну половину присипаємо тертим сиром і викладаємо начинку. Закриваємо другою половиною – за формою заготівля нагадує великий вареник.
- Обсмажуємо коржик з начинкою з двох сторін до золотистого кольору.
- На широкому плоскому блюді розкладаємо салатні листя і викладаємо на них тортильї, поруч розставляємо піалки з соусами: по ложці сметани, гострого і соусу з авокадо.
Гостра страва з сиром і часником
Всім любителям пікантних страв пропонуємо приготувати гостру тортилью з часником, двома видами сиру і овочами.
Інгредієнти:
- два коржі;
- 120 г твердого сиру;
- 60 г плавленого сиру;
- два яйця;
- чотири часникового зубчики;
- перець болгарський;
- дві ложки майонезу.
Спосіб приготування:
- Беремо два види сиру, подрібнюємо і змішуємо з рубаним часником.
- Яйця відварюємо, нарізаємо дрібними кубиками і відправляємо їх до решти інгредієнтів.
- Перець ріжемо аналогічно яйцях, висипаємо в загальну масу, додаємо майонез, сіль і мікс мелених перців за смаком. Перемішуємо.
- Викладаємо начинку на корж і згортаємо. Закуску можна подавати холодною або злегка обсмажити на сухій сковороді.
Фруктова начинка для тортильї
Тортилья може бути не тільки ситної закускою, але і солодким десертом. Для начинки можна взяти будь-які фрукти, а також сирний або шоколадний сир.
Інгредієнти:
- тортилья;
- по одній груші, банану і ківі;
- кілька крапель меду;
- французький сир «Брі»;
- шоколадний сир «Філадельфія».
Спосіб приготування:
- На один корж викладаємо порізану грушу і сир «Брі», робимо з нього кілька крапель з меду, згортаємо.
- Другу тортилью промазуємо шоколадним сиром, викладаємо шматочки ківі і банани. Також звертаємо.
- Обсмажуємо фруктові тортилії на вершковому (рослинному) маслі.
Традиційно, мексиканські коржі готуються на кукурудзяній муці, але обов’язково з додаванням пшеничного. Після приготування посипте несолодкі коржі червоним перцем – так ви зможете відчути себе справжнім мексиканцем.