Тортилья – 7 смачних рецептів з різними начинками

Не багато знають, що тортилья – це не тільки мексиканське національне блюдо, але і іспанське. У Мексиці коржі подають замість хліба і використовують для приготування інших страв. В Іспанії готують тортилью дещо інакше – це, свого роду, омлет з начинкою з картоплі та інших овочів. З нашої статті ви дізнаєтеся рецепт тортилії і маленькі хитрощі приготування смачної коржі з різними начинками.

Як приготувати корж тортилья своїми руками

Яка мексиканська кухня без тортилії? Адже ці тонкі кукурудзяні або пшеничні коржі є справжнім символом Мексики. В будь-якому магазині можна купити вже готові тортильї, але вони абсолютно позбавлені смаку і при цьому дуже сухі. Тому краще приготувати їх в домашніх умовах, тим більше що для коржів потрібні найпростіші інгредієнти.

У Мексиці тортильї готують з додаванням свинячого жиру, але якщо у вас такого інгредієнта немає, то можна використовувати звичайне масло.

Інгредієнти:

  • 260 г борошна;
  • за півтори ч. л. пекарського порошку і солі;
  • три ложки свинячого жиру;
  • 170 мл теплої води.

Спосіб приготування:

  • З’єднайте борошно з розпушувачем і сіллю, додайте свинячий жир і розітріть інгредієнти в крихту. До речі, свинячий жир можна приготувати самостійно – просто розтопити шматочок сала або бекон.
  • Потім влийте воду і замісити гладке тісто. Прикрийте його харчовою плівкою і залиште на десять хвилин.
  • Після, розділіть основу на вісім рівних шматочків, знову прикрийте і почекайте ще п’ять хвилин.
  • Кожну порцію розкачайте в тонкий коло товщиною в 2 мм, готуйте коржі на розпеченій сковороді по одній хвилині з кожної сторони.

Мексиканська тортілья з квасолею і кукурудзою

Тортильї можна урізноманітнити будь-якою начинкою, наприклад, овочевий, з кукурудзи й квасолі. До речі, квасоля часто використовують в мексиканській кухні для приготування різних страв.

Інгредієнти:

  • шість коржів тортилья;
  • банку квасолі (консервованої);
  • 320 г кукурудзи (консервованої);
  • ложка цукру;
  • дві ч. л. олії оливи;
  • 160 г сиру;
  • 130 мл соусу «Сальса».

Спосіб приготування:

  • В підігрітому маслі обсмажуємо квасолю та кукурудзу, потім посипаємо їх цукром, додаємо трохи червоного перцю і вливаємо соус. Тушкуємо вміст сковорідки п’ять хвилин.
  • Потім викладаємо начинку, сковорідку протираємо насухо і кладемо в неї корж, на половину тортильї покладіть тертий сир і начинку, накрийте другою половиною і обсмажте заготовку з кожного боку за дві хвилини.
  • Готові тортильї подавайте зі сметаною або соусом «Сальса».
Дивіться також:  Яйця в мішечок – скільки хвилин варити після закипання

Готуємо з іспанської рецептом

Якщо вірити історії, то перші тортильї з’явилися не в Мексиці, а в Іспанії в часи карлістських воєн, коли один з генералів зупинився на нічліг в однієї господині. Він не знав, чим нагодувати своє голодне військо, але жінка дала йому спробувати омлет з картоплі і яєць – так проблема генерала була вирішена.

Іспанська тортилья відрізняється від мексиканської (її ще називають картопляної), і являє собою один з варіантів приготування омлету.

Інгредієнти:

  • шість бульб картоплі;
  • чотири яйця;
  • сіль і масло оливи для смаження.

Спосіб приготування:

  • Очищені бульби картоплі потрібно нарізати невеликими шматочками товщиною не більше одного сантиметра.
  • Викладаємо овоч на підігріте масло й обсмажуємо до м’якості. Головне, щоб картопля не підгоріла, інакше страва буде зіпсовано.
  • Потім викладаємо картоплю, зливаємо зайвий жир
  • В чаші збовтуємо яйця з сіллю, а потім змішуємо отриманий склад з картоплею.
  • На розігріту сковорідку з невеликою кількістю масла викладаємо яєчно-картопляну суміш і розрівнюємо по всій поверхні сковороди. Смажимо 15 хвилин. Якщо низ добре підрум’яниться, то акуратно перевертаємо заготовку на іншу сторону і також підрум’янюємо.
  • Іспанську тортилью подаємо в гарячому або холодному вигляді.

З начинкою з курки і овочів

Тортілья з куркою і овочами може замінити повноцінний обід. Хрустка коржик, м’ясо, овочі і ароматний соус – що ще потрібно для смачної трапези?

Інгредієнти:

  • два коржі;
  • 220 г філе птиці;
  • з одного томату і перцю солодкого;
  • два зубці часнику;
  • 0,5 ч. л. чилі;
  • томатний соус;
  • 130 мл сметани;
  • салатні листя.

Спосіб приготування:

  • Першим ділом обсмажуємо шматочки м’яса до готовності.
  • Потім готуємо соус зі сметани, подрібненого часнику і чилі.
  • Тортилью просочуємо сметанною заправкою, викладаємо на неї листя салату, потім шматочки курки і овочів. Звертаємо коржик і подаємо з томатним соусом
Дивіться також:  Рулет з курки – 15 рецептів в домашніх умовах

З курячим філе і сиром

Тортилью готують вже не одне століття, за цей час страва зазнало безліч змін, і тим самим придбало нові відтінки смаків і ароматів. Тому зараз без докорів совісті відходячи від класичної рецептури, приготуємо апетитну тортилью з ніжним курячим м’ясом і сиром.

Інгредієнти:

  • два коржі;
  • одне філе;
  • жменя листя шпинату;
  • два часникових зубки;
  • півчашки сметани;
  • ложка кетчупу;
  • 60 г сиру;
  • дві ложки борошна.

Спосіб приготування:

  • Філе наріжте брусочками, часник пропустіть через прес і смажте інгредієнти до готовності м’яса.
  • Потім у сковороду вилийте сметану, покладіть тертий сир і всипте борошно, варіть соус до загусання.
  • Візьміть корж, намажте його сирним соусом і кетчупом, покладіть листочки шпинату і шматочки обсмаженої курки з часником. Загорніть коржик і подавайте до столу.

З соковитим фаршем

Якщо попереду важкий день, то приготуйте на сніданок мексиканську тортилью з начинкою з фаршу і трьома видами соусу.

Інгредієнти:

  • два коржі;
  • 220 г м’ясного фаршу;
  • цибулина;
  • зубчик часнику;
  • 80 г кукурудзи (консервованої);
  • два томати у власному соку;
  • десять маслин без кісточок;
  • листя салату;
  • 120 г сиру;
  • ложка сметани.

Інгредієнти для соусу з авокадо:

  • одне авокадо;
  • один томат.

Інгредієнти для соусу гострого:

  • два часникового зубчики;
  • три ложки майонезу;
  • пучок зелені.

Спосіб приготування:

  • Першим ділом приготуємо соус з авокадо. Для цього з томату і авокадо знімаємо шкірку, м’якоть помідора ріжемо дрібними кубиками, а м’якоть авокадо мнемо виделкою. Потім змішуємо інгредієнти, додаємо сіль і перець за смаком.
  • Для гострої заправки змішуємо майонез з рубаними часниковими зубчиками і зеленню.
  • Тепер готуємо начинку для тортилії. На соняшниковій олії обсмажуємо фарш разом з нашаткованої цибулею і часником.
  • Через десять хвилин кладемо тонкі кружечки маслин разом рубаними томатами і кукурудзою. Солимо, перчимо, тушкуємо пару хвилин і знімаємо з вогню.
  • На сковороду кладемо корж, одну половину присипаємо тертим сиром і викладаємо начинку. Закриваємо другою половиною – за формою заготівля нагадує великий вареник.
  • Обсмажуємо коржик з начинкою з двох сторін до золотистого кольору.
  • На широкому плоскому блюді розкладаємо салатні листя і викладаємо на них тортильї, поруч розставляємо піалки з соусами: по ложці сметани, гострого і соусу з авокадо.
Дивіться також:  Стегенця в духовці з майонезом і часником – 5 рецептів, як смачно приготувати курячі стегенця

Гостра страва з сиром і часником

Всім любителям пікантних страв пропонуємо приготувати гостру тортилью з часником, двома видами сиру і овочами.

Інгредієнти:

  • два коржі;
  • 120 г твердого сиру;
  • 60 г плавленого сиру;
  • два яйця;
  • чотири часникового зубчики;
  • перець болгарський;
  • дві ложки майонезу.

Спосіб приготування:

  • Беремо два види сиру, подрібнюємо і змішуємо з рубаним часником.
  • Яйця відварюємо, нарізаємо дрібними кубиками і відправляємо їх до решти інгредієнтів.
  • Перець ріжемо аналогічно яйцях, висипаємо в загальну масу, додаємо майонез, сіль і мікс мелених перців за смаком. Перемішуємо.
  • Викладаємо начинку на корж і згортаємо. Закуску можна подавати холодною або злегка обсмажити на сухій сковороді.

Фруктова начинка для тортильї

Тортилья може бути не тільки ситної закускою, але і солодким десертом. Для начинки можна взяти будь-які фрукти, а також сирний або шоколадний сир.

Інгредієнти:

  • тортилья;
  • по одній груші, банану і ківі;
  • кілька крапель меду;
  • французький сир «Брі»;
  • шоколадний сир «Філадельфія».

Спосіб приготування:

  • На один корж викладаємо порізану грушу і сир «Брі», робимо з нього кілька крапель з меду, згортаємо.
  • Другу тортилью промазуємо шоколадним сиром, викладаємо шматочки ківі і банани. Також звертаємо.
  • Обсмажуємо фруктові тортилії на вершковому (рослинному) маслі.

Традиційно, мексиканські коржі готуються на кукурудзяній муці, але обов’язково з додаванням пшеничного. Після приготування посипте несолодкі коржі червоним перцем – так ви зможете відчути себе справжнім мексиканцем.

Прокрутка до верху