Тортилья – це невелика, тонка коржик з пшеничного або кукурудзяного борошна, яку подають до гострих закусок або використовують в якості основи для рулетів. Вона відноситься до страв не тільки мексиканської, але й іспанської кухні, де її роблять у вигляді запіканки. Існує класичний рецепт тортилії і варіанти з різними начинками, які цілком доступні для приготування в домашніх умовах.
Класичний рецепт мексиканського тортильї
Традиційна мексиканська перепічка вийде пружною і ніжною, якщо її спекти з кукурудзяного основи з додаванням пшеничного борошна. А щоб тортилья як можна довше була м’якою, тісто необхідно додати вершкове масло чи свинячий жир.
Необхідні компоненти:
- борошно кукурудзяне – 0,4 кг;
- вода – 0,2 літра;
- жир (вершковий або свинячий) – 45 грам;
- борошно з пшениці – 90 грам;
- щіпка солі;
- сухий перчик (пекучий) – на свій смак.
Готуємо:
- Обидва види борошна просіяти, потім з’єднати, засипати сіль і покласти розм’якшений вершковий жир.
- Потовкти з допомогою ложки всі інгредієнти, періодично підливаючи холодну воду, намагаючись, щоб замішана суміш поступово перетворювалася в еластичне тісто.
- Коли борошняна основа буде готова, необхідно розділити її на вісім шматочків і скачати з них кульки.
- Потім обваляти заготовки в борошні, накрити кухонним рушником і залишити на годину.
- Тепер взяти харчову плівку, посипати борошном і розкачати на неї кульки з тіста так, щоб вийшли коржі товщиною не більше 3 мм Слід врахувати, що діаметр виробу повинен відповідати аналогічному параметру сковороди.
- Далі розжарити суху сковорідку і посмажити на ній всі заготовки з обох сторін протягом двох хвилин.
Готові коржі покласти в тарілку і скласти один на одного. Згідно класичним рецептом тортильї свіжу випічку необхідно обсипати червоним перцем і подати до томатного соусу або м’ясних страв.
З начинкою з курки і овочів
Тортілья з курячим м’ясом і стиглими овочами може стати поживним сніданком для всієї родини. Це соковите і смачне блюдо мексиканської кухні готується зовсім нескладно, а необхідні для нього продукти завжди знайдуться в будь-якому магазині.
Необхідні інгредієнти:
- коржі тортилії – 8 шт.;
- чотири помідора;
- п’ять зубчиків часнику;
- три середніх огірка;
- курка – 650 грам;
- мелений перчик (чорний) – 20 грам;
- сметана (20%) – 180 грамів;
- велика сіль – скільки знадобиться;
- томатний соус – 130 мл;
- листя салату – 16 шт.
Готуємо:
- Куряче м’ясо відокремити від кісток, гарненько промити його і порізати на маленькі шматочки.
- Потім скласти їх у сотейник, присолити, заправити перцем і обсмажити на соняшниковій олії до появи золотисто-коричневої скоринки.
- Помідори сполоснути водою і нарізати кружальцями. Огірки очистити від шкірки, потім нашаткувати соломкою.
- Салатні листя вимити і обсушити серветкою.
- Тепер слід зробити заливку з сметани і часнику. Для цього треба подрібнити ножем часникові часточки, закинути їх в сметану, насипати щіпку пекучого перцю і ретельно перемішати.
- Після чого взяти тортилью, злегка підігріти її на сковорідці, потім змастити заливкою.
- Викласти на поверхню коржа шматочки смаженої курки, додати кілька часточок помідора і соломку з огірка. Зверху полити томатним соусом і акуратно згорнути тортилью у вигляді кульочка.
- Наповнити начинкою інші коржі і сформувати з них рулети.
Частування покласти на піднос і подати до обіду. До нього бажано запропонувати домашню аджику або ткемалі.
Гаряча закуска з курячим філе і сиром
Щоб нагодувати раптово гостей, можна швидко зробити гаряче блюдо – мексиканську тортилью з помідорами, сиром і курячим філе. Вона виходить ситним і виглядає дуже апетитно, тому обов’язково сподобається всім рідним і друзям.
Необхідні інгредієнти:
- коржі з кукурудзяного борошна – 4 шт.;
- два невеликих помідора;
- цибулина фіолетового кольору;
- голландський сир – 50 грам;
- копчена курка – 0,4 кг;
- майонез – 40 грам.
Готуємо:
- З курячого м’яса видалити всі кістки і нарізати довгими брусочками.
- З допомогою терки перетворити сир в дрібну стружку.
- Помідори помити і нашаткувати маленькими часточками.
- Цибуля звільнити від лушпиння і порізати півкільцями.
- Просочити коржі майонезом, потім, рівномірно розподіляючи, викласти на них начинку з нарізаних продуктів. Після цього засипати щедро її подрібненим сиром.
- Скласти тортильї навпіл, закривши начинку краями коржів.
- Нагріти сковорідку і посмажити вироби на олії з обох боків до утворення хрусткої скоринки.
Покласти тортильї в тарілки, розділити на кілька частин і прикрасити подрібненою зеленню. Рекомендується вжити закуску відразу, поки вона не охолола.
Мексиканська тортілья з квасолею і кукурудзою
З мексиканських коржів виходять чудові рулети з начинкою з кукурудзи, кабачків і консервованої квасолі без додавання м’яса. Овочеву тортилью оцінять всі вегетаріанці і люди, що стежать за своєю вагою.
Необхідні інгредієнти:
- невелика цибулина;
- кабачок;
- банка кукурудзи;
- олія з оливок – 50 мл;
- п’ять коржів з пшеничного борошна;
- консервована квасоля – 270 грам;
- перчик (запашний), сіль – скільки потрібно;
- паста з помідорів – 45 грам.
Готуємо:
- З лука видалити шкірку і покришити квадратиками. Після цього посмажити на оливковій олії дві хвилини.
- Кабачок нарізати маленькими брусочками, покласти до цибулі і тушкувати овочі до м’якості у відкритому посуді.
- Потім додати пасту з томатів, підлити 50 мл води і готувати ще 8 хвилин. Після чого посолити, засипати запашний перець і розмішати.
- Розкрити банки з кукурудзою та квасолею, потім вилити з них рідина.
- У центр кожної тортильї покласти квасолю, додати кукурудзу, налити томатну обжарку і згорнути корж конвертиком.
Частування готове, його можна їсти в холодному і теплому вигляді – однаково смачно. Така закуска добре поєднується з нежирної сметаною або білим соусом.
З соковитим фаршем
Страва мексиканської кухні з чудовим смаком і спокусливим ароматом – це тортилья, начинена соковитим фаршем, яку подають з різними видами соусів. Чудове частування, приготоване на вечерю для всієї родини, відмінно наситить і підбадьорить після довгого трудового дня.
Необхідні інгредієнти:
- три коржі тортильї;
- яловичий фарш – 0,23 кг;
- часник – 3 зубчики;
- цибуля – 75 грам;
- помідори – 3 шт.;
- оливки (без кісточок) – 10 шт.;
- тертий сир – 135 грам;
- велика сіль, білий перець – скільки потрібно;
- шість листків салату;
- сметана – 30 грам;
- зелена квасоля (консервована) – 100 грам;
- авокадо – 1 шт.;
- майонез – 70 грам;
- петрушка, кінза – 85 грам.
Готуємо:
- Спочатку потрібно зробити соус. Необхідно взяти авокадо, зрізати шкірку і розім’яти м’якоть фрукта виделкою. Потім звільнити від шкірки помідор і нарізати його дрібними кубиками. Обидва компоненти змішати, заправити перцем і присолити.
- Для приготування іншої приправи треба порубати часник (2 зубчики), подрібнити зелень і з’єднати їх з майонезом.
- Щоб отримати начинку для коржі, фарш слід обсмажити в сотейнику на пісному маслі з додаванням нарізаного кубиками цибулі і рубаного часнику (1 зубчик).
- Через сім хвилин покласти в сотейник порізані на колечка маслини, подрібнені помідори (2 шт.) і зелену квасолю. Продукти посолити, приправити перцем і тушкувати ще три хвилини.
- Відправити тортилью на сковорідку, посипати одну сторону сирної стружкою, зверху викласти начинку і прикрити її вільним краєм коржі.
- Тепер виріб необхідно обсмажити до світло-коричневого кольору.
Подавати коржі потрібно теплими на великій тарілці, покритою листям салату. Поруч поставити дві невеликі чашки, наповнені сметанно-часниковим соусом і овочевий сумішшю з помідора з авокадо.
Гостра страва з сиром і часником
Любителям оригінальних і пікантних закусок рекомендується спробувати тортилью з приємною гострою начинкою з різних сортів сиру, часнику і свіжих овочів. Шикарне ласощі готується досить просто, тому впоратися з нею зможе навіть початківець кухар.
Необхідні інгредієнти:
- кукурудзяні коржі – 2 шт.;
- сир сулугуні – 60 грам;
- один плавлений сирок;
- голландський сир – 50 грам;
- два курячих яйця;
- чотири зубчики часнику;
- болгарський перець (червоний) – 1 шт.;
- майонез – 55 грамів.
Готуємо:
- Дрібно покришити всі види сиру і змішати з розчавленим під пресом часником.
- Яйця зварити круто, потім почистити від шкаралупи, нарізати маленькими квадратиками і з’єднати з сирною масою.
- Перець помити, очистити від насіння, нашаткувати смужками і додати до решти компонентів.
- Тепер покласти майонез, трохи солі, перчик запашний, потім акуратно перемішати.
- Викласти отриману начинку на корж і згорнути трубочкою.
Гостру тортилью можна вживати відразу або злегка запекти на сковорідці без масла. Частування ідеально підійде до супів або гуляшу з яловичини.
Мексиканське блюдо на іспанський лад
Іспанська тортилья відрізняється від мексиканської тим, що готується у вигляді омлету з курячих яєць з додаванням картоплі і цибулі. Апетитна закуска обрадує всіх домочадців під час ранкової трапези та подарує чудовий настрій на цілий день.
Необхідні інгредієнти:
- картопля – 5 шт.;
- цибулина;
- яйця – 4 шт.;
- сіль – за смаком.
Готуємо:
- Зрізати шкірку з картоплі і нашаткувати його тонкими скибочками.
- У сотейнику розігріти олію, викласти на нього картоплю і смажити п’ятнадцять хвилин.
- Цибулину очистити, порізати півкільцями, потім додати в сотейник. Готувати овочі разом близько 8 хвилин, після чого викласти їх на паперову серветку, щоб вона ввібрала зайвий жир.
- Розбити яйця в миску, додати сіль і інтенсивно збити віночком.
- Покласти картоплю з цибулею в нагріту сковороду, залити яєчною сумішшю і тушкувати чверть години. Коли нижня частина виробу добре підрум’яниться, слід перевернути його і підсмажити з іншого боку.
Чудова закуска готова. Її потрібно порізати трикутниками і подати до столу. Поєднувати іспанську тортилью можна зі сметаною або улюбленим соусом.
Тортілья з фруктовою начинкою
Коржик тортілья з запашної начинкою з фруктів доведеться по смаку всім ласунам. Для приготування десерту підійдуть яблука, банани, персики, груші, полуниця, а також знадобляться ніжний сир і мед.
Необхідні інгредієнти:
- пшеничний коржик;
- груша, ківі – 1 шт.;
- мед – 10 грам;
- сирний сирок – 80 грам;
- сир шоколадний – 20 грам.
Готуємо:
- Грушу сполоснути чистою водою, вирізати серцевину і порізати скибочками. Ківі очистити від шкірки і порізати шматочками.
- Тортилью змастити шоколадним сиром, потім викласти шматочки фруктів, зверху розподілити сирний сирок і полити медом.
- Корж згорнути і відправити на розпечену сковороду з вершковим маслом, після чого гарненько обсмажити з обох сторін протягом 5 хвилин.
Перед подачею рекомендується засипати солодку закуску цукровою пудрою. Приємного апетиту!