Тортилья: класичний рецепт – 8 варіантів приготування національного блюда мексиканської кухні

Тортилья – це невелика, тонка коржик з пшеничного або кукурудзяного борошна, яку подають до гострих закусок або використовують в якості основи для рулетів. Вона відноситься до страв не тільки мексиканської, але й іспанської кухні, де її роблять у вигляді запіканки. Існує класичний рецепт тортилії і варіанти з різними начинками, які цілком доступні для приготування в домашніх умовах.

Класичний рецепт мексиканського тортильї

Традиційна мексиканська перепічка вийде пружною і ніжною, якщо її спекти з кукурудзяного основи з додаванням пшеничного борошна. А щоб тортилья як можна довше була м’якою, тісто необхідно додати вершкове масло чи свинячий жир.

Необхідні компоненти:

  • борошно кукурудзяне – 0,4 кг;
  • вода – 0,2 літра;
  • жир (вершковий або свинячий) – 45 грам;
  • борошно з пшениці – 90 грам;
  • щіпка солі;
  • сухий перчик (пекучий) – на свій смак.

Готуємо:

  • Обидва види борошна просіяти, потім з’єднати, засипати сіль і покласти розм’якшений вершковий жир.
  • Потовкти з допомогою ложки всі інгредієнти, періодично підливаючи холодну воду, намагаючись, щоб замішана суміш поступово перетворювалася в еластичне тісто.
  • Коли борошняна основа буде готова, необхідно розділити її на вісім шматочків і скачати з них кульки.
  • Потім обваляти заготовки в борошні, накрити кухонним рушником і залишити на годину.
  • Тепер взяти харчову плівку, посипати борошном і розкачати на неї кульки з тіста так, щоб вийшли коржі товщиною не більше 3 мм Слід врахувати, що діаметр виробу повинен відповідати аналогічному параметру сковороди.
  • Далі розжарити суху сковорідку і посмажити на ній всі заготовки з обох сторін протягом двох хвилин.

Готові коржі покласти в тарілку і скласти один на одного. Згідно класичним рецептом тортильї свіжу випічку необхідно обсипати червоним перцем і подати до томатного соусу або м’ясних страв.

З начинкою з курки і овочів

Тортілья з курячим м’ясом і стиглими овочами може стати поживним сніданком для всієї родини. Це соковите і смачне блюдо мексиканської кухні готується зовсім нескладно, а необхідні для нього продукти завжди знайдуться в будь-якому магазині.

Необхідні інгредієнти:

  • коржі тортилії – 8 шт.;
  • чотири помідора;
  • п’ять зубчиків часнику;
  • три середніх огірка;
  • курка – 650 грам;
  • мелений перчик (чорний) – 20 грам;
  • сметана (20%) – 180 грамів;
  • велика сіль – скільки знадобиться;
  • томатний соус – 130 мл;
  • листя салату – 16 шт.

Готуємо:

  • Куряче м’ясо відокремити від кісток, гарненько промити його і порізати на маленькі шматочки.
  • Потім скласти їх у сотейник, присолити, заправити перцем і обсмажити на соняшниковій олії до появи золотисто-коричневої скоринки.
  • Помідори сполоснути водою і нарізати кружальцями. Огірки очистити від шкірки, потім нашаткувати соломкою.
  • Салатні листя вимити і обсушити серветкою.
  • Тепер слід зробити заливку з сметани і часнику. Для цього треба подрібнити ножем часникові часточки, закинути їх в сметану, насипати щіпку пекучого перцю і ретельно перемішати.
  • Після чого взяти тортилью, злегка підігріти її на сковорідці, потім змастити заливкою.
  • Викласти на поверхню коржа шматочки смаженої курки, додати кілька часточок помідора і соломку з огірка. Зверху полити томатним соусом і акуратно згорнути тортилью у вигляді кульочка.
  • Наповнити начинкою інші коржі і сформувати з них рулети.
Дивіться також:  Фарширована картопля – 8 смачних рецептів!

Частування покласти на піднос і подати до обіду. До нього бажано запропонувати домашню аджику або ткемалі.

Гаряча закуска з курячим філе і сиром

Щоб нагодувати раптово гостей, можна швидко зробити гаряче блюдо – мексиканську тортилью з помідорами, сиром і курячим філе. Вона виходить ситним і виглядає дуже апетитно, тому обов’язково сподобається всім рідним і друзям.

Необхідні інгредієнти:

  • коржі з кукурудзяного борошна – 4 шт.;
  • два невеликих помідора;
  • цибулина фіолетового кольору;
  • голландський сир – 50 грам;
  • копчена курка – 0,4 кг;
  • майонез – 40 грам.

Готуємо:

  • З курячого м’яса видалити всі кістки і нарізати довгими брусочками.
  • З допомогою терки перетворити сир в дрібну стружку.
  • Помідори помити і нашаткувати маленькими часточками.
  • Цибуля звільнити від лушпиння і порізати півкільцями.
  • Просочити коржі майонезом, потім, рівномірно розподіляючи, викласти на них начинку з нарізаних продуктів. Після цього засипати щедро її подрібненим сиром.
  • Скласти тортильї навпіл, закривши начинку краями коржів.
  • Нагріти сковорідку і посмажити вироби на олії з обох боків до утворення хрусткої скоринки.

Покласти тортильї в тарілки, розділити на кілька частин і прикрасити подрібненою зеленню. Рекомендується вжити закуску відразу, поки вона не охолола.

Мексиканська тортілья з квасолею і кукурудзою

З мексиканських коржів виходять чудові рулети з начинкою з кукурудзи, кабачків і консервованої квасолі без додавання м’яса. Овочеву тортилью оцінять всі вегетаріанці і люди, що стежать за своєю вагою.

Необхідні інгредієнти:

  • невелика цибулина;
  • кабачок;
  • банка кукурудзи;
  • олія з оливок – 50 мл;
  • п’ять коржів з пшеничного борошна;
  • консервована квасоля – 270 грам;
  • перчик (запашний), сіль – скільки потрібно;
  • паста з помідорів – 45 грам.

Готуємо:

  • З лука видалити шкірку і покришити квадратиками. Після цього посмажити на оливковій олії дві хвилини.
  • Кабачок нарізати маленькими брусочками, покласти до цибулі і тушкувати овочі до м’якості у відкритому посуді.
  • Потім додати пасту з томатів, підлити 50 мл води і готувати ще 8 хвилин. Після чого посолити, засипати запашний перець і розмішати.
  • Розкрити банки з кукурудзою та квасолею, потім вилити з них рідина.
  • У центр кожної тортильї покласти квасолю, додати кукурудзу, налити томатну обжарку і згорнути корж конвертиком.
Дивіться також:  Креветки в клярі – 6 рецептів приготування

Частування готове, його можна їсти в холодному і теплому вигляді – однаково смачно. Така закуска добре поєднується з нежирної сметаною або білим соусом.

З соковитим фаршем

Страва мексиканської кухні з чудовим смаком і спокусливим ароматом – це тортилья, начинена соковитим фаршем, яку подають з різними видами соусів. Чудове частування, приготоване на вечерю для всієї родини, відмінно наситить і підбадьорить після довгого трудового дня.

Необхідні інгредієнти:

  • три коржі тортильї;
  • яловичий фарш – 0,23 кг;
  • часник – 3 зубчики;
  • цибуля – 75 грам;
  • помідори – 3 шт.;
  • оливки (без кісточок) – 10 шт.;
  • тертий сир – 135 грам;
  • велика сіль, білий перець – скільки потрібно;
  • шість листків салату;
  • сметана – 30 грам;
  • зелена квасоля (консервована) – 100 грам;
  • авокадо – 1 шт.;
  • майонез – 70 грам;
  • петрушка, кінза – 85 грам.

Готуємо:

  • Спочатку потрібно зробити соус. Необхідно взяти авокадо, зрізати шкірку і розім’яти м’якоть фрукта виделкою. Потім звільнити від шкірки помідор і нарізати його дрібними кубиками. Обидва компоненти змішати, заправити перцем і присолити.
  • Для приготування іншої приправи треба порубати часник (2 зубчики), подрібнити зелень і з’єднати їх з майонезом.
  • Щоб отримати начинку для коржі, фарш слід обсмажити в сотейнику на пісному маслі з додаванням нарізаного кубиками цибулі і рубаного часнику (1 зубчик).
  • Через сім хвилин покласти в сотейник порізані на колечка маслини, подрібнені помідори (2 шт.) і зелену квасолю. Продукти посолити, приправити перцем і тушкувати ще три хвилини.
  • Відправити тортилью на сковорідку, посипати одну сторону сирної стружкою, зверху викласти начинку і прикрити її вільним краєм коржі.
  • Тепер виріб необхідно обсмажити до світло-коричневого кольору.

Подавати коржі потрібно теплими на великій тарілці, покритою листям салату. Поруч поставити дві невеликі чашки, наповнені сметанно-часниковим соусом і овочевий сумішшю з помідора з авокадо.

Гостра страва з сиром і часником

Любителям оригінальних і пікантних закусок рекомендується спробувати тортилью з приємною гострою начинкою з різних сортів сиру, часнику і свіжих овочів. Шикарне ласощі готується досить просто, тому впоратися з нею зможе навіть початківець кухар.

Необхідні інгредієнти:

  • кукурудзяні коржі – 2 шт.;
  • сир сулугуні – 60 грам;
  • один плавлений сирок;
  • голландський сир – 50 грам;
  • два курячих яйця;
  • чотири зубчики часнику;
  • болгарський перець (червоний) – 1 шт.;
  • майонез – 55 грамів.
Дивіться також:  Смачний гуляш з курячого філе – 7 рецептів, як приготувати гуляш з підливою, зі сметаною, з грибами

Готуємо:

  • Дрібно покришити всі види сиру і змішати з розчавленим під пресом часником.
  • Яйця зварити круто, потім почистити від шкаралупи, нарізати маленькими квадратиками і з’єднати з сирною масою.
  • Перець помити, очистити від насіння, нашаткувати смужками і додати до решти компонентів.
  • Тепер покласти майонез, трохи солі, перчик запашний, потім акуратно перемішати.
  • Викласти отриману начинку на корж і згорнути трубочкою.

Гостру тортилью можна вживати відразу або злегка запекти на сковорідці без масла. Частування ідеально підійде до супів або гуляшу з яловичини.

Мексиканське блюдо на іспанський лад

Іспанська тортилья відрізняється від мексиканської тим, що готується у вигляді омлету з курячих яєць з додаванням картоплі і цибулі. Апетитна закуска обрадує всіх домочадців під час ранкової трапези та подарує чудовий настрій на цілий день.

Необхідні інгредієнти:

  • картопля – 5 шт.;
  • цибулина;
  • яйця – 4 шт.;
  • сіль – за смаком.

Готуємо:

  • Зрізати шкірку з картоплі і нашаткувати його тонкими скибочками.
  • У сотейнику розігріти олію, викласти на нього картоплю і смажити п’ятнадцять хвилин.
  • Цибулину очистити, порізати півкільцями, потім додати в сотейник. Готувати овочі разом близько 8 хвилин, після чого викласти їх на паперову серветку, щоб вона ввібрала зайвий жир.
  • Розбити яйця в миску, додати сіль і інтенсивно збити віночком.
  • Покласти картоплю з цибулею в нагріту сковороду, залити яєчною сумішшю і тушкувати чверть години. Коли нижня частина виробу добре підрум’яниться, слід перевернути його і підсмажити з іншого боку.

Чудова закуска готова. Її потрібно порізати трикутниками і подати до столу. Поєднувати іспанську тортилью можна зі сметаною або улюбленим соусом.

Тортілья з фруктовою начинкою

Коржик тортілья з запашної начинкою з фруктів доведеться по смаку всім ласунам. Для приготування десерту підійдуть яблука, банани, персики, груші, полуниця, а також знадобляться ніжний сир і мед.

Необхідні інгредієнти:

  • пшеничний коржик;
  • груша, ківі – 1 шт.;
  • мед – 10 грам;
  • сирний сирок – 80 грам;
  • сир шоколадний – 20 грам.

Готуємо:

  • Грушу сполоснути чистою водою, вирізати серцевину і порізати скибочками. Ківі очистити від шкірки і порізати шматочками.
  • Тортилью змастити шоколадним сиром, потім викласти шматочки фруктів, зверху розподілити сирний сирок і полити медом.
  • Корж згорнути і відправити на розпечену сковороду з вершковим маслом, після чого гарненько обсмажити з обох сторін протягом 5 хвилин.

Перед подачею рекомендується засипати солодку закуску цукровою пудрою. Приємного апетиту!

Прокрутка до верху