Класичний рецепт тріски під маринадом не залишить байдужим навіть прискіпливого гурмана.
Смачне і апетитне блюдо чудово прикрасить святковий стіл, вразить гостей смаком і соковитістю. Тріска – малокалорійна риба, тому її можна включати в раціон спортсменів і людей, які дотримуються дієти.
Класичний рецепт приготування тріски під маринадом
Рецепт з’явився в радянські роки і радує господинь простотою приготування досі.
Інгредієнти:
тріска – 550 г;
морква – 2 штуки;
ріпчаста цибуля – 2 штуки;
борошно – 90 г;
масло рослинне – 70 г;
томатна паста – 70 г;
лимон – 1 штука;
гілочка базиліку;
сіль і спеції за смаком.
Приготування:
Рибу звільнити від луски, ретельно обполоснути в прохолодній воді і відокремити від кісток. Філе нарізати квадратиками по 2,5-3,5 див.
Тріску покласти в емальований посуд, додати сіль, перець і базилік.
З лимона вичавити сік, полити їм рибу. Поставити тріску маринуватися в темне прохолодне місце на 13-17 хвилин.
Рибу перекласти в глибоку ємність, висипати в неї борошно, перемішати так, щоб кожен шматочок був покритий борошном з усіх боків.
Викласти рибу на розпечену сковороду, яку необхідно попередньо змочити олією. Смажити тріску 12-14 хвилин до утворення золотистої скоринки.
Цибулини очистити від лушпиння і дрібно нашаткувати.
Морква вимити, порізати квадратиками.
Казан змастити маслом, зсипати в нього овочі і смажити 7-9 хвилин. Влити томатну пасту і 0,6 склянки води. Гасити 11-14 хвилин.
У глибоку посудину викласти шар тріски, який закрити шаром тушкованих овочів. Чергувати шари, але стежити за тим, щоб останній обов’язково був з овочів.
Готову страву помістити в холодильник на 16-19 хвилин. Подавати як холодну закуску.
Страву можна прикрасити подрібненою кінзою або цибульними кільцями.
Рецепт зі свіжими томатами в духовці
Просте і дуже апетитне блюдо, яке зможе приготувати навіть молода господиня.
Філе тріски ретельно обполоснути в прохолодній воді, нарізати довгастими шматочками і обсушити. Натерти рибу сіллю і спеціями, кожен шматочок акуратно обваляти в борошні так, щоб він був покритий з усіх боків.
На розпечену сковорідку бризнути олії, викласти філе і смажити 8-11 хвилин.
Цибуля звільнити від лушпиння, нашаткувати маленькими часточками.
Моркву ретельно промити, нарізати квадратиками.
На підігріту сковороду налити олії, висипати цибулю і тушкувати 13-16 хвилин. Додати моркву і готувати ще 11-13 хвилин.
У сковорідку влити до овочів кетчуп, приправити гвоздикою і перцем. Закрити щільною кришкою і залишити на ловлення 3,5-4,5 хвилини. Додати оцет і цукор, довести до кипіння. Зняти з плити, охолодити.
Обсмажену рибу остудити, покласти в глибоку миску і залити маринадом. Ємність помістити в холодне місце на 5-6 годин.
Подавати тріску рекомендується з чорним зерновим хлібом і часником.
Запечена у фользі тріска під маринадом з вином
Для приготування тріски по цьому рецепту необхідно мати духовку з верхнім нагрівальним елементом. В іншому випадку страва може втратити соковитість і аромат.
Інгредієнти:
філе тріски – 550 г;
лимон – 1 штука;
часник – 2 зубчики;
вино біле – 60 г;
оливкова олія – 60 г;
сіль і спеції за смаком.
Приготування:
Лимон пропустити через соковижималку. Одержаний сік помістити в холодильник на 11-13 хвилин
Часник дрібно натерти.
У глибокій тарі змішати лимонний сік, біле вино, часник, масло і спеції. Поставити маринад в темне місце на 12-14 хвилин
Філе ретельно промити в прохолодній воді, натерти сіллю і викласти на застелений фольгою деко.
Поверх рибу залити винний маринад.
Включити верхній нагрівальний елемент, помістити грати максимально близько до нього і поставити деко з тріскою. Запікати при температурі 183 градусів 16-18 хвилин.
Щоб риба вийшла з золотистою скоринкою, можна залишити її у вимкненій духовці на ловлення ще на 3-4 хвилини.
Рецепт відварної тріски під маринадом з болгарським перцем
Ця варіація страви чудово підійде для тих, хто любить варену рибу.
Інгредієнти:
філе тріски – 550 г;
цибуля ріпчаста – 2 штуки:
морква – 2 штуки;
томати 2 штуки;
масло рослинне – 50 г;
кріп і петрушка – 50 г:
сіль, гвоздика, перець за смаком.
Приготування:
Рибу промити в холодній воді, покласти в каструлю, варити з мінімальною кількістю рідини 12-14 хвилин.
Цибуля звільнити від лушпиння, нашаткувати дрібними колечками.
Морква вимити, натерти на крупній тертці.
Помідори обшпарити окропом на 20 секунд, помістити в холодну воду. Зробити бічні надрізи, звільнити від шкірки.
Перець помити в холодній воді, очистити від насіння, порізати дрібними квадратиками.
У змащену маслом сковороду викласти цибулю, томати, моркву і болгарський перець. Гасити 8-9 хвилин.
Тушковані овочі висипати в блендер і довести до кашкоподібної маси.
У каструлю з рибою вилити овочеву масу і поставити в прохолодне місце на 16-18 хвилин.
Рибу довести до кипіння на маленькому вогні і варити 4-6 хвилин.
Подавати страву рекомендується на підкладці з стручкової квасолі, поливаючи овочевим соусом.
Тріска під маринадом – смачне і корисне блюдо, яке можна подавати з овочевим або круп’яним гарніром. Дієтичні властивості тріски дозволяють давати цю страву дітям і людям, що страждають хронічними захворюваннями.