Що може бути краще ніжної м’якоті риби, засмаженої в хрусткій скоринці? Тріска в клярі – це простий, швидкий і недорогий спосіб приготування апетитного страви, з яким під силу впоратися навіть недосвідченій господині. Головне, правильно приготувати кляр, який допоможе зберегти рибі соковитість і всі її корисні властивості.
Філе тріски в клярі на сковороді
Тріска – це ніжна риба з білосніжним м’ясом, в якій практично немає кісток. Тому вона ідеально підходить для приготування на сковороді в клярі. В рецепт приготування тесту ми додамо кріп, який чудово поєднується з таким блюдом, але при бажанні його можна замінити іншими пряними травами.
Інгредієнти:
- філе тріски;
- яйце;
- три ложки борошна;
- дві ложки майонезу;
- ложка води;
- зелень кропу;
- олія, сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Філе тріски нарізаємо шматочками, солимо і перчимо.
- У ємності збовтуємо яйце, вливаємо ложку води, додаємо борошно, майонез, трохи солі і подрібнений кріп. Замішуємо тісто, по консистенції він повинен нагадувати тісто для оладок, тобто бути не дуже густим.
- Шматочки риби опускаємо в кляр і обсмажуємо на розпеченій сковороді з маслом до рум’яної скоринки.
Запікаємо в духовці в сирному клярі
Правильно приготовлена тріска – це завжди дуже смачно. На гарнір до апетитної риби можна подати відварну картоплю або рис. Пропонуємо простий, але дуже смачний рецепт тріски в сирному клярі, а як приготувати в духовці таку страву, ми зараз і розповімо.
Інгредієнти:
- філе тріски;
- три яйця;
- стакан молока;
- склянка борошна;
- 100 г сиру;
- сіль, перець за смаком.
Спосіб приготування:
- Нарізаємо філе тріски, приправляємо сіллю, перцем і залишаємо на 20 хвилин.
- Для кляру збиваємо яйця з молоком, додаємо подрібнений на дрібній тертці сир, висипаємо борошно і ретельно перемішуємо.
- Шматочки риби мачає в клярі і відразу перекладаємо на деко, змащене рослинним маслом. Ставимо в духовку на 30 хвилин, температура 180 градусів.
Соковита риба в тесті з пивом
Приготувати соковиту тріску в пивному клярі досить просто.
Під час смаження весь алкоголь випаровується, а риба виходить ніжною і дуже смачною. Для приготування кляра краще використовувати світле пиво.
Інгредієнти:
- філе тріски;
- 150 г борошна;
- дві ложки кукурудзяного крохмалю;
- яйце;
- склянка пива;
- масло, перець, сіль.
Спосіб приготування:
- У ємності змішуємо борошно з кукурудзяним крохмалем і сіллю. Вбиваємо яйце і наливають пиво, ретельно все перемішуємо.
- Рибу ріжемо на шматочки, обсушуємо паперовим рушником і опускаємо в пивний кляр.
- Розігріваємо сковороду з рослинним маслом і починаємо обсмажувати рибні заготівки з двох боків до золотистої скоринки.
- Готову рибу викладаємо на серветку, щоб вийшов зайвий жир. Подаємо зі свіжими овочами і відварним рисом.
У пишному клярі на мінералці
Багато господинь вважають за краще готувати тісто для риби саме на мінеральній воді.
Тісто виходить ніжним і повітряним, завдяки «чарівним» бульбашок. Тому для рецепта візьмемо сильно газовану мінеральну воду.
Інгредієнти:
- філе тріски;
- 150 г борошна;
- 150 мл мінеральної води;
- яйце;
- спеції.
Спосіб приготування:
- Мінеральну воду потрібно попередньо охолодити, причому дуже сильно, прямо до крижинок.
- У ємність вбиваємо яйце, додаємо трохи солі і збиваємо складу віночком або вилкою. Висипаємо борошно і розмішуємо. Тісто вийде дуже густим. Вливаємо мінеральну воду, але не відразу, а частинами, перемішуємо до однорідної маси.
- Шматочки тріски опускаємо в кляр і обсмажуємо на рослинному маслі до готовності.
Тріска, смажена в часниковому клярі
Кожен рік у День Незалежності Греції готують традиційну страву – скордаля. Це тріска, смажена в клярі з густим часниковим соусом. Для приготування страви греки використовують засолену тріску, а для соусу – черствий хліб або картоплю.
Інгредієнти:
- просолене філе тріски;
- п’ять картоплин;
- п’ять зубчиків часнику;
- склянку оливкової олії;
- ложка винного оцту;
- 300 г борошна;
- 300 мл води;
- лимон;
- щіпка солі і цукру.
Спосіб приготування:
- Для приготування можна взяти звичайне філе тріски, але тоді у нас не вийде спробувати справжні страва грецької кухні, тому ми будемо використовувати просолене філе. Для цього рибу потрібно просто ретельно обсипати крупною сіллю і залишити на добу.
- Просолену тушку слід опустити у воду і залишити на 2 – 3 дні у прохолодному місці.
- Для кляру у воду додаємо борошно, додаємо сік одного лимона, трохи цукру і солі. Перемішуємо і ставимо тісто в холодильник, оскільки тільки гаряче масло і холодний кляр дозволять отримати хрустку скоринку.
- Дістаємо тріску з води, обсушуємо, мачає в кляр і обсмажуємо з двох боків до апетитної скоринки.
- Тепер готуємо часниковий соус, по консистенції він повинен нагадувати картопляне пюре. Картоплю ріжемо на шматочки, відварюємо і розминаємо товкачиком.
- У блендер кладемо часник, вливаємо оцет і масло, подрібнюємо складу. З’єднуємо часникову суміш з товченою картоплею і перемішуємо.
- У тарілку викладаємо рибу в клярі, а поруч трохи часникового соусу.
У простій паніровці в духовці
Рецептів кляру для риби досить багато, але зараз ми пропонуємо досить просту панірування. І все ж внесемо в неї якусь родзинку – замість борошна будемо використовувати цибульні крекери.
Інгредієнти:
- філе тріски;
- 15 цибулевих крекерів;
- яйце;
- лимон;
- зелень петрушки.
Спосіб приготування:
- Філе риби нарізаємо порційно і натираємо сіллю.
- Цибульні крекери подрібнюємо в крихту і змішуємо з цедрою лимона.
- Яйце збиваємо.
- Деко застеляємо пергаментом і розігріваємо духовку до 210°С
- Шматочки риби спочатку мачає в яйце, потім обвалюємо у крихті і викладаємо на деко.
- Ставимо запікатися на 20 хвилин. Готову страву скроплюємо соком лимона і посипаємо рубаною зеленню.
Яєчний кляр з гірчицею
Риба в гірчичному клярі виходить дуже ніжною, з пікантним смаком і ароматом. Її рекомендується подавати з вершковим соусом, картопляним пюре і келихом білого вина.
Інгредієнти:
- філе тріски;
- три ложки борошна;
- 1 ч. л. гірчиці;
- три яйця;
- ложка оцту;
- масло.
Спосіб приготування:
- Філе нарізаємо на шматочки, збризкуємо оцтом і олією.
- Для кляру збиваємо яйця, додаємо гірчицю і борошно. Все перемішуємо.
- Шматочки тріски занурюємо в кляр і обсмажуємо до хрусткої скоринки на олії.
Повітряна або хрустка скоринка – це заслуга правильно приготовленого кляру. Для визначення його якості опустіть в суміш столову ложку. Якщо тісто рівномірно по ній тече, а сама ложка не просвічується, значить, кляр вдався.