Тріска в клярі – 7 покрокових рецептів, як приготувати на сковороді і в духовці

Що може бути краще ніжної м’якоті риби, засмаженої в хрусткій скоринці? Тріска в клярі – це простий, швидкий і недорогий спосіб приготування апетитного страви, з яким під силу впоратися навіть недосвідченій господині. Головне, правильно приготувати кляр, який допоможе зберегти рибі соковитість і всі її корисні властивості.

Філе тріски в клярі на сковороді

Тріска – це ніжна риба з білосніжним м’ясом, в якій практично немає кісток. Тому вона ідеально підходить для приготування на сковороді в клярі. В рецепт приготування тесту ми додамо кріп, який чудово поєднується з таким блюдом, але при бажанні його можна замінити іншими пряними травами.

Інгредієнти:

  • філе тріски;
  • яйце;
  • три ложки борошна;
  • дві ложки майонезу;
  • ложка води;
  • зелень кропу;
  • олія, сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Філе тріски нарізаємо шматочками, солимо і перчимо.
  • У ємності збовтуємо яйце, вливаємо ложку води, додаємо борошно, майонез, трохи солі і подрібнений кріп. Замішуємо тісто, по консистенції він повинен нагадувати тісто для оладок, тобто бути не дуже густим.
  • Шматочки риби опускаємо в кляр і обсмажуємо на розпеченій сковороді з маслом до рум’яної скоринки.

Запікаємо в духовці в сирному клярі

Правильно приготовлена тріска – це завжди дуже смачно. На гарнір до апетитної риби можна подати відварну картоплю або рис. Пропонуємо простий, але дуже смачний рецепт тріски в сирному клярі, а як приготувати в духовці таку страву, ми зараз і розповімо.

Інгредієнти:

  • філе тріски;
  • три яйця;
  • стакан молока;
  • склянка борошна;
  • 100 г сиру;
  • сіль, перець за смаком.

Спосіб приготування:

  • Нарізаємо філе тріски, приправляємо сіллю, перцем і залишаємо на 20 хвилин.
  • Для кляру збиваємо яйця з молоком, додаємо подрібнений на дрібній тертці сир, висипаємо борошно і ретельно перемішуємо.
  • Шматочки риби мачає в клярі і відразу перекладаємо на деко, змащене рослинним маслом. Ставимо в духовку на 30 хвилин, температура 180 градусів.
Дивіться також:  Смажені макарони – 8 рецептів приготування

Соковита риба в тесті з пивом

Приготувати соковиту тріску в пивному клярі досить просто.

Під час смаження весь алкоголь випаровується, а риба виходить ніжною і дуже смачною. Для приготування кляра краще використовувати світле пиво.

Інгредієнти:

  • філе тріски;
  • 150 г борошна;
  • дві ложки кукурудзяного крохмалю;
  • яйце;
  • склянка пива;
  • масло, перець, сіль.

Спосіб приготування:

  • У ємності змішуємо борошно з кукурудзяним крохмалем і сіллю. Вбиваємо яйце і наливають пиво, ретельно все перемішуємо.
  • Рибу ріжемо на шматочки, обсушуємо паперовим рушником і опускаємо в пивний кляр.
  • Розігріваємо сковороду з рослинним маслом і починаємо обсмажувати рибні заготівки з двох боків до золотистої скоринки.
  • Готову рибу викладаємо на серветку, щоб вийшов зайвий жир. Подаємо зі свіжими овочами і відварним рисом.

У пишному клярі на мінералці

Багато господинь вважають за краще готувати тісто для риби саме на мінеральній воді.

Тісто виходить ніжним і повітряним, завдяки «чарівним» бульбашок. Тому для рецепта візьмемо сильно газовану мінеральну воду.

Інгредієнти:

  • філе тріски;
  • 150 г борошна;
  • 150 мл мінеральної води;
  • яйце;
  • спеції.

Спосіб приготування:

  • Мінеральну воду потрібно попередньо охолодити, причому дуже сильно, прямо до крижинок.
  • У ємність вбиваємо яйце, додаємо трохи солі і збиваємо складу віночком або вилкою. Висипаємо борошно і розмішуємо. Тісто вийде дуже густим. Вливаємо мінеральну воду, але не відразу, а частинами, перемішуємо до однорідної маси.
  • Шматочки тріски опускаємо в кляр і обсмажуємо на рослинному маслі до готовності.

Тріска, смажена в часниковому клярі

Кожен рік у День Незалежності Греції готують традиційну страву – скордаля. Це тріска, смажена в клярі з густим часниковим соусом. Для приготування страви греки використовують засолену тріску, а для соусу – черствий хліб або картоплю.

Дивіться також:  Фарширований перець – 10 рецептів на будь-який смак

Інгредієнти:

  • просолене філе тріски;
  • п’ять картоплин;
  • п’ять зубчиків часнику;
  • склянку оливкової олії;
  • ложка винного оцту;
  • 300 г борошна;
  • 300 мл води;
  • лимон;
  • щіпка солі і цукру.

Спосіб приготування:

  • Для приготування можна взяти звичайне філе тріски, але тоді у нас не вийде спробувати справжні страва грецької кухні, тому ми будемо використовувати просолене філе. Для цього рибу потрібно просто ретельно обсипати крупною сіллю і залишити на добу.
  • Просолену тушку слід опустити у воду і залишити на 2 – 3 дні у прохолодному місці.
  • Для кляру у воду додаємо борошно, додаємо сік одного лимона, трохи цукру і солі. Перемішуємо і ставимо тісто в холодильник, оскільки тільки гаряче масло і холодний кляр дозволять отримати хрустку скоринку.
  • Дістаємо тріску з води, обсушуємо, мачає в кляр і обсмажуємо з двох боків до апетитної скоринки.
  • Тепер готуємо часниковий соус, по консистенції він повинен нагадувати картопляне пюре. Картоплю ріжемо на шматочки, відварюємо і розминаємо товкачиком.
  • У блендер кладемо часник, вливаємо оцет і масло, подрібнюємо складу. З’єднуємо часникову суміш з товченою картоплею і перемішуємо.
  • У тарілку викладаємо рибу в клярі, а поруч трохи часникового соусу.

У простій паніровці в духовці

Рецептів кляру для риби досить багато, але зараз ми пропонуємо досить просту панірування. І все ж внесемо в неї якусь родзинку – замість борошна будемо використовувати цибульні крекери.

Інгредієнти:

  • філе тріски;
  • 15 цибулевих крекерів;
  • яйце;
  • лимон;
  • зелень петрушки.

Спосіб приготування:

  • Філе риби нарізаємо порційно і натираємо сіллю.
  • Цибульні крекери подрібнюємо в крихту і змішуємо з цедрою лимона.
  • Яйце збиваємо.
  • Деко застеляємо пергаментом і розігріваємо духовку до 210°С
  • Шматочки риби спочатку мачає в яйце, потім обвалюємо у крихті і викладаємо на деко.
  • Ставимо запікатися на 20 хвилин. Готову страву скроплюємо соком лимона і посипаємо рубаною зеленню.
Дивіться також:  Котлети з печінки яловичої – 9 рецептів

Яєчний кляр з гірчицею

Риба в гірчичному клярі виходить дуже ніжною, з пікантним смаком і ароматом. Її рекомендується подавати з вершковим соусом, картопляним пюре і келихом білого вина.

Інгредієнти:

  • філе тріски;
  • три ложки борошна;
  • 1 ч. л. гірчиці;
  • три яйця;
  • ложка оцту;
  • масло.

Спосіб приготування:

  • Філе нарізаємо на шматочки, збризкуємо оцтом і олією.
  • Для кляру збиваємо яйця, додаємо гірчицю і борошно. Все перемішуємо.
  • Шматочки тріски занурюємо в кляр і обсмажуємо до хрусткої скоринки на олії.

Повітряна або хрустка скоринка – це заслуга правильно приготовленого кляру. Для визначення його якості опустіть в суміш столову ложку. Якщо тісто рівномірно по ній тече, а сама ложка не просвічується, значить, кляр вдався.

Прокрутка до верху