Запечена риба — ситне, смачне і ефектна зовні страва. Вона ідеально підходить в якості основного страви для святкового столу і особливо якщо це тріска, запечена в духовці з сиром, соусом, зеленню та іншими добавками. Це навіть звучить смачно!
Тріска, запечена під сирною скоринкою в духовці
Склад продуктів: 620-720 г рибного філе, лимон, спеції, 2 цибулини, сіль, 170 г напівтвердого або твердого сиру.
- Рибне філе розморожується, промивається, з нього зрізують плавники. Шматочки тріски обсушиваются паперовими рушниками.
- Риба солиться, посипається спеціями і сбрызгивается лимонним соком.
- Лук ріжеться досить великими кільцями і відразу викладається в підготовлену форму для запікання. Зверху йдуть рибні шматочки і знову овоч.
- Тріска з цибулею рясно посипається тертим сиром.
Страва готується в духовій шафі близько півгодини при високій температурі.
У фользі
Склад продуктів: велика риба, 2-4 часникового зубчики, половина пучка петрушки, трохи олії, 2 ч. л. соку лимона, сіль, суміш перців.
- Тріска добре промивається холодною водою. На поверхні риби роблять неглибокі надрізи. Тушка натирається сумішшю товченого часнику, перцю і олії з сіллю і зовні, і всередині. Зверху надрізи поливаються соком лимона.
- Риба укладається в промаслений фольгу і посипається подрібненою петрушкою. Тріска щільно загортається в покриття і відправляється в духову шафу, розігрітий до 190 градусів.
Готується тріска, запечена у фользі, 30-35 хвилин.
Філе тріски в сирному клярі в духовці
Склад продуктів: кіло рибного філе, 4 томати, сіль, 90 г напівтвердого сиру, 5 великих ложок жирної сметани, мелений чорний перець, 2 мал. ложки гірчиці.
- Філе тріски розморожується і обсушивается паперовим рушником. Далі воно нарізається середніми шматочками і викласти у термостійку форму. Зверху солиться і перчится.
- Помідори нарізати кружечками і викладаються на рибу. Якщо використовуються черрі, досить розрубати їх навпіл.
- Гірчиця змішується з жирною сметаною і солиться.
- Риба з овочами покривається приготованим соусом і рясно посипається тертим сиром.
Частування відправляється в добре розігріту духовку на 30-35 хвилин. Подається з асорті з свіжих або маринованих овочів.
Запіканка з тріскою і картоплею
Склад продуктів: 630 г рибного філе, 3-4 часникові часточки, 1,5 ст. дуже жирних вершків, велика цибулина, 70 г вершкового масла, кілька листочків свіжої петрушки, цедра середнього лимона, 40 г Пармезану, 3 ст. ложки сухарній крихти, сіль, велике яйце, 700 г картоплі.
- З усієї картоплі пюре готується. Спочатку овоч вариться в солоному окропі до розм’якшення, потім розминається товкачиком з половиною вершкового масла, половиною склянки гарячих вершків і яйцем. Не можна готувати пюре для такої запіканки з допомогою блендера.
- У жаротривкої формі розігрівається масло, що залишилося. На ньому обсмажується подрібнену цибулю, часник і цедра цитрусового. Коли компоненти зарум’яняться, ємність знімається з вогню, в неї викладаються великі шматки промитого і обсушенного серветками філе.
- Зверху виливаються вершки з сіллю і подрібненою зеленню.
- Далі розподіляється тепле картопляне пюре, яке повинно покрити весь шар тріски.
- Сир треться, змішується з сухарями і розподіляється поверх майбутньої запіканки.
Тріска в духовці з картоплею готується 20-25 хвилин при середній температурі. Верх частування повинен добре підрум’янитися.
Рибні котлети, запечені в духовці
Склад продуктів: півкіло філе тріски, ріпчаста цибулина, 70 г напівтвердого сиру, велика морквина, 3-4 ст. ложки сметани, велике яйце, суміш перців, сіль.
- Філе тріски перетворюється в однорідний фарш. Для цього можна використовувати м’ясорубку, і спеціальну насадку блендера.
- До подрібненої рибі додається дрібно тертий цибуля, морква і напівтвердий сир. Всі перераховані компоненти можна також просто опрацювати блендером.
- В отриману масу додається сметана, сіль, сире і трохи збите яйце, суміш перців.
- Всі складові добре перемішуються — повинна вийти однорідна густа маса.
- З неї формуються невеликі плоскі котлети, які викладаються на деко, застелене силіконовим килимком.
Запікається частування до легкої рум’яності близько півгодини.
З овочевим маринадом
Склад продуктів: півкіло філе тріски, 2 середніх морквини, цибулина, 40 г пасти з томатів і кореня селери, 2 ст. л. яблучного оцту, трохи борошна, 2 ч. л. цукрового піску, сіль, щіпка меленої кориці, чорного перцю і гвоздики.
- Морква і селера труться за допомогою терки з самими великими отворами.
- Цибулю нарізати найтоншими полуколечками.
- На добре розігрітому маслі обсмажують по черзі всі підготовлені інгредієнти. Спочатку цибулю до рум’яного кольору, а потім, селера і морква.
- До готових овочів викладається паста з томатів. Разом продукти смажаться ще 8-9 хвилин.
- У ємність вливається 2 ст. теплої кип’яченої води, додається сіль, пісок і всі спеції. Маринад нудиться 17-20 хвилин під кришкою, після закінчення яких у нього вливається оцет.
- Риба поділяється на середні шматочки, які потрібно обсмажити до рум’яності.
- Далі скибочки занурюються в маринад. Їх потрібно повністю втопити виделкою в масі.
- Блюдо гаситься ще 8-9 хвилин.
Подається частування з відварною або пюрированным картоплею.
Запечена в сметані тріска з цибулею
Склад продуктів: кіло рибного філе, мелений перець, 1,5 склянки жирної сметани, пучок свіжої петрушки, 2 великі ріпчасті цибулини, крихта з сухарів, сіль, трохи борошна.
- Рибне філе промивається під холодною водою, нарізати середніми шматочками і обсушивается паперовими рушниками.
- Велика сіль змішується з меленим перцем. Цією сумішшю добре натираються з усіх боків рибні шматочки. Тріска залишають на 10-15 хвилин для просочення.
- Цибуля чиститься, нарізати великими кільцями, обсмажується на розпеченому маслі до рум’яного кольору і перекладається в окрему миску.
- У сковороді обсмажують до золотистої скоринки обкачані в борошні рибні шматочки.
- Риба перекладається в жароміцну форму і пересипається смаженою цибулею.
- Зверху виливається солона сметана, змішана з подрібненою зеленню.
- Завершують «декор» панірувальні сухарі.
Тріска зі сметаною і цибулею запікається в добре розігрітій духовці близько півгодини.
Як смачно запекти стейк з філе тріски?
Склад продуктів: 4 рибних стейка, 2 ріпчасті цибулини, середній лимон, 90 мл білого сухого вина, 120 г напівтвердого сиру, прованські трави, 30 г крихти з сухарів, 1 ч. л. меду, 4 ч. л. олії оливи, сіль.
- Риба миється і обсушивается паперовими рушниками. Сбрызгивается соком з половини лимона, натирається сіллю, спеціями і залишається на півгодинки.
- Цибуля шинкуется тонкими кільцями, які обсмажують на оливковій олії до рум’яного кольору.
- Друга половина лимона нарізається найтоншими шматочками, які обсмажують на сковорідці разом з медом і сіллю. Через пару хвилин в сковорідку вливається вино і продукти 7-8 хвилин нудяться на повільному вогні.
- Риба викладається у термостійку форму, зверху розподіляється цибулю і лимонна суміш.
Скільки запікати тріску, залежить від розміру її частинок. Оптимальний час 12-15 хвилин при 190 градусах.