Даний трюфельне масло вважається делікатесом. Готується воно на основі їстівних грибів, які мають незвичайний горіховий смак з пікантними нотками. Найчастіше таке унікальне масло входить до складу страв французької кухні.
Трюфельне масло — як виробляється, історія появи
Відразу потрібно зазначити, що трюфелевое масло (або трюфельне) коштує не набагато менше, ніж самі гриби-делікатеси, тому воно не дуже затребуване серед сучасних господинь. Але хоча б зрідка варто балувати себе стравами, приготованим з додаванням такого продукту.
Як вже було зазначено вище, обговорюване масло готується на основі рідкісних дорогих грибів. Найсмачніші і цінні трюфелі ростуть у Північної Італії і Швейцарії. Зустрічаються вони також на півдні Франції.
Проводиться масло на основі рідкісних грибів відразу двома способами:
- З натуральної сировини. При приготуванні продукту цілі гриби або залишки заливаються будь-яким рослинним маслом. Далі суміш настоюється певний час і ретельно проціджують. Найчастіше, таким чином, проводиться трюфельне оливкова олія. Готовий продукт завжди має дуже високу вартість.
- Із штучної сировини. Основою продукту стає ароматична складова трюфелів. Це синтетичний компонент. Готове масло виходить менш натуральним і корисним, ніж у першому варіанті. Але при цьому воно має стійким смаком і ароматом, який складно відрізнити від справжніх грибів. Цей спосіб виробництва сьогодні використовується значно частіше, ніж перший. Він дозволяє отримати недорогий продукт.
Вважається, що творцем трюфельного масла був невідомий французький кухар. В його розпорядженні виявилося відразу велику кількість цінних грибів. Щоб довше зберегти делікатес свіжим, професійний кулінар вирішив просто залити його оливковою олією. Через 15 днів в розпорядженні кухаря виявилась дуже ароматна олійна рідина, яку він заради експерименту додав в м’ясний салат. Оригінальний смак готового частування його приємно вразив. З тих пір кулінар став цілеспрямованого виготовляти трюфельне масло і всіляко сприяти його поширенню в кулінарії.
Особливості застосування в кулінарії
Головний варіант як використовувати трюфельне масло – додавати в різні страви замість свіжих грибів або як доповнення до них.
Професійні кулінари відзначають, що такий продукт буде доречний абсолютно в будь-яких несолодких частування.
Трюфельне масло використовується дуже економно. Досить додати в блюдо всього пару крапель, щоб проявився оригінальний грибний аромат. Якщо щедро налити масло в суп або салат, можна повністю зіпсувати його смак. Тому потрібно строго слідувати рецептом.
Трюфельне масло смачно додавати у всілякі соуси. Найкраще в заправках для салатів воно поєднується з свіжомеленим чорним перцем і соком лайма/лимона.
Важливо відзначити, що обговорюване масло категорично не підходить для обсмажування продуктів. Такий спосіб повністю позбавить його унікального аромату. Тому продукт потрібно додавати у вже готові страви.
Страви з трюфельним маслом
В сучасних кулінарних книгах вдасться відшукати безліч варіантів страв з трюфелевым маслом. Це і випічка (наприклад, піца), і різноманітні холодні закуски, і навіть супи.
Закуска з червоної риби
Інгредієнти:
- слабосоленого філе лосося – 200 – 230 г;
- яйця – 4 шт.;
- трюфельне масло – 5 мл;
- зерниста гірчиця – 20 – 30 м;
- свіжий кріп – ½ пучка;
- оцет (столовий) – 60 мл;
- сіль і перець.
Приготування:
- У невеликому сотейнику закип’ятити воду. Залити сіль і оцет.
- Розмішати і ложкою зробити посередині ємності воронку. Дуже обережно вилити в неї (при активному кипінні води) вміст сирого яйця.
- Варити 2 – 2,5 хвилини. Дістати ложкою. Повторити процедуру з другим яйцем.
- Філе дуже тонко нарізати. Кріп дрібно порубати без стебел.
- Змішати гірчицю, зелень, трюфельне масло.
- Розкласти на тарілці рибу, зверху – розподілити отриманий соус. Присипати сіллю і перцем.
Доповнити частування гарячими яйцями-пашот і відразу подати до столу.
Салат з трюфельним маслом
Інгредієнти:
- прошутто – 130 г;
- портобелло (гриби) – 5 шт.;
- селера з листям (стебла) – 6 шт.;
- подрібнена петрушка – 40 г;
- червоний цибуля – половинка;
- рукола – 1 пучок;
- лимон – половинка;
- трюфельне масло – 3 мл;
- масло оливи і сіль.
Приготування:
- Прошутто порізати смужками і обсмажити до хрусткого стану.
- На велике блюдо висипати підготовлену рукколу, попередньо порвавши її руками.
- Зверху розподілити невеликі шматочки селери, полуколечки цибулі, пластинки грибів і рубану петрушку.
- Полити закуску підсоленим маслом оливи зі свіжовичавленим соком лимона (процідженим від кісточок).
- Прикрасити обсмаженими м’ясними шматочками.
Збризнути отриманий салат трюфельним маслом.
Незвичайне перша страва
Інгредієнти:
- заморожені білі гриби — 350 – 370 г;
- молоко – 1 повний стакан;
- білий цибулю – 1 голівка;
- вершки – ½ ст.;
- часник – 2 – 3 зубчики;
- соєвий соус – 10 мл;
- трюфельне масло – 1 ч. л.;
- вершкове масло – 20 г;
- чебрець і сіль – за смаком;
- подрібнений пармезан – 60 р.
Приготування:
- Гриби розморозити.
- На чавунній сковороді розігріти вершкове масло з соєвим соусом. Всипати у суміш дрібно порізану цибулю і часник.
- Коли ці інгредієнти стануть м’якими, додати гриби.
- Гасити масу під кришкою 7 – 8 хвилин.
- Перекласти її в каструлю. Залити вершками і молоком. Готувати 12 – 15 хвилин.
- Посолити суп і збити його блендером.
- Додати чебрець. Довести до закипання і відразу зняти з плити.
У вже готове частування влити трюфельне масло. Розлити суп по порціях і доповнити його подрібненим пармезаном.
Різотто з трюфельним маслом
Склад інгредієнтів:
- Пекоріно (сир) – 100 – 120 г;
- цибулю-шалот – 1 шт.;
- масло оливи – 40 мл;
- рис (Арборіо) – 350 г;
- біле сухе вино – 80 мл;
- чебрець – 8 г;
- вершкове масло – 70 г;
- трюфельне масло – 10 мл;
- овочевий бульйон – літр;
- сіль.
Приготування:
- Цибуля довільно покришити і зарумянить на олії оливи.
- Додати до піджарки рис. Готувати разом 5 – 6 хвилин.
- Влити вино. Дочекатися, поки випарується алкоголь.
- Залити бульйон. Готувати 20 – 25 хвилин.
- Після додавання чебрецю залишити масу на плиті ще на 3 – 4 хвилини.
- Відправити в рис і вершкове, і трюфельною масло. Посолити його.
Останнім всипати подрібнений овечий сир. Все добре перемішати.
Грибний соус до макаронів
Інгредієнти:
- лісові гриби (капелюшки) – 270 – 300 г;
- жирні вершки – 1 повний стакан;
- цибуля – 1 головка;
- трюфелевое олія – 5 мл;
- грибний або овочевий бульйон – 1/2 ст.;
- топлене масло, сіль.
Приготування:
- Розігріти олію. Обсмажити на ньому шматочки капелюшків лісових грибів до готовності. З сковорідки повинна випаруватися рідина.
- Залити гриби вершками і бульйоном.
- Дати масі закипіти і залишити її на повільному вогні до загусання.
- Злегка остудити соус. Змішати з трюфельним маслом.
Подавати ароматний соус з довжиною локшиною.
Креветки з білими грибами і трюфельним маслом
Склад інгредієнтів:
- тигрові креветки – 1 кг;
- морожені білі гриби – півкіло;
- біле сухе вино – 1 повний стакан;
- подрібнений зелений лук – 1 ст. л.;
- трюфельне масло – ½ ч. л.;
- цибулю-шалот («малюк») – 4 головки;
- часник – 3 – 4 зубчики;
- вершки (середньої жирності) – 2/3 ст.;
- масло оливи;
- морська сіль.
Приготування:
- Білі гриби порізати великими шматочками. Обсмажити на олії оливи. Готувати приблизно 20 – 25 хвилин, часто помішуючи.
- Цибулю і часник дуже дрібно покришити. Скласти в невеликий сотейник. Полити вином. Посолити і відправити на повільний вогонь. Томити близько 8 – 9 хвилин.
- Креветки промити холодною водою і повністю почистити.
- Морепродукти разом з вершками відправити в сотейник. Варити масу 3 – 4 хвилини.
- Посолити, поперчити. Залишити вміст сотейника на вогні пару хвилин.
- Змішати з готовими грибами. Додати «грибне» масло.
- Останнім всипати подрібнені цибульні пір’я.
Подати частування з молодим відварною картоплею. Підійде до нього і рисовий або бобовий гарнір.
Користь і шкода трюфельного масла для організму
Для початку варто поговорити про користь продукту.
Він позитивно впливає на організм людини наступним чином:
- попереджає розвиток онкозахворювань;
- уповільнює старіння;
- покращує стан шкіри і волосся;
- прискорює процес обміну речовин (що сприятливо позначається на фігурі), підвищує метаболізм;
- при вживанні під час вагітності попереджує розвиток патологій у дитини (особливо корисно використовувати його в першому триместрі);
- нормалізує роботу нервової системи, робить сон міцніше і спокійніше.
Якщо олія буде приготовлено з якісної основи, його можна сміливо вживати в їжу навіть в «цікавому положенні». Нашкодити організму продукт може тільки при наявності алергії на трюфелі або при його приготуванні з помилкових грибів. Сьогодні продаж підробок дуже поширена. Особливо часто помилкові трюфелі трапляються в інтернет-магазинах. Їх ні в якому разі не можна вживати їжу в чистому вигляді і використовувати для приготування ароматного масла.