Спочатку кулінари надали цукерці форму делікатесного гриба, натякаючи на вишуканість і рідкість ласощі – ось звідки його «грибне» назву. А потім вирішили, що хорошого десерту повинно бути багато, і придумали трюфельний торт.
Класичний рецепт
Десерт в класичному варіанті подають в первозданному вигляді, не приховуючи його витончену красу за декором, або додатково прикрашають смаку та особистих уподобань.
Для виконання традиційного, базового рецепта знадобиться:
- чорний шоколад – 2 плитки по 100 г;
- яйця добірні – 5 од.;
- вершкове масло – 1 пачка;
- цукор – 1 склянка;
- кава – 1 ст. л.;
- пара ложок води для розчинення кави.
Багато чого буде залежати від якості шоколаду, тому слід вибрати найкращий з доступних варіантів.
Що потрібно робити:
- Шоколад розламати на шматочки, додати масло, каву, теплу воду. Підгоріти все в мікрохвильовці, щоб розтопилося і змішалося.
- Яйця збити вручну віночком з цукровим піском. Додати какао, залити сюди ж суміш з мікрохвильовки і як слід все розмішати.
- Тісто перелити у форму для торта. Випікати 45 хвилин при 170 С.
З мусом з білого шоколаду
Приготуємо торт з мусом з білого шоколаду з «двоповерховим» принципом: перший ярус складе класичний корж, створений за попереднім рецептом, а алгоритм приготування другого зараз розберемо докладно.
Зробимо його з наступних інгредієнтів:
- 1 біла шоколадна плитка (піде вся);
- 3 ст. л. солоного вершкового масла;
- 4 яєчних жовтка;
- 2 ст. л. (з гіркою) цукру;
- 2 склянки вершків (не менше 30% жирності);
- 2 ст. л. пакетованого розпушувача.
Куди подіти решту яєчні білки? Можна змішати їх з цукром і зробити безе. А ще з їх допомогою легко освітлити бульйон.
Але повернемося до торта:
- У посуд для мікрохвильової печі кладемо роздроблений шоколад, масло і розпушувач. Підігріваємо, щоб все розтопилося.
- Жовтки міцно збиваємо з цукром.
- Додаємо до них гарячу шоколадну суміш і дві столові ложки (з гіркою) вершків. Перемішуємо.
- Решту вершків збиваємо і вливаємо в шоколадний складу, до цього моменту він як раз повинен охолонути. Перемішуємо.
- Готовий мус! Виливаємо його на трюфельну основу і охолоджуємо пару годин.
Готуємо в мультиварці
Коли справа стосується приготування десертів, мультиварка не підведе. У ній точно нічого не підгорить і не пересохне. Тому сміливо довіримо цього кухонного агрегату процес випікання настільки вишуканого десерту, як трюфельний торт.
Що знадобиться:
- солодко-вершкове масло – 150 г;
- цукор – 300 г;
- сметана – 200 г;
- вершки жирні – 250 мл для основи + ще 50 мл для заливки;
- яйце – 2 од.;
- какао – 100 г;
- борошно – 180 г;
- сода або розпушувач – 5 м;
- гіркий шоколад без начинки – 100 г;
- мигдальні слайсы – 3 ст. л.
Десерт готується легко:
- Взяти три ємності. У першій змішати розтоплене масло, цукор і какао; у другій – сметану, яйця і вершки; у третій – борошно і розпушувач.
- Всі три суміші об’єднати в одну і знову перемішати.
- Вилити складу в чашу мультиварки. Готувати 50 хвилин в режимі «Випічка».
- Тепер потрібно зробити заливку. Шоколад розламати на шматочки, залити вершками і розтопити в мікрохвильовці (30 – 60 сек). Перемішати отриманий склад до однорідності, остудити.
- Готову основу покрити заливкою, потім посипати мигдалевими слайсами. Шоколадно-трюфельний торт подають охолодженим.
На замітку. Мигдальні слайсы можна купити або зробити самостійно. В останньому випадку горіхи слід замочити у воді на 24 години, потім тонко нарізати гострим ножем і 5 хвилин просушити на сковороді.
Шоколадно-трюфельний торт
Коли немає ні часу, ні бажання на тривалий чаклунство над десертом, приготуємо експрес-торт з покупних коржів, які змастимо особливим кремом.
Щоб приготувати трюфельний крем для торта знадобиться:
- дві плитки гіркого шоколаду;
- 500 мл жирних вершків;
- а також упаковка коржів.
Процес дуже простий:
- Одну половину вершків нагріти і покришити в них шоколад, щоб розчинився.
- Другу половину збити і додати в першу.
- Коржі змастити отриманим кремом і покласти один на одного. Зверху полити готовий десерт шоколадом. Ось так все швидко і просто. Тортик вже готовий!
Рецепт від Тетяни Литвинової
Тетяна вчить свою аудиторію готувати за старовинними рецептами, які далеко не завжди відрізняються простотою виконання. Ймовірно, саме в цьому і криється секрет дивовижного смаку і казкового вигляду готових страв.
Список інгредієнтів Тетяниного десерту значний, але результат вартий витрачених коштів і зусиль:
- темний шоколад – 5 плиток по 100 г (без начинки);
- солодко-вершкове несолоне масло – 2 пачки;
- цукор білий – 1,5 склянки;
- яйця сільські – 3 од.;
- борошно – 1 склянка;
- розпушувач – 5 м;
- сіль – 5 г;
- вершки жирні (від 30%) – 1 склянка;
- сметана – 70 мл;
- цукрова пудра – 200 г;
- вода – чверть склянки;
- лимонний сік – 0,5 ч. л. (не дасть глазурі засахариться);
- натуральний розчинну какао – 1 ст. л.;
- бренді – 1 ч. л.
Інгредієнти ділять між різними частинами торта:
- Все починається з приготування крихти. З цією метою поставити сотейник на вогонь, налити в нього воду, додати півсклянки цукру і лимонний сік. Варити, поки сироп не загусне.
- В піалі виделкою змішати чверть пачки масла з какао. Влити сюди сироп. Інтенсивно перемішувати, поки маса не охолоне і не стане тягучою. Викласти її тонким шаром на пергамент.
- Перемикаємося на бісквіт. Яйця з цукром (200 г) збити в піну. Дві плитки шоколаду і одну пачку масла разом розтопити і влити до яєць, залишивши кубик масла для мастила. Всипати борошно, розпушувач, сіль. Змішати вручну.
- Потрібні дві каструлі: одна побільше, одна поменше. На дно маленької викласти в пергамент, а стінки змастити маслом. Наповнити її тестом, закрити кришкою і оберненої рушником – воно вбере конденсат. Помістити меншу ємність у велику і теж накрити. Тримати на слабкому вогні 1 годину.
- Тепер зробимо крем. Шоколад розтопити. З’єднати півсклянки охолоджених вершків, сметану, цукрову пудру (100 г) і збити. Влити в отриманий склад шоколад і перемішати.
- Повертаємося до крихті. Для цього масу з пергаменту слід подрібнити в блендері.
- Корж поздовжньо розрізати на два «млинця». Далі формувати десерт в такій послідовності: перший млинець – крем – крихта – другий млинець – крем – цукрова пудра (50 г).
- Борти ласощі теж слід обмазати кремом. Після цього потримати майже готовий десерт на холоді 15 хвилин.
- Залишилася глазур. З’єднуємо півсклянки вершків, півпачки масла, 2 ложки пудри, подрібнений шоколад і бренді. Нагріваємо, щоб всі розплавилося.
- Торт заливаємо глазур’ю. Решту плитку шоколаду трьом на тертці і посипаємо отриманої стружкою торт. Наполягаємо десерт на холоді 1 годину.
Як приготувати десерт безе
Цей варіант випічки підходить для урочистих випадків. Корж купується в магазині або готується за першим класичним рецептом, але потім доповнюється особливим, повітряним і ніжним складом.
Для його приготування знадобиться:
- три середніх яйця;
- кружка цукру;
- пачка масла;
- ціла банка згущеного молока;
- половина плитки шоколаду.
Готують домашній трюфельний торт з безе за таким алгоритмом:
- Крем – це згущене молоко, змішана з розтопленим маслом. Останнього піде ціла пачка, але одну столову ложку слід залишити для глазурі.
- Безе роблять з яєчних білків. Їх збивають з цукром, поки не загуснуть. На деко застелене викладають солодкі порції, які потім випікаються 90 хвилин при 120 ºС.
- Заздалегідь приготований корж тонко змащують кремом і розкладають на ньому безе, проміжки заливаючи тим же молочно-вершковим солодким складом.
- Стала справа лише за глазур’ю. Але ця проблема вирішувана – шоколад розтоплюють з додаванням вершкового масла і поливають їм торт. Прибирають вишуканий десерт в холодильник на 2 години.
На замітку. Безе формують звичайним поліетиленовим пакетом. З цією метою слід викласти в неї суміш, відрізати маленький куточок і видавити через нього майбутні «безешки».
Трюфельний Торт сметанник
Цікавий десерт, що нагадує Тірамісу, адаптований під наші вимоги до домашньої випічки.
Для його виконання потрібні:
- полплитки гіркого шоколаду;
- цукор – 0,5 склянки крем, по одному – в основу і глазур;
- 20 % сметана – 0,5 склянки крем, по одному в основу і глазур;
- 0,5 ч. л. соди;
- 1,5 склянки просіяного пшеничного борошна;
- масло «Селянське» – 2 ст. л. для тіста, 1 – для глазурі;
- 2 печива, типу «Ювілейного»;
- порошок какао: 5 ст. л. – для основи, 1 – для крему;
- 1 ст. л. сублімованого кави;
- 1 яйце.
Цей торт складається з трьох частин: тісто, крем і глазур.
Приступаємо до створення кожної:
- Яйце розтираємо з цукром, додаємо сметану, соду. В окремому посуді змішуємо какао з борошном і висипаємо отриманий склад до сметанною масою. Перемішуємо.
- Товченим печивом посипаємо дно форми для випікання. Заливаємо їм тісто, випікаємо при 170 ° С 40 хвилин.
- Поки заготівля охолоджується, готуємо крем. У зручній посуді змішуємо сметану, цукор, кава і тепле розтоплене вершкове масло. Збиваємо все блендером.
- Тісто розрізаємо на 3 – 4 коржа і кожен густо змащуємо кремом. З’єднуємо їх, формуючи десерт.
- Готуємо глазур: масло, какао, сметану і цукор об’єднати і підігріти. Залити не встигла охолонути глазур’ю торт без зволікання.
Трюфельні цукерки і торти – ласощі з розряду елітних. Але приготувати їх на власній кухні, як виявилося, не складає ніяких труднощів. Сміливо беріться за втілення рецептів в життя і будьте впевнені – ваш кулінарний шедевр буде оцінений по достоїнству.