Французька кухня відкрила для гурманів безліч дивовижних смакових поєднань. Так сталося і з цибулевим супом. У цього частування один головний інгредієнт – овочевий, але результат кулінарних експериментів перевершує всі очікування.
Цибулевий суп — класичний рецепт
Склад продуктів: 1 л овочевого бульйону, 5 великих ложок жирного масла, кіло цибулі, половина багета, мелений чорний перець, 130 г напівтвердого сиру.
- Щоб класичний цибульний суп в результаті вийшов по-справжньому смачним і ароматним, подрібнений овоч потрібно пасерувати не менше 20 хвилин. Тому доведеться запастися терпінням.
- Весь лук ріжеться найтоншими полуколечками і викладається в каструлю з товстим дном, в якій вже знаходиться розтоплене вершкове масло.
- Готується овоч до карамельно-золотистого кольору при постійному помішуванні лопаткою.
- Бульйон підігрівається і виливається до готового луку. Спочатку додається тільки 1 склянку рідини. Потрібно дочекатися, поки вона випарується з маси і тільки після цього долити решту бульйону.
- Частування повинно вийти досить густим.
- В останню чергу додається сіль, перець.
Подається страва з шматочками хрусткого багета і тертим сиром.
Як приготувати для схуднення?
Склад продуктів: велика біла цибулина, 1 ст. ложка олії, пів-літра овочевого бульйону, невелика морква, сіль.
- Цибулю дрібно ріжеться і обсмажується на пісному маслі, на дні каструлі. Далі готовий овоч перекладається в глиняний горщик разом з кружечками очищеної моркви.
- У ємність додається підсолений бульйон, після чого вона ставиться в духовку. При мінімальній температурі горщик буде нудитися 100-120 хвилин.
Подається цибулевий суп для схуднення з шматочками підсушеного зернового хліба.
Традиційний французький цибулевий суп
Склад продуктів: 730 мл м’ясного бульйону, 4 середні цибульні головки, 160 мл білого вина (сухого), 80 г напівтвердого сиру, 60 г вершкового масла, малий. ложка пшеничного борошна, 2-3 часникового зубчики, невеликий багет, кухонна сіль, суміш перців.
- Цибуля позбавляється від лушпиння, після чого нарізають найтоншими полуколечками. Він відправляється готуватися в сковороді з розтопленим вершковим маслом.
- Коли шматочки овоча почнуть купувати золотистий відтінок, до цибулі відправляється роздавлений часник.
- Разом продукти пассеруются ще 6-7 хвилин, після чого до них висипається борошно. Цей інгредієнт додасть страві легкий кремовий відтінок і зробить його більш однорідним.
- Вливається бульйон. Потрібно добре перемішати складові, щоб не залишилося борошняних грудочок.
- У суп додається вино. На цьому етапі суміш можна поперчити і посолити.
- Під кришкою на маленькому вогні страва буде чекати близько півгодини.
- Багет нарізати товстими скибочками і рум’яниться в тостері або будь-яким іншим зручним способом.
- Сир крупно натирається.
- Готовий суп переливається в жароміцний горщик. Зверху викладається підсушений хліб і розсипається сир. З сортів хліба краще всього вибирати чіабатту або французький багет. Їх особлива структура відмінно вбирає рідину, але не перетворюється в кашу.
У духовці французький цибулевий суп повинен настоятися 10-12 хвилин. Якщо є можливість, варто включити гриль. За цей час сир розплавиться і стане рум’яним. Страву одразу подається до столу.
З беконом і бринзою
Склад продуктів: 5-6 картоплин, 1 л овочевого бульйону, 2 стіл. л. вершкового масла, 1 ч. л. шавлії, стільки ж меленого чебрецю і чебрецю, 4-5 скибочок бекону. 4 великі білі цибулини, 180 г малосольною бринзи, сіль.
- Дрібно нарізану цибулю смажиться на розтопленому вершковому маслі. Скибочки овоча потрібно готувати до тих пір, поки вони змінять колір і не стануть золотистими. В піджарку відправляється шавлія і шматочки бекону. Готування продовжується до тих пір, поки м’ясної компонент не стане хрустким.
- Кубики картоплі варяться в 2-2,5 л води до готовності. Размягчившийся овоч прямо у каструлі перетворюється на пюре з рештою спеціями. Маса солиться.
Рідкувате пюре подається до столу з піджаркою з лука і бекону. Поверх кожної порції викладаються шматочки бринзи.
Цибулевий суп-пюре — просто і смачно
Склад продуктів: кіло цибулі, 1 л яловичого бульйону з овочами, 120 мл жирних вершків, 2 великі ложки борошна, щіпка цукру, сіль, мелений чорний перець.
- Цибуля чиститься і дуже дрібно нарізати. Далі він викладається в сковорідку з будь-яким жиром, солиться і гаситься до м’якості при періодичному помішуванні.
- У сковорідку викладається борошно, цукор, мелений перець.
- Після ретельного перемішування можна перекладати піджарку в каструлю з гарячим бульйоном. При слабкому кипінні майбутній суп готується близько півгодини.
- У самому кінці варіння в ємність вливаються жирні вершки. Маса пюрируется заглибним блендером. Замість вершків можна використовувати і плавлений сир.
Подається готове страву з часниковими грінками.
З сирними грінками
Склад продуктів: 3 великі ріпчасті цибулини, 70 г напівтвердого сиру, сіль, 2 скибочки білого хліба, свіжа зелень за смаком, олія оливи.
- Хліб позбавляється від шкірочки й нарізати широкими короткими шматочками. Далі він сбрызгивается оливковою олією і поставити в духовку на деко. Готуються грінки до рум’яності.
- Цибуля чиститься, дрібно ріжеться і смажиться в сотейнику на будь-якому жирі. Краще всього використовувати для цього вершкове масло. Подрібнений овоч буде пассероваться 20-25 хвилин при постійному помішуванні. Він повинен стати золотистим, але не підгоріти.
- На цьому етапі в сотейник вливається 170 мл окропу, додається сіль. Суп доводиться до кипіння. Можна використовувати будь-які спеції.
- Частування переливається у формочки для запікання. Зверху кладуть грінки, і висипається тертий сир.
- Страва буде запікатися в духовій шафі 8-9 хвилин.
Перед подачею прикрасити рубаною свіжої зеленню.
Цибулевий суп для здоров’я за Бройсу
Склад продуктів: дуже велика ріпчаста цибулина, півлітра води, 1 склянка овочевого бульйону, пісне масло.
- Цибулина дрібно ріжеться разом з шкіркою. Верхній брудний шар шкірки можна зняти, але наступний темний обов’язково потрібно залишити.
- На пісному маслі шматочки овочі обсмажуються до золотисто-коричневого кольору.
- Коли цибуля буде готовий, до нього виливається холодна вода. Овоч нудиться до повного розварювання. Далі в масу додається овочевий бульйон.
- Суп проціджують.
Уживається страва без цибулі. Його секрет полягає у використанні при приготуванні лушпиння. Вона містить у своєму складі цінну речовину, що володіє антираковими властивостями. Допомагає суп при хворобах печінки і жовчного міхура, артрозі, остеопорозі і деяких інших проблемах.
В мультиварці
Склад продуктів: півкіло ріпчастої цибулі, 5-6 часникових зубчиків, 1 велика ложка борошна, 3 л курячого бульйону, масло оливи, грінки, сир, сіль.
- Цибулю і часник дрібно ріжуться, після чого укладаються на дно «розумної каструлі». Зверху інгредієнти поливаються маслом.
- Пристрій переводиться в режим гасіння. Продукти будуть нудитися в ньому 35-45 хвилин. Головне, не забувати періодично помішувати масу і стежити за тим, щоб вона не подгорала.
- В мультиварку висипається борошно, сіль. Після цього продукти ретельно перемішуються і заливаються бульйоном.
- Пристрій переводиться в режим «Суп». Суп доводиться до кипіння і готується ще 3-4 хвилини.
- Готове частування переливається в керамічний посуд. Зверху висипаються грінки, і треться велика кількість сиру. Ємність вкривається фольгою і відправляється в гарячу духовку на 12-15 хвилин.
Далі страву одразу подається до столу.
З плавленим сиром
Склад продуктів: 3 плавлених сирка, 800 мл курячого бульйону, 180 г напівтвердого сиру, 80 мл білого сухого вина, 1 ст. ложка борошна, 1 мал. ложка чебрецю, 2 великі цибулини, велика сіль, масло оливи.
- У сотейнику на олії оливи до золотавості обсмажуються дрібні шматочки цибулі. Як тільки овоч буде готовий, до нього вливається вино і всипається борошно.
- Після ретельного перемішування страва має покипіти 3-4 хвилини.
- Далі в сотейник вливається бульйон, додається порізаний плавлений сир, сіль, приправи. На цьому етапі за бажанням в суп можна відправляти і шматочки курятини.
Готове блюдо подається до столу гарячим. В кожну окрему порцію насипається щіпка тертого напівтвердого сиру.