Цибульний пиріг — це досить популярне блюдо. Його легко готувати, а інгредієнти знайти ще простіше. При цьому сподобається як дітям, так і дорослим.
Класичний французький цибулевий пиріг
Для класичного французького цибульного пирога знадобиться:
- борошно – 200 г;
- цибуля – 10 шт;
- масло вершкове – 250 г;
- сметана – 50 г;
- сир – 50 г;
- яйця – 2 шт.;
- оцет винний – 5 ст. л;
- сіль – 1 ч. л;
- цукор – 1 ст. л;
- гірчиця – на-віч.
З чого складається
Для початку варто підготувати тісто. Масло рубається на невеликі шматки і відправляється до борошна, сметани та яєць. Туди ж іде цукор, і половина чайної ложки солі. Тісто добре вимішується, з нього формується куля.
Далі беремо тісто і розгортаємо по всій поверхні форми (краще взяти роз’ємну форму з високими бортами). Часто тісто протикається і поміщається в холодильник на деякий час.
Цибулю дрібно кришиться. У сковороду висипається масло, на якому буде обсмажуватися цибулю близько півгодини. Після залити оцет, додати цукор, сіль, трохи гірчиці і продовжувати смажити складові. Коли овоч приготується, необхідно дістати тісто і відправити його в розігріту духовку.
Коли тісто трохи пропечеться, начинку висипати на корж, розрівняти по поверхні. Можна посипати сиром, накрити шаром тіста і знову відправити в духовку.
Готовий пиріг дістається з духовий печі, виймається з форми і подається до вечері.
Рецепт приготування з плавленим сиром
Для подібного цибульного пирога з плавленим сиром необхідно підготувати:
- борошно – 200 г;
- сіль – пів ч. л;
- соду – пол ч. л;
- масло вершкове – 150 г;
- сметану – 50 г;
- плавлені сирки – 4 шт.;
- цибуля – 4 шт.;
- молоко – стакан;
- яйця – 2 шт.;
- кунжут – на-віч.
Як же приготувати
Цибулю почистити, дрібно нашаткувати. Далі він відправляється смажитися на повільний вогонь до утворення золотистого відтінку.
Поки смажиться цибуля, можна плавлені сирки натерти на дрібній тертці. Вони легше труться, якщо перед цим полежить в морозилці. У плавлений сир додаються яйця, сіль, цукор та інші спеції. Сюди ж пересипається охолоджений цибулю.
Борошно, масло, сметана, сода розтирається в крихту, а після вимішується круте тісто в кулю. Далі воно рівномірно розподіляється по формі з високими бортами і відправляється на холод. Його слід трохи залишити, щоб накрити пиріг.
Тісто неодноразово необхідно проколоти виделкою, щоб воно рівномірно пропеклося. На 20 хвилин воно відправляється в розігріту духовку, а після наповнюється начинкою. Приготованим пластом накривається пиріг, після чого він знову відправляється в духову піч. За бажанням можна посипати кунжутом.
Цибульний пиріг з листкового тіста
Продукти для цибульного пирога зі слойоного тіста:
- олія соняшникова – 3 ст. л;
- цибуля – 3 шт.;
- спеції – на-віч;
- сметана – 50 г;
- сир – 100 г;
- листкове готове тісто – 500 г;
- яйця С1 – 2 шт.
Покрокове приготування
Для початку готове тісто розкачати, рівномірно розподіливши його по формі.
Цибулю очистити, помити, дрібно порубати і підсмажити на невеликому вогні, посипати спеціями.
Для приготування начинки: яйця зі сметаною збиваються разом з цибулею. Дрібно сир натирається і висипається в заливку.
На основу висипається начинка, рівномірно розподілити її по поверхні і накрити зверху іншим пластом. Можна пиріг закрити сіткою з шматків тіста.
Випікати в печі до стану готовності.
Готуємо в мультиварці
Пиріг в мультиварці вимагає наступних продуктів:
- масло вищої якості – 200 г;
- борошно – 200 г;
- сметана – 300 г;
- сіль — пів ч. л;
- розпушувач – 1 ч. л;
- цибуля – 3 шт.;
- яйця – 5 шт.;
- олія соняшникова – 2 ст. л;
- зелень – за смаком;
- приправи.
Поетапна готування
У миску висипати борошно, сіль, розпушувач, масло. Все це розтирається в крихту. Другим етапом додається до борошні сметана і все добре вимішується. Готове тісто поміщається в плівці в холодильник.
Для начинки зварити два яйця, порубати дрібно. Цибулю також дрібно подрібнюється і обсмажується на олії до золотистого відтінку. Зелень кришиться. Цибулю, яйця, зелень і сіль ретельно перемішуються в мисці. Все посипається приправами.
Тісто з холодильника розстеляється рівномірно по чашу мультиварки на 3 см у висоту.
Начинка висипається на тісто і поливається заливкою. Випікається дві години в режимі випічка.
Пиріг остудити в чаші, інакше він може розвалитися при спробі дістати гарячим.
З пісочного тіста
Цибульний пиріг з пісочного тіста приготувати простіше простого, для цього знадобиться закупити такі продукти:
- борошно – 200 г;
- сіль – 1 ч. л;
- масло вершкове – 200 г;
- воду – 1 склянка;
- цибуля – 3 шт.;
- яйця – 3 шт.;
- сметана – 100 мл;
- перець – на-віч;
- зелень – на-віч.
Як правильно готувати
Щоб приготувати тісто необхідно борошно додати масло, сіль, воду. Після цього добре розмішати, вимісити і відправити в холодильник.
Цибуля чиститься, миється, кришиться і обсмажується до золотистого відтінку. Під кінець готування варто посолити і поперчити.
Яйця посипати приправами і збити. Туди ж відправляється сметана, зелень і обсмажену цибулю.
Тісто варто поділити на кілька частин. Однією покривається дно форми, інший пиріг закривається. На перший шар викладається начинка, поливається заливкою і закривається іншим шаром тіста.
Пиріг поставити в духовку і печеться до стану готовності.
Випічка на кефірі
Цибулевий пиріг на кефірі вимагає наступні продукти:
- борошно – 200 г;
- яйця – 3 шт.;
- кефір – 100 мл;
- масло вершкове – 100 г;
- цукор – 2 ст. л;
- сіль – пів ч. л;
- розпушувач – 1 ч. л;
- зелень – на-віч.
Етапи готування
Зелень промивається і дрібно нарізати. Ріпчасту цибулю також дрібно кришиться і відправляється на сковороду для обжарювання. Кілька яєць варяться і нарізаються кубиками, після чого змішуються в тарілці з цибулею.
Борошно змішується з розпушувачем, водою, сіллю і цукром. Все це перемішується і вимішується в круте тісто.
Форма змащується і покривається шаром тіста, зверху начинка з лука і яєць. Все це покривається ще одним шаром тесту. Для краси можна змастити поверхню жовтком.
Пиріг відправляється в духову і випікається до стану готовності.
Заливний цибулевий пиріг
Склад компонентів для заливного пирога:
- борошно — 1 склянка;
- масло вершкове – 150 г;
- сметана – 100 г;
- цибуля – 3 шт.;
- сіль – 1 ч. л;
- яйця – 2 шт.
Як приготувати
Олія використовується рідке. У нього засипають борошно і сметана. При цьому всі добре перемішується. Тісто ставимо в холодильник.
Цибулю покришити і відправити нудитися на сковороду до золотистого відтінку.
Шаром тіста покрити дно силіконової форми. На нього висипати обсмажену цибулю. Збити яйця, сіль і сметану. Залити цією сумішшю пиріг. Для смаку можна додати сир, натертий на крупній тертці.
Відправити в духовку.
Покроковий рецепт від Юлії Висоцької
Рецепти популярні серед домогосподарок.
Складові пирога:
- зелена цибуля – 2 пучка;
- листкове тісто – 1 упаковка;
- яйця – 2 шт.;
- масло вершкове і оливкове – по 1 ч. л;
- перець – на-віч;
- сіль морська – на-віч.
Як готувати
Цибулю нарізати досить дрібно косими кільцями. Яйця змішати зі спеціями і змішати з цибулею.
З тіста розкачати і вирізати два однакових кола. На деко помістити аркуш паперу для випікання, змащену маслом, а на нього перший пласт тіста. Насипати начинку, зверху ще один шар і все це міцно защипнути.
Поверхню пирога змастити маслом, виконати пару отворів виделкою і випікати в духовій печі до стану готовності.
Відкритий пиріг
Для цього рецепта знадобиться:
- листкове тісто – 1 упаковка;
- цибуля – 2 шт.;
- зелень – на-віч;
- сир – 100 г;
- яйця – 3 шт.;
- сіль, перець – на-віч;
- масло неароматное – 2 ст. л.
Спосіб готування
Для початку необхідно розморозити тісто і розкачати. Взяти форму та її дно покрити шаром, не забуваючи про бортики висотою приблизно в 3 див. проколоти Виделкою тісто в декількох місцях. Основу випекти в духовці 10-15 хвилин.
Цибулю дрібно нарізати і відправити смажитися на невеликий вогонь до золотистого відтінку. Яйця відварити і очистити. Зелень дрібно покришити, сир натерти, яйця дрібно нарізати і все це з’єднати з обсмаженою цибулею. Посолити і поперчити для смаку.
Начинку викласти на основу і вирівняти. Для краси можна прикрасити верх, наприклад, сіткою.
Пиріг відправити в духову піч запікатися.
Як приготувати пиріг з цибулею-порей?
Продукти для смачного пирога:
- цибуля-порей – 2 шт.;
- тісто листкове – 1 упаковка;
- масло вершкове – 50 г;
- яйця – 3 шт.;
- сметана – 100 г;
- сіль, перець, цукор – на-віч;
- зелень – за бажанням.
Процес готування
Цибулю порізати тонкими кільцями, обсмажити, посипати спеціями.
Тісто розморозити і розкачати. Один шар викладається на дно форми, робляться невисокі бортики на 3 см у висоту. Виделкою робляться отвори. Форма хвилин на 10 відправляється запікатися.
Для заливки змішати яйця, сметану і добре збити. На готову основу викладається начинка, все покривається заливкою і відправляється запікати до готовності.
При бажанні можна покрити пиріг ще одним шаром тіста або залишити відкритим. За бажанням пиріг прикрашається зеленню.
Варіант приготування з сиром і яйцем
Продукти для пирога:
- листкове тісто – 1 упаковка;
- яйця – 4 шт.;
- цибуля – 2 шт.;
- спеції – на-віч;
- зелень – на-віч;
- сметана – 100 р.
Покрокове приготування
Тісто розморозити, розкачати і розстелити на дно форми, не забуваючи про бортики. Щоб воно добре пропеклося, необхідно зробити кілька отворів виделкою.
Цибулю почистити, промити і дрібно порізати. Після відправити смажитися на повільний вогонь до золотистого відтінку. Три яйця відварити і почистити. Після чого дрібно порізати або потерти на тертці. Зелень промити і також дрібно порізати.
Для заливки змішується сметана, приправи і одне яйце. Начинкою покрити поверхню тіста і вилити заливку.
Пиріг закрити шаром, защипнути. Змастити маслом, зробити кілька отворів і відправити в духову піч.
Оригінальний цибульно-млинцевий пиріг
Складові пирога, який вважається відмінним доповненням для столу на масляну:
- сметана – 100 г;
- яйця – 6 шт.;
- сіль, перець – на-віч;
- зелень – на-віч;
- масло рослинне – 2 ст. л;
- цибуля – 2 шт.;
- сир плавлений – 300 г;
- сир твердий – 100 г;
- борошно – 100 мл;
- молоко – 250 мл
Як приготувати
Для початку необхідно приготувати млинці. Для цього змішуються 2 курячих яйця, половину наявного молока, борошно, спеції і нарізану зелень. Туди ж влити масло і молоко, що залишилося. Повинна вийти однорідна маса, що нагадує нежирну сметану.
Далі спекти тоненькі млинці на сухій сковороді. Млинці повинні бути м’якими, не можна перетримувати.
Щоб приготувати начинку почистити і помити цибулю, а після нарізати тоненько і обсмажити. Туди ж відправляється залишилася зелень. У цибуля додаються сіль, перець і яйця. Сири натираються і додаються туди ж.
В кожен млинець загортається начинка. Форма для випікання змащують олією, туди поміщаються млинці. Сметана змішується з рештою яйцями і цією сумішшю заливаються млинці.
Останнім кроком необхідно форму з млинцями відправити запікатися на 30-40 хвилин.
З анчоусами і маслинами
Дуже незвичайний і смачний пиріг.
Для нього знадобиться:
- анчоуси – 160 г;
- цибуля – 8 шт.;
- цибуля-порей – 2 шт.;
- помідори – 2 шт.;
- маслини (без кісточок) – 20 шт.;
- масло рослинне – 4 ст. л;
- розмарин – гілочка;
- спеції – на-віч;
- борошно – 100 г;
- дріжджі – 1 ч. л.
Принцип приготування
Анчоуси на півгодини помістити в окріп. Після чого промити і розділити на дві частини. Просушити на серветці.
Борошно змішати з сіллю і дріжджами. Туди влити воду і масло. Вимісити круте тісто і залишити підніматися в теплому місці.
Цибулю-порей і звичайний промиваються, дрібно кришиться. Після чого весь цибуля обсмажується на повільному вогні близько п’яти хвилин. Розмарин очищається від гілочок і відправляється до цибулі. Помідори перетворити в кашку з допомогою терки і також висипати до цибулі. Все посолити, поперчити і готувати ще деякий час.
Тісто розкочується тонко і викласти на дно форми, зробивши бортики близько 3 див.
Начинкою рівномірно покриває всю поверхню пирога. Зверху красиво викласти анчоуси і маслини. Пиріг випікається півгодини в печі.