Цукати з гарбуза – 7 рецептів в домашніх умовах

Більшість цукатів на прилавках наших магазинів – це дорогий заморський продукт з екзотичних тропічних плодів, але смачніше і доступніше буде приготувати цю солодкість з фруктів і овочів, які ростуть в наших широтах. Приміром, цукати з гарбуза – один з доступних варіантів корисного ласощі, яке можна зробити в духовці, електросушарці або з допомогою мультиварки.

Цукати з гарбуза в духовці — простий рецепт

Для простого рецепту цієї смачної зимової заготівлі потрібно:

  • 1000 г гарбуза;
  • 1200 г цукру;
  • 300 мл води;
  • 3 г лимонної кислоти;
  • 3 г харчової соди;
  • 3 г ваніліну.

Рецепт гарбузового цукатів покроково:

  • З помаранчевого овоча овочечисткою зняти шкірку, вибрати насіння і нарізати кубиками. Їх величина може бути на розсуд господині, але обов’язково всі вони по відношенню один до одного повинні бути однакового розміру. Для цукатів використовують солодкі сорти гарбуза, з яких варять каші. Слід вибирати стиглу, але щільну м’якоть. Занадто м’яка або тверда гарбуз не придатна для цієї заготовки.
  • Гарбузове кубики бланшувати 7-10 хвилин в окропі, відразу ж охолодити, зануривши в холодну воду. Остиглий овоч перекласти в друшляк або сито, щоб стекла вся рідина.
  • У посудині відповідного літражу з’єднати воду, цукор, лимонну кислоту і соду. Прогрівати сироп до кипіння. Викласти в каструлю підготовлену гарбуз і тричі проварити її по чверті години з наступною витримкою в сиропі протягом десяти годин.
  • На наступному етапі кубики помаранчевого овоча скласти на сито і на дві години забути про них, поки весь сироп не повністю стече.
  • Перекласти гарбуз в один шар на лист для випікання і поставити в духовку, де температура встановлена на рівні 35-40 градусів. Коли цукати будуть наполовину висушені, обваляти їх у цукрі і повернути в духовку.

У електросушарці

Щоб висушити будинку фрукти, овочі і гриби не потрібно чекати відповідних погодних умов, з цим легко впорається компактна електросушарка.

Дивіться також:  Смажені банани – 8 рецептів приготування

З її допомогою можна зробити і цукати з гарбуза, взявши:

  • 800 г гарбуза;
  • 250 мл води;
  • 180 г цукрового піску;
  • 1 лимон;
  • спеції (кориця, гвоздика, аніс і ваніль) за смаком і бажанням.

Готуємо цукати з гарбуза в електросушарці наступним чином:

  • У широкий таз або іншу ємність влити воду, всипати цукор і закип’ятити. У вируючий сироп опустити нашатковану кружечками лимон, спеції, слідом за ними нарізану шматочками гарбуз.
  • Кількість помаранчевих скибочок в тазу або каструлі має бути таким, щоб вона була повністю покрита солодкою рідиною. Після закипання варити овочеві заготовки 15-20 хвилин.
  • Потім відкинути кубики гарбуза, щоб стекла зайва солодка рідина. Після цього розкласти їх на піддонах електросушарки в один шар і сушити 10-12 годин в залежності від потужності пристрою і розмірів заготовок.

Цукати з гарбуза в мультиварці

Підготувати зацукровані шматочки гарбуза до подальшої сушки і перетворенню в ласі цукати можна і з допомогою мультипомощницы багатьох господинь.

В цьому разі потрібно лише:

  • 600 г нарізаної кубиками м’якоті гарбуза без шкірки;
  • 1000 г цукрового піску.

Інструкція по приготуванню:

  • Кубики гарбузової м’якоті скласти в чашу мультиварки, пересипаючи цукровим піском. Залишити овоч на кілька годин, а ще краще на всю ніч, щоб в достатній кількості виділився сік.
  • Далі включити гаджет в режим «Смаження» або «Випічка». Тривалість програми повинна становити 40 хвилин. За цей час гарбуз не тільки повністю приготується, але і зберегти цілісність скибочок.
  • Після закінчення роботи мультиварки гарбуз перекласти на сито або друшляк. Як тільки весь зайвий сироп стече висушити цукати в духовці або електросушарці.

З апельсином

Щоб приготувати смачні і ароматні цукати з гарбуза з апельсином і корицею слід взяти:

  • 700 г підготовленої м’якоті гарбуза;
  • 1000 г білого кристалічного цукру;
  • 2000 мл очищеної питної води;
  • 1 паличка кориці;
  • 2 бутона гвоздики.

Етапи приготування:

  • Спочатку слід підготувати м’якоть гарбуза у вказаній в рецепті кількості. Для цього помаранчевий плід добре миють, витирають насухо, знімають шкірку і видаляють кісточки, а саму м’якоть нарізати на кубики середньої величини.
  • Цукор і воду довести на середньому вогні до кипіння, після цього в ємності з сиропом перекласти гарбуз, проварити 5 хвилин. Вийняти шумівкою шматочки овоча на сито і повністю остудити.
  • У сироп, де варилася основа майбутніх цукатів, додати корицю, гвоздику і нарізану часточками разом з шкіркою апельсин, довести суміш до кипіння.
  • Повернути в каструлю гарбуз, знову проварити її 5 хвилин і остудити на ситі, виловивши з каструлі шумівкою. Процес повторити 4-6 разів, поки вони не стануть напівпрозорими. Після приготування цукатів залишиться смачний і ароматний сироп, який можна подавати до млинців, оладок, приготувати на його основі компот або кисіль, а ті, хто старше 18, можуть зробити домашній лікер.
  • Доведену до потрібного ступеня готовності заготівлю перекласти на деко, застелене пергаментом і підсушити в духовці. Готові цукати можна обваляти в суміші з цукрової пудри і кориці.
Дивіться також:  Торт Ідеал – 7 рецептів приготування в домашніх умовах

Як зробити із замороженої гарбуза?

Оскільки кожна господиня намагається максимально раціонально використовувати простір морозильної камери, заморожена гарбуз, як правило, вже без шкірки, кісточок і нарізана акуратними скибочками.

Щоб з такого вихідного сировини приготувати цукати належить використовувати:

  • 500 г замороженої гарбуза;
  • 400 г цукру;
  • 300 мл води;
  • кориця, ваніль і цукрова пудра для обсипання готових цукатів за смаком.

Як зробити цукати з замороженої гарбуза:

  • Поєднавши в одній ємності цукор, воду і спеції, зварити концентрований сироп.
  • У киплячу солодку рідину перекласти шматочки замороженого гарбуза. Попередньо розморожувати овоч не потрібно.
  • Проварити 20 хвилин після закипання, остудити, знову проварити ще 10 хвилин і після охолодження перекласти на сито.
  • Після того, як зайвий сироп повністю стече з овочевих скибочок, висушити цукати будь-яким доступним способом: у духовці або електросушарці протягом 3-4 годин, а в жарку і сонячну погоду – на свіжому повітрі, тоді це займе пару днів.

З лимоном

Перелік інгредієнтів для гарбузових цукатів з лимоном:

  • 2500 г гарбузової м’якоті;
  • 500 мл питної води;
  • 720 г цукрового піску;
  • 1 середнього розміру лимон.

Хід роботи:

  • Очищену від шкірки і насіння, м’якоть гарбуза нарізати однаковими шматочками. Лимон добре вимити в гарячій воді, розрізати разом з цедрою на однакові шматочки і видалити з них кісточки, якщо вони є.
  • Воду з цукровим піском в каструлі відповідної місткості поставити на вогонь і зварити сироп. Завдання – домогтися повного розчинення всіх кристалів і кипіння.
  • У киплячий солодкий розчин викласти гарбуз і лимон, проварити їх після закипання 5-10 хвилин. Потім остудити нарізані фрукти в сиропі. Повторити процес ще два рази, кожен раз повністю охолоджуючи.
  • Після цього перекласти шматочки гарбуза і лимона на лист для запікання, вистелене пергаментом або фольгою. Підсушити цукати в духовці приблизно протягом трьох з половиною годин.
Дивіться також:  Торт «Зебра» на кефірі – 7 простих покрокових рецептів

Цукати з гарбуза з медом

Для цього варіанту гарбузових цукатів на 200 грамів готового продукту слід підготувати:

  • 1000 г м’якоті гарбуза;
  • 200 г цукру;
  • 100 г бджолиного меду;
  • 1 лимон;
  • цукрова пудра для обсипання.

Приготування:

  • Помаранчеву м’якоть порізати однаковими кубиками з гранями 4 см, укласти їх у відповідну ємність, пересипати цукром і на всю ніч залишити в спокої.
  • Вранці в окрему ємність зцідити весь виділився гарбузовий сік. У нього покласти мед, вимитий і перемелений на м’ясорубці разом з шкіркою плід лимона. Закип’ятити медово-гарбузовий сироп і дати йому побулькать дві-три хвилини.
  • Гарячий сироп процідити через сито в ємність з кубиками гарбуза. Далі варити овоч до загущення сиропу протягом півтора годин.
  • Майже готові цукати процідити через сито і висушити до готовності в електросушарці або духовій шафі з конвекцією. Остиглі готові зацукровані шматочки жовтогарячого овоча обваляти в пудрі з перемеленого цукру.
Прокрутка до верху