Корисні handmade солодощі – хіт останніх років. Їх подають у модних кафе, дарують одне одному на свята, ними ласують поборники самих строгих дієт. Приготовані своїми руками цукерки із сухофруктів і горіхів відмінно впишуться в систему ПП (правильного харчування), урізноманітнюють дієтичне або вегетаріанське меню.
Прості цукерки із сухофруктів і горіхів своїми руками
Для приготування корисних цукерок використовують найрізноманітніші інгредієнти: сухофрукти, в’ялені фрукти, горіхи, насіння, цукати, мед. Рецептура надає величезні можливості для фантазії.
Кілька варіантів:
- інжир, курага, арахіс;
- чорнослив, насіння соняшнику, цукати з папайї і манго;
- родзинки, курага, мигдаль, ванільний екстракт;
- курага, чорнослив, фундук;
- в’ялений апельсин, мигдаль, кизил.
Рекомендації по приготуванню:
- Інгредієнти додаються приблизно в рівних кількостях, можливі варіанти у відповідності зі смаковими уподобаннями.
- Для гармонійного смаку один з інгредієнтів має бути з легкою кислинкою: сушені яблука, вишня або журавлина тощо. Цитруси можна додавати в’ялені або свіжі, разом з шкіркою.
- Горіхи і насіння обов’язково просушуються в духовці або на сковороді. Смажити не потрібно, просто прогріти до першого запаху і остудити.
Волоські горіхи краще купувати в шкаралупі і очищати перед приготуванням, так як вони швидко окислюються під дією світла і починає гірчити.
- Дуже жорсткі або пересушені сухофрукти замочити в теплій воді, злити її і обсушити продукти на рушник.
- Всі компоненти подрібнюються в м’ясорубці або блендері в щільну, липку масу.
- Заготовку потрібно спробувати, щоб перевірити наскільки гармонійним вийшла суміш. Смак завжди можна збалансувати, додавши дрібку солі в жирну пасту, лимонний сік – в приторную, мед – в густу і так далі.
- Злегка змоченими руками з отриманої пасти формуються цукерки у формі трюфеля або кулі.
- Цукерки обвалюють в маці, какао, кунжуті, мелених горіхах або кокосовій стружці, щоб вони не злипалися між собою і не бруднили руки. Крім того, після оформлення десерт набуває більш привабливий вигляд.
- Зверху цукерку можна прикрасити, втиснувши в неї горішок. З цільного горіха можна зробити і начинку-сюрприз.
- Готові цукерки слід охолодити перед подачею до твердого стану. Можна зробити це в морозилці, якщо в рецепті немає свіжих фруктів або сиру. Десерт без рідини не перемерзнет.
- Термін придатності при температурі від 0 ° С до 4 ° С зазвичай не більше тижня.
З додаванням фініків
Особливий інгредієнт – фініки. Їх багатий і трохи нудотний смак дозволяє створювати вишукані дуети смаків і не вимагає різноманітності в складі десерту.
Вдалі інгредієнти-компаньйони:
- банан (в’ялений або свіжий), додається 1:1;
- насіння соняшнику;
- арахіс;
- апельсин і мигдаль.
Домашні цукерки з фініками вийдуть дуже липкими. Їх краще обваляти в подрібнених горіхах, кунжуті або кокосовій стружці. Какао-порошок дуже швидко вбереться, і десерт втратить вигляд. Шоколадну нотку можна надати, додавши какао всередину або обвалявши цукерки в тертому гіркому шоколаді.
Як зробити ласощі в шоколаді
Цукерки, покриті шоколадною глазур’ю, мають абсолютно професійний вигляд.
Для приготування знадобиться якісний шоколад, не важливо, білий, темний чи молочний.
- Кожну цукерку наколоти на зубочистку.
- Охолодити 30 хвилин в холодильнику.
- Шоколад розтопити на водяній бані в глибокій мисці. Можна додати трохи вершкового масла, щоб глазур була м’якше.
- Опустити кожну заготовку в шоколад.
- Почекати, коли стечуть надлишки.
- Увіткнути зубочистку в основу з пінопласту, щоб глазур застигала на вазі.
- Ще раз охолодити цукерки в холодильнику.
- Перед подачею видалити зубочистки.
Готуємо з медом
Мед не тільки надає цукеркам солодкість і аромат, але і служить сполучною компонентом в рецептах з великою кількістю горіхів і насіння.
Якщо є алергія на мед, пом’якшити консистенцію пасти можна кленовим або шипшиновим сиропом замість рідкого меду.
Занадто м’яку суміш легко загущатися, додавши будь-яких сухофруктів або горіхів, якщо мед недостатньо густий.
Приклад рецепту з медом:
- волоські горіхи – 150 г;
- кокосова стружка – 50 г;
- фініки – 50 г;
- густий мед – 100 г;
- какао-порошок – 50 г;
- сіль – 5 р.
Для оформлення краще використовувати кокосову стружку.
ПП-цукерки з сухофруктів і горіхів
Прихильники правильного харчування віддасть перевагу зробити натуральні цукерки менш солодкими і жирними. Для цього в суміш додається компонент з нейтральним смаком, багатий білком і амінокислотами – відварений нут. Це різновидність гороху, популярна на Сході і вже оцінена по достоїнству нашою кухнею.
На 250 г відвареного нуту:
- арахіс — 50 г;
- фундука – 100 г;
- гіркого шоколаду – 200 г;
- ванільного екстракту.
В якості підсолоджувача в цьому рецепті пропонується використовувати стевію в порошку. Це ще один корисний продукт, з практично нульовою калорійністю і багатим фітохімічним складом.
З вівсяними пластівцями
Як не дивно, один із самих ніжних і смачних видів цукерок виходить з простої вівсянки. Її навіть не потрібно варити.
На 200 г сухого «Геркулеса»:
- 200 г волоських горіхів;
- 200 г будь-яких солодких сухофруктів: ізюму, фініків, кураги;
- 100 г меду;
- 10 г кориці;
- 30 г рослинної олії без запаху.
Для прикраси можна використовувати ще трохи кориці.
- Вівсянку перемолоти в грубу борошно.
- Інші компоненти теж перебити блендером і ретельно перемішати заготовку.
- Сформувати цукерки і обваляти їх у кориці.
Як варіант, можна зробити прямокутні цукерки: розрівняти солодку масу на дно змащеної форми, охолодити в морозилці і нарізати на порційні ромбики.
Рецепт для дітей
Цукерки з сиром м’які, зовсім не нудні, а всередині приємний сюрприз – цільний горіх або виноградинка. Це ідеальне частування для маленьких ласунів.
Знадобиться:
- 100 г сиру;
- 50 г волоських горіхів;
- 100 г чорносливу;
- 100 г інжиру;
- 100 г родзинок;
- половинка лимона з шкіркою.
Крім того, треба приготувати цілісні обсмажені горіхи або виноградини без кісточок за кількістю цукерок.
- Всі компоненти, крім сиру, подрібнюються і з’єднуються в густу клейку масу. З неї вылепляются широкі коржі, за розміром в 1,5 разів ширше цукерки.
- Сир теж повинен бути густим і липким, занадто сухий можна додати трохи йогурту або свіжий банан.
- За допомогою двох чайних ложечок сформувати кульку з сиру.
- Всередину вдавити горішок.
- Покласти сирну начинку на корж із сухофруктів, обережно згорнути її та оформити кульку.
- Обваляти в кунжуті, мелених кукурудзяних пластівцях або какао.
- Охолодити до повного затвердіння і подавати до столу. Зберігати цукерки з сиром не рекомендується.
Корисні властивості та протипоказання десерту
Про користь сухофруктів і горіхів написано чимало наукової та популярної літератури. Докладно розбирати вміст вітамінів, корисних жирів і кислот в кулінарній статті немає сенсу, тим більше, що зміст того або іншого продукту в кожній цукерці не велике.
Однак на розум приходить вітамінна паста академіка Амосова, розроблена ним для відновлення пацієнтів у післяопераційний період. Вона до цих пір використовується в такій якості, а також рекомендована здоровим людям для підтримки імунітету.
Склад:
- чорний і білий ізюм;
- курага;
- інжир;
- чорнослив;
- волоські горіхи;
- натуральний мед;
- лимон з шкіркою.
Всі інгредієнти беруть в пропорціях 1:1 (свіжий лимон – один на три кілограми пасти), подрібнюють і застосовують щоденно по одній ложці три рази в день перед їжею. До речі, з неї теж можна сформувати круглі цукерки.
Ця орєхово-фруктова суміш активізує загальний та місцевий імунітет, має антиоксидантну дію, відновлює нервову системи і травлення, благотворно впливає на роботу серця та інших органів.
Незважаючи на те, що фрукти використовуються в сушеному і в’яленому вигляді, в них залишається досить корисних речовин для створення терапевтичного ефекту при регулярному застосуванні.
Ще одним безсумнівним плюсом натуральних цукерок є відсутність у них підсилювачів смаку та іншої харчової хімії. Ніколи не виникне ейфорійний бажання з’їсти відразу кілограм таких солодощів, навіть найбільші ласуни зможуть утримати себе в руках.
При всіх позитивних якостях, цукерки із сухофруктів і горіхів мають ряд протипоказань до вживання:
- Калорійність однієї цукерки, в середньому, більше 30 кКал, тому людям, що страждають від зайвої ваги, цей десерт, як і будь-який інший, варто їсти в обмежених кількостях.
- Великий вміст глюкози може бути небезпечно для людей, страждаючих цукровим діабетом.
- Горіхи, сухофрукти та мед можуть бути сильними алергенами, тому алергікам, вагітним, жінкам і дітям до трьох років ці продукти можна їсти, дотримуючись розумної добову норму.
- Саме серйозне протипоказання відноситься до різних захворювань травної системи: різні виразки, гастрит, жовчнокам’яна і сечокам’яна хвороби.
Залишається додати, що сам процес приготування домашніх цукерок приносить чимало задоволення. Він може стати прекрасною передсвяткової традицією або веселим атракціоном для сімейного, дитячого або дорослого свята.