Цукерки із сухофруктів і горіхів – 8 рецептів, як зробити корисні цукерки своїми руками

Корисні handmade солодощі – хіт останніх років. Їх подають у модних кафе, дарують одне одному на свята, ними ласують поборники самих строгих дієт. Приготовані своїми руками цукерки із сухофруктів і горіхів відмінно впишуться в систему ПП (правильного харчування), урізноманітнюють дієтичне або вегетаріанське меню.

Прості цукерки із сухофруктів і горіхів своїми руками

Для приготування корисних цукерок використовують найрізноманітніші інгредієнти: сухофрукти, в’ялені фрукти, горіхи, насіння, цукати, мед. Рецептура надає величезні можливості для фантазії.

Кілька варіантів:

  • інжир, курага, арахіс;
  • чорнослив, насіння соняшнику, цукати з папайї і манго;
  • родзинки, курага, мигдаль, ванільний екстракт;
  • курага, чорнослив, фундук;
  • в’ялений апельсин, мигдаль, кизил.

Рекомендації по приготуванню:

  • Інгредієнти додаються приблизно в рівних кількостях, можливі варіанти у відповідності зі смаковими уподобаннями.
  • Для гармонійного смаку один з інгредієнтів має бути з легкою кислинкою: сушені яблука, вишня або журавлина тощо. Цитруси можна додавати в’ялені або свіжі, разом з шкіркою.
  • Горіхи і насіння обов’язково просушуються в духовці або на сковороді. Смажити не потрібно, просто прогріти до першого запаху і остудити.

Волоські горіхи краще купувати в шкаралупі і очищати перед приготуванням, так як вони швидко окислюються під дією світла і починає гірчити.

  • Дуже жорсткі або пересушені сухофрукти замочити в теплій воді, злити її і обсушити продукти на рушник.
  • Всі компоненти подрібнюються в м’ясорубці або блендері в щільну, липку масу.
  • Заготовку потрібно спробувати, щоб перевірити наскільки гармонійним вийшла суміш. Смак завжди можна збалансувати, додавши дрібку солі в жирну пасту, лимонний сік – в приторную, мед – в густу і так далі.
  • Злегка змоченими руками з отриманої пасти формуються цукерки у формі трюфеля або кулі.
  • Цукерки обвалюють в маці, какао, кунжуті, мелених горіхах або кокосовій стружці, щоб вони не злипалися між собою і не бруднили руки. Крім того, після оформлення десерт набуває більш привабливий вигляд.
  • Зверху цукерку можна прикрасити, втиснувши в неї горішок. З цільного горіха можна зробити і начинку-сюрприз.
  • Готові цукерки слід охолодити перед подачею до твердого стану. Можна зробити це в морозилці, якщо в рецепті немає свіжих фруктів або сиру. Десерт без рідини не перемерзнет.
  • Термін придатності при температурі від 0 ° С до 4 ° С зазвичай не більше тижня.

З додаванням фініків

Особливий інгредієнт – фініки. Їх багатий і трохи нудотний смак дозволяє створювати вишукані дуети смаків і не вимагає різноманітності в складі десерту.

Вдалі інгредієнти-компаньйони:

  • банан (в’ялений або свіжий), додається 1:1;
  • насіння соняшнику;
  • арахіс;
  • апельсин і мигдаль.

Домашні цукерки з фініками вийдуть дуже липкими. Їх краще обваляти в подрібнених горіхах, кунжуті або кокосовій стружці. Какао-порошок дуже швидко вбереться, і десерт втратить вигляд. Шоколадну нотку можна надати, додавши какао всередину або обвалявши цукерки в тертому гіркому шоколаді.

Як зробити ласощі в шоколаді

Цукерки, покриті шоколадною глазур’ю, мають абсолютно професійний вигляд.

Для приготування знадобиться якісний шоколад, не важливо, білий, темний чи молочний.

  • Кожну цукерку наколоти на зубочистку.
  • Охолодити 30 хвилин в холодильнику.
  • Шоколад розтопити на водяній бані в глибокій мисці. Можна додати трохи вершкового масла, щоб глазур була м’якше.
  • Опустити кожну заготовку в шоколад.
  • Почекати, коли стечуть надлишки.
  • Увіткнути зубочистку в основу з пінопласту, щоб глазур застигала на вазі.
  • Ще раз охолодити цукерки в холодильнику.
  • Перед подачею видалити зубочистки.

Готуємо з медом

Мед не тільки надає цукеркам солодкість і аромат, але і служить сполучною компонентом в рецептах з великою кількістю горіхів і насіння.

Якщо є алергія на мед, пом’якшити консистенцію пасти можна кленовим або шипшиновим сиропом замість рідкого меду.

Занадто м’яку суміш легко загущатися, додавши будь-яких сухофруктів або горіхів, якщо мед недостатньо густий.

Приклад рецепту з медом:

  • волоські горіхи – 150 г;
  • кокосова стружка – 50 г;
  • фініки – 50 г;
  • густий мед – 100 г;
  • какао-порошок – 50 г;
  • сіль – 5 р.

Для оформлення краще використовувати кокосову стружку.

ПП-цукерки з сухофруктів і горіхів

Прихильники правильного харчування віддасть перевагу зробити натуральні цукерки менш солодкими і жирними. Для цього в суміш додається компонент з нейтральним смаком, багатий білком і амінокислотами – відварений нут. Це різновидність гороху, популярна на Сході і вже оцінена по достоїнству нашою кухнею.

На 250 г відвареного нуту:

  • арахіс — 50 г;
  • фундука – 100 г;
  • гіркого шоколаду – 200 г;
  • ванільного екстракту.

В якості підсолоджувача в цьому рецепті пропонується використовувати стевію в порошку. Це ще один корисний продукт, з практично нульовою калорійністю і багатим фітохімічним складом.

З вівсяними пластівцями

Як не дивно, один із самих ніжних і смачних видів цукерок виходить з простої вівсянки. Її навіть не потрібно варити.

На 200 г сухого «Геркулеса»:

  • 200 г волоських горіхів;
  • 200 г будь-яких солодких сухофруктів: ізюму, фініків, кураги;
  • 100 г меду;
  • 10 г кориці;
  • 30 г рослинної олії без запаху.

Для прикраси можна використовувати ще трохи кориці.

  • Вівсянку перемолоти в грубу борошно.
  • Інші компоненти теж перебити блендером і ретельно перемішати заготовку.
  • Сформувати цукерки і обваляти їх у кориці.

Як варіант, можна зробити прямокутні цукерки: розрівняти солодку масу на дно змащеної форми, охолодити в морозилці і нарізати на порційні ромбики.

Рецепт для дітей

Цукерки з сиром м’які, зовсім не нудні, а всередині приємний сюрприз – цільний горіх або виноградинка. Це ідеальне частування для маленьких ласунів.

Знадобиться:

  • 100 г сиру;
  • 50 г волоських горіхів;
  • 100 г чорносливу;
  • 100 г інжиру;
  • 100 г родзинок;
  • половинка лимона з шкіркою.

Крім того, треба приготувати цілісні обсмажені горіхи або виноградини без кісточок за кількістю цукерок.

  • Всі компоненти, крім сиру, подрібнюються і з’єднуються в густу клейку масу. З неї вылепляются широкі коржі, за розміром в 1,5 разів ширше цукерки.
  • Сир теж повинен бути густим і липким, занадто сухий можна додати трохи йогурту або свіжий банан.
  • За допомогою двох чайних ложечок сформувати кульку з сиру.
  • Всередину вдавити горішок.
  • Покласти сирну начинку на корж із сухофруктів, обережно згорнути її та оформити кульку.
  • Обваляти в кунжуті, мелених кукурудзяних пластівцях або какао.
  • Охолодити до повного затвердіння і подавати до столу. Зберігати цукерки з сиром не рекомендується.

Корисні властивості та протипоказання десерту

Про користь сухофруктів і горіхів написано чимало наукової та популярної літератури. Докладно розбирати вміст вітамінів, корисних жирів і кислот в кулінарній статті немає сенсу, тим більше, що зміст того або іншого продукту в кожній цукерці не велике.

Однак на розум приходить вітамінна паста академіка Амосова, розроблена ним для відновлення пацієнтів у післяопераційний період. Вона до цих пір використовується в такій якості, а також рекомендована здоровим людям для підтримки імунітету.

Склад:

  • чорний і білий ізюм;
  • курага;
  • інжир;
  • чорнослив;
  • волоські горіхи;
  • натуральний мед;
  • лимон з шкіркою.

Всі інгредієнти беруть в пропорціях 1:1 (свіжий лимон – один на три кілограми пасти), подрібнюють і застосовують щоденно по одній ложці три рази в день перед їжею. До речі, з неї теж можна сформувати круглі цукерки.

Ця орєхово-фруктова суміш активізує загальний та місцевий імунітет, має антиоксидантну дію, відновлює нервову системи і травлення, благотворно впливає на роботу серця та інших органів.

Незважаючи на те, що фрукти використовуються в сушеному і в’яленому вигляді, в них залишається досить корисних речовин для створення терапевтичного ефекту при регулярному застосуванні.

Ще одним безсумнівним плюсом натуральних цукерок є відсутність у них підсилювачів смаку та іншої харчової хімії. Ніколи не виникне ейфорійний бажання з’їсти відразу кілограм таких солодощів, навіть найбільші ласуни зможуть утримати себе в руках.

При всіх позитивних якостях, цукерки із сухофруктів і горіхів мають ряд протипоказань до вживання:

  • Калорійність однієї цукерки, в середньому, більше 30 кКал, тому людям, що страждають від зайвої ваги, цей десерт, як і будь-який інший, варто їсти в обмежених кількостях.
  • Великий вміст глюкози може бути небезпечно для людей, страждаючих цукровим діабетом.
  • Горіхи, сухофрукти та мед можуть бути сильними алергенами, тому алергікам, вагітним, жінкам і дітям до трьох років ці продукти можна їсти, дотримуючись розумної добову норму.
  • Саме серйозне протипоказання відноситься до різних захворювань травної системи: різні виразки, гастрит, жовчнокам’яна і сечокам’яна хвороби.

Залишається додати, що сам процес приготування домашніх цукерок приносить чимало задоволення. Він може стати прекрасною передсвяткової традицією або веселим атракціоном для сімейного, дитячого або дорослого свята.

Прокрутка до верху