Одне з найбільш відомих і смачних ласощів дитинства – цукерки «Пташине молоко». Їх почали виготовляти в СРСР у 60-ті роки минулого століття, хоча оригінальний рецепт належить польській кондитерської компанії E. Wedel. Смак цукерок нагадує дуже ніжний, кремовий зефір, а назва десерту слід розуміти, як ідіому, означає щось неймовірне, рідкісне, божественне.
Як приготувати цукерки «Пташине молоко» будинку
Колись рецепти цукерок і однойменного торта включали використання манки. Адже технологія трималася в секреті, а дістати потрібні інгредієнти простому радянському громадянину було дуже складно. Зараз всі компоненти десерту можна запросто купити в будь-якому магазині, а рецепти приготування радують своєю різноманітністю.
Правильний склад десерту
До складу цукерок повинні входити наступні інгредієнти:
- цукровий пісок;
- вершкове масло;
- чорний шоколад;
- яйця (тільки білки);
- агар-агар (можна замінити желатином або пектином).
Залежно від рецептури або особистих переваг, можна додавати молоко, згущене молоко, патоку, лимонний сік, какао, ванілін і ін
Розмір цукерки пташине молоко
Цей показник у більшості випадків залежить від форми, в яку заливається суфле. Теоретично, десерт можна зробити і круглим, овальним. Однак традиційною формою цукерки «Пташине молоко» вважається квадрат зі стороною 3 – 3,5 см і товщиною 1 см або прямокутник з параметрами 4,5х2 см і товщиною 1 див.
Калорійність десерту в шоколаді
Якщо готувати ласощі з чорним шоколадом, де вміст какао вище 70%, то калорійність цукерок складе 412 – 420 ккал (або 1724 – 1757 кДж) на 100 г готового продукту. При цьому організм отримає поживні речовини у вигляді 2,33 – 2,35 г білків, 16,5 г жирів і 65 – 66 г швидких вуглеводів.
Враховуючи те, що цукерка важить в середньому 15 м, то одна штука «потягне» на 62,5 ккал, а це 3% від добової норми енергії середньостатистичного людини, що вживає близько 2 тис. калорій щодня.
Тому десерт хоч і смачний, але і дуже калорійний.
Цукерки «Пташине молоко» – класичний рецепт
Інгредієнти:
- згущене молоко – 150 г;
- цукор – ¾ склянки;
- масло вершкове – 50 – 60 г;
- білок яйця – 3 шт.;
- вода – 100 мл;
- желатин – 15 г;
- чорний шоколад – 300 р.
Приготування:
- Желатин залити водою і додати цукор, розмішати. Нагрівати на невеликому вогні, поки повністю не зникнуть крупинки, після чого зняти з плити.
- Збити масло, поступово додаючи в нього згущене молоко.
- Збити білок до міцної піни. Продовжуючи збивати, влити тонким струменем желатин, а потім додати масло.
- Отриману масу вилити в плоску форму і прибрати в холодильник на пару годин.
- Шоколад поламати на шматочки. 3/4 розтопити, після чого додати решту і змішати.
- Суфле розрізати на шматочки, вмочити в шоколаді і викласти на блюдо для застигання. Через 10 – 30 хвилин цукерки-суфле будуть готові.
З агар-агаром за Гостом
Складові для суфле:
- вершкове масло – 150 г;
- згущене молоко – 100 г;
- вода – 150 мл;
- цукровий пісок – 300 г;
- яєчний білок – 3 шт.;
- патока крохмальна – 150 г;
- агар-агар – 4 г;
- лимонний сік – 2 ч. л.;
- екстракт ванілі – 1 – 2 р.
Для глазурі:
- масло – 70 г;
- шоколад (80 – 85% вмісту какао) – 250 – 300 р.
Приготування:
- Залити агар-агар холодною водою і залишити на 45 хвилин.
- В цей час збити масло зі згущеним молоком.
- Набряклий агар поставити на маленький вогонь, додати цукор, патоку і перемішати. Отриману суміш варити близько 12 – 16 хвилин, поки температура не досягне 115 – 117°С. Весь час рідину необхідно помішувати.
- Коли сироп буде готовий, зняти з плити і дати охолонути 3 – 5 хвилин.
- За цей час потрібно збити білки дочиста, додати ванілін і сік лимона, перемішати. Продовжуючи збивати, влити сироп, а потім порційно додати масло. Ще раз збити до однорідності.
- Отриману масу викласти у форму і охолодити спочатку 20 хвилин при кімнатній температурі, а потім 30 хвилин в холодильнику.
- Застигле суфле порізати на невеликі прямокутники за допомогою тонкої нитки.
- Розтопити шоколад разом з маслом. Обмокнуть цукерки в отриману глазур і викласти на фольгу. Поставити заготовки в морозильник на 15 – 20 хвилин.
Коли глазур захолоне – частування готово.
Ніжний десерт з манкою
Інгредієнти для основи:
- пшеничне борошно – 350 г;
- вершкове масло – 260 г;
- цукровий пісок – 300 г;
- яйце – 6 шт.
Для начинки-суфле:
- молоко – 450 мл;
- масло – 300 г;
- цукор – 200 г;
- манка – 60 г;
- лимон (без шкірки) – 2 шт.
Для покриття:
- порошок какао – 60 г;
- масло – 50 г;
- цукор – 60 г;
- сметана – 2 ст. л.
Приготування:
- Збити всі компоненти для тіста. Суміш розділити навпіл і спекти 2 прямокутних коржика при температурі 180 – 200°З (близько 10 – 15 хвилин).
- Молоко поставити на вогонь, всипати манку і цукор. Помішуючи, довести склад до кипіння, після чого зменшити вогонь до мінімуму і варити ще 2 – 3 хвилини. В кінці додати шматочок вершкового масла і перемішати.
- Після того як манка трохи охолоне, додати в неї порізані шматочками лимони і збити все блендером.
- Начинку викласти на перший корж, а другим накрити зверху.
- Приготувати глазур: на водяній бані розтопити сметану, масло, цукор і какао. Отриманою сумішшю покрити десерт зверху і з боків.
- Через 15 – 30 хвилин, коли шоколадна глазур захолоне, розрізати десерт на порції.
Цукерки пташине молоко від Енді Шеф
Інгредієнти:
- цукор – 330 г;
- вершкове масло – 120 г;
- білок яєчний – 2 шт.;
- згущене молоко – 100 г;
- тепла вода – 140 мл;
- агар-агар – 5 м;
- гіркий шоколад – 300 р.
Приготування:
- Агар-агар залити водою на 15 хвилин. Потім нагріти його на середньому вогні, злегка помішуючи, щоб не було грудок.
- Коли рідина закипить, всипати цукровий пісок. Не зменшуючи вогню, продовжувати помішувати, поки маса не почне пінитися. Коли сироп почне стікати тонкою ниткою, це означає, що він приготувався, і його можна зняти з плити.
- Поставити білки збиватися до пишної піни. Не вимикаючи міксера, акуратно влити до них цукровий сироп тонким струменем. Коли суміш придбає однорідну структуру, додати в неї вершкове масло, згущене молоко і ще раз збити.
- Підготовлене суфле залити у форму і поставити в холодильник мінімум на 2,5 години. Після застигання розрізати на шматочки.
- В металевої посуді розтопити 240 г шоколаду і відразу ж відставити з плити. Додати 60 г і перемішати. Вмочити цукерки в глазурі, викласти на плівку або фольгу, поставити застигати в холодильник на 20 – 30 хвилин. Після цього цукерки будуть готові.
Шоколадне суфле своїми руками
Інгредієнти:
- сметана – 450 г;
- високої жирності вершки – 450 мл;
- молоко – 1 стакан (250 мл);
- какао-порошок – 1 ч. л.;
- чорний шоколад – 90 – 110 р.
Приготування:
- В молоко всипати какао і розмішати. Отриманою рідиною залити желатин і нагріти на водяній бані, злегка помішуючи, щоб розчинилися всі крупинки.
- В окремій ємності збити сметану з цукром і вершками. Отриману масу додати до молочно-желейною суміші і перемішати.
- Розкласти по формах або вилити суфле в глибоку посуд з високими бортиками.
- Поставити в холодильник для застигання на 5 – 6 годин (можна на ніч).
- Остиглу масу залити зверху злегка підтоплених шоколадом і дати застигнути.
- Після цього суфле можна вийняти з форм(и) і, якщо буде потрібно, нарізати на порційні шматочки.
На цьому приготування десерту можна вважати закінченим. Цукерки пора подавати до столу. Нічого складного в процесі їх створення, а це значить, що улюблена з дитинства ласощі можна сміливо пробувати готувати вдома.