Коли постає питання про те, чим смачненьким нагодувати домочадців, господині витрачають більше часу на пошук цікавого рецепта, ніж на саме приготування страви. Тим, у кого вичерпався запас свіжих ідей, пропонуємо зробити смачні цукерки «трюфель», які припадуть до смаку всім любителям солодкого.
Для приготування такого французького десерту вам знадобляться три основних інгредієнта: шоколад, вершкове масло і вершки. А для начинки можна обирати найрізноманітніші продукти, які знайдуться вдома під рукою. Підійдуть горіхи, сухофрукти, різні ягоди, а також кава, коньяк або солодкий лікер.
Класичний рецепт
У Франції цукерки трюфель користуються неймовірною популярністю. Домогосподарки готують їх напередодні більшості свят, при цьому класичний рецепт не потребує великої кількості інгредієнтів і відрізняється особливою простотою приготування. Все, що потрібно для вдалої готування – кілька плиток професійного темного шоколаду (зазвичай це шоколад з часткою какао 70%).
Вам знадобляться:
- шоколад – 500 г;
- жирні вершки – 250 г;
- вершкове масло – 1 ст. л.
Приступаємо до приготування десерту:
- На початковому етапі необхідно розплавити шоколад. Для цього нагріваємо водяну баню або використовуємо звичайну мікрохвильову піч. Основна умова – постійно помішувати масу і не допустити її перегріву. Температура шоколаду повинна бути приблизно 45-50 °С.
Для більш точного визначення ступеня нагріву необхідно невелику кількість суміші нанести на зап’ясті. Підігріта до потрібної температури маса не стане обпалювати шкіру, при цьому ви відчуєте помітне тепло.
- Далі підігріваємо вершки до 70°С, після чого додаємо їх в розтоплений шоколад. Отриману суміш ретельно розмішуємо до однорідної консистенції. Вручну домогтися з’єднання двох компонентів вкрай складно, тому рекомендуємо скористатися блендером або міксером. В результаті у вас повинна вийти однорідна густа консистенція, що нагадує желе.
- На завершальному етапі додаємо м’яке вершкове масло. Кількість цього інгредієнта залежить від ваших смакових уподобань. При бажанні можна взагалі не використовувати масло в процесі виготовлення трюфельних цукерок. Готову консистенцію ставлять у холодильник на 12-18 годин, після чого дістають охолоджений ганаш і формують з нього невеликі кульки. Сформовані цукерки вмочують у розтопленої шоколадній масі, а зверху посипають какао.
Простий варіант з сухого молока
Інгредієнти:
- 300 г сухого молока;
- 100 г вершкового масла;
- 3 ст. л. цукру;
- 2ст.л. води;
- 2 ст. л. какао.
Приготування складається з наступних кроків:
- У ємність з водою додаємо какао, цукор, доводимо суміш до кипіння і варимо до тих пір, поки цукор повністю не розчиниться.
- Далі повільно вводимо масло і перемішуємо інгредієнти до однорідної консистенції.
- Какао-масляну суміш залишаємо в холодильнику до повного охолодження, після чого додаємо в неї сухе молоко. У результаті повинна вийти густа шоколадна маса, яку знову охолоджують в холодильнику.
- Із застиглої глазурі ліпимо кульки потрібного розміру і, при бажанні, обвалюємо готові трюфелі в кокосовій стружці або какао.
Як приготувати трюфелі з карамеллю в домашніх умовах
У карамельних трюфелів зовні досить щільна шоколадна оболонка, зате всередині ласощі виходить дуже м’яким і тягучим. Домашній рецепт цукерок передбачає використання молочного шоколаду, однак якщо ви є прихильником темних сортів, можете замість молочного додати класичний гіркий шоколад.
Вам знадобляться:
- молочний шоколад – 2 плитки;
- цукор – 1/2стакана;
- вершкове масло – 20 г;
- жирні вершки – 1 / 3 склянки;
- вода – ст. л.
Приготування:
- У сотейник з водою засипаємо цукор, перемішуємо інгредієнти і варимо суміш на невеликому вогні до тих пір, поки вона не придбає легкий бурштиновий відтінок.
- Доведені до кипіння вершки прибираємо з вогню, додаємо вершкове масло і ретельно перемішуємо компоненти до однорідного стану.
- Готову суміш з’єднуємо з карамеллю, а потім додаємо дрібно подрібнений шоколад. Перемішану масу прибираємо в холодильник на 2 години, після чого робимо з неї невеликі кульки. Сформовані цукерки загортаємо в харчову плівку і охолоджуємо протягом однієї години.
Готуємо з коньяком своїми руками
Інгредієнти:
- порошок какао – 50 г;
- жирні вершки (33%) – 100 г;
- цукор -6 ст. л.;
- горіхи – 100 г;
- коньяк – 30 р.
Процес приготування:
- Кладемо В сотейник какао, вершки, цукор і коньяк, ретельно перемішуємо компоненти і доводимо суміш до кипіння.
- Вимикаємо вогонь і додаємо в глазур попередньо подрібнені горіхи. Готову масу прибираємо в холодильник до ранку.
У тому випадку, якщо за ніч шоколадний ганаш не встиг досить затвердіти, глазур залишають охолоджуватися ще кілька діб – так приготовані трюфелі вийдуть набагато смачніше.
- З загусла маси формуємо кульки, обвалюємо цукерки в подрібнених горіхах і подаємо готову страву до столу.
Цукерки трюфелі з суміші «Малютка»
Цукерки з крихітки домогосподарки часто готували спочатку 90-х, коли прилавки магазинів були порожні, і неможливо було відшукати необхідні продукти серед убогого асортименту тих часів.
Необхідні інгредієнти:
- дитяча суміш – 1 упаковка;
- вершкове масло – 100 г;
- молоко – ¾ склянки;
- цукровий пісок – 200 г;
- арахіс – 200 г;
- какао – ½ склянки.
Приступаємо до готування:
- З’єднуємо молоко, цукор і масло, нагріваємо суміш і додаємо какао.
- Отриману глазур знімаємо з вогню, охолоджуємо і акуратно додаємо в масу дитяче харчування. Змішуємо компоненти до однорідності. Готову пасту охолоджуємо в морозилці протягом години.
- Поки суміш охолоджується, обсмажуємо арахіс на гарячій сковороді, потім видаляємо шкірку і дрібно подрібнюємо горіхи.
- Сформовані з какао-молочної суміші кульки обвалюємо в горіховій стружці і тішимо домочадців неймовірно смачним десертом.
Вершкове ласощі з чорного шоколаду
Для того, щоб зробити цукерки трюфель в домашніх умовах, зовсім не обов’язково володіти якимось кулінарною майстерністю або магічними здібностями. А якщо залучити до процесу приготування чоловіка і дітей, тоді ви всією сім’єю не тільки плідно, але і весело проведете вільний час.
Інгредієнти:
- гіркий шоколад (від 60%) – 1 плитка;
- вершки (від 33 %) – 100 гр.;
- горіхи кешью – 50 гр.;
- какао – 3 ст. л.
Приготування:
- Закипевшие вершки знімаємо з вогню, додаємо подрібнений шоколад і гарненько перемішуємо суміш до повного розчинення інгредієнта.
- Готовий ганаш зверху накриваємо харчовою плівкою таким чином, щоб вона щільно прилягала до шоколадній масі. Ємність прибираємо в холодильник на одну годину.
- Охолоджену масу дістаємо з холодильника, залишаємо на 5 хвилин, після чого міксером збиваємо ганаш до утворення пухкої консистенції. З готової маси ліпимо кульки потрібного розміру і обвалюють їх в дрібно порізаних горішках.
Десерт з Нутелла в білому шоколаді
Вам знадобляться:
- 2 плитки гіркого шоколаду;
- 1/3 склянки жирних вершків;
- 4 ст. л. Нутелла;
Для прикраси:
- 2 плитки білого шоколаду;
- ст. л. рослинного масла;
- 50 г подрібненої шоколадної стружки.
Процес приготування:
- За допомогою водяної бані підігрійте вершки з шоколадом і Нутеллою, потім гарненько перемішайте масу.
- Гарячу глазур зніміть з вогню, почекайте 10 хвилин, щоб вона охолола, після чого накрийте ганаш плівкою і приберіть його в холодильник на 3 години.
- З охолодженої пасти зліпити невеликі цукерки і відправте їх на 15 хвилин в морозильну камеру.
Тим часом розтопити білий шоколад, додайте рослинне масло і ретельно перемішайте компоненти. Готову суміш використовуйте для обмакувания охолоджених цукерок. Для цього застроміть в кульку зубочистку, візьміться за неї пальцями і акуратно помістіть трюфель білий шоколад. Поки глазур не встигла застигнути, посипте цукерки подрібненої шоколадною стружкою. Готову страву рекомендується зберігати в холодильнику.