Приготоване в домашніх умовах цукрове печиво вважається найкращою випічкою до чаю, кави або компоту. Воно швидко і просто готується з доступних продуктів. Смачне ласощі можна доповнювати різними продуктами, або прикрасити глазур’ю.
Цукрове печиво – класичний рецепт
Для приготування смачного печива слід запастися:
- вершковим маслом – 200 г;
- білим цукром – 190 г;
- коричневим цукром – 45 г;
- ванільним екстрактом – пару чайних ложок;
- яйцями – достатньо одного курячого продукту, якщо дрібні яєчка, то потрібно взяти пару штук;
- борошном – 310 г;
- розпушувачем – 0,5 ч. л.;
- сіллю – трохи менше половини чайної ложки.
Спочатку слід включити духова шафа, виставивши температуру 200 градусів і підготувати деко. У ємності збити масло з білим цукром і ванільним екстрактом до того моменту, поки маса не стане світлою і густий. Продовжуючи збивати, в суміш необхідно ввести яйце, потрібну кількість борошна, розпушувача і солі. Спочатку все вбивається на невеликих обертах, після їх можна поступово збільшити.
Після приготування тісто помістити в холодильник, не менш ніж на 60 хвилин. Далі від загальної маси відщипувати невеликі шматочки, надаючи форму кулі, послідовно розгортаючи в пласт. Надати форму печінкою можна, скориставшись склянкою або формочками. Заготовки з тіста перед викладенням на деко слід вмочити в коричневому цукрі, скласти у форму на невеликій відстані один від одного і випікати протягом 12 хвилин.
Варіант приготування по ГОСТу
Зробити печиво цукрове за Гостом легко можна на домашній кухні. В його рецептурі тільки натуральні продукти високої якості, які відповідають нормам. За смаком воно буде відрізнятися від магазинної здоби в кращу сторону.
Для приготування ласощів слід взяти:
- сметану – 280 м;
- цукор – 180 г;
- ванілін – 1 ч. л.;
- розпушувач – 1,5 ч. л.;
- маргарин або масло – 180 г;
- борошно – близько 300-400 р.
У глибокій ємності розтирається маргарин, цукровий пісок і ванілін до однорідності. Після вводиться сметана, все перемішується. Просіяне борошно з розпушувачем слід додавати поступово, вимішуючи тісто до еластичності. Готовий продукт для ліплення печива не повинен бути надто тугим.
З готового тіста формується грудку, закутується плівкою і ставимо в холодильник на 40 хвилин. Після його дістати, розкачати і вирізати кондитерські форми. Красиві вироби поміщаються на деко, вистелений папером для випічки і відправляються в духовку на 20 хвилин при температурі 180 градусів.
Як приготувати частування на пиві?
Немає нічого простіше, ніж приготувати цукрове печиво на пиві. Воно виходить розсипчасте, ароматне. Спочатку його придумали в Англії для принца Альберта, за що випічка отримала його ім’я – печиво «Альберт».
Готується воно з:
- борошна – 400 г;
- масла вершкового – 1 пачка;
- цукру – 200 г;
- світлого пива – 100 мл
У просіяне борошно слід додати терте на тертці масло, перемішати. Щоб легше було натерти молочний продукт, рекомендується його спочатку заморозити. Після додається потрібну кількість цукру і пива, замішується еластичне тісто.
Поки тісто буде «доходити» в холодильнику, розігріти духовку до 200 градусів. Готове тісто розділити на 2 рівні частини, надати кожній форму валика. Далі нарізати кожен невеликими шматочками, сформувати джгутики довжиною 80 мм і з’єднати кінці, перетворивши палять в колечко. Перед викладенням на форму виробу посипаються цукром і запікаються 12-17 хвилин.
Солодке ласощі здобне
Займатися випічкою здобного печива можна разом з дітками – вони з задоволенням будуть розкачувати тісто, вирізаючи з нього забавні фігурки.
Для приготування потрібно:
- борошно – 400-500 г;
- цукровий пісок – 200 г;
- жирна сметана – 180 мл;
- вершкове масло – 0,5 упаковки;
- сухі дріжджі – 2 ч. л.;
- ванільний цукор – маленький пакетик.
Масло в мисці слід розім’яти, скориставшись звичайною виделкою. Слідом додати потрібну частину борошна, цукру, сухих дріжджів і ваніліну, попередньо змішаних в іншій ємності. Останній додається сметана, і замішується тісто щільної консистенції. Після того, як вона побуде в холодильнику (приблизно 90 хвилин), дістати його, розкачати в пласт товщиною 80 мм і сформувати вироби. Розігрів духовку до 180 градусів, випікати печиво протягом 17 хвилин. За кольором готова здоба повинна мати легкий золотистий відтінок. Подати страву до чаю, посипавши цукровою пудрою.
З додаванням кориці
Цукрове пісочне печиво з корицею за смаком нагадує щасливі дитячі роки. Воно володіє ніжним ароматом, смачне і готується з доступних продуктів.
Для цього слід запастися:
- борошно пшенична – 270 г;
- вершковим маслом – 130 г;
- цукром – 0,5 склянки;
- курячим яйцем;
- розпушувачем – половинка чайної ложки.
Приправу корицю і взяти трохи цукру для посипання печива. У глибокій мисці віночком слід збити яйце з цукром до стійких піків. Слідом додати м’яке масло (можна трохи розтопити в мікрохвильовці), ретельно збити до кремоподібної консистенції.
З’єднану з розпушувачем борошно змішати з приготованою масою і замісити тісто. Після продукт поміщається в холодильник на 45 хвилин. Тим часом духовка прогрівається, дістається тісто і з нього формуються грудочки, які потрібно обваляти в цукрі і кориці. Готові кульки викладають на деко, придавливаются виделкою, щоб вийшла корж з цікавим візерунком. Випікати вироби 20 хвилин при температурі 190 градусів.
З сиром
Унікальне, дуже смачне сирне печиво можна спекти з:
- сиру – 300 г;
- вершкового масла – 135 г;
- борошна – 300 г;
- солі – зовсім трошки;
- цукру – 150 г;
- розпушувача – 5 р.
У глибокій мисці із сиру, борошна, розпушувача, вершкового масла і солі замісити тісто, розкачати його і розділити на однакові шматочки невеликого розміру. Скатав з них кульки, а після коржі, кожен кружечок вмочити в цукор, згорнути навпіл і знову обваляти в цукровому піску. Знову скласти навпіл, вмочити в цукор, трохи притиснути і викласти на деко. Випікати печиво в духовці необхідно близько 18-22 хвилин при температурі 185 градусів.
З коричневою цукровою глазур’ю
До молока або чашці солодкого чаю можна приготувати печиво з:
- топленого вершкового масла – 0,5 ст.;
- коричневого цукру – 200 г;
- яйця;
- сметани – 100 мл;
- борошна – 220 г;
- соди харчової – 0,5 ч. л.;
- солі – щіпка.
Глазур готується на основі вершкового масла – 50 г коричневого цукру – 100 г, молока – 50 мл, цукрова пудра – 200 р. Спочатку в каструлі на вогні топиться масло, до нього додається цукор, слідом через пару хвилин молоко. Помішуючи, суміш доводиться до кипіння і вогонь вимикається. Останнім продуктом втручається цукрова пудра, маса отставляется для остигання.
Для тіста цукор збивається з олією, яйцями і сметаною. Окремо змішується борошно з содою і сіллю. Обидві маси з’єднуються і вимішуються до однорідності. З допомогою ложки сформувати вироби, викласти їх на деко. Запекти при температурі 200 градусів протягом 12 хвилин, трохи охолодити і змастити глазур’ю.
Печиво «Вушка» з листкового тіста
Швидко і просто можна приготувати смачну випічку з:
- борошна – 0,5 кг;
- вершкового масла – 280 м;
- цукру – 1 стакан;
- яйця курячого;
- води – 165 мл;
- солі;
- лимонного соку – 10 мл;
- коньяку – 20 мл
З тертого масла і просіяного борошна зробити крихту. В окремій ємності вода змішуються з яйцем, сіллю, коньяком і лимонним соком. Поступово обидві маси з’єднуються, і тісто вимішується. Звернувши його ковбаскою, помістити продукт в холодильник на 60 хвилин, після чого дістати і розкачати в пласт. Після тісто посипається цукром, скочується з обох сторін і поміщається в холод на 7 хвилин.
З готового тіста сформувати «вушка», викласти на деко, вистелений папером і змащений маслом. Запекти при температурі 190 градусів протягом 17 хвилин.