Заготівля на зиму квашеної капусти – популярний спосіб створення запасів на зиму в літній період. Але настільки ж смачні, а часто і ще більш пікантні страви можна приготувати з цвітної капусти. Численні і різноманітні варіанти консервації з цього овоча забезпечують стіл ніжними за смаком і красивим зовнішнім виглядом заготовками. Цвітна капуста на зиму забезпечить раціон вітамінами і мікроелементами.
Приготування кольорової капусти по корейськи на зиму
Виконання рецепта подарує господині можливість порадувати гостей і сім’ю гострої закускою з пікантним смаком і оригінальним ароматом. Цвітна капуста по корейськи може бути приготована з використанням готової суміші, але не складно і самостійне приготування.
Для приготування використовується щільний вилок вагою до 2 кілограмів. Першим кроком створення стає акуратне поділ вилка на окремі суцвіття діаметром до 5 сантиметрів. На їх поверхні не повинно бути почернений і слідів пошкоджень комахами. Якщо їх не дуже багато, уражені ділянки можна зрізати. Вага очищених суцвіть в цьому випадку складе близько 1 кілограма. Цього обсягу достатньо для заповнення готовою сумішшю двох банок по одному літру.
Також потрібно взяти дві середні моркви, приблизно 7 зубчиків часнику, один червоний солодкий болгарський перець, половина чайної ложки гострого червоного перцю. Всі інгредієнти змішуються. Моркву потрібно нарізати дрібними довгими скибочками або потерти на спеціальній тертці. Вона продається в господарських магазинах.
Далі готується маринад. У його складі 4 столові ложки цукру, одна столова ложка кухонної солі, 50 мл рафінованої рослинної олії, по половині чайної ложки сушеного базиліка, мускатного горіха, чорного меленого перцю. Також в маринад додають одну столову ложку меленого коріандру.
Стерилізовані банки заповнюють під горлечко сумішшю овочів. Одночасно готують маринад: спеції кладуть у каструлю з товстим дном і заливають приблизно півтора літрами води. Суміш спецій повинна закипіти. Після цього в маринад додають 10 мл оцту, міцність якого складає 9%.
Маринад заливають в підготовлені банки і стерилізують близько 10 хвилин на водяній бані. Відразу накривають кришками і закупорюють. Готові консерви залишають остигати, поставивши на кришку. Зберігати можна до 12 місяців в холодному приміщенні. Маринована капуста по корейськи зручна для прикраси святкового столу.
Суцвіття, мариновані в томаті
Екзотичним смаком відрізняється маринована капуста в томаті. Для створення оригінальної закуски потрібно розділити на окремі суцвіття вилок, вагою до 2 кілограмів. З поверхні видаляються пошкодження і забруднення. Качани ретельно видаляються.
Для створення ласощі також потрібні один кілограм помідорів і два великих солодких перцю. Прянощі додасть часник. Достатньо 4 зубчиків. Потрібно склянку соняшникової олії, чайна ложка солі і столова ложка цукру. Смак додасть чорний перець. Достатньо половини чайної ложки і 100 гр цукру. В маринад додають 100 мл столового оцту, міцністю максимум до 9%.
Помідори дрібно ріжуть і гасять на повільному вогні до повного розм’якшення. Далі їх перетирають в томатну пасту, додаючи спеції. Дають повторно закипіти і проварюють близько 20 хвилин. У готовий соус додають підготовлені суцвіття і дають прокипіти близько трьох хвилин і додають оцет.
Розливають у підготовлені простерилізовані банки. Зберігати страву потрібно в холодильнику до одного року.
Проста заготівля кольоровий капуста з овочами на зиму
Приготувати оригінальний варіант закуски на зиму на основі цвітної капусти можна практично з будь-яких овочів. Потрібно тільки суцвіття цього овоча (приблизно 1 кілограм без кочерыжек), дві великі моркви, дві голоском ріпчастої цибулі. Можна додати 3 зубчики часнику.
Капусти розбирають на суцвіття, моркву рубають кружками, товщиною до 1 см, цибулю нарізають кружечками. Підготовлену овочеву суміш щільно укладають в простерилізовані банки. На дно можна покласти пучок зелені кропу і кілька листочків чорної смородини.
Заготівлю заливають маринадом з:
- 1 літра води
- столової ложки цукру
- чайної ложки
Можна додати 2 гвоздики і пару горошин чорного перцю. Для приготування маринаду досить довести його до кипіння і залити отриманим розчином овочі в банку.
Зимовий салат з кольорової капустою, цибулею і перцем
Зберегти вітаміни в холодну пору року допоможе зимовий салат з цвітної капусти з перцем і цибулею.
Для його приготування використовується:
- Близько одного кілограма очищених від кочерыжек суцвіть.
- Два нарізані дрібною соломкою солодких перцю.
- Ріпчасту цибулю, нарізану кільцями.
Підготовлені овочі укладають в банки. Їх попередньо стерилізують. Маринад готують з чайної ложки солі, столового цукру, чорного перцю за смаком, гвоздики. Спеціям дають закипіти в одному літрі води і додають 100 мл оцту. Його фортеця не повинна перевищувати 9%. Банки щільно закривають кришкою. Зберігається в холодильнику.
Салат з цвітної капусти з яблуками
Гостра закуска з додаванням яблук захопить кожного їдця. При її приготуванні потрібно взяти близько кілограма суцвіть без кочерыжек. Їх змішують з 5 середніми яблуками, порізаними на шматочки і очищеними від серцевини.
Суміш щільно укладають у банки і заливають маринадом. На дно для додання пікантності укладають листя смородини. Можна кинути кілька ягід.
При приготуванні маринаду використовується вода (близько 1 літра), сіль (1 чайна ложка), цукор (1 столова ложка). Можна додати спеції за смаком. Наприклад, мускат, суміш перців, лавровий лист. Вода зі спеціями доводиться до кипіння і залити в банки з сумішшю.
Салат з брокколі
При виконанні заготовок на зиму можна змішувати цвітну капусту і брокколі. Вийде гарне хрустке зовні і дуже корисне ласощі. Обидва варіанти овоча ретельно очищають від кочерыжек і розбирають на суцвіття. Потрібно приблизно кілограм суміші.
Суцвіття щільно укладають у банки. Далі заливаються маринадом з води (1 літр), сіллю (чайна ложка), цукру (столова ложка). Додають чорний перець і гвоздику. Маринад доводять до кипіння і заливають ємності з капустою. Додатково в нього можна додати близько 100 мл девятипроцентного оцту.
Як заморозити цвітну капусту.
Кращою заготівлею на зиму стане заморозка влітку свіжих качанів. Для її приготування вилок розбирають на окремі невеликі суцвіття. Їх можна покласти в поліетиленові або паперові пакети. Мити перед заморожуванням не потрібно. Це тільки додасть «крижану шубу». При приготуванні страв попередньо розморожувати небажано.