Цвітна капуста в клярі гарна, як основне блюдо, так і може бути смачним гарніром до овочів, м’яса, морепродуктів. Тонкий і вишуканий смак капусти чудово поєднується з гострими і фруктовими соусами, грибною підливою, горіховою пастою.
Цвітна капуста в клярі – класичний рецепт
Апетитне і соковите блюдо обов’язково має входити в літнє меню, радуючи своїм ніжним присмаком і простотою приготування.
Інгредієнти:
- цвітна капуста – 1,1 кг;
- борошно 130 г;
- сметана – 80 г;
- вершкове масло – 70 г;
- яйця – 4 штуки;
- сіль і цукор за смаком;
- харчова сода – 1 р.
Приготування:
- Капусту ретельно вимити під струменем холодної води і акуратно розщепити на суцвіття.
- Викласти в широку ємність, залити крутим окропом і поставити на вогонь. Варити капусту 4-7 хвилин. Додати сіль.
- Блендером збити яйця так, щоб з’явилася біла повітряна піна.
- У миску всипати борошно, викласти сметану, соду, цукор, влити збиті яйця. Все ретельно розмішати до стану однорідної маси. Кляр готовий.
- Акуратно викласти суцвіття в кляр. Необхідно стежити, щоб капуста з усіх сторін була обмазана. В іншому випадку страва втратить смак і колір.
- Розпечену сковорідку обмазати маслом. Викласти на неї змочені в клярі суцвіття. Смажити їх, періодично додаючи масло і помішуючи, 4-6 хвилин.
Капусту прикрашають гілочкою кінзи або дрібно порубаним кропом.
Рецепт приготування капусти в сирно-пивному клярі
Блюдо відрізняється чарівним смаком і неперевершеним ароматом, буде відмінно виглядати на святковому столі в якості теплою закуски.
Інгредієнти:
- цвітна капуста – 0,7 кг;
- яйця – 3 штуки;
- борошно – 60 г;
- твердий сир – 80 г;
- пиво світле – 90 мл;
- оливкова олія – 40 г;
- сіль і перець за смаком.
Приготування покроково:
- Цвітну капусту обполоснути теплою водою, розщепити на суцвіття і обшпарити окропом. Варити 8-12 хвилин.
- Сир нарізати дрібними квадратиками.
- Збити яйця, поступово доливаючи пиво і оливкове масло. Всипати у яєчно-пивну суміш борошно і розмішати до кашкоподібної маси. Покласти нарізаний сир, сіль і перець.
- Суцвіття висипати в кляр і ретельно перемішати. Вся капуста повинна покриватися кляром повністю.
- На розпечену сковорідку капнути олії і покласти капусту. Рівномірно підсмажити, ретельно помішуючи. Час смаження: 8-11 хвилин.
- Підсмажене капусту зсипати на змащений маслом деко і поставити в теплу духовку на 12-14 хвилин.
Можна подавати з томатно-цибульним соусом і житніми кільцями.
Цвітна капуста в клярі, засмажена у фритюрі
Рецепт смаженої цвітної капусти в клярі з використанням фритюру дуже незвичайний. Страва виходить легким, гарним і повітряним. Його оцінять як дорослі, так і діти.
Інгредієнти:
- цвітна капуста – 550-650 г;
- борошно – 70 г;
- сир – 70 г;
- яйця – 3 штуки;
- червоне вино – 120 мл;
- рослинне масло – 0,6 л;
- сіль і перець за смаком.
Приготування:
- Капусту ретельно прополоскати в холодній воді, розщепити на суцвіття і скласти в каструлю. Залити теплою водою, посолити і варити 5-7 хвилин.
- Відкинути на друшляк, зцідити рідину і остудити.
- У тарілку всипати борошно, додати вино і спеції. Залити збитими яйцями. Заважати до тих пір, поки маса не вийде однорідною, без грудочок.
- Миску з кляром покрити холщевой тканиною, прибрати в темне місце на 22-24 хвилини.
- Залити у фритюрницю масло і довести його до кипіння.
- Капусту обваляти в кляр і смажити у фритюрниці 3-4 хвилини до утворення золотисто-жовтою скоринки.
- Суцвіття акуратно дістати з розпеченого масла, викласти на паперові рушники, щоб стекли залишки жиру.
Подавати до столу рекомендується теплою з додаванням сметанного соусу.
Для приготування бажано вибирати молоді капустяні качани, інакше страва може вийти жорстким.
Як зробити капусту в хрусткому клярі
Багато молоді господині задаються питанням про те, як зробити кляр для цвітної капусти хрустким, щільним. Відповідь проста: потрібно зробити кляр з молоком. Воно додасть капусті хрускіт і збереже в ній корисні речовини і мікроелементи.
Інгредієнти:
- цвітна капуста – 600 г;
- оливкова олія – 60 г;
- молоко – 210 г;
- яйця – 5 штук;
- борошно пшеничне – 210 г:
- сіль, спеції за смаком.
Приготування:
- Капусту промити в холодній воді, розщепити на дрібні суцвіття і залити солоним окропом. Варити 4-7 хвилин. Злити всю рідину, остудити суцвіття.
- Молоко ретельно перемішати з яйцями в блендері, додати сіль, спеції, борошно і перемішайте до однорідної маси.
- Всі суцвіття обмазати в клярі і покласти на змочену олією розпечену сковорідку. Смажити протягом 5-8 хвилин.
- Готову страву викласти в миску, накрити кришкою і залишити нудитися на 2-3 хвилини.
Блюдо рекомендується подавати на стіл, прикрасивши лимонної часточкою або гілочкою базиліка.
Як готувати цвітну капусту в клярі і панірувальних сухарях
Блюдо здивує апетитною скоринкою і неповторним ароматом.
Для швидкості приготування вибирайте овоч з дрібними суцвіттями.
Інгредієнти:
- цвітна капуста – 700 г;
- панірувальні сухарі – 65 г;
- вода – 60 мл;
- борошно – 20 г;
- сіль і спеції за смаком.
Приготування:
- Капусту вимити, розщепити на суцвіття і зсипати в каструлю. Залити холодною солоною водою і варити 12-16 хвилин. Відкинути на друшляк, злити зайву рідину і остудити.
- Змішати яйця, борошно, сіль, спеції і воду в однорідну масу.
- У широку ємність висипати панірувальні сухарі.
- Капусту обмазати в клярі і обсипати сухарями з кожної сторони.
- Викласти суцвіття на змочену олією розпечену сковорідку. Смажити до появи рум’яної скоринки.
Можна подавати з відвареною рибою або беконом.
Блюда з кольорової капустою в клярі відрізняються ситістю і користю. Великий вміст вітамінів і мікроелементів робить цю страву дуже популярним. Капуста буде виглядати актуально як на святковому застіллі, так і на сімейному обіді серед близьких і друзів.