Цвітна капуста багата поживними елементами, тому так хочеться включити її в раціон і при цьому, щоб вона не втратила своїх якостей від тривалої термічної обробки. Цвітна капуста в сухарях, відрізняється соковитістю, хрусткою скоринкою і збереженням більшої частини вітамінів і мінералів, – це відмінне рішення дилеми.
Підготовка суцвіть до приготування
Щоб запечена або смажена цвітна капуста вийшла апетитною і дуже смачною, необхідно правильно підготувати овоч.
- З твердого, здорового качана без видимих пошкоджень видаляються листя і стебло.
- Качан береться в вільну руку, а в домінуючу – гострий ніж з широким лезом.
- Ножем під кутом 40° виконуються кругові рухи, щоб відрізати пагони навколо качана, які видаляються.
- Суцвіття поміщаються в друшляк і промиваються. Потім з них видаляються плями.
- В залежності від необхідного розміру для того чи іншого блюда, суцвіття діляться на кілька частин.
Цвітна капуста, смажена в панірувальних сухарях
Цвітна капуста в панірувальних сухарях з апетитною скоринкою готується з:
- 700 г цвітної капусти;
- 2 середніх яєць;
- 100 г хлібної крихти;
- 30 г сушеної зелені;
- соняшникової олії, солі і спецій.
Спосіб приготування полягає у виконанні наступних кроків:
- Підготовлені суцвіття проварюються в підсоленій воді близько 10 хвилин.
- В піалі яйця збиваються з сіллю і спеціями.
- Хлібна крихта змішується з зеленню.
- Відварені суцвіття умочують в яйце, потім обвалюються в сухарях і обсмажують на сковороді з розігрітою олією.
Готуємо покроково в духовці
Корисне і не менш смачне блюдо з багатою вітамінами цвітної капусти можна приготувати, не вдаючись до використання сковороди.
Для цього беруться:
- середня головка цвітної капусти;
- 2 великих яйця;
- 30 мл вершків або сметани;
- 100 г панірування;
- часточка лимона;
- сіль і перець.
Процес створення полягає у виконанні наступного алгоритму:
- Розділена на суцвіття капуста заливається в каструлі з холодною водою, в яку занурюється часточка лимона для збереження кольору овоча.
- Вариться капуста 10 хвилин, після чого відкидається на друшляк, щоб не залишалося зайвої рідини.
- З яєць, збитих з сіллю, перцем і вершками, готується заправка, якій заливаються укладені у форму для випікання суцвіття.
- Зверху вміст посипається панірувальними сухарями і відправляється в розігріту до 200°C духовку на 10 хвилин.
Варіант в сухарях часникових
Нижче запропонований цікавий варіант приготування кольорової капусти з оригінальним смаком, який надається часником і мускатним горіхом.
Використовуються для виконання рецепту:
- 150 мл молока;
- 1 л води;
- ½ Кг капусти;
- 200 г сиру;
- 3 скибочки білого хліба;
- зубчик часнику;
- мелений мускатний горіх,
- невелику кількість оливкової олії, сіль і спеції.
Готується страва наступним чином:
- Суцвіття капусти проварюються в молоці, змішаному з підсоленою водою, близько 7 хвилин.
- У блендері або кухонному комбайні подрібнюються хлібні скибочки, часник, мускатний горіх і ложка оливкової олії.
- Сир натирається на середній тертці.
- Готується форма для випікання невеликого розміру.
- Відварені суцвіття викладаються в неї рівним шаром і покриваються прошарком сирної стружки, часниковими сухарями і улюбленими спеціями.
- Запікаються суцвіття цвітної капусти 10 – 15 хвилин при температурі 200°C до рум’яної скоринки.
Рецепт в сухарях і яйці
Це практично дієтична варіація приготування корисного овоча, для виконання якої достатньо:
- невеликого качана капусти;
- шматочки сиру;
- 150 г панірувальних сухарів;
- 2 середніх яєць;
- солі, паприки і сушеного часнику.
При приготуванні оригінального страви в духовці виконуємо такі кроки:
- Сир натирається.
- Поки суцвіття капусти проварюються в підсоленій воді до стану «аль денте», в невеликій тарілці змішуються паприка, сухарі, часник сушений і натертий сир.
- В окремій піалі збиваються курячі яйця.
- Суцвіття ретельно умочують в яйця, обвалюються в сухої суміші, щоб вона добре трималася, і викладаються на деко. Заготівля відправляється в розігріту до 200°C духовку на 15 хвилин.
Капуста, смажена в сухарях з зеленню
Смажимо на сковорідці 1 кг цвітної капусти з наступними супутніми інгредієнтами:
- 150 г вершкового масла;
- 5 середніх яєць;
- за пучка кінзи, петрушки і кропу;
- 2 цибулини;
- 100 г панірувальних сухарів;
- спеції і сіль.
Щоб насолодитися смаком корисного страви із цвітної капусти:
- На плиту ставиться глибока каструля з невеликою кількістю холодної підсоленої води, яка доводиться до кипіння.
- Суцвіття відварюються до напівготового стану і відкидається на друшляк, щоб не залишалося рідини.
- Ріпчасту цибулю очищається і нарізається кубиками, які пассеруются на половині вершкового масла в глибокій сковороді з товстим дном.
- Поверх прозорого лука розподіляється друга половина вершкового масла, після чого капуста гаситься під закритою кришкою.
- Через 8 хвилин до капусти додаються подрібнені петрушка і кінза.
- Після перемішування вміст сковороди заливається яйцями, збитими з сіллю і дрібно нарізаним кропом. Всі інгредієнти посипаються панірувальними сухарями.
- Блюдо накривається кришкою і залишають на повільному вогні 2 – 3 хвилини до готовності яєць.
З чим подавати закуску до столу?
Цвітна капуста в сухарях може подаватися як самостійне блюдо з різними соусами:
- сметанно-часниковим;
- томатним;
- соусом «Тартар»;
- соєвим;
- майонезним.
Також ця страва може виступати відмінним гарніром до м’яса або поєднуватися з іншими овочами, такими як помідори або корейська морква.
Таким чином, кольорова капуста в сухарях, чудово поєднує ситність, відмінний смак і величезну користь, є одним з головних дієтичних страв, про який не можна забувати при складанні меню правильного харчування.