Сьогодні незвичайну східну солодкість турецьку пахлаву можна спробувати не тільки в ресторанах національної кухні. Вона продається на вагу навіть у багатьох супермаркетах. Але такі десерти сильно відрізняються від оригіналу. Приготувати солодкість за традиційним рецептом можна самостійно вдома.
Тісто для турецької пахлави
Пахлава – знамените на весь світ східне ласощі. Ніжна, волога, смачна до непристойності і настільки ж неприпустимо калорійна.
Процес її приготування досить трудомісткий, а результат здебільшого залежить від якості приготованого тесту.
Інгредієнти:
- півтори пачки масла;
- пара неповних склянок борошна в/с;
- пара яєць;
- півсклянки крижаної води;
- 2 ч. л. цукру-піску;
- пучку солі.
Приготування:
- Охолодити борошно. Пропустити її через найдрібніше сито з високого відстані.
- Змішати сухий інгредієнт з маслом (300 г), подрібненим за допомогою терки.
- У крижаній воді розчинити залишилися сипучі компоненти. У рідині не повинно залишитися ні солодких, ні солоних крупинок.
- З’єднати маси з другого і третього кроку. Змішати в однорідне тісто.
- Загорнути в пакет і прибрати в холод на 45 – 55 хвилин. Розділити на чотири рівні частини.
- Кожну розкачати і укласти отримані коржі стопкою, змащуючи залишилися розтопленим маслом.
- Скласти отриману заготовку навпіл, повторити лід і розрізати отриману заготовку на чотири рівні частини.
- Повторювати маніпуляції з тестом не менше 5 разів. В останній залишити 4 пласта і ретельно їх промаслить.
На тісто для пахлави буде викладатися начинка.
Турецька пахлава – класичний рецепт
Крім позначених ваше чотирьох шарів тіста, вам також знадобляться:
- третина кіло волоських горіхів (попередньо очистити);
- порошок кориці і ванілін – за смаком;
- яйце;
- густий мед – повний стакан;
- гаряча вода – 2/3 ст.
Пора приготувати турецьку пахлаву за всіма правилами:
- Першим ділом потрібно викласти перед собою щедро промазані розтопленим маслом заготовки з тіста.
- Горіхи подрібнити будь-яким зручним чином і змішати з приправами. За смаком сюди можна засипати і цукрову пудру.
- Мед розчинити в теплій воді.
- Кожен шар основи з олією викладати на деко. Посипати горіховою сумішшю і залишити хвилин на 20 – 25.
- Верхівку помазати жовтком і відправити ласощі запікати при 200 градусах.
- Через 12 хвилин полити частування медовою водою і готувати ще третину години.
За бажанням прикрасити десерт половинками волоських горішків.
Готуємо з фісташками
Інгредієнти:
- тісто за першим рецептом – 3 пласта;
- вода – 3,5 ст.;
- вершкове масло – 230 – 250 м;
- подрібнені фісташки – 280 – 300 г;
- лимон – половинка;
- цукор – 4 ст.
Приготування:
- Кожен пласт тіста потрібно щедро поливати розтопленим маслом і укладати їх один на одного.
- В процесі рясно посипати основи подрібненими фісташками.
- Одержаний «пиріг» порізати квадратиками і відправити в духовку на 45 хвилин при 160 градусах.
- У воду вичавити сік цитруса, попередньо процідивши його від кісточок. Додати цукор. Варити на повільному вогні до повного розчинення солодких кристалів. Охолодити.
- Полити солодким сумішшю вже готову пахлаву з фісташками.
Дати ласощів настоятися і подати до чаю.
З волоськими горіхами з медом
Це один з найбільш популярних варіантів обговорюваного десерту. Традиція готувати його прийшла до турків від ассірійців.
В султанському палаці Топкапи збереглася поварена книга, де описаний рецепт першої турецької «паклавы», датується 1453 роком.
Інгредієнти:
- тісто – 7 тонких пластів;
- волоські горішки – 2 ст.;
- цукор – повний стакан;
- вершкове масло – 140 – 170 г;
- жовток – 1 шт.;
- кардамон, кориця, ванільний цукор – 0,5 ч. ложки.
Приготування:
- Підготувати пласти тіста.
- Подрібнити очищені горішки в крихту. Залишити кілька штук для прикраси десерту.
- Змішати подрібнені горіхи з прянощами і солодким піском (5 десертних ложок).
- Для сиропу відправити воду з рештою цукром на плиту на 5 – 6 хвилин. Додати в солодку суміш мед. Все перемішати і ще на 1 хвилину залишити на вогні.
- Розтопити масло.
- Тісто викладати шарами на лист, покритий пекарської папером.
- Кожну основу промащувати маслом і посипати горіховою сумішшю.
- Верхній шар покрити сирим жовтком.
- Порізати заготовку (не до кінця) ромбами. Через 15 – 17 хвилин приготування при 170 градусах полити частування вершковим маслом.
- Ще через 40 хвилин залити майбутній десерт медовим сиропом.
Кожен ромб готового частування прикрасити залишилися цілими горішками.
Солодощі з тіста філо
Інгредієнти:
- тісто філо – 430 – 450 г;
- вершкове масло – 180 г;
- волоські очищені горішки – 1 повний стакан;
- мед – 1 повний стакан;
- цукор-пісок – половина склянки;
- вода – 1 стакан.
Приготування:
- Заздалегідь розігріти духовку до 220 градусів.
- Масло розтопити. Горіхи перебити.
- Тісто акуратно розділяти на пласти. Один укласти у форму. Інші покрити мокрим рушником.
- Кожен шар змащувати розтопленим жиром і посипати горішками.
- Отриману заготівлю приблизно до середини розрізати на шматочки.
- На повільному вогні приготувати густоватый сироп з води, меду і цукру. Залишити його на плиті приблизно на 4 – 5 хвилин.
- Запікати ласощі півгодини при 170 градусах.
- Готовий десерт полити сиропом. Остудити.
Прибрати пахлаву в холод на 8 – 9 годин.
З готового листкового тіста
Інгредієнти:
- тісто листкове бездріжджове – 870 – 900 г;
- масло вершкове – 80 – 100 м;
- волоські горіхи очищені – 280 – 300 г;
- цукрова пудра – 70 г;
- цукор – 80 – 100 м;
- мед – повний стакан;
- вода – половина склянки;
- яйце – 1 шт.
Приготування:
- Очищені горіхи підсушити на сковорідці, а потім перебити блендером з пудрою.
- Розтопити масло. Тісто розморозити.
- Розкачати вісім тонких пластів. Перший нижній повинен вийти трохи товщі інших.
- Всі їх викласти на деко з пергаментом. Кожен по черзі поливати маслом і посипати горіховою начинкою.
- Верхню частину без начинки промазати збитим яйцем. Скріпити краю.
- Розрізати заготівлю ромбиками, але не до кінця.
- Готувати в духовці при 170 градусах трохи більше півгодини.
Ще гарячим залити ласощі сиропом з води, цукру і меду.
Молочна пахлава по-турецьки
Інгредієнти:
- молоко – повний стакан + десертна ложка;
- мук – півкіло;
- яйце – 1 шт. + 1 жовток;
- масло (вершкове) – 200 + 70 г;
- волоські горішки – 1,5 ст.;
- мед – 2 ст.;
- цукрова пудра – 280 – 300 г;
- вода – ½ ст.;
- кориця і сіль – по щіпці.
Приготування:
- Просіяти борошно. Вбити в неї яйце.
- Додати меншу частину масла, попередньо його розтопивши. Всипати сіль.
- Підігріти молоко і вилити в основу тесту весь стакан.
- Замісити еластичне тісто і залишити в теплі на півгодини.
- Для начинки подрібнити в крихту горіхи, змішати з пудрою і корицею.
- Тісто розділити на 20 шматочків. Кожен тонко розкачати, промазати маслом, посипати горіховою начинкою.
- Посередині пласта покласти паличку для суші, згорнути заготівлю рулетом. З двох сторін зрушити його краю до середини. Видалити паличку.
- Викласти заготовки у форму і запікати 12 – 14 хвилин при 200 градусах.
- Потім зменшити нагрів духовки на 30 градусів, залити ласощі залишилися олією і готувати його ще близько години.
- Мед з водою варити в окремому посуді 8 – 9 хвилин.
- Одержаний десерт залити медовим сиропом і дати йому настоятися кілька годин.
Подати з ароматним чаєм.
Готуючи турецькі солодощі по кожному з перерахованих рецептів, потрібно пам’ятати, що вони дуже калорійні. Наприклад, калорійність пахлави з тіста філо становить 352 ккал на 100 р. Часте вживання таких солодощів може негативно відбитися на фігурі.