Турецька пахлава – 6 рецептів приготування в домашніх умовах

Сьогодні незвичайну східну солодкість турецьку пахлаву можна спробувати не тільки в ресторанах національної кухні. Вона продається на вагу навіть у багатьох супермаркетах. Але такі десерти сильно відрізняються від оригіналу. Приготувати солодкість за традиційним рецептом можна самостійно вдома.

Тісто для турецької пахлави

Пахлава – знамените на весь світ східне ласощі. Ніжна, волога, смачна до непристойності і настільки ж неприпустимо калорійна.

Процес її приготування досить трудомісткий, а результат здебільшого залежить від якості приготованого тесту.

Інгредієнти:

  • півтори пачки масла;
  • пара неповних склянок борошна в/с;
  • пара яєць;
  • півсклянки крижаної води;
  • 2 ч. л. цукру-піску;
  • пучку солі.

Приготування:

  • Охолодити борошно. Пропустити її через найдрібніше сито з високого відстані.
  • Змішати сухий інгредієнт з маслом (300 г), подрібненим за допомогою терки.
  • У крижаній воді розчинити залишилися сипучі компоненти. У рідині не повинно залишитися ні солодких, ні солоних крупинок.
  • З’єднати маси з другого і третього кроку. Змішати в однорідне тісто.
  • Загорнути в пакет і прибрати в холод на 45 – 55 хвилин. Розділити на чотири рівні частини.
  • Кожну розкачати і укласти отримані коржі стопкою, змащуючи залишилися розтопленим маслом.
  • Скласти отриману заготовку навпіл, повторити лід і розрізати отриману заготовку на чотири рівні частини.
  • Повторювати маніпуляції з тестом не менше 5 разів. В останній залишити 4 пласта і ретельно їх промаслить.

На тісто для пахлави буде викладатися начинка.

Турецька пахлава – класичний рецепт

Крім позначених ваше чотирьох шарів тіста, вам також знадобляться:

  • третина кіло волоських горіхів (попередньо очистити);
  • порошок кориці і ванілін – за смаком;
  • яйце;
  • густий мед – повний стакан;
  • гаряча вода – 2/3 ст.

Пора приготувати турецьку пахлаву за всіма правилами:

  • Першим ділом потрібно викласти перед собою щедро промазані розтопленим маслом заготовки з тіста.
  • Горіхи подрібнити будь-яким зручним чином і змішати з приправами. За смаком сюди можна засипати і цукрову пудру.
  • Мед розчинити в теплій воді.
  • Кожен шар основи з олією викладати на деко. Посипати горіховою сумішшю і залишити хвилин на 20 – 25.
  • Верхівку помазати жовтком і відправити ласощі запікати при 200 градусах.
  • Через 12 хвилин полити частування медовою водою і готувати ще третину години.
Дивіться також:  Крем заварний на молоці – 7 рецептів для різних тортів

За бажанням прикрасити десерт половинками волоських горішків.

Готуємо з фісташками

Інгредієнти:

  • тісто за першим рецептом – 3 пласта;
  • вода – 3,5 ст.;
  • вершкове масло – 230 – 250 м;
  • подрібнені фісташки – 280 – 300 г;
  • лимон – половинка;
  • цукор – 4 ст.

Приготування:

  • Кожен пласт тіста потрібно щедро поливати розтопленим маслом і укладати їх один на одного.
  • В процесі рясно посипати основи подрібненими фісташками.
  • Одержаний «пиріг» порізати квадратиками і відправити в духовку на 45 хвилин при 160 градусах.
  • У воду вичавити сік цитруса, попередньо процідивши його від кісточок. Додати цукор. Варити на повільному вогні до повного розчинення солодких кристалів. Охолодити.
  • Полити солодким сумішшю вже готову пахлаву з фісташками.

Дати ласощів настоятися і подати до чаю.

З волоськими горіхами з медом

Це один з найбільш популярних варіантів обговорюваного десерту. Традиція готувати його прийшла до турків від ассірійців.

В султанському палаці Топкапи збереглася поварена книга, де описаний рецепт першої турецької «паклавы», датується 1453 роком.

Інгредієнти:

  • тісто – 7 тонких пластів;
  • волоські горішки – 2 ст.;
  • цукор – повний стакан;
  • вершкове масло – 140 – 170 г;
  • жовток – 1 шт.;
  • кардамон, кориця, ванільний цукор – 0,5 ч. ложки.

Приготування:

  • Підготувати пласти тіста.
  • Подрібнити очищені горішки в крихту. Залишити кілька штук для прикраси десерту.
  • Змішати подрібнені горіхи з прянощами і солодким піском (5 десертних ложок).
  • Для сиропу відправити воду з рештою цукром на плиту на 5 – 6 хвилин. Додати в солодку суміш мед. Все перемішати і ще на 1 хвилину залишити на вогні.
  • Розтопити масло.
  • Тісто викладати шарами на лист, покритий пекарської папером.
  • Кожну основу промащувати маслом і посипати горіховою сумішшю.
  • Верхній шар покрити сирим жовтком.
  • Порізати заготовку (не до кінця) ромбами. Через 15 – 17 хвилин приготування при 170 градусах полити частування вершковим маслом.
  • Ще через 40 хвилин залити майбутній десерт медовим сиропом.
Дивіться також:  Масляний крем для торта – 8 рецептів приготування в домашніх умовах

Кожен ромб готового частування прикрасити залишилися цілими горішками.

Солодощі з тіста філо

Інгредієнти:

  • тісто філо – 430 – 450 г;
  • вершкове масло – 180 г;
  • волоські очищені горішки – 1 повний стакан;
  • мед – 1 повний стакан;
  • цукор-пісок – половина склянки;
  • вода – 1 стакан.

Приготування:

  • Заздалегідь розігріти духовку до 220 градусів.
  • Масло розтопити. Горіхи перебити.
  • Тісто акуратно розділяти на пласти. Один укласти у форму. Інші покрити мокрим рушником.
  • Кожен шар змащувати розтопленим жиром і посипати горішками.
  • Отриману заготівлю приблизно до середини розрізати на шматочки.
  • На повільному вогні приготувати густоватый сироп з води, меду і цукру. Залишити його на плиті приблизно на 4 – 5 хвилин.
  • Запікати ласощі півгодини при 170 градусах.
  • Готовий десерт полити сиропом. Остудити.

Прибрати пахлаву в холод на 8 – 9 годин.

З готового листкового тіста

Інгредієнти:

  • тісто листкове бездріжджове – 870 – 900 г;
  • масло вершкове – 80 – 100 м;
  • волоські горіхи очищені – 280 – 300 г;
  • цукрова пудра – 70 г;
  • цукор – 80 – 100 м;
  • мед – повний стакан;
  • вода – половина склянки;
  • яйце – 1 шт.

Приготування:

  • Очищені горіхи підсушити на сковорідці, а потім перебити блендером з пудрою.
  • Розтопити масло. Тісто розморозити.
  • Розкачати вісім тонких пластів. Перший нижній повинен вийти трохи товщі інших.
  • Всі їх викласти на деко з пергаментом. Кожен по черзі поливати маслом і посипати горіховою начинкою.
  • Верхню частину без начинки промазати збитим яйцем. Скріпити краю.
  • Розрізати заготівлю ромбиками, але не до кінця.
  • Готувати в духовці при 170 градусах трохи більше півгодини.

Ще гарячим залити ласощі сиропом з води, цукру і меду.

Молочна пахлава по-турецьки

Інгредієнти:

  • молоко – повний стакан + десертна ложка;
  • мук – півкіло;
  • яйце – 1 шт. + 1 жовток;
  • масло (вершкове) – 200 + 70 г;
  • волоські горішки – 1,5 ст.;
  • мед – 2 ст.;
  • цукрова пудра – 280 – 300 г;
  • вода – ½ ст.;
  • кориця і сіль – по щіпці.
Дивіться також:  Тісто для оладок – 7 рецептів

Приготування:

  • Просіяти борошно. Вбити в неї яйце.
  • Додати меншу частину масла, попередньо його розтопивши. Всипати сіль.
  • Підігріти молоко і вилити в основу тесту весь стакан.
  • Замісити еластичне тісто і залишити в теплі на півгодини.
  • Для начинки подрібнити в крихту горіхи, змішати з пудрою і корицею.
  • Тісто розділити на 20 шматочків. Кожен тонко розкачати, промазати маслом, посипати горіховою начинкою.
  • Посередині пласта покласти паличку для суші, згорнути заготівлю рулетом. З двох сторін зрушити його краю до середини. Видалити паличку.
  • Викласти заготовки у форму і запікати 12 – 14 хвилин при 200 градусах.
  • Потім зменшити нагрів духовки на 30 градусів, залити ласощі залишилися олією і готувати його ще близько години.
  • Мед з водою варити в окремому посуді 8 – 9 хвилин.
  • Одержаний десерт залити медовим сиропом і дати йому настоятися кілька годин.

Подати з ароматним чаєм.

Готуючи турецькі солодощі по кожному з перерахованих рецептів, потрібно пам’ятати, що вони дуже калорійні. Наприклад, калорійність пахлави з тіста філо становить 352 ккал на 100 р. Часте вживання таких солодощів може негативно відбитися на фігурі.

Прокрутка до верху