Тушкована яловичина – це проста і смачна страва, яка підходить до будь-якого гарніру. Тушкована яловичина хоч і рядова страва, але готувати її потрібно за перевіреним рецептом. Яловичина є досить вибагливим м’ясом, то вона суха, то жорстка у результаті виходить. Щоб м’ясо вийшло м’яким, його потрібно правильно нарізати, а також знати правильну технологію приготування. За наведеними нижче рецептами, тушкована яловичина вийде ніжною та тане в роті. До такого м’яса підійде будь-який простий гарнір у вигляді каш або картоплі.
М’яка тушкована яловичина з підливою на сковороді
М’яка тушкована яловичина з підливою на сковороді – це чудова, ситна і смачна страва для обіду або вечері. Яловичина виходить такою ніжною, що прямо в ложці розпадається на волокна, а насичена підливка поєднується з будь-яким гарніром.
Інгредієнти:
на – 6 порції
- Олія – 200 мл.
- Яловичина – 1 кг
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Морква – 1 шт.
- Прованські трави – за смаком
- Помідори, протерті пасата – 200 гр.
- Перець чорний мелений – за смаком
- Сіль за смаком
Процес приготування:
Як приготувати м’яку тушковану яловичину? Підготуйте усі необхідні продукти для гасіння ніжної яловичини. Очистіть цибулю та морквину.
Філе яловичини помийте, промокніть паперовими рушниками та наріжте невеликими кубиками. Розігрійте сковороду з олією і викладіть на неї нарізане м’ясо, смажте його протягом 15-20 хвилин на сильному вогні під кришкою.
Цибулю наріжте кубиками, морквину натріть на великій тертці. Спочатку до яловичини додайте цибулю, перемішайте і смажте до її прозорості. Далі викладіть у сковороду моркву і готуйте ще 2-3 хвилини.
Після цього додайте до м’яса та овочів перетерті помідори, посоліть та приправте, влийте гарячу воду, рідина має повністю покрити м’ясо. Зменшіть вогонь до мінімального і накрийте кришкою сковороду, тушкуйте близько години.
Коли яловичина буде готова, перевірте гуляш на смак, досоліть за потреби. Наприкінці додайте сушені трави та тримайте на вогні ще 5 хвилин.
Смачна, м’яка тушкована яловичина з підливою готова, подавайте у гарячому вигляді з гарніром або без нього. Смачного!
Тушкована яловичина з цибулею
Тушкована яловичина з цибулею – це найвідоміший спосіб приготування м’яса. Яловичина виходить м’якою, навіть найжорсткіше м’ясо буде танути в роті. А при гасінні яловичини з цибулею виділяється багато смачного соку, яким можна поливати м’ясо та гарнір.
Час приготування: 2 год. 30 хв.
Час приготування: 20 хв.
порцій – 4.
Інгредієнти:
- Вода – 100 мл.
- Олія вершкове – 150 гр.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Яловичина – 1 кг.
- Перець чорний горошком – 8 шт.
- Цукор-пісок – 1 ч.л.
- Часник – 3 зуб.
- Оцет 9% – 1 год.
- Перець запашний горошком – 3 шт.
- Цибуля ріпчаста – 400 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Помийте кілограм яловичини проточною водою та просушіть. Потім наріжте її упоперек волокон невеликими кубиками.
Крок 2. М’ясну нарізку викладіть у каструлю із товстими стінками, влити воду.
Крок 3. Очистіть цибулю і наріжте її дрібними кубиками. Тоді при гасінні цибуля розвариться і вийде смачна заправка цибулі.
Крок 4. Цибулеву нарізку покладіть рівномірним шаром на яловичину.
Крок 5. Наріжте шматочками вершкове масло і розкладіть його по шару цибулі.
Крок 6. Гасіть яловичину з цибулею в каструлі під кришкою протягом години.
Крок 7. Очистіть зубчики часнику та натріть їх на дрібній тертці. Через годину відкрийте кришку каструлі і додайте до яловичини часник, оцет, сіль, цукор та перець. Знову закрийте каструлю кришкою і нудьте м’ясо ще 60-90 хвилин. Якщо підливка здасться дуже рідкою, то якийсь час можна готувати у відкритому вигляді, щоб трохи рідини випарувалося.
Крок 8. Готова тушкована яловичина з цибулею виходить дуже ніжною, вона буквально розпадається на волокна від одного дотику. Смачного!
Тушкована яловичина з овочами
Тушкована яловичина з овочами – це відмінна збалансована страва для повноцінного їди. Таку страву можна подавати у гарячому вигляді зовсім без гарніру. Найкраще готувати яловичину з овочами у казані, але також підійде сковорода та каструля з товстим дном.
Час приготування: 1,5 год.
Час приготування: 30-40 хв.
порцій – 4.
Інгредієнти:
- Олія – для смаження.
- Перець чорний мелений – 3 гр.
- Перець солодкий болгарський – 2 шт.
- Яловичина – 500 гр.
- Паприка солодка мелена – 10 гр.
- Морквина – 2 шт.
- Помідори – 3 шт.
- Вода – 1-2 ст.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сіль – 10-15 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте всі необхідні овочі, очистіть їх та помийте. Цибулю наріжте півкільцями, помідори – часточками, морквину та перець великими брусками.
Крок 2. Яловичина наріжте середніми за величиною кубиками. У казані або сковороді розігрійте олію і обсмажте на ньому м’ясо до рум’яної скоринки. Після цього влийте воду та тушкуйте яловичину при мінімальному вогні під кришкою протягом 45 хвилин. Насамкінець посоліть і приправте яловичину, до цього моменту майже вся вода повинна википіти.
Крок 3. Далі додайте до яловичини солодкий перець та морквину, перемішайте, продовжуйте тушкувати страву протягом 8-10 хвилин.
Крок 4. Потім викладіть у ємність нарізану цибулю.
Крок 5. Ще через 3 хвилини викладіть у казан часточки помідорів.
Крок 6. Тушковану яловичину з овочами посоліть і приправте паприкою та перцем, перемішайте. Готуйте блюдо на слабкому вогні до готовності овочів приблизно 5-10 хвилин.
Крок 7. Тушкована яловичина з ароматним соусом овочевим подавайте в гарячому вигляді на обід або вечерю. Смачного!
Яловичина, тушкована з цибулею та морквою на сковороді
Яловичина, тушкована з цибулею та морквою на сковороді – це смачно та поживно для всієї родини. Але доведеться запастися терпінням, яловичина гаситься довго. Як заправка і для більш насиченого смаку будемо використовувати в рецепті сметану та томатну пасту.
Час приготування: 80 хв.
Час приготування: 25-30 хв.
порцій – 4.
Інгредієнти:
- Сметана – 200 грн.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Яловичина – 500 гр.
- Спеції – до смаку.
- Часник – 2 зуб.
- Морквина – 1 шт.
- Окріп – 1 ст.
- Сіль за смаком.
- Томатна паста – 2 ст.л.
- Борошно – 1 ст.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Для початку помийте м’ясо та очищені овочі.
Крок 2. Наріжте яловичину невеликими кубиками поперек волокон. Обсмажте м’ясо на олії до золотистої скоринки, посоліть його до смаку.
Крок 3. Цибулю наріжте півкільцями, морквину – півкухлями, зубчики часнику дрібно порубайте ножем.
Крок 4. Як тільки м’ясо рівномірно покриється золотистою скоринкою, додайте до нього нарізану цибулю та моркву. Продовжуйте готувати страву до м’якості овочів.
Крок 5. Потім викладіть подрібнений часник і готуйте яловичину з овочами ще кілька хвилин на помірному вогні.
Крок 6. Додайте столову ложку борошна, влийте приблизно склянку окропу. Накрийте кришкою сковороду і тушкуйте блюдо на повільному вогні приблизно 40 хвилин до випаровування рідини.
Крок 7. Після цього викладіть сметану та томатну пасту, додайте сіль та спеції. Продовжуйте гасити яловичину ще півгодини. При необхідності долийте ще трохи води, щоб м’ясо та овочі не підгоряли.
Крок 8. Смачна яловичина, тушкована з цибулею та морквою на сковороді готова. Смачного!
Тушкована яловичина в духовці
Тушкована яловичина в духовці – це смачна страва, яка готується дуже просто. Шматочки яловичини в ніжному соусі при запіканні стають такими м’якими, що миттєво тануть у роті. Особливо смачно подати до тушкованої яловичини запечену картоплю.
Час приготування: 2 ч.20 хв.
Час приготування: 30 хв.
порцій – 4.
Інгредієнти:
- Вода – 150 мл.
- Цибуля ріпчаста велика – 1 шт.
- Борошно – 1 ст.
- Крохмаль картопляний – 1 ст.л.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Яловичина – 700 гр.
- Олія – для смаження.
- Сіль за смаком
- Морквина велика – 1 шт.
- Часник – 3 зуб.
- Часник гранульований – 0,5 ч. л.
- Лист лавровий – за бажанням.
Процес приготування:
Крок 1. М’ясо трохи промийте під краном і просушіть. Наріжте яловичину кубиками 3 на 3 сантиметри.
Крок 2. Далі обсмажте підготовлене м’ясо на сковорідці на олії до рум’яної скоринки. Перекладіть його в миску.
Крок 3. Очистіть цибулю та морквину, наріжте їх невеликими кубиками. Часник можна роздавити плоскою стороною ножа або дрібно порубати.
Крок 4. На тій же сковороді обсмажте подрібнені овочі до м’якості та золотистості цибулі.
Крок 5. Змішайте в одній ємності обсмажену яловичину та овочі, додайте сіль та мелені спеції.
Крок 6. Через сито просипте в ємність борошно і обсмажте яловичину з овочами протягом декількох хвилин.
Крок 7. Яловичину з овочами перекладіть в жароміцну форму, влийте воду і закрийте ємність фольгою, за бажанням покладіть лавровий лист.
Крок 8. Запікайте страву в духовці за 180 градусів протягом 1,5-2 годин. Вже готову яловичину з овочами посипте крохмалем і поверніть до духовки ще на 5-10 хвилин, це зробить підливу ще густіше.
Крок 9. Тушкована в духовці яловичина виходить дуже смачною, її можна подавати з будь-яким гарніром на ваш смак. Смачного!
Як смачно згасити яловичину в мультиварці
Як смачно згасити яловичину у мультиварці – це чудовий рецепт для повсякденного меню. М’ясо виходить максимально м’яким, смачним та соковитим без особливих зусиль. Причому набір продуктів для страви мінімальний: яловичина, цибуля та ароматні спеції.
Час приготування: 2 ч.15 хв.
Час приготування: 15 хв.
порцій – 5.
Інгредієнти:
- Цибуля ріпчаста – 500 гр.
- Яловичина – 1 кг.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Лист лавровий – 1 шт.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Вам знадобиться якісна яловичина, цибуля та мінімальний набір спецій.
Крок 2. Очистіть від лушпиння цибулю і наріжте її півкільцями. Усю цибулю викладіть у чашу мультиварки.
Крок 3. Яловичина наріжте довгастими тонкими шматочками. Викладіть одну половину м’яса в ємність до цибулі, присипте сіллю та меленим перцем. Потім покладіть м’ясо, що залишилося, його також посоліть і приправте.
Крок 4. Помістіть чашу в мультиварку і закрийте кришкою. У режимі гасіння готуйте м’ясо протягом двох годин. Через годину від моменту початку відкрийте кришку і додайте|добавляйте| в блюдо лавровий лист, перемішайте.
Крок 5. Продовжуйте готувати яловичину у мультиварці до звукового сигналу. Смачну тушковану яловичину можна подавати навіть із найпростішим гарніром із варених круп. Смачного!
Тушкована яловичина з грибами
Тушкована яловичина з грибами – це страва настільки смачна, що повністю компенсує весь витрачений час. Скільки буде гасити м’ясо, залежить від якості яловичини та віку тварини. Так молоду яловичину легко можна загасити за годину.
Час приготування: 120 хв.
Час приготування: 45 хв.
порцій – 5.
Інгредієнти:
- Горіх мускатний мелений – 0,5 ч. л.
- Сіль за смаком
- Яловичина – 700 гр.
- Олія вершкове – 20 гр.
- Вода – 500 мл.
- Морквина велика – 2 шт.
- Печериці – 500 гр.
- Цибуля ріпчаста біла – 1 шт.
- Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
- Оливкова олія – 2 ст.л.
- Цибуля червона – 2 шт.
- Петрушка – 40 гр.
- Цибуля-порей – 1 шт.
- Томатна паста – 1 ст.л.
- Часник – 1 голівка + 4 зуб.
Процес приготування:
Крок 1. Яловичину обмийте і наріжте великими кубиками поперек волокон.
Крок 2. Просушіть сковороду, влийте на неї оливкову олію та покладіть вершкове.
Крок 3. Викладіть м’ясо на розігріту поверхню і смажте його на середньому вогні протягом 15 хвилин.
Крок 4. Морквину наріжте брусками, додайте до м’яса і смажте разом протягом 5-7 хвилин, помішуючи.
Крок 5. Білий і червоний цибулю наріжте півкільцями, цибулю-порей – кільцями. Викладіть цибулю на сковороду, перемішайте і готуйте 3 хвилини.
Крок 6. Потім додайте чотири дрібно рубаних зубчики часнику і смажте ще 1-2 хвилини.
Крок 7. Печериці наріжте часточками і відправте на сковорідку. Смажте яловичину з овочами та грибами протягом 10 хвилин. Додайте томатну пасту і влийте воду, доведіть підливу до кипіння, потім зменшіть нагрівання і тушкуйте під кришкою протягом 40 хвилин.
Крок 8. Через 40 хвилин додайте мускатний горіх, мелений перець та сіль за смаком. У головки часнику зріжте верхівку і застроміть її в середину страви. Гасіть яловичину під кришкою ще 10 хвилин.
Крок 9. Додайте дрібно нарізану петрушку і тушкуйте яловичину з грибами ще 15 хвилин.
Крок 10. Подавайте тушковану яловичину з грибами у гарячому вигляді зі шматочком свіжого хліба. Смачного!
Тушкована яловичина в томатному соусі
Тушкована яловичина в томатному соусі готується за певною технологією. Спочатку на сильному вогні обсмажте яловичину, тільки потім протушкуйте її з цибулею в томатній підливі – це дозволить м’ясо м’яким і ніжним. Подавати страву можна з будь-яким гарніром на ваш смак.
Час приготування: 120 хв.
Час приготування: 40 хв.
порцій – 3.
Інгредієнти:
- Базилік сушений – 0,5 ч. л.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Цибуля ріпчаста – 100 гр.
- Яловичина – 400 гр.
- Майоран сушений – 0,5 ч. л.
- Олія – 4 ст.л.
- Бульйон/вода – 300 мл.
- Томатний соус – 200 гр.
- Борошно – 2 ст.
- Орегано сушений – 1 год.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте всі необхідні продукти та спеції.
Крок 2. Очистіть і помийте цибулю. Наріжте його півкільцями і обсмажте із двома столовими ложками рослинної олії протягом 7-8 хвилин, помішуючи лопаткою.
Крок 3. Яловичину помийте, просушіть і наріжте великими шматочками. Перекладіть м’ясо в пакет, всипте муку|борошно| і перемішайте все в закритому пакеті.
Крок 4. Влийте на сковороду рослинне масло, що залишилося і обсмажте на ньому яловичину. Смажте м’ясо по 2-3 хвилини з кожного боку. Посипте обсмажену яловичину сіллю та спеціями.
Крок 5. На сковороду до м’яса влийте томатний соус і викладіть обсмажену цибулю.
Крок 6. Влийте на сковороду бульйон або воду і накрийте кришкою сковороду, тушкуйте м’ясо на невеликому вогні протягом півтори години.
Крок 7. Тушена яловичина в томатному соусі готова, подавайте у гарячому вигляді з гарніром на свій смак. Смачного!
Тушкована яловичина у сметані
Тушкована яловичина в сметані така смачна, що всі в захват прийдуть. Завдяки насиченому сметанному соусу м’ясо виходить дуже м’яким. Будь-який навіть найпростіший гарнір перетвориться з таким чудовим м’ясом.
Час приготування: 1 ч.20 хв.
Час приготування: 30 хв.
порцій – 5.
Інгредієнти:
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Борошно – 1 ст.
- Сметана – 4 ст.
- Яловичина – 500 гр.
- Морквина – 1 шт.
- Паприка мелена – 1 ч.л.
- Перець червоний мелений – 2 щіпки.
- Олія – 40 мл.
- Окріп – 400 мл.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте всі продукти за списком. Очистіть овочі.
Крок 2. Наріжте яловичину середніми за величиною шматочками. Краще нарізати поперек волокон.
Крок 3. Покладіть м’ясо на суху розігріту сковороду, додайте|добавляйте| сіль|соль| і червоний мелений перець. Влийте окріп і увімкніть нагрівання.
Крок 4. Готуйте м’ясо, періодично помішуючи 25 хвилин без кришки до повного випарювання води.
Крок 5. Цибулю наріжте кубиками. Влийте до м’яса олію, викладіть нарізану цибулю, посоліть і приправте паприкою, смажте на сильному вогні протягом 3-5 хвилин.
Крок 6. Морквину наріжте брусками, викладіть до м’яса та цибулі на сковороду, перемішайте і смажте 3-5 хвилин.
Крок 7. Додайте до м’яса сметану. Муку|борошно| розведіть з водою і влийте на сковороду.
Крок 8. Тушковану яловичину в сметані подавайте з поливкою з гарніром з каш та картопляного пюре. Смачного!
Соковита тушкована яловичина з картоплею у казані
Соковита тушкована яловичина з картоплею в казані – це ситна, колоритна і дуже поживна страва з продуманим складом. Тушкована яловичина ідеально підходить для обіду та вечері. У рецепті докладно описані всі кроки приготування цієї смачної страви.
Час приготування: 60 хв.
Час приготування: 15 хв.
порцій – 4.
Інгредієнти:
- Морквина – 1 шт.
- Вода – скільки потрібно.
- Сіль за смаком
- Перець чорний горошком – 4-5 шт.
- Яловичина – 400 гр.
- Олія – для смаження.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Картопля – 700 гр.
- Приправи для м’яса – 1 ч.л.
- Лист лавровий – 1 шт.
- Зелень – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Промийте яловичину, почистіть картоплю, цибулю та моркву.
Крок 2. Наріжте яловичину поперек волокон невеликими шматочками. У казан влийте олію, прогрійте її. Обсмажте шматочки яловичини на сильному вогні до утворення рум’яної скоринки.
Крок 3. Цибулю наріжте півкільцями, а моркву наріжте тонкими кружальцями. Викладіть овочі в казан і смажте їх разом із м’ясом протягом 5 хвилин. Посоліть і приправте засмажку.
Крок 4. Картоплю наріжте великими кубиками, додайте в казан. Влийте воду в такій кількості, щоб вона не повністю покривала картоплю. Додайте лавровий лист і доведіть вміст казана до кипіння.
Крок 5. Зменште нагрівання під казаном, накрийте його кришкою і тушкуйте яловичину з картоплею протягом години.
Крок 6. Готову тушковану яловичину з картоплею посипте рубаною зеленню (можна взяти кріп, петрушку або цибулю) і перемішайте.
Крок 7. Подавайте страву в гарячому вигляді, можна доповнити її легким овочевим салатом або маринованими огірками. Смачного!