Апетитна баранина, тушкована з овочами, при правильному приготуванні відрізняється особливою ніжністю і чудовим смаком. Смачне і ситне блюдо підходить для сервірування як святкового, так і повсякденного столу.
Тушкована баранина з овочами в казані
Кулінарне дослідження з баранини, яке подається як самостійне блюдо або гарніру, традиційно готується в казані з такого набору продуктів:
- 1 кг баранини;
- 3 цибулин;
- такої ж кількості томатів;
- стручка пекучого чилі;
- 200 г цвітної капусти;
- жмені часникових зубчиків;
- 3 картопляних бульб;
- 3 шт. болгарського перцю;
- морквини;
- прянощів, солі.
Ми вибрали для кулінарних експериментів досить жирне м’ясо зі специфічним смаком і тому підбирати трави для нього варто обережно. Кращим рішенням для подібних страв стануть шафран, чебрець, материнка, зернова гірчиця та зіра.
Баранина, тушкована з овочами в казані, буде готуватися просто:
- Баранина вимочується в холодній воді, а через годину звільняється від прожилки, ріжеться і викладається в казан.
- Очищені 2 цибулини і часник в цілому вигляді відправляються до м’ясних шматочках.
- У казан вливається трохи води, додайте сіль і спеції, після чого ємність встановлюється на повільний вогонь, де м’ясо гаситься близько 1 години до м’якості баранини.
- З морквини готуються півкола, з картоплі – кубики, а з перцю – соломка.
- Залишилася цибулина шинкуется тонкими кільцями, капуста розбирається на суцвіття, томати нарізати кубиками.
- Коли м’ясо стане м’яким, цибулю і часник видаляються, а в казан відправляються моркву і картоплю, а також акуратно встромляється пекучий перець.
- Через 10 хвилин у ємність викладаються болгарський перець, помідори і капуста.
- Тушкується рагу до готовності під кришкою.
Готуємо в мультиварці
Наявність мультиварки спрощує процес приготування, не вимагаючи постійної присутності кулінара біля плити, що особливо важливо при відсутності великої кількості вільного часу.
Щоб загасити баранину з овочами з допомогою сучасного кухонного приладу, крім кіло м’яса, достатньо придбати:
- морквину;
- головку цибулі;
- 5 картопляних бульб;
- сіль, прянощі і олію.
Етапи створення:
- Цибулина нарізають кільцями, які обсмажуються близько ¼ години в режимі «Випічка».
- На овочеву «подушку» викладаються скибки попередньо замоченого м’яса.
- Зверху розподіляються морквяні слайсы і брусочки картоплі.
- Блюдо притрушивается прянощами, присаливается, заливають невеликою кількістю води і гаситься протягом 3 годин у режимі «Гасіння».
Як загасити м’ясо в духовці
Перед тим, як приготувати баранину в духовій шафі, слід підготувати:
- 1 кг баранини;
- 4 цибулини;
- 5 картопляних бульб;
- 2 морквини;
- стопку соняшникової олії;
- ложку вершкового масла;
- 400 мл води;
- спеції і сіль.
В процесі приготування:
- М’ясо нарізають шматочками, кожен з яких обвалюється в спеціях і солі.
- Через 30 хвилин баранина обсмажується до рум’яної скоринки, після чого викладається в глибоку форму, де заливається водою.
- Ємність відправляється в духовку на 45 хвилин.
- У цей час на сковороді пассеруется цибулю, який після придбання м’якості відправляється до м’яса.
- Далі викладаються великі шматочки картоплі і моркви.
- Після з’єднання всіх інгредієнтів блюдо продовжує тушкуватися близько 20 хвилин до м’якого стану овочів і м’яса.
Баранина, тушкована з картоплею і овочами
Ще одна варіація дуже ароматного рагу з баранини. Для виконання слід мати під руками:
- ½ Кг баранини;
- баклажан;
- 3 картопляні бульби;
- ½ Головки часнику;
- цибулину;
- трохи зелені, солі, спецій та соняшникової олії.
Етапи підготовки страви:
- М’ясо нарізають шматочками, баклажани і картоплю – невеликими кубиками, а цибулю дрібно шинкуется.
- Шматочки баранини обсмажуються до рум’яної скоринки разом з цибулею і подрібненим часником, після чого перекладають у каструлю з товстим дном, куди відправляються баклажани і додається трохи води.
- Через 10 хвилин гасіння в каструлю зсипаються подрібнені картопляні бульби.
- Блюдо солиться, приправляється і гаситься до готовності.
Рецепт від Сталика Ханкишиева
Цінителям азіатської кухні обов’язково варто приготувати дымляму з баранини з картоплею та іншими овочами.
Для виконання ситної і дуже смачною баранини в узбецькій традиції необхідні:
- 1 кг баранини;
- баранячий жир;
- 2 цибулини;
- стільки ж моркви;
- 4 картопляні бульби;
- головка часнику;
- ½ Банки консервованих томатів;
- трохи айви;
- сіль і спеції.
При приготуванні:
- На розтопленому жирі обсмажують шматочки баранини, попередньо приправлені і посолені.
- Після придбання бараниною рум’янцю в казан відправляється нашатковану цибулю.
- Коли він стане золотистим, ємність викладаються морквяні кружечки.
- Через 5 хвилин в казан відправляються подрібнені томати.
- Слідом за ними в ємність вливається трохи води і поміщаються брусочки картоплі.
- Останніми кладуть сіль, приправи і шматочки айви, після чого казан накривається кришкою.
- Блюдо тушкується на повільному вогні близько 90 хвилин.
Готуємо по-вірменськи
Соковите м’ясо, виконане в традиції кавказької кухні, нікого не залишить байдужим.
Баранина по-вірменськи готується з:
- ½ Кг м’якоті;
- стопки оливкової олії;
- цибулини;
- 2 помідорів;
- такої ж кількості моркви;
- 3 картопляних бульб;
- 2 шт. болгарського перцю;
- ½ Головки часнику;
- невеликої кількості зелені та спецій.
У подібних страв особливий колорит і шарм. Не варто готувати їх по-європейськи. Ріжте продукти великими шматками, використовуйте трави, а подавайте готову страву в глиняного глибокої посуді і з щедрими скибками хліба чи коржиками.
Спосіб приготування полягає в наступному:
- Картопляні бульби і моркву нарізати кубиками.
- З томатів готуються часточки. Цибуля шинкуется. Перець ріжеться соломкою. Часник давиться.
- М’ясо ріжеться невеликими шматочками, які обвалюються в спеціях і злегка відбивають, після чого обсмажують на сильному вогні.
- У глибокій сковороді, де обсмажувалася баранина, пассеруются цибулю з морквою.
- Через 5 хвилин в цибульно-морквяну масу відправляються перець, томати та картопля.
- Після 7 – 8 хвилин в ємність повертається баранина, додаються вода і часникова кашка.
- Блюдо солиться, приправляється і гаситься близько півгодини.
Тушкована баранина з цибулею, морквою і пряними травами
Цікавий рецепт приготування баранини з використанням пряних трав і сухого вина.
Щоб насолодитися вишуканим смаком, слід підготувати:
- 1 кг баранини з реберцями;
- трохи курдючного сала;
- 200 мл білого сухого вина;
- цибулину;
- морквину;
- набір пряних трав (чебрець, розмарин, тархун, базилік, кінза, петрушка);
- сіль.
Покрокова інструкція приготування:
- У казані розтоплюється сало, на якому обсмажуються шматочки баранини.
- До м’яса додаються кільця цибулі і морквяні слайсы.
- Вміст казана заливають невеликою кількістю води.
- Через 20 хвилин до підготовлюваних продуктів відправляються пряні трави і сіль.
- Блюдо тушкується до готовності на повільному вогні ще близько півгодини.
З болгарським перцем
Щоб пригостити присутніх смачним рагу з нетрадиційним присмаком і ароматом, слід підготувати:
- 600 г м’яса;
- 2 цибулини;
- 2 шт. болгарського перцю;
- трохи томатної пасти;
- 20 мл соєвого соусу;
- головку часнику;
- 15 г цукру;
- сіль і олію.
При втіленні рецепта в життя:
- Баранина, нарізана порційними шматочками, обсмажується на розігрітому маслі, після чого заливається водою і гаситься близько 30 хвилин.
- В іншій сковороді обсмажують півкільця цибулі, пластинки часнику і смужки перцю.
- Овочі і м’ясо з’єднуються і заливаються заправкою, підготовленої з соєвого соусу, цукру, солі і томатної пасти.
- Готується страва під кришкою до м’якості м’яса.
Таким чином, завдяки величезній кількості різноманітних рецептів приготувати баранину можливо з різноманітним набором овочів в залежності від гастрономічних уподобань кулінара.