Просте і в той же час вишукане блюдо, яке подають у найкращих ресторанах Чехії, Німеччини — тушкована капуста. Урізноманітнивши його іншими інгредієнтами, можна отримати повноцінний сніданок, обід або вечерю, ситний і корисний. Використовувати для приготування страви можна свіжу або квашену капусту, тушкувати в сковороді або мультиварці. Готуватися блюдо просто і легко, а знаючи кілька тонкощів, можна здивувати гостей і домочадців справжнім шедевром.
Тушкована капуста – класичний рецепт
Як гасити капусту швидко, з простого набору продуктів, підкаже класичний рецепт. Основного інгредієнта потрібно брати в 2 рази більше, ніж передбачуваний обсяг готового страви під час тушкування капусти стане набагато менше.
Щоб приготувати страву за цим рецептом, краще брати овоч зрілий, зібраний восени. Так підсумкове страва вийде хрустким, соковитим, а не м’яким, як з молодого овоча.
З інгредієнтів потрібно запастися:
- капустою, вагою 1,2 або 1,6 кг;
- цибулею – 1-4 штучки, в залежності від величини і смакових уподобань;
- томатною пастою – 60 г;
- соняшниковою олією – 20-30 мл;
- спеції за смаком (сіль, цукор, перець чорний).
Капуста шинкуется або нарізати тонко ножем. Якщо страва буде їсти дитина, то капусту краще натерти на тертці. На сковороді з високими бортиками нагрівається масло і трохи підрум’янюється цибулю, попередньо нарізаний дрібними кубиками або півкільцями. Після додається розбавлена в кип’яченій воді томатна паста і капуста. Після закипання продуктів, слід зменшити вогонь, накрити ємність кришкою і згасити до готовності (25-40 хвилин, у залежності від зрілості овоча). Молода капуста може бути готова протягом 7-12 хвилин.
За 5 хвилин до приготування продуктів, додається сіль та інші спеції, в тому числі і лист лавра. Можна покласти для поліпшення смаку трохи цукру і інших спецій.
Рецепт приготування з м’ясом
Капуста тушкована з м’ясом готується в казанку або глибокій сковороді. Якщо таких ємностей немає, підійде каструля з товстим дном.
Для приготування страви слід підготувати заздалегідь:
- капусту – 1,6 кг;
- м’ясо будь-якої тварини – 500 г;
- моркву – 1 велику або пару дрібних коренеплодів;
- цибуля – 1 шт.;
- помідорну пасту – 2,5 ст. л.;
- воду – 1 ст.;
- соняшникова олія – 30-40 мл;
- кухонну сіль і приправи.
Щоб приготувати страву смачною, всі продукти спочатку нарізати і лише після того починається процес готування. Спочатку капуста шинкуется або треться на крупній тертці. Очищену цибулю нарізати кубиками, моркву натирається або подрібнюється ножем. Окремо готуються насіння кропу – ароматні, вони зроблять блюдо смачним і апетитним.
М’ясо нарізають дрібними порційними шматками. У ємності добре розігрівається рослинне масло і обсмажується м’ясо до одержання рум’яної скоринки. Періодично в процесі готування м’ясо слід помішувати, використовуючи дерев’яну лопатку. Після цього слід додати цибулі, моркви і насіння кропу. Далі тушкувати все під кришкою до м’якого стану овочів. Потім додається нашаткована капуста і гаситься ще 10 хвилин. Після додається густий томатний сік або паста, розведена водою, все перемішується і готується під кришкою ще 10 хвилин. Сіль і перець додаються в кінці за смаком.
Рецепт тушкованої капусти з картоплею
Тушкована капуста з картоплею є універсальним блюдом, яке легко можна приготувати вдома, незалежно від пори року. Таке блюдо підійде в якості сніданку або вечері, доповнить м’ясної гарнір. Позитивною стороною такого страви є його ситність і низька калорійність. Воно прекрасно засвоюється і викликає дискомфорт у шлунку.
Список інгредієнтів:
- невелика білокачанна капуста – 1 шт.;
- картопля – 2-5 (залежно від розміру);
- морква – 1 шт.
- паста помідорна – 2 ст. л.;
- кип’ячена вода – 200 мл;
- солі і спеції.
Як загасити картоплю з капустою правильно, щоб обидва продукти зберегли свою харчову цінність і смакові якості? Спочатку на рослинному маслі обсмажується дрібно нашатковану цибулю, після натерта на крупній тертці моркву. Слідом потрібно покласти очищену і порізану кубиками картоплю, накрити ємність кришкою і тушкувати, постійно помішуючи, на слабкому вогні.
Коли картопля буде в стані готовності, в сковороду додається капуста, дрібно нашаткована або нарізана. Тушкувати ще 15 хвилин, після чого влити томатний сік (пасту розвести з водою). В кінці поперчити, посолити і подати до столу.
Рецепт з куркою
Добре поєднуються м’ясо курки і тушкована капуста. Рецепт цієї страви повинен зберегтися в кулінарній книзі, так як він виручить з вечерею чоловікові, який незабаром має прийти з роботи. Соковитий і ніжний смак капусти ідеально зіллється в дуеті з ароматним м’ясом курки. Мінімум продуктів, часу на приготування, і легке поживна страва буде готове.
З інгредієнтів слід взяти:
- капусти – 1,3 кг;
- куряче м’ясо (грудинку, філе або окіст) – 500 г;
- томатний сік або пасту – кілька столових ложок;
- соняшникова олія – близько 45 мл;
- суміш перців, сіль за смаком.
М’ясо слід порізати великими або дрібними шматочками (за бажанням) і обсмажити на розігрітій олії до білого кольору. Після додається нашаткована капуста, все перемішується і готується протягом 15 хвилин.
У разі підгоряння овоча, ємність можна влити невелику кількість рідини.
За 8 хвилин до готовності додається томатна паста, сіль і перчик. Таке блюдо краще подавати з тушкованою картоплею або картопляним пюре.
Приготування з сосисками
Смачно і швидко вийде капуста, тушкована з сосисками. Це блюдо можна віднести до дієтичним, підходящим для дітей і тих, хто стежить за фігурою.
Готується воно з:
- капусти – 1 качан;
- невеликих за розміром морквин – 1-2 шт.;
- сосисок – 300 г;
- оливкової олії (на іншому буде не так смачно) – 4 ст. л.;
- зелені і солі.
У сковороді або чавунному казанку розігрівається масло, висипається натерта морква і дрібно нашаткована капуста. Овочі слід гарненько підсмажити на середньому вогні, після чого додати 100 мл гарячої води, нарізані шматочками сосиски і спеції. Тушкувати протягом 12 хвилин, після чого додати зелень.
Капуста тушкована з фаршем
Оригінальний рецепт цієї страви не містить інформації про те, яке саме м’ясо використовувати для фаршу, тому сміливо можна покластися на свої смакові уподобання. Капусту, на відміну від інших рецептів, не обов’язково використовувати білокачанну. Підійде кольоровий або пекінська – овочі, корисні для дитячого і дорослого організму.
Для приготування страви потрібно підготувати:
- капусту – 700 г;
- фарш з м’яса – 250 г;
- морква – 2 невеликих коренеплоду;
- ріпчаста цибуля – 1 шт.;
- масло рослинне – 40 мл;
- паприку – щіпку;
- сіль і перець.
Спочатку необхідно очистити і порізати тонкими смужками, моркву, після нарізати цибулю. Білокачанна капуста шинкуется (якщо використовується кольорова, то вона ділиться на суцвіття). На розігрітому рослинному маслі слід обсмажити до напівготовності цибулю і моркву, потім додати м’ясний фарш і смажити, поки він не змінить колір.
Після додається нашаткована капуста, спеції і все тушкується до готовності (близько 15 хвилин). Готове блюдо подається на стіл теплим, прикрашених зеленню – петрушкою і кропом.
Рецепт приготування з грибами
Готується тушкована капуста з грибочками поетапно двома способами – на плиті і в духовій шафі. Час приготування – близько 60 хвилин. У готовому блюді головний компонент стає красивого світло-коричневого відтінку, набуває приголомшливий смак.
Необхідні продукти:
- сира капуста – 1,4 кг;
- морква – 400 г;
- цибуля – 3 великих;
- будь-які гриби – 500 г;
- 90 мл томатної пасти;
- перчик і сіль за смаком.
Капуста нашинковывается і обсмажується на розігрітому маслі. Якщо капусти багато, обсмажувати її слід по черзі, перекладаючи готову в чисту ємність. Смажити основний продукт слід до того моменту, поки він не змінить колір і не зменшиться в обсязі.
Цибулю з морквою обсмажуються окремо. На сухій сковороді потрібно трохи протушкувати гриби до того моменту, поки вони пустять сік. Отриману рідину зливають в ємність з приготовленими овочами і гриби далі смажаться звичним способом на рослинному маслі.
В глибокому деку або казанку змішуються овочі, гриби, додаються спеції, томатна паста і 400 мл кип’яченої гарячої води. Ємність відправляється в розігріту до 190 градусів духовку і тушкують до повного приготування.
Квашена тушкована капуста
Квашену капусту люблять і цінують за цікавий смак, унікальний вітамінний склад. Взимку, коли ціна на свіже листовий овоч досить висока, можна поласувати квашеною тушкованою капустою. Вона підійде як доповнення до будь-якого другого блюда, стане чудовою начинкою для пиріжків чи вареників.
З інгредієнтів слід взяти:
- капусту квашену – 500 г;
- морква – 300 г;
- білий цибуля – 2 шт.;
- соняшникова олія (можна готувати на жиру) – 30 мл;
- кмин – 0,5 ч. л.
Цибулю і моркву обсмажуються по черзі на розігрітому маслі, після до них додається квашена капуста. Потім потрібно додати до овочів воду – близько 100 мл. Тушкувати до повного приготування, додавши в кінці кмин і приправи.
Тушкована капуста з кабачками
Готувати цю страву рекомендується з допомогою чарівної каструлі – мультиварки. Тушкована капуста в мультиварці з кабачками виходить ніжна, соковита, з вмістом повного комплексу корисних речовин.
Готується страва з:
- капусти – 1 вилок;
- кабачків – 2 невеликих плода;
- помідорів – 3 шт.;
- цибуля – 2 шт.;
- картоплі – 4 шт.;
- моркви – 1 шт.;
- сметани або майонезу – 130 мл;
- рослинної олії – 2,5 ст. л.;
- спецій;
- часнику – 2 зубки.
Спочатку необхідно очистити овочі і порізати їх – моркву соломкою, картоплю і цибулю кубиками, капусту нашаткувати. В мультиварку вливається масло і підсмажується цибулю у відповідному режимі. Слідом відправляється моркву, через пару хвилин нарізані томати, капуста, кабачки. Коли овочі обсмажаться, можна класти картоплю і через час додавати спеції. Далі блюдо готується в режимі «гасіння» протягом 8 хвилин. Після кришка відкривається і додається сметана, зелень і готування триває ще 7 хвилин.
Щоб заощадити час, овочі можна готувати в мультиварці, вибравши режим «гасіння». Смак вийде трохи інший, але нітрохи не гірше попереднього варіанту.
Особливості приготування: у сковороді, мультиварці, каструлі
Готуючи капусту в мультиварці з закритою кришкою, можна приготувати блюдо, схоже на те, що доварюють в російських печах. Такий спосіб приготування зручний, оскільки економить час – всі компоненти завантажуються в чашу і страва готується самостійно на вибраному режимі.
На сковороді тушкована капуста виходить з традиційним запахом і смаком – соковита, рум’яна. Процес приготування – швидкий і простий.
У каструлі капусту рекомендується готувати в тому випадку, якщо додатково до неї кладеться велику кількість продуктів або потрібно зробити велику порцію. Для людей із захворюванням травної системи краще віддати перевагу цьому способу готування.