Тушкована капуста по праву вважається дуже простою стравою, що вимагає мінімальних витрат. У поєднанні ж з м’ясом страва стає особливо ситним і поживним.
Щоб трохи урізноманітнити меню тушковану капусту можна додавати різні види м’яса, м’ясної фарш, ковбасні вироби, гриби і копченості. Що стосується овочів, то крім базового цибулі і моркви, прийнято використовувати кабачки, баклажани, квасоля, зелений горошок і т. д. За бажанням в бигосе можна поєднувати свіжу і кислу капусту, а для пікантності додавати чорнослив, томат і часничок.
Тушкована капуста з м’ясом — смачний рецепт
Щоб приготувати особливо смачне і ситне блюдо з м’яса і капусти скористайтесь докладним рецептом з відео. Для більш цікавого смаку можна взяти свіжу капустку навпіл з квашеною, а пікантну нотку внесе жменя чорносливу.
- 500 г среднежирной свинини;
- 2-3 великі цибулини;
- 1-2 великі морквини;
- 1 кг свіжої капусти.
- на смак сіль і спеції;
- 2 зубчики часнику;
- 100-200 г чорносливу.
Приготування:
- Свинину з сальцем поріжте великими шматочками. Викладіть їх на суху, добре прогріту на середньому вогні сковороду і обсмажте без додавання масла до отримання скоринки.
- Цибулини наріжте полуколечками. Розкладіть їх поверх м’яса. Відразу ж не змішуючи накрийте кришкою і варіть близько 2-3 хвилин. Потім зніміть кришку, ретельно перемішайте і смажте до золотистого кольору цибулі.
- Моркву крупно натріть і відправте до цибулі і м’яса. Активно перемішайте, при необхідності додайте трохи рослинного масла. Смажте всі разом 4-7 хвилин.
- За час обсмажування овочів тонко нашаткуйте капусту. Додайте її до решти інгредієнтів, приправте за смаком, перемішайте і тушкуйте 30-40 хвилин під кришкою.
- Чорнослив без кісточок наріжте тонкою соломкою, часник дрібно порубаєте й додайте до капусти хвилин за 10 до закінчення гасіння.
Капуста з м’ясом в мультиварці — покроковий рецепт з фото
Тушковану капусту з м’ясом неможливо зіпсувати. А якщо для приготування страви використовувати мультиварку, то впоратися з приготуванням може навіть недосвідчена господиня.
- ½ Великого капустяного вилка;
- 500 р свинини;
- 1 морква;
- 1 велика цибуля;
- 3 ст. л. томату;
- 2 ст. л. олії соняшнику;
- сіль, перець.
Приготування:
- У мультиварочную чашу влийте масло і викладіть м’ясо, нарізане середніми скибочками.
- Встановіть режим «випічка» на 65 хвилин. Під час томління м’яса наріжте цибулю полуколечками, а морквину натріть крупно.
- Закладіть підготовлені овочі в каструлю через 15 хвилин від початку тушкування м’яса.
- Ще через 10 хвилин додайте склянку води і тушкуйте до закінчення програми. В цей час нашаткуйте капусту, присолите її трохи і потисніть руками, щоб вона дала сік.
- Після звукового сигналу відкрийте мультиварку і викладіть до м’яса капусту. Ретельно перемішайте і додайте колишньому режимі ще на 40 хвилин.
- Через 15 хвилин розведіть томатну пасту в склянці води і влийте отриманий сік.
- Перемішайте всі продукти і тушкуйте заданий час. Гарячу капусту з м’ясом подавайте відразу по закінченні програми.
Тушкована капуста з м’ясом і картоплею
Тушкована капуста з м’ясом цілком може стати самостійною стравою, якщо при гасінні додати до основних інгредієнтів ще й картопля.
- 350 г будь-якого м’яса;
- 1/2 середнього качана капусти;
- 6 картоплин;
- за однією середньої цибулині і моркви;
- 2-4 ст. л. томату;
- лавровий лист;
- сіль, спеції за смаком.
Приготування:
- Наріжте м’ясо довільними шматочками, обсмажте їх до появи гарної скоринки на олії. Перекладіть в каструлю.
- Крупно натріть моркву, цибульку поріжте дрібними кубиками. Надішліть смажитися в олії, що залишилася після м’яса. При необхідності додайте ще.
- Як тільки овочі позолотятся і стануть м’якими, додати томат і розведіть водою так, щоб вийшов достатньо рідкий соус. При легкому кипінні готуйте томатну піджарку близько 10-15 хвилин.
- У той же час половину капустины наріжте, злегка присолите і пам’ятайте руками, додайте до м’яса.
- Очистіть картопляні бульби і наріжте їх великими брусочками. Не мельчите, щоб в процесі гасіння вони не розвалилися. Надішліть і картоплю в загальну каструлю.
(За бажанням капусту і картоплю можна попередньо трохи обсмажити строго окремо.)
- Залийте добре проварившимся томатним соусом, на смак додайте сіль і відповідні спеції, обережно перемішайте.
- Увімкніть невеликий вогонь, нещільно прикрийте каструлю кришкою і тушкуйте 40-60 хвилин до повної готовності.
Тушкована капуста з м’ясом і сосисками
У зимовий сезон тушкована капустка з м’ясом йде особливо добре. Страва вийде ще цікавіше, якщо додати в нього сосиски, сардельки і будь-які інші ковбасні вироби.
- 2 кг капусти;
- 2 великих цибулини;
- 0.5 кг будь-якого м’яса;
- 0.25 г якісних сосисок;
- сіль і перець за смаком;
- жменя сушених грибів за бажанням.
Приготування:
- М’ясо наріжте дрібними кубиками і обсмажте в олії до появи легкої коричневої скоринки.
- Додайте дрібно покришений цибулю і смажте до його прозорості. В цей же момент додайте жменю сухих грибів, попередньо трохи розпарити їх в окропі і нарізавши соломкою.
- Зменшіть жар до мінімуму, викладіть тонко нашатковану капусту, ретельно перемішайте всі інгредієнти і тушкуйте близько 50-60 хвилин.
- Приблизно за 10-15 хвилин до закінчення гасіння додайте нарізані кружечками сосиски. Приправте за смаком сіллю, перцем та іншими спеціями.
Тушкована капуста з м’ясом і рисом
Як в одній посуді приготувати ситний вечеря з овочами, крупою і м’ясом для всього сімейства? Про це докладно розповість наступний рецепт.
- 700 г свіжої капусти;
- 500 г м’яса;
- 2 цибулини;
- 2 середні морквини;
- 1 ст. сирого рису;
- 1 ст. л. томатної пасти;
- сіль;
- лавровий лист;
- спеції.
Приготування:
- У товстостінній каструлі гарненько прожарити рослинне масло і обсмажте в ньому м’ясо, нарізане довільними кубиками.
- Цибуля нарізати чверть кільцями, моркву крупно натріть. Надішліть все це до м’яса і смажте до рум’яного кольору овочів.
- Додайте томат, підлийте трохи гарячої води і варіть під кришкою 5-7 хвилин.
- Капусту тонко нашаткуйте і відправте в каструлю з м’ясом і овочами. Перемішайте і тушкуйте 15 хвилин на мінімальному газу.
- Рис ретельно промийте, викладіть до решти інгредієнтів. На смак додати сіль і спеції, киньте лаврушку.
- Перемішайте, додайте холодної води, щоб ледь покрило. Накрийте нещільно кришкою і тушкуйте близько 30 хвилин до готовності рисової крупи і повного всмоктування рідини.
Тушкована капуста з м’ясом і гречкою
Гречка і тушкована капуста з м’ясом являє собою унікальне смакове поєднання. Але особливо приємно те, що можна готувати все разом.
- 300 г м’яса;
- 500 г капусти;
- 100 г сирої гречки;
- по одній цибулині і моркви;
- 1 ст. л. томату;
- сіль, перець.
Приготування:
- Нарізане дрібними кубиками м’ясо надішліть на гарячу сковорідку з олією. Як тільки воно добре обсмажиться, додати дрібно порізану цибулю і терту моркву.
- Постійно помішуючи добре обсмажте. Додайте томат, підлийте трохи води, приправте і посоліть за смаком. Тушкуйте близько 15-20 хвилин.
- Одночасно гречану крупу промийте, залийте склянкою холодної води. Доведіть до кипіння і через 3-5 хвилин вимкніть, не знімаючи кришки.
- Капусту наріжте, злегка присолите, дайте кілька хвилин, щоб вона пустила сік.
- М’ясо з томатною підливою перекладіть в каструлю. Туди ж додайте капусту, при необхідності підлийте трохи води (щоб рідина доходила приблизно до середини всіх інгредієнтів) і протушкувати все разом близько 10 хвилин.
- Викладіть до тушкованою з м’ясом капусті розпарену гречку. Енергійно перемішайте і дайте потушиться ще хвилин 5-10, щоб крупа просочилася томатним соусом.
Тушкована капуста з м’ясом і грибами
Гриби відмінно поєднуються з тушкованою капустою. А в тандемі з м’ясом ще й надають оригінальний смак готового блюда.
- 600 г капусти;
- 300 г яловичини;
- 400 г печериць;
- 1 цибулина;
- 1 морквина;
- 150 мл томатного соку або кетчупу;
- спеції і сіль на смак.
Приготування:
- Нарізану на невеликі скибочки яловичину обсмажте в розігрітому маслі.
- Додайте подрібнену цибулю і натерту моркву. Смажте, поки овочі не придбають золотистий колір.
- Гриби наріжте довільно і відправте до інших інгредієнтів. Відразу ж трішки присолите і приправте на свій смак.
- Як тільки гриби пустять сік, прикрийте кришкою, зменшіть вогонь і тушкуйте близько 15-20 хвилин.
- Додайте в каструлю нашатковану капусту, перемішайте. Тушкуйте близько 10 хвилин.
- Влийте томатний сік або ж кетчуп, якщо потрібно додати ще солі. При необхідності додайте небагато гарячої води. Тушкуйте на слабкому газу ще 20-40 хвилин.