Тушкована капуста з м’ясом – 7 оригінальних рецептів

Тушкована капуста по праву вважається дуже простою стравою, що вимагає мінімальних витрат. У поєднанні ж з м’ясом страва стає особливо ситним і поживним.

Щоб трохи урізноманітнити меню тушковану капусту можна додавати різні види м’яса, м’ясної фарш, ковбасні вироби, гриби і копченості. Що стосується овочів, то крім базового цибулі і моркви, прийнято використовувати кабачки, баклажани, квасоля, зелений горошок і т. д. За бажанням в бигосе можна поєднувати свіжу і кислу капусту, а для пікантності додавати чорнослив, томат і часничок.

Тушкована капуста з м’ясом — смачний рецепт

Щоб приготувати особливо смачне і ситне блюдо з м’яса і капусти скористайтесь докладним рецептом з відео. Для більш цікавого смаку можна взяти свіжу капустку навпіл з квашеною, а пікантну нотку внесе жменя чорносливу.

  • 500 г среднежирной свинини;
  • 2-3 великі цибулини;
  • 1-2 великі морквини;
  • 1 кг свіжої капусти.
  • на смак сіль і спеції;
  • 2 зубчики часнику;
  • 100-200 г чорносливу.

Приготування:

  • Свинину з сальцем поріжте великими шматочками. Викладіть їх на суху, добре прогріту на середньому вогні сковороду і обсмажте без додавання масла до отримання скоринки.
  • Цибулини наріжте полуколечками. Розкладіть їх поверх м’яса. Відразу ж не змішуючи накрийте кришкою і варіть близько 2-3 хвилин. Потім зніміть кришку, ретельно перемішайте і смажте до золотистого кольору цибулі.
  • Моркву крупно натріть і відправте до цибулі і м’яса. Активно перемішайте, при необхідності додайте трохи рослинного масла. Смажте всі разом 4-7 хвилин.
  • За час обсмажування овочів тонко нашаткуйте капусту. Додайте її до решти інгредієнтів, приправте за смаком, перемішайте і тушкуйте 30-40 хвилин під кришкою.
  • Чорнослив без кісточок наріжте тонкою соломкою, часник дрібно порубаєте й додайте до капусти хвилин за 10 до закінчення гасіння.

Капуста з м’ясом в мультиварці — покроковий рецепт з фото

Тушковану капусту з м’ясом неможливо зіпсувати. А якщо для приготування страви використовувати мультиварку, то впоратися з приготуванням може навіть недосвідчена господиня.

  • ½ Великого капустяного вилка;
  • 500 р свинини;
  • 1 морква;
  • 1 велика цибуля;
  • 3 ст. л. томату;
  • 2 ст. л. олії соняшнику;
  • сіль, перець.
Дивіться також:  Лазанья з куркою і грибами – 6 рецептів приготування в домашніх умовах

Приготування:

  • У мультиварочную чашу влийте масло і викладіть м’ясо, нарізане середніми скибочками.
  • Встановіть режим «випічка» на 65 хвилин. Під час томління м’яса наріжте цибулю полуколечками, а морквину натріть крупно.
  • Закладіть підготовлені овочі в каструлю через 15 хвилин від початку тушкування м’яса.
  • Ще через 10 хвилин додайте склянку води і тушкуйте до закінчення програми. В цей час нашаткуйте капусту, присолите її трохи і потисніть руками, щоб вона дала сік.
  • Після звукового сигналу відкрийте мультиварку і викладіть до м’яса капусту. Ретельно перемішайте і додайте колишньому режимі ще на 40 хвилин.
  • Через 15 хвилин розведіть томатну пасту в склянці води і влийте отриманий сік.
  • Перемішайте всі продукти і тушкуйте заданий час. Гарячу капусту з м’ясом подавайте відразу по закінченні програми.

Тушкована капуста з м’ясом і картоплею

Тушкована капуста з м’ясом цілком може стати самостійною стравою, якщо при гасінні додати до основних інгредієнтів ще й картопля.

  • 350 г будь-якого м’яса;
  • 1/2 середнього качана капусти;
  • 6 картоплин;
  • за однією середньої цибулині і моркви;
  • 2-4 ст. л. томату;
  • лавровий лист;
  • сіль, спеції за смаком.

Приготування:

  • Наріжте м’ясо довільними шматочками, обсмажте їх до появи гарної скоринки на олії. Перекладіть в каструлю.
  • Крупно натріть моркву, цибульку поріжте дрібними кубиками. Надішліть смажитися в олії, що залишилася після м’яса. При необхідності додайте ще.
  • Як тільки овочі позолотятся і стануть м’якими, додати томат і розведіть водою так, щоб вийшов достатньо рідкий соус. При легкому кипінні готуйте томатну піджарку близько 10-15 хвилин.
  • У той же час половину капустины наріжте, злегка присолите і пам’ятайте руками, додайте до м’яса.
  • Очистіть картопляні бульби і наріжте їх великими брусочками. Не мельчите, щоб в процесі гасіння вони не розвалилися. Надішліть і картоплю в загальну каструлю.

(За бажанням капусту і картоплю можна попередньо трохи обсмажити строго окремо.)

  • Залийте добре проварившимся томатним соусом, на смак додайте сіль і відповідні спеції, обережно перемішайте.
  • Увімкніть невеликий вогонь, нещільно прикрийте каструлю кришкою і тушкуйте 40-60 хвилин до повної готовності.
Дивіться також:  Яловичина з картоплею в мультиварці – 7 рецептів приготування жарке

Тушкована капуста з м’ясом і сосисками

У зимовий сезон тушкована капустка з м’ясом йде особливо добре. Страва вийде ще цікавіше, якщо додати в нього сосиски, сардельки і будь-які інші ковбасні вироби.

  • 2 кг капусти;
  • 2 великих цибулини;
  • 0.5 кг будь-якого м’яса;
  • 0.25 г якісних сосисок;
  • сіль і перець за смаком;
  • жменя сушених грибів за бажанням.

Приготування:

  • М’ясо наріжте дрібними кубиками і обсмажте в олії до появи легкої коричневої скоринки.
  • Додайте дрібно покришений цибулю і смажте до його прозорості. В цей же момент додайте жменю сухих грибів, попередньо трохи розпарити їх в окропі і нарізавши соломкою.
  • Зменшіть жар до мінімуму, викладіть тонко нашатковану капусту, ретельно перемішайте всі інгредієнти і тушкуйте близько 50-60 хвилин.
  • Приблизно за 10-15 хвилин до закінчення гасіння додайте нарізані кружечками сосиски. Приправте за смаком сіллю, перцем та іншими спеціями.

Тушкована капуста з м’ясом і рисом

Як в одній посуді приготувати ситний вечеря з овочами, крупою і м’ясом для всього сімейства? Про це докладно розповість наступний рецепт.

  • 700 г свіжої капусти;
  • 500 г м’яса;
  • 2 цибулини;
  • 2 середні морквини;
  • 1 ст. сирого рису;
  • 1 ст. л. томатної пасти;
  • сіль;
  • лавровий лист;
  • спеції.

Приготування:

  • У товстостінній каструлі гарненько прожарити рослинне масло і обсмажте в ньому м’ясо, нарізане довільними кубиками.
  • Цибуля нарізати чверть кільцями, моркву крупно натріть. Надішліть все це до м’яса і смажте до рум’яного кольору овочів.
  • Додайте томат, підлийте трохи гарячої води і варіть під кришкою 5-7 хвилин.
  • Капусту тонко нашаткуйте і відправте в каструлю з м’ясом і овочами. Перемішайте і тушкуйте 15 хвилин на мінімальному газу.
  • Рис ретельно промийте, викладіть до решти інгредієнтів. На смак додати сіль і спеції, киньте лаврушку.
  • Перемішайте, додайте холодної води, щоб ледь покрило. Накрийте нещільно кришкою і тушкуйте близько 30 хвилин до готовності рисової крупи і повного всмоктування рідини.

Тушкована капуста з м’ясом і гречкою

Гречка і тушкована капуста з м’ясом являє собою унікальне смакове поєднання. Але особливо приємно те, що можна готувати все разом.

  • 300 г м’яса;
  • 500 г капусти;
  • 100 г сирої гречки;
  • по одній цибулині і моркви;
  • 1 ст. л. томату;
  • сіль, перець.
Дивіться також:  Як варити пельмені в каструлі — 3 смачних і правильних рецепта

Приготування:

  • Нарізане дрібними кубиками м’ясо надішліть на гарячу сковорідку з олією. Як тільки воно добре обсмажиться, додати дрібно порізану цибулю і терту моркву.
  • Постійно помішуючи добре обсмажте. Додайте томат, підлийте трохи води, приправте і посоліть за смаком. Тушкуйте близько 15-20 хвилин.
  • Одночасно гречану крупу промийте, залийте склянкою холодної води. Доведіть до кипіння і через 3-5 хвилин вимкніть, не знімаючи кришки.
  • Капусту наріжте, злегка присолите, дайте кілька хвилин, щоб вона пустила сік.
  • М’ясо з томатною підливою перекладіть в каструлю. Туди ж додайте капусту, при необхідності підлийте трохи води (щоб рідина доходила приблизно до середини всіх інгредієнтів) і протушкувати все разом близько 10 хвилин.
  • Викладіть до тушкованою з м’ясом капусті розпарену гречку. Енергійно перемішайте і дайте потушиться ще хвилин 5-10, щоб крупа просочилася томатним соусом.

Тушкована капуста з м’ясом і грибами

Гриби відмінно поєднуються з тушкованою капустою. А в тандемі з м’ясом ще й надають оригінальний смак готового блюда.

  • 600 г капусти;
  • 300 г яловичини;
  • 400 г печериць;
  • 1 цибулина;
  • 1 морквина;
  • 150 мл томатного соку або кетчупу;
  • спеції і сіль на смак.

Приготування:

  • Нарізану на невеликі скибочки яловичину обсмажте в розігрітому маслі.
  • Додайте подрібнену цибулю і натерту моркву. Смажте, поки овочі не придбають золотистий колір.
  • Гриби наріжте довільно і відправте до інших інгредієнтів. Відразу ж трішки присолите і приправте на свій смак.
  • Як тільки гриби пустять сік, прикрийте кришкою, зменшіть вогонь і тушкуйте близько 15-20 хвилин.
  • Додайте в каструлю нашатковану капусту, перемішайте. Тушкуйте близько 10 хвилин.
  • Влийте томатний сік або ж кетчуп, якщо потрібно додати ще солі. При необхідності додайте небагато гарячої води. Тушкуйте на слабкому газу ще 20-40 хвилин.

Прокрутка до верху