З капустою все просто: або її обожнюють в будь-якому вигляді, або не переносять зовсім. Ось спеціально для тих, хто не звик відмовляти собі в цьому смачному та корисному овоче, дана добірка небанальних і пам’ятних рецептів. Тушкована капуста з рисом – однозначно варто приготувати!
Тушкована капуста з рисом — базовий рецепт
Це самий, що ні на є, базовий рецепт. Досвідчені господині обов’язково зберігають такі у своїх кулінарних книгах. На його основі можна приготувати хоч самостійну страву, хоч складний гарнір, хоч начинку для пиріжків та пирогів. Дуже універсальний!
Інгредієнти:
- 1 кг капусти білоголової;
- 1 середня морква;
- 1 цибулина;
- 9 стіл. ложок пропареного рису довгозерного;
- 200 мл води;
- 3 стіл. ложки томатної пасти;
- 2 стіл. ложки рослинного масла;
- сіль, чорний мелений перець, інші приправи – за смаком.
Як приготувати?
- З капусти видаляти верхні листки, тонко нашаткувати;
- Перекласти в каструлю з товстим дном, влити воду;
- Тушкувати до готовності на помірному вогні під закритою кришкою. Час від часу помішувати. Капуста повинна стати м’якою і перестати хрустіти;
- Рис ретельно промити і відварити;
- Моркву натерти на крупній тертці;
- Ріпчасту цибулю дрібно нарізати;
- Підготовлені цибулю і моркву обсмажити кілька хвилин;
- До тушкованої капусти додати томатну пасту, пасеровані моркву і цибулю, спеції. Посолити і поперчити;
- Продовжувати тушкувати ще протягом 5 хвилин;
- Всипати відварений рис, перемішати, накрити кришкою;
- Дати настоятися 15 хвилин до подачі на стіл.
Ситне блюдо з м’ясом
Тушкована капуста з рисом і м’ясом – проста їжа, але при цьому дуже поживна і смачна. Страва, що підходить на кожен день, допомагає урізноманітнити звичне меню і заощадити сімейний бюджет.
Інгредієнти:
- 0,4 кг свинини;
- 1 кг капусти;
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- 2 болгарських перцю;
- 50 г довгозернистого рису;
- 3 стіл. ложки томатної пасти;
- сіль, перець – за смаком.
Як приготувати?
- Свинину помити, порізати невеликими шматочками, злегка обсмажити на соняшниковій олії;
- Ріпчасту цибулю почистити, нарізати півкільцями;
- Моркву очистити, натерти на дрібній тертці;
- Цибулю і моркву додати до м’яса, трохи обсмажити;
- Посолити, поперчити;
- Додати томатну пасту, продовжити тушкувати до напівготовності м’яса;
- Капусту нашаткувати;
- Болгарський перець нарізати соломкою;
- Рис промити;
- У товстостінний казан викласти продукти шарами в наступній послідовності: м’ясо, болгарський перець, рис, капуста;
- Кожен шар посолити і поперчити за смаком;
- Залити водою;
- Казан накрити кришкою і відправити в духовку;
- Тушкувати при температурі 250°С протягом однієї години;
- Перемішати блюдо і дати йому настоятися 10 хвилин до подачі до столу.
Варіант приготування тушкованої капусти з рисом і куркою
Рецепт з куркою – економний і ситний. Таким блюдом можна нагодувати всю сім’ю і в обід, і на вечерю. При цьому неважливо яка пора року за вікном – набір продуктів простий і завжди є в будь-якому будинку.
Інгредієнти:
- 0,3 кг капусти;
- 0,25 кг курячого філе;
- третина склянку рису;
- 2 склянки курячого бульйону;
- 1 морква;
- 1 цибулина;
- 2 зубчики часнику;
- півпучка петрушки;
- 0,5 ч. ложки каррі;
- 0,5 ч. ложки меленої паприки;
- сіль, перець – за смаком.
Як приготувати?
- Рис промити;
- Капусту дрібно нашаткувати;
- Ріпчасту цибулю почистити і дрібно нарізати;
- Моркву очистити і порізати дрібними кубиками;
- Петрушку дрібно порубати;
- Часник пропустити через прес;
- Куряче філе вимити і витерти паперовим рушником, нарізати невеликими шматочками;
- У сотейнику обсмажити цибулю і моркву;
- Додати нарізану курку, обсмажити;
- Всипати рис і продовжити смажити, поки він не стане прозорим – близько п’яти хвилин;
- Влити склянку бульйону, перемішати і тушкувати на повільному вогні, поки рідина майже повністю не випарується;
- Додати капусту;
- Посолити поперчити, додати спеції (паприку, каррі);
- Влити другий стакан бульйону;
- Тушкувати під закритою кришкою до випаровування рідини;
- Додати часник і зелень петрушки, перемішати.
Тушкована капуста в мультиварці з рисом
Відмінний спосіб приготування капусти з рисом для любителів смачно поїсти, але витратити при цьому мінімум часу на приготування. Вірна помічниця на кухні – мультиварка, завжди готова прийти на допомогу і полегшити рутинні операції.
Інгредієнти:
- 1 кг капусти білоголової;
- 1 склянку рису;
- 1 морква;
- 1 цибулина;
- 2 склянки води;
- томатна паста, сіль, перець, спеції, зелень – за смаком.
Як приготувати?
- Капусту дрібно нашаткувати;
- Цибулю і моркву почистити, дрібно нарізати;
- Цибулю злегка обсмажити на рослинному маслі в чашу мультиварки, при цьому використовувати режим «Випічка»;
- Додати моркву, продовжувати обсмажувати;
- Коли овочі стануть золотистими, влити томатну пасту;
- Через 5 хвилин викласти капусту, перемішати, тушкувати 15 хвилин;
- Рис промити;
- Всипати до капусти рис і влити воду;
- Посолити, поперчити, за бажанням додати зелень і спеції;
- Змінити програму «Випічка» на програму «Плов», готувати близько години;
- Коли мультиварка подасть сигнал про готовність, капусту перемішати і можна подавати.
Готуємо з фаршем і рисом
«Ліниві голубці» — так по-іншому називають це блюдо. Просте, швидке і таке смачне, що легко може стати вашим фірмовим. Варто приготувати один лише раз капусту з фаршем і рисом, а потім відбою не буде від охочих скуштувати її знову.
Інгредієнти:
- 1 кг капусти;
- 700 г яловичого фаршу;
- 1 склянку круглозерного рису;
- 0,5 кг протертих томатів;
- 2 цибулини;
- 3 стакан води;
- 3 зубчики часнику;
- 5 стіл. ложок соняшникової олії;
- зелень (петрушка, кріп, базилік), сіль, чорний мелений перець – за смаком.
Як приготувати?
- Білокачанну капусту нашаткувати;
- Рис промити;
- Цибулю дрібно нарізати;
- Часник пропустити через прес;
- Цибулю і часник обсмажити до прозорості;
- Додати яловичий фарш, обсмажувати, поки не випарується вся рідина;
- Додати капусту, рис, томатну пасту, зелень;
- Посолити і поперчити;
- Залити окропом, перемішати;
- Дочекатися закипання і накрити кришкою;
- Тушкувати на повільному вогні близько півгодини до готовності.
З рисом і картоплею
А ви коли-небудь пробували поєднувати капусту, рис і картоплю в одному блюді? Ні? Навіть на думку не приходило? А даремно! Обов’язково скористайтеся цим рецептом і відкрийте для себе новий смак.
Інгредієнти:
- 1 невеликий качан капусти;
- половина склянки рису;
- 1 морква;
- 1 цибулина;
- 3-4 картоплини;
- 1 стакан води;
- 2-3 стіл. ложки томатної пасти;
- щіпка солі.
Як приготувати?
- Рис відварити;
- Ріпчасту цибулю і моркву дрібно нарізати;
- Підсмажити цибулю до прозорості, додати моркву;
- Пасерувати кілька хвилин;
- Картоплю почистити і нарізати середніми кубиками;
- Нарізану картоплю додати на сковороду до цибулі і моркви, накрити кришкою і тушкувати на повільному вогні;
- Овочі періодично помішувати;
- Капусту нашаткувати, перекласти до інших овочів і тушкувати все разом ще 5 хвилин;
- Томатну пасту розвести склянкою окропу, посолити;
- Влити до овочів, перемішати;
- Тушкувати до готовності;
- Додати відварений рис, перемішати, дати постояти під кришкою 5 хвилин.
З рисом і грибами
Навіть вегетаріанські та пісні рецепти бувають смачними і цікавими. Наприклад, як цей – з грибами. Навіть найстійкіші м’ясоїди можуть засумніватися у своїх поглядах після того, як спробують таку капусточку. Не варто коливатися: треба готувати!
Інгредієнти:
- 0,3 кг білокачанної капусти;
- 0,5 склянки рису;
- 1,5 склянки води;
- 1 морква;
- 1 цибулина;
- 0,3 кг грибів (печериці, білі гриби, гливи);
- 1 ч. ложка цукрового піску;
- 1,5 стіл. ложки томатної пасти;
- сіль, перець, лавровий лист – за смаком.
Готуємо:
- Капусту очистити і дрібно порізати;
- Гриби промити і крупно нарізати;
- Рис промити;
- Цибулю дрібно порізати, моркву натерти на дрібній тертці;
- Цибулю трохи підсмажити, додати моркву і продовжити пасерувати їх разом ще кілька хвилин до рум’яності;
- Додати томатну пасту, цукор, сіль, перець, лавровий лист;
- Перемішати обсмажити одну хвилину;
- Влити воду і дати соусу закипіти;
- Дно товстостінного посуду змастити рослинним маслом;
- Потім викласти шарами: половина нашаткованої капусти, гриби, рис, друга половина капусти;
- Залити приготований соус;
- Тушкувати капусту з рисом і грибами на повільному вогні до повної готовності.