Тушкована капуста з рисом – 7 рецептів приготування

З капустою все просто: або її обожнюють в будь-якому вигляді, або не переносять зовсім. Ось спеціально для тих, хто не звик відмовляти собі в цьому смачному та корисному овоче, дана добірка небанальних і пам’ятних рецептів. Тушкована капуста з рисом – однозначно варто приготувати!

Тушкована капуста з рисом — базовий рецепт

Це самий, що ні на є, базовий рецепт. Досвідчені господині обов’язково зберігають такі у своїх кулінарних книгах. На його основі можна приготувати хоч самостійну страву, хоч складний гарнір, хоч начинку для пиріжків та пирогів. Дуже універсальний!

Інгредієнти:

  • 1 кг капусти білоголової;
  • 1 середня морква;
  • 1 цибулина;
  • 9 стіл. ложок пропареного рису довгозерного;
  • 200 мл води;
  • 3 стіл. ложки томатної пасти;
  • 2 стіл. ложки рослинного масла;
  • сіль, чорний мелений перець, інші приправи – за смаком.

Як приготувати?

  • З капусти видаляти верхні листки, тонко нашаткувати;
  • Перекласти в каструлю з товстим дном, влити воду;
  • Тушкувати до готовності на помірному вогні під закритою кришкою. Час від часу помішувати. Капуста повинна стати м’якою і перестати хрустіти;
  • Рис ретельно промити і відварити;
  • Моркву натерти на крупній тертці;
  • Ріпчасту цибулю дрібно нарізати;
  • Підготовлені цибулю і моркву обсмажити кілька хвилин;
  • До тушкованої капусти додати томатну пасту, пасеровані моркву і цибулю, спеції. Посолити і поперчити;
  • Продовжувати тушкувати ще протягом 5 хвилин;
  • Всипати відварений рис, перемішати, накрити кришкою;
  • Дати настоятися 15 хвилин до подачі на стіл.

Ситне блюдо з м’ясом

Тушкована капуста з рисом і м’ясом – проста їжа, але при цьому дуже поживна і смачна. Страва, що підходить на кожен день, допомагає урізноманітнити звичне меню і заощадити сімейний бюджет.

Інгредієнти:

  • 0,4 кг свинини;
  • 1 кг капусти;
  • 1 цибулина;
  • 1 морква;
  • 2 болгарських перцю;
  • 50 г довгозернистого рису;
  • 3 стіл. ложки томатної пасти;
  • сіль, перець – за смаком.

Як приготувати?

  • Свинину помити, порізати невеликими шматочками, злегка обсмажити на соняшниковій олії;
  • Ріпчасту цибулю почистити, нарізати півкільцями;
  • Моркву очистити, натерти на дрібній тертці;
  • Цибулю і моркву додати до м’яса, трохи обсмажити;
  • Посолити, поперчити;
  • Додати томатну пасту, продовжити тушкувати до напівготовності м’яса;
  • Капусту нашаткувати;
  • Болгарський перець нарізати соломкою;
  • Рис промити;
  • У товстостінний казан викласти продукти шарами в наступній послідовності: м’ясо, болгарський перець, рис, капуста;
  • Кожен шар посолити і поперчити за смаком;
  • Залити водою;
  • Казан накрити кришкою і відправити в духовку;
  • Тушкувати при температурі 250°С протягом однієї години;
  • Перемішати блюдо і дати йому настоятися 10 хвилин до подачі до столу.
Дивіться також:  Кабачки на зиму: перевірені та смачні рецепти

Варіант приготування тушкованої капусти з рисом і куркою

Рецепт з куркою – економний і ситний. Таким блюдом можна нагодувати всю сім’ю і в обід, і на вечерю. При цьому неважливо яка пора року за вікном – набір продуктів простий і завжди є в будь-якому будинку.

Інгредієнти:

  • 0,3 кг капусти;
  • 0,25 кг курячого філе;
  • третина склянку рису;
  • 2 склянки курячого бульйону;
  • 1 морква;
  • 1 цибулина;
  • 2 зубчики часнику;
  • півпучка петрушки;
  • 0,5 ч. ложки каррі;
  • 0,5 ч. ложки меленої паприки;
  • сіль, перець – за смаком.

Як приготувати?

  • Рис промити;
  • Капусту дрібно нашаткувати;
  • Ріпчасту цибулю почистити і дрібно нарізати;
  • Моркву очистити і порізати дрібними кубиками;
  • Петрушку дрібно порубати;
  • Часник пропустити через прес;
  • Куряче філе вимити і витерти паперовим рушником, нарізати невеликими шматочками;
  • У сотейнику обсмажити цибулю і моркву;
  • Додати нарізану курку, обсмажити;
  • Всипати рис і продовжити смажити, поки він не стане прозорим – близько п’яти хвилин;
  • Влити склянку бульйону, перемішати і тушкувати на повільному вогні, поки рідина майже повністю не випарується;
  • Додати капусту;
  • Посолити поперчити, додати спеції (паприку, каррі);
  • Влити другий стакан бульйону;
  • Тушкувати під закритою кришкою до випаровування рідини;
  • Додати часник і зелень петрушки, перемішати.

Тушкована капуста в мультиварці з рисом

Відмінний спосіб приготування капусти з рисом для любителів смачно поїсти, але витратити при цьому мінімум часу на приготування. Вірна помічниця на кухні – мультиварка, завжди готова прийти на допомогу і полегшити рутинні операції.

Інгредієнти:

  • 1 кг капусти білоголової;
  • 1 склянку рису;
  • 1 морква;
  • 1 цибулина;
  • 2 склянки води;
  • томатна паста, сіль, перець, спеції, зелень – за смаком.

Як приготувати?

  • Капусту дрібно нашаткувати;
  • Цибулю і моркву почистити, дрібно нарізати;
  • Цибулю злегка обсмажити на рослинному маслі в чашу мультиварки, при цьому використовувати режим «Випічка»;
  • Додати моркву, продовжувати обсмажувати;
  • Коли овочі стануть золотистими, влити томатну пасту;
  • Через 5 хвилин викласти капусту, перемішати, тушкувати 15 хвилин;
  • Рис промити;
  • Всипати до капусти рис і влити воду;
  • Посолити, поперчити, за бажанням додати зелень і спеції;
  • Змінити програму «Випічка» на програму «Плов», готувати близько години;
  • Коли мультиварка подасть сигнал про готовність, капусту перемішати і можна подавати.
Дивіться також:  Як зварити яйця в мікрохвильовій печі – 6 способів приготування

Готуємо з фаршем і рисом

«Ліниві голубці» — так по-іншому називають це блюдо. Просте, швидке і таке смачне, що легко може стати вашим фірмовим. Варто приготувати один лише раз капусту з фаршем і рисом, а потім відбою не буде від охочих скуштувати її знову.

Інгредієнти:

  • 1 кг капусти;
  • 700 г яловичого фаршу;
  • 1 склянку круглозерного рису;
  • 0,5 кг протертих томатів;
  • 2 цибулини;
  • 3 стакан води;
  • 3 зубчики часнику;
  • 5 стіл. ложок соняшникової олії;
  • зелень (петрушка, кріп, базилік), сіль, чорний мелений перець – за смаком.

Як приготувати?

  • Білокачанну капусту нашаткувати;
  • Рис промити;
  • Цибулю дрібно нарізати;
  • Часник пропустити через прес;
  • Цибулю і часник обсмажити до прозорості;
  • Додати яловичий фарш, обсмажувати, поки не випарується вся рідина;
  • Додати капусту, рис, томатну пасту, зелень;
  • Посолити і поперчити;
  • Залити окропом, перемішати;
  • Дочекатися закипання і накрити кришкою;
  • Тушкувати на повільному вогні близько півгодини до готовності.

З рисом і картоплею

А ви коли-небудь пробували поєднувати капусту, рис і картоплю в одному блюді? Ні? Навіть на думку не приходило? А даремно! Обов’язково скористайтеся цим рецептом і відкрийте для себе новий смак.

Інгредієнти:

  • 1 невеликий качан капусти;
  • половина склянки рису;
  • 1 морква;
  • 1 цибулина;
  • 3-4 картоплини;
  • 1 стакан води;
  • 2-3 стіл. ложки томатної пасти;
  • щіпка солі.

Як приготувати?

  • Рис відварити;
  • Ріпчасту цибулю і моркву дрібно нарізати;
  • Підсмажити цибулю до прозорості, додати моркву;
  • Пасерувати кілька хвилин;
  • Картоплю почистити і нарізати середніми кубиками;
  • Нарізану картоплю додати на сковороду до цибулі і моркви, накрити кришкою і тушкувати на повільному вогні;
  • Овочі періодично помішувати;
  • Капусту нашаткувати, перекласти до інших овочів і тушкувати все разом ще 5 хвилин;
  • Томатну пасту розвести склянкою окропу, посолити;
  • Влити до овочів, перемішати;
  • Тушкувати до готовності;
  • Додати відварений рис, перемішати, дати постояти під кришкою 5 хвилин.
Дивіться також:  Кіш з куркою і грибами – 6 рецептів, як приготувати французький пиріг Кіш

З рисом і грибами

Навіть вегетаріанські та пісні рецепти бувають смачними і цікавими. Наприклад, як цей – з грибами. Навіть найстійкіші м’ясоїди можуть засумніватися у своїх поглядах після того, як спробують таку капусточку. Не варто коливатися: треба готувати!

Інгредієнти:

  • 0,3 кг білокачанної капусти;
  • 0,5 склянки рису;
  • 1,5 склянки води;
  • 1 морква;
  • 1 цибулина;
  • 0,3 кг грибів (печериці, білі гриби, гливи);
  • 1 ч. ложка цукрового піску;
  • 1,5 стіл. ложки томатної пасти;
  • сіль, перець, лавровий лист – за смаком.

Готуємо:

  • Капусту очистити і дрібно порізати;
  • Гриби промити і крупно нарізати;
  • Рис промити;
  • Цибулю дрібно порізати, моркву натерти на дрібній тертці;
  • Цибулю трохи підсмажити, додати моркву і продовжити пасерувати їх разом ще кілька хвилин до рум’яності;
  • Додати томатну пасту, цукор, сіль, перець, лавровий лист;
  • Перемішати обсмажити одну хвилину;
  • Влити воду і дати соусу закипіти;
  • Дно товстостінного посуду змастити рослинним маслом;
  • Потім викласти шарами: половина нашаткованої капусти, гриби, рис, друга половина капусти;
  • Залити приготований соус;
  • Тушкувати капусту з рисом і грибами на повільному вогні до повної готовності.
Прокрутка до верху