Хочете нагодувати сім’ю ситним та смачним вечерею, витративши на це мінімум коштів і зусиль? Тоді тушкована капуста з сосисками – саме те, що вам потрібно. Це страва, придумане німецькими бюргерами, відмінний варіант для простого домашнього перекусу. Сьогодні і наші господині з задоволенням подають до столу сосиски з овочевим гарніром, тим більше впоратися з рецептом під силу навіть початківцю кулінару.
Тушкована капуста з сосисками — рецепт приготування покрокового
Щоб приготувати класичну тушковану капусту з сосисками, підготуйте такий набір продуктів:
- кілька сирих сосисок (сардельок або будь-який інший вид ковбасних виробів) – 4 – 5 шт.;
- один середній качан свіжої білокачанної капусти;
- одна середнього розміру ріпчаста цибулина;
- пару столових ложок концентрованої томатної пасти (не менше 25%);
- олія (для обжарювання);
- сіль, цукор, спеції – за смаком.
Крок 1. Підготуйте продукти: капусту нашаткуйте, цибулину очистіть від лушпиння і дрібно порубаєте, з сосисок зніміть шкірку (якщо у вас продукт у натуральній оболонці – не треба цього робити) і поріжте на шматочки приблизно в 2 – 3 см завдовжки.
Крок 2. На розпечену сковороду вилийте трохи олії (близько 2 столових ложок) і обсмажте на ньому цибулю до світло – золотого кольору.
Крок 3. Сосиски нарізаємо довільно і додаємо в овочі. Обсмажте близько 5 хвилин, постійно помішуючи, до появи рум’яної скоринки.
Крок 4. Тепер закладіть в сковороду нашатковану капусту. Не лякайтеся, якщо її занадто багато – поступово прогріваючись, обсяг може зменшитися майже в два рази.
Крок 5. Додайте томатну пасту, сіль і трохи цукру. Акуратно розмішайте, закрийте кришкою і залиште гаситися до готовності (близько 20 – 25 хвилин). За цей час капуста виділить достатню кількість власного соку і використовувати додаткову рідину не буде необхідності. Але, якщо ви помічаєте, що страва виходить сухуватим, влийте в сковороду півсклянки кип’яченої води.
Крок 6. Щоб підсилити аромат, в самому кінці покладіть ваші улюблені приправи. Це може бути, як свіжа зелень: кінза, кріп, петрушка, так і готові сухі суміші.
Класична тушкована капуста з сосисками готова. Приємного апетиту!
Капуста тушкована з сосисками в мультиварці
Якщо на вашій кухні є мультиварка, значить ви намагаєтеся дотримуватися принципів здорового харчування. І це правильно, адже при даному способі обробки продуктів в овочах зберігається найбільша кількість вітамінів, а жиру для готування майже не потрібно.
Отже, ось рецепт тушкованої капусти з сосисками в мультиварці, при якому це ситне блюдо виходить таким же смачним, а в додачу — більш корисним, ніж у традиційної подачі.
Візьміть:
- 300 г сосисок (для зменшення калорійності можна замінити на відварне м’ясо);
- один кг свіжої капусти;
- одну головку цибулі;
- пару зубчиків часнику;
- 70 г томатної пасти;
- близько 100 мл кип’яченої води;
- за смаком сіль, цукор і спеції.
Рецепт приготування:
Зверніть увагу: у цьому варіанті рецепта зовсім не додаються рослинні жири, що робить страву менш калорійним, а при використанні високоякісних сосисок з дієтичного м’яса (наприклад, яловичини або кроля), таку їжу можна вживати без побоювань за свою фігуру.
Рецепт з обсмажуванням на сковороді
Цей рецепт підійде для тих, хто віддає перевагу по – справжньому поживної їжі, здатною надовго утамувати відчуття голоду. Капуста, обсмажена на сковороді, сама по собі є прекрасним гарніром до будь-якої м’ясної страви. А вже при додаванні підкопчені сосисок та під келих хорошого пива – це просто смакота!
Тушкована капуста з сосисками на сковороді робиться з найпростіших продуктів, які знайдуться в будь-якому домашньому холодильнику:
- сосиски (підкопчені) – 5 – 6 шт.;
- качан свіжої капусти – 1 шт.;
- середнього розміру цибулина – 2 шт.;
- морква – 2 шт.;
- середнього розміру свіжі помідори – 3 шт.;
- паста томатна – 3 стіл. ложки;
- будь-яке рослинне масло – близько 80 мл;
- сіль, цукор, спеції – за смаком.
Рецепт приготування:
Тушкована капуста з сосисками з обсмажуванням на сковорідці готова.
Тушкована капуста з сосисками в духовці
Ще простіше приготувати смачну капусту з сосисками в духовці. У цей рецепт входить більш різноманітний набір продуктів, тому таким блюдом можна не тільки перекусити «по – швидкому», але і побалувати домашніх на великому сімейному обіді.
Інгредієнти:
- сосиски (будь-які, але краще взяти з шматочками сиру всередині, типу «Баварські») – 500 г;
- сир («Російський») або сирна крихта – 200 г;
- капуста – половинка качана (близько 700 м);
- гриби свіжі (печериці) – 300 г;
- морква – 200 г;
- цибуля – 100 г;
- молоко – 200 мл;
- вершкове масло – 50 г;
- яйця курячі (залежно від розміру) – від 3 до 5 штук;
- лаврове листя, гвоздика, перець запашний, сіль.
Рецепт приготування:
Так як всі продукти вже пройшли термічну обробку, довго тримати капусту з сосисками в духовій шафі не потрібно. Досить дочекатися, поки сир повністю не розплавиться і запечеться скоринкою. Це і є сигнал до того, що страва готова.
Квашена тушкована капуста з сосискою
Квашена капуста – обов’язковий елемент російського застілля. І це не дивно, так як саме при процесі бродіння не тільки зберігаються всі природні компоненти цього корисного овоча, але і подвоюється вміст вітаміну С, з’являються цінні амінокислоти та пробіотики, що робить капусту справжнім природним антиоксидантом, зміцнює наш імунітет і позитивно впливає на обмін речовин в організмі.
Квашену капусту можна використовувати як самостійну страву, але не менш апетитно її поєднання з різними ковбасними виробами.
Зверніть увагу: при термообробці, що міститься в квашеній капусті аскорбінова кислота руйнується, тому страви з неї залишаються такими ж корисними, як і з сирого продукту.
Для того, щоб нагодувати сім’ю з чотирьох чоловік, вам знадобляться:
- сосиски – 1 упаковка (приблизно 450 г);
- капуста квашена – не менше, ніж пів кілограма;
- морквина;
- цибуля ріпчаста;
- олія (для обсмажування овочів);
- сіль, цукор, кмин, чорний мелений перець.
Рецепт приготування:
Квашена капуста тушкована з сосисками готова. При сервіровці вечері посипте кожну порцію дрібно порізаної свіжої зеленню і заправте ложкою сметани. Це дуже смачно!
Рецепт приготування з картоплею
Тушкована капуста з картоплею і сосисками є однією з варіацій ситного овочевого рагу, яке нескладно приготувати вдома.
Продукти:
- півкіло сосисок;
- 1500 г сирої картоплі;
- один качан капусти;
- одна головка цибулі (середнього розміру);
- дві морквини;
- пару столових ложок томатної пасти;
- трохи жиру для смаження;
- сіль, зелень, спеції.
Рецепт приготування:
Готовність страви можна визначити за станом картоплі. Як тільки вона стане м’якою і розсипчастою – пора подавати до столу.
Страви з тушкованої капусти подають в тавернах, кафе і ресторанах народної кухні в багатьох країнах світу. Але і в якості домашнього харчування ця проста і ситна їжа всім припаде до смаку. Адже для її приготування не потрібно ні витратних продуктів, ні особливою посуду, ні «просунутих» кухонних гаджетів. Тушковану капусту з сосисками можна приготувати як на печі, так і в духовці. Можна змінювати кількість інгредієнтів, пробувати готувати з різними сортами ковбасних виробів, додавати за своїм смаком. Не бійтеся експериментувати — результат завжди буде чудовим!