Тушкована капуста зі свининою – 8 рецептів

Це гаряче друге страву з суперечливим характером. Капуста, тушкована з свининою, може дивувати легкою кислинкою, підкорювати гостротою і насиченим ароматом. Вона може бути нежирної і ніжною, така підійде для дієтичного і дитячого столу. Смак буде залежати від маленьких хитрощів і секретних інгредієнтів.

Традиційний рецепт

Крім капусти і свинини майже нічого не знадобиться. Тільки цибулю, сіль і перець за смаком. Якщо м’ясо використовується нежирне, то ще й трохи олії для обсмажування. Визначаючись з кількістю інгредієнтів, потрібно вирішити для себе, що саме повинно вийти: тушкована капуста зі свининою або свинина з капустою.

Зазвичай, овочів використовують в два рази більше, ніж м’яса.

Так страва вийде легким і соковитим.

Підготовка займе трохи часу. Всі продукти треба помити, капусту і цибулю дрібно нашаткувати, свинину нарізати шматочками як для гуляшу або бефстроганова.

М’ясо злегка обсмажують на розпеченій сковороді, щоб воно не сварилася і не втратило індивідуальний смак в процесі приготування. Дві-три хвилини достатньо для утворення тонкої скоринки. Щоб менше бруднити посуду можна використовувати казан. У ньому і м’ясо обсмажиться, і інші інгредієнти помістяться.

До свинини додається цибулю і ще кілька хвилин все пассеруется на великому вогні. Коли з’явиться характерний аромат смаженої цибулі, засипається в ємність капуста. На цьому етапі є дві важливі дрібниці.

  • Цибуля не повинен сильно потемніти, інакше смак страви буде зіпсований.
  • Капусту потрібно заздалегідь посолити, поперчити і трохи пом’яти руками. Вона швидко дасть сік, і додавати рідину в казан не знадобитися.

Блюдо нудиться під кришкою на маленькому вогні хвилин 40-50. За цей час шматочки свинини увберуть в себе аромат і ніжність тушкованих овочів, стануть м’якими і соковитими. За ним визначається готовність страви.

Ситний варіант з картоплею

Для ідеального результату, свинини, капусти і картоплі потрібно взяти майже порівну. Невелика морква додасть смаку солодкувату нотку. Лука в цьому рецепті, чим більше, тим краще, так як коренеплоди увберуть в себе багато рідини. Обов’язкові сіль і перець, інші спеції, наприклад, зіра — за бажанням.

Білокачанну капусту можна дрібно нашаткувати, а навіть натерти моркву на тертці. Картопля, навпаки, ріжуть великими кубиками, щоб він зберіг форму. Цибуля розваритися в будь-якому випадку, тому його теж крупно нарізають.

Дивіться також:  Чим відрізняються суші від ролів?

Принцип приготування такий же, як у традиційному варіанті. М’ясо злегка обсмажити, додати овочі. Картопля потребує 200-250 мл води на 1 кг овочів. Тушкувати до готовності свинини трохи менше години.

Гострий варіант з томатним соусом

Любителі яскравого смаку готують страву з м’яса з жирком. Шия або грудинка відмінно підійдуть для рецепта з гострим соусом.

Свинина і капуста знадобляться у відношенні 1:1. Наприклад, по 0,5 кг на три-чотири порції готового страви. Крім того, потрібні цибулю, моркву і болгарський перець (всього по одній штуці) і трохи часнику. Для соусу: по дві столові ложки томатної пасти і цукру, по чайній ложці оцту, солі й борошна. За смаком перець і лавровий лист.

В обсмажені шматочки свинини додають по черзі всі овочі, їх теж злегка підрум’янюють її. Капуста закладається останньої. На слабкому вогні все тушкується майже до готовності. Якщо овочі недостатньо соковиті, можна влити 50 мл води.

Гострий соус не дозволить овочів розм’якнути, тому його додають в самому кінці. Всі складові змішуються в невеликій мисочці, борошно прогрівається до легкої жовтизни на сухій сковороді. Капуста перемішана з соусом повинна покипіти дві-три хвилини.

Оцет додавати не обов’язково. Соус і без нього додасть капусті злегка кислуватий смак, такий, що відтіняє аромат тушкованого м’яса.

Овочі, тушковані зі свининою в сметанному соусі

На кілограм капусти потрібно 700-800 г м’яса, 2 шт моркви і цибулі. Невеликі кубики свинини підрум’янюються окремо. До них додаються дрібно нарізані моркву і цибулю. Щоб блюдо не вийшло водянистим, капусту для цього рецепта краще загасити в окремій каструлі. Її доводять майже до готовності, зливають зайву рідину і перекладають у казан з м’ясом.

Дрібку борошна прогрівають на сухій сковороді і додають у склянку жирної сметани. За кілька хвилин до повної готовності, соус вливають у казан, солять і перчать блюдо.

Сметана додасть капусті м’який ніжний смак, а шматочки свинини виходять дуже соковитими.

Капуста, тушкована з свининою в мультиварці

Той, хто суворо стежить за дієтою і рахує калорії, варто використовувати сучасні кухонні девайси. Делікатна обробка продуктів в мультиварці збереже їх корисні властивості, смак вийде як при приготуванні на пару. Ніякої обжарювання!

Дивіться також:  Перловка з грибами – 7 рецептів приготування в мультиварці і в духовці

Інгредієнти: капуста і пісна свинина у відношенні 2:1. Для апетитного кольору можна додати одну моркву. Пікантність і аромат страви додадуть цибулю, зелень і приправи — прованські трави або лавровий лист і перець. Сіль – за смаком.

Щоб зменшити час приготування, продукти нарізують дрібно, але без фанатизму. В іншому випадку капуста і морква перетворяться на пюре, особливо якщо використовувати ранні овочі. Обов’язково пом’яти капусту з сіллю, як у традиційному рецепті. В мультиварку доведеться додати трохи води або бульйону. На 1 кг капусти досить 200 мл

Всі інгредієнти завантажують одночасно, чергуючи шари м’яса, овочів і приправ. Режим гасіння виставляють на 1,5-2 години. У процесі готування потрібно пару раз перемішати вміст чаші. Свіжу зелень додають у готову страву і залишають настоятися під кришкою.

Квашена капуста, тушкована з свининою

У квашеною тушкованою капусти смак абсолютно особливий — насичений і яскравий. Для цієї страви можна взяти будь-яку свинину — з прожилками сала, пісну м’якоть або реберця. Головне, щоб м’яса і капусти вийшло порівну.

Свинина попередньо трохи обсмажується. Окремо пассеруются моркву і цибулю. Квашену капусту промивають, дуже кислу — злегка вимочують. Щоб позбутися зайвого розсолу, овочі треба потримати в друшляку або віджати руками. Капуста окремо обсмажується в рослинному маслі на сильному вогні 5-7 хвилин, а потім гаситься під кришкою майже до готовності, зазвичай не менше півгодини. На 1 кг капусти можна додати 50 мл рідини (води, бульйону або навіть розсолу за смаком).

У глибокій сковороді всі інгредієнти з’єднуються. На цьому етапі страву потрібно спробувати, щоб визначити, чи потрібна сіль. Різні способи квашення дають різні по гостроті і солоності результати. Теплова обробка теж сильно змінює смак. Перед готовністю у страву додають перець і лавровий лист. Якщо вийшло недостатньо гостро, не завадить пара ложок томатної пасти і щіпка цукру. Всі добавки вносяться за бажанням.

Класичний польський бігос

Це старовинний рецепт слов’янської кухні, особливо популярний у Польщі. Основу страви становить асорті з м’яса, дичини і копченостей. Бажано використовувати в приготуванні свіжу і квашену капусту в рівних частинах. В якості добавок використовуються лісові гриби, цибуля, морква, помідори, яблука і чорнослив. Традиційні спеції – кмин, коріандр, лавровий лист і перець. Страву приправляють мадерою. Правильно приготовлений бігос трохи кислуватий, має насичений аромат копченостей. При розігріванні не втрачає смакових якостей. Навпаки, вважається, що найкращий смак він набуває на третій день. Зазвичай готують велику кількість бігосу про запас.

Дивіться також:  Курка з апельсинами в духовці – 8 рецептів приготування

Приблизний склад продуктів, який можна коригувати в залежності від вмісту комори:

  • 400 г жирної свинини, традиційно це подчеревок;
  • 400 г яловичини або кролятини;
  • 200 г курки, качки, індички або всього потроху;
  • 400г копчених свинячих реберець;
  • 700 г свіжої білокачанної капусти;
  • 700 г квашеної капусти;
  • 3 цибулини;
  • 3 моркви;
  • свіжі гриби (можна шампіньйони);
  • пара зубчиків часнику;
  • чорнослив 5-6 шт;
  • кисле яблуко;
  • 3 великі ложки томатної пасти;
  • перець, кмин, коріандр;
  • стакан мадери або сухого білого вина;
  • цукор і сіль.

Сире м’ясо, нарізане великими кубиками, підрум’янюється на сильному вогні 2-3 хвилини. В нього додають цибулю, моркву, гриби томатна паста і вино. Всі разом гаситься 20-30 хвилин. Нашатковану свіжу капусту потрібно пом’яти руками, можна з сіллю, квашену — віджати від розсолу. Викласти капусту в м’ясо. Всі інгредієнти тушкують ще півгодини. Потім додається замочений чорнослив, яблука кубиками, сіль, цукор, спеції, копченості. Через 40 хвилин капуста повинна стати м’якою. Часник додають у готову страву.

Червонокачанна капуста, тушкована з свининою

Цей екзотичний рецепт для цінителів тонких відтінків смаку.

Рівну кількість червоної капусти і нежирної свинини готується окремо. Невеликі шматочки м’яса підрум’янюються на сильному вогні.

Капуста гаситься 20-30 хвилин в яблучному соку з вином. На 0,5 кг капусти знадобиться:

  • 200 мл соку;
  • 50-70 мл сухого білого вина;
  • 60 г цукру;
  • кориця, кардамон, аніс;
  • сіль і перець.

Гарячі овочі поміщають на дно сотейника, зверху викладають м’ясо. Щоб пом’якшити смак додають пару ложок вершкового масла. Сотейник накривають кришкою або фольгою. Страву доводять до готовності в духовці протягом 15 хвилин в духовці при 1700С.

До столу можна подати салат зі свіжих помідорів. Їх підкреслить смак і доповнить незвичайне блюдо з червонокачанної капусти.

Прокрутка до верху