З усього різноманіття продуктів частіше ми використовуємо картоплю. Тушкована, смажена, варений, з м’ясом, грибами або як окрему страву, у кожного на кухні в меню свої переваги його використання. Готують його різними способами, і найпоширеніші рецепти пропонуємо розглянути в нашому розділі.
Картопля, тушкований з овочами в каструлі
Принадність цього способу не тільки в простоті. Картоплю можна подавати як гарнір. Вегетаріанці і люди, що стежать за фігурою, можуть вживати його, як окрему страву.
Нам буде потрібно:
- 6-7 шт. картоплі;
- баклажан;
- 1-2 моркви;
- цибулина;
- болгарський перець;
- кабачок (краще молодий);
- часник і зелень;
- капуста;
- 2 помідора.
Слід зазначити, що вибір овочів часто залежить від сезону. Господині вибирають набір продуктів, який їм доступний або є в наявності.
Почнемо з підготовки овочів, які насамперед ретельно промиваємо.
Нам знадобиться сковорода, де на соняшниковій олії пасеруємо цибулю і болгарський перець, порізаний кубиками. Додаємо натерту моркву. Через кілька хвилин скидаємо подрібнені помідори. Їх краще спочатку обшпарити окропом, зняти шкірку.
В цей час займемося іншими продуктами. Чистимо і нарізаємо кубиками картоплю, кабачок і баклажан (його краще вимочити 20 хвилин у холодній воді, щоб позбутись гіркоти). Складаємо все в каструлю. Сюди ж додаємо нашатковану соломкою капусту, пасеровку і заливаємо водою.
Все перемішуємо і ставимо на плиту. Коли закипить, зменшуємо нагрівання. Через 15 хвилин підсолюємо, насипаємо подрібнений часник і доводимо до готовності. В кінці засипаємо зеленню. Подавати на стіл краще зі сметаною.
З грибами в мультиварці
Коли немає часу, а домашні чекають вечері, скористайтесь мультиварка для приготування тушкованої картоплі з грибами у вершковому соусі.
Невеликий перелік продуктів:
- 1,5 кг картоплі;
- 0,5 кг печериць;
- 2 цибулини;
- склянка жирних вершків;
- 1 ч. л. хмелі-сунелі;
- сіль;
- рослинне масло.
Очищаємо цибулю й ріжемо півкільцями. Відправляємо в чашу мультиварки, яку попередньо розігріли в режимі «Смаження». Готуємо гриби. Для цього промиваємо великою кількістю води, очищаємо капелюшок, зрізаємо пошкоджені ділянки і надаємо необхідну форму. У нашому випадку – пластинками. Відправляємо обсмажуватися, постійно помішуючи.
Як тільки випарується волога, посолити і засипати картоплею, очищеним і порізаним. Трохи обсмажуємо і заливаємо вершками, досолює, додаємо приправу, включаємо режим «Гасіння» на 40 хвилин. Після звукового сигналу збираємо всіх до столу.
Готуємо з куркою на сковороді
Приготуємо вечерю для своєї сім’ї.
Купимо:
- 0,4 кг грудинки;
- 8 шт. картоплі;
- велика цибулина;
- 3 ст. л. майонезу;
- приправи;
- зелень.
На розпечену сковороду з олією викладаємо подрібнену цибулю, який трохи обсмажуємо. До нього додаємо курку, яку нарізали невеликими кубиками. Тушкуємо під кришкою на сильному вогні 20 хвилин. Очищаємо від шкірки картоплю й нарізаємо необхідної форми.
Ніколи не нарізайте дрібно картоплю, щоб він не тільки не розварився, але й не втратила своїх смакових якостей.
Обсмажуємо без кришки картопля з куркою деякий час. Потім додаємо невелику кількість води, приправи і майонез. Після закипання зменшуємо нагрівання, солимо і доводимо до готовності.
Тушкована картопля зі свининою
Підготуємо для готування каструлю і сковороду.
Нам необхідно:
- м’ясо – 500 г;
- часник за смаком;
- цибуля – 2 шт.;
- картопля – 900 г;
- томатна паста – 4 ст. л.;
- лавровий лист;
- морква – 1 шт.;
- чебрець – 1 ч. л.
Відомо, що свинина жирна. Тому, якщо у вас шматочок з достатньою прошарком сала, то масло під час приготування нам не знадобиться. Обмиваємо шматок, підсушуємо рушником, звільняємо від жилок, плівки і нарізаємо. Скидаємо на суху розігріту сковороду і починаємо обсмажувати без кришки.
Коли м’ясо підсмажиться, обов’язково його підсолити, щоб в подальшому, при додаванні інших інгредієнтів, воно не втратило смак.
В цей час готуємо цибулю (півкільцями) і трьом моркву. Коли на м’ясі з’явиться скориночка, по черзі засипаємо в сковороду і пасеруємо. Додаємо томатну пасту, чебрець, лавровий лист і трохи води. Залишаємо під кришкою на 30 хвилин, поки не стане м’якою свинина.
Коли заливаєте будь-яке м’ясо для гасіння рідиною, вона обов’язково повинна бути гарячою, щоб шматочки не стали жорсткими.
Тепер прийшла черга картоплі. Його чистимо, ріжемо великими шматками і складаємо в каструлю. Сюди виливаємо вміст сковороди, перемішуємо і з чайника додаємо ще води, яка не повинна повністю покривати картоплю. Тушкуємо близько 20 хвилин. В кінці насипаємо зелень і товчений часник.
Рецепт приготування з яловичиною
Великої відмінності від попереднього рецепту немає. Картопля тушкована з м’ясом люблять готувати господині.
Є свої нюанси:
- вибирайте грудинку для приготування;
- яловичина – пісне м’ясо, тому при обжарке обов’язково додавання соняшникової олії;
- шматочки краще спочатку обсмажити на сильному вогні, а потім зменшити і тушкувати під кришкою.
Яловичина гаситься довше, ніж свинина. Можна замінити на томатну пасту свіжими помідорами і додати болгарський перець.
Баранина, тушкована з картоплею
До цього м’яса всі ставляться по-різному із-за своєрідного запаху. Але його з легкістю можна прибрати, вимочивши шматок не менше години в холодній воді.
Такий варіант частіше використовується в кавказькій кухні, але і у нас є любителі себе побалувати. Щоб м’ясний компонент вийшов ніжним, на сковороді його можна залити білим вином, яке загаситься і випустить алкогольні пари. Також часто використовують лимонний сік.
І, звичайно, якщо ви хочете, щоб вийшло кавказьке блюдо, вам знадобиться багато цибулі, спецій і зелені. А в іншому рецепт тушкованого м’яса з картоплею не відрізняється від будь-якого іншого варіанта.
Як смачно згасити з капустою
Підготуйте:
- картопля – 7 шт.;
- цибулину;
- томатну пасту – 3 ст. л.;
- капусту на ваш вибір – 400 г;
- морква;
- сіль;
- перекручене м’ясо – 600 г;
- приправи;
- болгарський перець.
Половину цибулини пасеруємо, додавши олію, разом з тертою морквою. Додаємо нашатковану капусту і трохи обсмажуємо, поки вона не дасть сік. Вміст переміщаємо в каструлю з порізаними шматочками картоплі.
Моєму сковороду, заново розігріваємо, наливаємо трохи олії і пасеруємо другу половину цибулини. Викладаємо фарш і, добре помішуючи, з лавровим листом і томатною пастою тушкуємо близько 20 хвилин. Перекладаємо в каструлю.
Наливаємо рідину і ставимо загальну посуд на вогонь. Як тільки закипить, зменшити вогонь, посолити за смаком додати спеції. Страва буде готова, як тільки овочі зваряться.
Картопляне рагу в мультиварці
Приготуємо барвисте блюдо.
Необхідний набір продуктів:
- квасоля червона (консервована) – 1 банка;
- картопля – 700 г;
- цибуля – 1 шт.;
- морква – 2 шт.;
- куряча грудка – 1 шт.;
- часник;
- болгарський перець – 1 шт.;
- сіль і спеції.
В розігрітій чашу мультиварки обсмажуємо м’ясо, порізане брусочками, додаємо першим цибулю, порізану кубиками, потім перець соломкою і терту моркву.
Через 10 хвилин засипаємо підготовлений картоплю (можна теж брусочками), квасоля (рідина з банки злити в раковину), заливаємо водою, щоб невелику частину овочів було видно. Посипаємо сіллю, перцем, приправами і перемішуємо.
Виставляємо режим «Гасіння» на 35 хвилин. Після сигналу, відкривши кришку, посипаємо рубаною зеленню і дамо настоятися кілька хвилин. Погодьтеся, досить простий рецепт приготування в мультиварці.
Печеня по-домашньому в горщиках
Прекрасний варіант порціонної подачі на стіл.
Отже, беремо:
- пів кіло будь-якого м’яса;
- велику цибулину;
- 800 г картоплі;
- 2 середні моркви;
- 150 мл бульйону;
- по 3 ст. л. сметани, майонезу;
- 2 зубчики часнику;
- 2 ст. л. оливкової олії.
Готуємо продукти. М’ясо промиваємо, даємо повністю стекти рідини, очистити від плівки і жилок, нарізаємо необхідної форми. Подрібнюємо очищений цибулю і часник. Моркву можна потерти, або нарізати кубиками.
Щоб картопля під час теплової обробки не розварився, його необхідно попередньо обсмажити.
Розкладаємо по горщикам в наступній послідовності в 2 заходу: м’ясо, цибуля, часник, морква, картопля, соус, сіль і спеції. Зверху заливаємо на ¾ бульйоном і при бажанні можна посипати тертим сиром.
Ставимо посуд на деко і відправляємо в духовку на 1,5 години. Відразу не виймаємо, даємо трохи потомитися.
Азу по-татарськи з картоплею
Здивуємо рідних, приготувавши на вечерю даний азу. Страву можна приготувати як в каструлі з товстим дном, так і в казані.
Набір продуктів:
- яловичина (саме вона, так як готуємо кавказьке блюдо) – 0,5 кг;
- томати – 3 шт.;
- цибулина;
- огірки (солоні) – 3 шт.;
- томатна паста – 1 ст. л.;
- бульйон (можна замінити киплячою водою) – ½ склянки;
- картопля – 0,5 кг;
- лаврушка;
- масло топлене вершкове;
- суміш перців.
Головне правило, яке тут діє – все обсмажується на одній сковороді по черзі.
М’ясо промиваємо та нарізаємо впоперек волокон соломкою. Відправляємо частинами на розігріту з вершковим маслом сковороду. Швидко обсмажуємо з усіх боків і перекладаємо в казан.
Далі будемо пасерувати цибулю півкільцями (при необхідності додаємо масло). Після готовності відправляємо до яловичині. У казан виливаємо суміш терті помідори і томатну пасту, бульйон.
Ставимо гаситися на дуже повільному вогні, поки м’ясо не стане м’яким. Буде потрібно не менше години.
У цей час обсмажуємо картоплю, яку, так само як і яловичину нарізаємо соломкою. Висипаємо в казан, додати дуже дрібно нарізані огірки, зовсім трохи солі, приправ і тушкуємо ще хвилин 10.