Риба вважається більш корисним продуктом, ніж червоне м’ясо або курятина, оскільки не шкодить рівню холестерину і фігурі.
Це дієтичний продукт, який без страху можна вживати на ніч, — вона не обтяжує шлунок, швидко засвоюється і поліпшує загальне здоров’я і зовнішній вигляд.
Самий корисний варіант приготування продукту — тушкована риба. Наведемо 15 рецептів, як приготувати тушковану рибу смачно.
Риба тушкована з морквою і цибулею на сковороді
Найпростіший рецепт. Він не вимагає великої кількості інгредієнтів, а необхідний склад завжди є на кухні.
Ця легка і смачна їжа відмінно поєднується з салатом, гарнір ускладнить її, але якщо хочеться зробити прийом їжі ситним, кращий вибір — відварений рис.
Які продукти знадобляться:
- будь-яка риба за смаком — краще що-небудь невелике; в рецепті використовується
- свіжа скумбрія;
- цибуля — 2 шт.;
- морква — 1-2 шт.;
- масло неароматное — для смаження;
- зелень — будь-яка;
- за бажанням — лимонний сік, сир, майонез, приправи і спеції.
Дії:
- Рибу розділити на дві частини щодо хребта, за бажанням — розрізати на шматки. Можна залишити цілком — по половинкам.
- Промити, натерти сіллю і спеціями, сушеним імбиром і чебрецем.
- Порізати цибулю і моркву кільцями (необов’язково).
- Розігріти сковороду з рослинним маслом до появи димку.
- Обсмажити цибулю і моркву до фарбування масла в помаранчевий колір.
- Викласти рибу на сковороду. Вичавити на неї сік з половини лимона.
- Накрити кришкою і згасити. Якщо риба не стала сочитися — обов’язково додати півсклянки води, інакше це буде не тушкована риба, а смажена.
При подачі на стіл можна прикрасити овочами або зеленню, а також приготувати заправку з сметани або домашнього майонезу. Відварений рис відмінно доповнить трапезу!
Готуємо зі сметаною в мультиварці
Мультиварка знаходить все більшу популярність на кухнях Росії, а для приготування здорової їжі вона підходить краще, ніж що-небудь.
Як загасити рибу в мультиварці, щоб вона була смачна і корисна, розповідаємо в цьому рецепті.
Які продукти потрібні:
- риба минтай — 2 шт.;
- 2 цибулини;
- морква — 2 плоду;
- болгарський перець;
- яйце куряче;
- сметана — 200 г;
- рослинна олія для смаження;
- сіль, спеції — на розсуд.
Підійде будь-яка бажана риба. В рецепті минтай, з-за його низької ціни.
Дії:
- Рибу вимити, порізати на частини середнього розміру.
- Всі овочі розрізати однаковими шматочками, наприклад, кубиками.
- Включити в мультиварці режим «Смаження», налити в чашу трохи олії і обсмажити цибулю до бронзового відтінку.
- Додати моркву і теж обсмажити.
- В кінці викласти болгарський перець і смажити хвилин 5.
- Викласти рибні шматки на зажарку.
- Збити яйце, додати до нього сметану і ще трохи збити. Потім змішати з сіллю і спеціями — наприклад, сумішшю приправ для риби. Якщо соус виходить густий, можна додати трохи води.
- Залити чашу приготованим соусом.
- Встановити мультиварку на режим «Гасіння» і тушкувати 40 хвилин.
Після приготування, минтай в сметані подавати з салатом зі свіжих овочів. Можна приготувати будь-який гарнір — з такою ніжною і соковитою рибою поєднуються будь-які крупи і макарони, а також картоплю.
В томаті з овочами в духовці
Приголомшливо смачна риба виходить при запіканні в духовці з томатним соусом — така їжа летить зі столу без залишку. Результат рецепта протилежний попередньому, хоча для приготування використовується той же склад основних інгредієнтів. З однакових продуктів можна готувати різні страви!
Які продукти потрібні:
- риба свіжа — 1 кг, можна брати морську, а також річкову рибу;
- 2 цибулини;
- морква — 2 плоду;
- часник — 4-5 зубчиків;
- болгарський перець — 1 плід;
- томатний сік — пів літра;
- оливкова олія;
- сіль і спеції.
Як приготувати рибу в духовці:
- Цибулю нарізати кубиками. Моркву потерти на середній тертці (якщо використовувати терку для корейського салату, буде красивіше).
- Часник і болгарський перець подрібнити в блендері.
- Розігріти сковороду з оливковою олією.
- Обсмажити окремо цибулю і окремо моркву, потім додати моркву до цибулі і змішати.
- Частину засмажки перекласти в іншу ємність, а решта — розрівняти в сковороді.
- Вимити рибу, розділити на порційні шматки. Натерти сіллю і будь-якими приправами — в даному випадку використовуються мелений чорний перець і мелений коріандр, обваляти з обох сторін у борошні і викладати шматки на іншу, чисту сковороду. Невеликий секрет — для більш цікавого смаку використовуйте кукурудзяне борошно.
- Обсмажувати рибні шматки по хвилині з кожної сторони.
- Приготувати соус — змішати томатний сік, подрібнений часник, болгарський перець, кріп, кмин, сіль і чорний перець мелений.
- Викласти обсмажені шматки риби на сковороду з цибулею і морквою. Зверху покрити залишилася обсмаженням. Залити страву томатним соусом.
- Готувати з злегенька кришкою не менше 40 хвилин.
Готової риби дати охолонути і поставити в холодильник на 8-10 годин — тоді вона буде ще смачніше! Подавати можна як у холодному, так і в гарячому вигляді.
Один з кращих рецептів риби з томатом!
Тушкована риба з картоплею
Дуже швидкий спосіб приготування тушкованої риби з серії, коли гості на порозі або немає часу на тривалу підготовку. При цьому риба вийде смачна, а картопля зробить її ніжною і ситної.
Які продукти:
- риба (минтай, кефаль, скумбрія, горбуша — підійде будь-яка риба) — 500 г;
- картопля білий — 3 плоду;
- 2 цибулини;
- зелень — пучок;
- рослинна олія;
- майонез (краще домашній) — 4-5 столових ложок
- приправи і сіль.
Технологія:
- Рибу розпотрошити, вимити і порізати на шматки.
- Цибулю і картоплю почистити, нарізати кільцями.
- Розігріти сковороду, налити масло.
- Викласти рибні шматки і посолити.
- Зверху викласти кільця цибулі.
- На цибулю покласти рівним шаром картопляні кола.
- Нанести за допомогою силіконової кисті майонез картопля.
- Додати півсклянки води.
- Тушкувати під закритою кришкою на слабкому вогні до розм’якшення картоплі.
На стіл подавати із зеленню і свіжими овочами.
Як смачно приготувати тушковану тріску
Тріска — улюблена риба більшості людей завдяки м’якому м’яса і нечисленність кісточок. Як же загасити тріску, щоб вона була ще смачніше?
Які продукти потрібні:
- риба — 2 кг;
- панірувальні сухарі або борошно;
- сіль, перець;
- олія для смаження.
Ваші дії:
- Якщо тріска заморожена, її повністю розморозити.
- Свіжу рибу очистити, вимити і розрубати на однакові шматки.
- Приготувати панірування — змішати з сухарями або борошном, сіллю і перцем.
- Обваляти рибні шматки в паніровці.
- Розігріти сковороду і обсмажити тріску з обох боків до утворення кірочок.
- Викласти на тарілку шматки.
- Очистити сковороду і знову скласти рибу.
- Налити трохи води і тушкувати під закритою кришкою 20 хвилин.
За бажанням на етапі гасіння можна додати вершки, сметану, або інший соус.
На фініші м’ясо повинно бути повністю біле — без рожевих і червоних прожилок.
Подавати з овочами, картоплею або рисом.
Покрокове приготування скумбрії
Скумбрія відрізняється бюджетною ціною, приємний смак з легкою гірчинкою та різноманітністю страв, які можна з неї приготувати. Представляємо рецепт тушкованою скумбрії в заправці з сметани — вийде ніжне і соковите блюдо, де змішаються рибні та овочеві смаки.
Які продукти потрібні:
- скумбрія — 2 шт.;
- цибуля — 2 шт.;
- морква — 2 шт.;
- сметана будь-якої жирності — 150 г;
- сіль, перець — за розсудом;
- рослинне масло.
Дії для приготування прекрасною тушкованої риби в сметані:
- Скумбрію помити, відрізати хвостики, плавники і розрізати кільцями товщиною 2-3 см, видалити нутрощі з кожного шматочка, знову помити. Натерти сіллю і спеціями.
- Дрібно нарізати овочі.
- 1-2 хвилини обсмажити на сковороді.
- Викласти туди ж кільця скумбрії.
- Додати сметану, перемішуючи вміст сковороди силіконової лопаткою.
- Томити під кришкою 40 хвилин.
Виходить дуже поживно, ситно і соковито.
Щука тушкована в мультиварці
Багато хто не ризикують купувати і готувати щуку з-за поширеної думки про специфічному смаку риби. А адже щука є однією з найбільш смачних прісноводних риб, а щоб в їжі не відчувався присмак тіни потрібно вміти грамотно її приготувати. Як це зробити — пояснюємо на прикладі тушкованою щуки в мультиварці.
Які продукти потрібні:
- щука — 1 середня;
- 2 цибулини;
- морква — 1 плід;
- картопля — 3 плоду;
- гриби — бажано шампіньйони — 6 шт;
- пшеничний хліб — 2 шматка;
- часник — 4 зубчики;
- половина лимона;
- сіль, спеції;
- вершкове масло;
- пісне масло.
Готуємо в мультиварці:
- Щуку вимити і випатрати. Акуратно зняти шкіру. Розрізати на маленькі шматки, видаливши кістки.
- Моркву, цибулю подрібнити у блендері або застосувавши овочерізку.
- Очищений картопля нарізати маленькими кубиками.
- З хлібних скибочок виділяти м’якуш і зім’яти в розтопленому маслі.
- Змішати шматки щуки, подрібнені овочі і картопля, хліб, сіль і спеції.
- Викласти отриманий фарш в шкіру щуки і з допомогою кулінарної нитки або зубочисток зшити краї, утворивши суцільну форму риби.
- Змастити чашу мультиварки рослинним маслом і викласти щуку по колу.
- Встановити режим «Випічка» на 1 годину.
- Незадовго до готовності очистити лимон від шкірки і розрізати на часточки. Викласти на щуку.
Подавати фаршировану щуку краще з картоплею і овочами. Вийшов своєрідний рол, від якої неможливо відмовитися!
Філе хека з морквою
Хек не вважається гідною рибою — але це пов’язано з недоліками його зберігання, транспортування та продажу. Якщо купити правильну рибу — цільну тушу, заморожену методом шокової заморозки, то ви здивуєтеся — це смачна і соковита риба, з якої виходить приголомшлива ситна їжа!
Які продукти потрібні:
- хек — 5 свіжих тушок;
- 5 цибулин;
- морква — 3 плоду;
- томатний сік — 3 стіл. ложки;
- сіль, перець;
- пісне масло.
Рецепт на сковороді — риба тушкована з морквою та цибулею:
- Заморожений хек покласти у велику каструлю, залити водою до повного покриття та включити середній вогонь. Проварити 6-7 хвилин після закипання води, вимкнути вогонь і злити воду.
- Коли риба охолоне, зняти шкірку, відрізати хвости і плавники і зняти м’ясо з кісток — ось вам і філе.
- Філе посолити, поперчити і викласти в сковороду з товстим дном.
- Очистити моркву і подрібнити в блендері або з допомогою терки. Обсмажити на сковороді 10-15 хвилин. Під кінець додати томатний сік. Можна використовувати томатну пасту, змішану з звичайною водою, а при можливості — м’якоть свіжих помідорів.
- Нарізати цибулю кільцями і обсмажити окремо від моркви до золотистого кольору.
- Викласти на філе хека цибулю рівним шаром. Потім покрити шаром моркви з томатом.
- Додати трохи води — не більше половини склянки — і томити під кришкою 20 хвилин.
Це блюдо можна урізноманітнити додаванням додаткових шарів — зелені, тертого селери. Можна додати в сковороду виноградний оцет. Готового блюда краще дати охолонути і розрізати на акуратні порції.
Чудово поєднується з відварним рисом і свіжими овочами.
Як загасити минтай на сковороді
Одним з дієтичних видів риби вважається минтай — корисна і найцінніша морська риба. Вона чудово вписується в раціон людей, що стежать за своїм здоров’ям, і навіть маленьких дітей — завдяки поживного складу.
Солонуватий і пряний обід виходить з минтая за наступним рецептом.
Які продукти потрібні:
- минтай — 3 шт.;
- солоні огірки (бажано корнішони) — 1-2 шт.;
- горіхи — волоські, кедрові або фісташки;
- сметана — 100 г;
- сіль, перець;
- неароматное масло;
- пучок зелені.
Готується тушкована риба дуже просто:
- Подрібнити в блендері горіхи, корнішони, зелень, сметану і сіль з перцем.
- Очищений минтай розрізати на порційні частини.
- Натерти рибу сіллю, спеціями і обсмажити на сковороді з двох сторін по 2 хвилини.
- Обсмажені шматки викласти в чисту сковороду, залити соусом, приготованим в блендері, і томити під кришкою 20-30 хвилин.
Ось і все — оригінальне і смачне блюдо готове!
Рецепт з мойви
Мойву прийнято смажити, а адже ця риба, тушкована з цибулею та морквою, знаходить нові фарби і гармонійно виглядає на повсякденному столі.
Які продукти потрібні:
- мойва — 12-15 шт.;
- цибулина;
- морква;
- масло вершкове — 1 ст. л.;
- сіль, перець;
- зелень.
Як приготувати тушковану рибу з овочами:
- Мойву розморозити. Краще разморозку провести в холодильнику — так у ній збережуться корисні речовини і буде розвиватися менше мікробів. Правда, цей метод вимагає більше часу, ніж звична розморожування. Якщо часу немає, ось ще один безпечний спосіб — покласти рибу солону холодну воду на 1,5 години.
- Відрізати голови, хвости, видалити потрухи і плівки.
- Нарізати цибулю та моркву кільцями.
- На розігріту сковороду викласти мойву тісно один до одного — вибирайте сковороду не великого розміру, зверху викласти кільця цибулі і моркви. Посипати сіллю і спеціями, хороша спеціальна приправа для риби.
- Масло нарізати маленькими шматочками і розподілити по верхньому шару моркви і цибулі.
- Налити води, наполовину покривши вміст сковороди, тушкувати 20 хвилин.
- Залишити рибу трохи нудитися під кришкою.
Подавати можна з будь-яким гарніром або овочами.
Тушкований сазан з цибулею
Сазан смачний у будь-якому вигляді, але за звичкою багато господинь його просто смажать, а адже можна урізноманітнити стіл і освіжити його з допомогою тушкованої риби з овочами!
Які продукти потрібні:
- сазан — 1 шт.;
- цибулина — 4 головки;
- борошно — 2-3 ст. л.;
- рослинна олія;
- 3-відсотковий столовий оцет — 5-6 ст. л.;
- сіль, цукор і приправи — відмінно підійдуть мелена гвоздика, лавровий лист і чорний перець.
Ваші дії:
- Сазан очистити, видалити нутрощі — якщо там є ікра, її не викидайте, можна зробити чудові котлети, — помити і нарізати на порційні шматки.
- Натерти рибу сіллю і чорним перцем, обваляти в борошні і обсмажити з обох боків до скоринки.
- Нарізати цибулю кільцями і обсмажити в окремій сковороді до карамельного кольору. Частину цибулі перекласти в сотейник або каструлю, додати мелену гвоздику, лавровий лист, перець, оцет і ретельно перемішати.
- Викласти в той же сотейник шматки риби, зверху покрити другою половиною цибулі. Налити трохи води і тушкувати на слабкому вогні до повної готовності.
- При подачі прикрасити рибу зеленню.
Страва з горбуші
Горбушу багато вважають сухуватою, але якщо її грамотно загасити, вийде ніжне і соковите блюдо, від якого не відірватися.
Які продукти потрібні:
- горбуша — 1 кг;
- цибулина — 2 головки;
- борошно пшеничне;
- майонез;
- пісне масло;
- сіль, перець.
Ваші дії:
- Горбушу відчистити від лусочок і видалити потрухи — легше це зробити, поки вона заморожена.
- Коли риба розморозиться, нарізати шматками будь-якої бажаної форми і розміру.
- Змішати з борошном сіль і перець.
- Обваляти кожен шматок риби в борошні.
- Обсмажити рибні стейки в сковороді з рослинною олією до появи хрусткої скоринки.
- Цибулю почистити і нарізати кільцями.
- Обсмажити в окремій сковороді до карамельного кольору і додати до нього майонез — ложки 3, перемішати і дати трохи потомитися.
- Викласти рибу.
- Тушкувати рибу 10 хвилин, поливаючи соусом з цибулі і майонезу.
Подавати з відвареною картоплею і свіжою зеленню.
Сьомга, тушкована в вершках
Сьомга — смачна риба. Спробуйте приготувати її у вершковому соусі — цей рецепт неодмінно потрапить любителям риби і вершків.
Які продукти потрібні:
- сьомга — 0,5 кг філе;
- пакет будь-яких заморожених овочів;
- вершки — 200 мл;
- вершкове масло — 1 ст. л.;
- борошно — 1-2 ложки;
- оливкова масло — 1,5 ст. л.;
- лимон — 0,5 шт.;
- свіжа зелень;
- сіль, спеції.
Ваші дії:
- Розморозити сьомгу.
- Обсмажити овочі в сковороді з невеликою кількістю масла.
- Розтопити вершкове масло в ковшике, додати частинами муку, вершки і поварити хвилин 5. Соус готовий.
- З сьомги видалити вологу з допомогою рушники і обсмажити на оливковій олії з двох сторін.
- Додати до риби вершковий соус, зелень, сіль і спеції. Тушкувати хвилин 10.
- На велике блюдо викласти з одного боку овочі, а з іншого — шматки сьомги у вершковому соусі.
Просто і дуже смачно.
Тушкована форель в горщиках
Приготування їжі в горщику має масу плюсів — не потрібно масло, страва зберігає всі смаки і аромати, корисні речовини, здорову термічну обробку.
Які продукти потрібні:
- форель — ціла риба;
- часник — 2-3 зубчики;
- помідори — 2 шт.;
- сир твердий — 100 г;
- маслини або оливки — 50 г;
- сіль.
Ваші дії:
- Форель випатрати, очистити і вимити.
- Зняти м’ясо з кісток і нарізати кубиками середнього розміру.
- Викласти рибу в горщики. Посипати сіллю, за бажанням — спеціями або травами.
- Помідори нарізати кільцями і покласти зверху риби по 1 кільцю.
- Часник нарізати тонкими пластами і викласти зверху помідорів.
- Маслини порізати на половинки або четвертинки і покласти в горщики.
- Натерти сир і посипати торт». За бажанням можна додати сметану або вершки — буде ніжніше і соковитіше.
- Поставити в духовку і пекти 25 хвилин.
Готуємо в гострому соусі
У риби, тушкованої в гострому соусі, є назва — «Храйме». Цей рецепт прийшов з єврейської культури і здобув велику популярність через чудового поєднання інгредієнтів і терпкого смаку перців.
Як приготувати пікантну рибу в томаті з овочами — нижче.
Які продукти потрібні:
- риба — будь-яка біла риба; наприклад, окунь, 0,5 кг;
- помідори — 6 шт.;
- томатна паста — 2 столові ложки;
- солодкий перець — 1 шт.;
- гострий перець чилі цільний — 1 шт.;
- цибулина;
- часник — 3 зубчики;
- рослинна олія;
- сіль, перець;
- приправи — зіра і кмин;
- пучок свіжої зелені.
Ваші дії:
- Краще почати з приготування гострого соусу. Для цього — очистити і нарізати помідори, солодкий перець і цибулю однаковими кубиками. Покласти в каструлю або сотейник.
- Додати до них спеції — зіру, кмин і чорний перець, нарізаний перець чилі.
- Додати до соусу 2 столові ложки рослинної олії, протертий часник, половину склянки води. Посолити, поперчити за смаком.
- Тушкувати соус на середньому вогні 5-10 хвилин. Покласти в каструлю томатну пасту.
- Рибу очистити, випатрати, вимити і порізати на акуратні шматки.
- Додати рибу до соусу і тушкувати ще 10 хвилин.
Якщо дати страві охолонути і настоятися, воно буде ще смачніше. Готовий храйме подавати зі свіжою зеленню. Гострота і соковитість цієї страви нікого не залишить байдужим.