Тушкована яловичина з цибулею і морквою – це класичне, відоме всім блюдо. Ситне м’ясо не залишає байдужим навіть самого вправного гурмана. Кожній господині корисно ознайомитися з смачними рецептами цієї страви, щоб здивувати гостей або порадувати домочадців. Вашій увазі 5 способів приготування найніжнішої яловичини.
Тушкована яловичина з цибулею і морквою в каструлі
Тушкована яловичина в каструлі готується просто, рецепт зможе освоїти навіть недосвідчена господиня.
Що потрібно:
- яловича вирізка – 0,5 кг;
- ріпчаста цибуля – 200 г;
- морква – 2 штуки;
- соняшникова олія;
- приправи за смаком.
Як готувати.
- М’ясо помити, зрізати ножем пліву, порізати шматочками.
- Яловичину посолити, додати перцю за смаком і інші приправи.
- У каструлю налити половину склянки кип’яченої води, покласти туди м’ясо, поставити на плиту.
- У ємність кинути лавровий лист, перець горошок, базилік. Тушкувати 40 хвилин.
- Поки йде процес гасіння, лук очистити і порізати півкільцями.
- Моркву нарізати кубиками.
- Коли рідина википить, додати в каструлю олію і покласти овочі.
- Все перемішати, вогонь злегка зменшити, підсмажити цибулю з морквою і яловичиною до золотистого кольору.
- У тару налити води, тушкувати до готовності.
Таке блюдо схоже на м’ясне рагу, відмінно поєднується з відварною картоплею, пюре або рисом.
Готуємо в мультиварці
Тушкована яловичина в мультиварці готується швидко. Це відмінний варіант для зайнятих людей. Блюдо виходить легким, ситним, м’ясо неймовірно м’яким.
Необхідні продукти:
- півкілограма яловичини;
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- спеції за смаком;
- 2-3 столові ложки соняшникової олії.
Процес готування.
- Моркву порізати кубиками, цибулю – півкільцями.
- М’ясо помити, нарізати дрібними шматочками. Обсмажити 10 хвилин в режимі «Смаження». Яловичину періодично перемішувати, щоб вона присмажився з усіх боків.
- Влити в ємність воду, додати спеції. Поставити режим «Гасіння», готувати 1,5 години.
- Додати цибулю і моркву. Продовжувати готування ще 30 хвилин в тому ж режимі.
На гарнір підходять цвітна капуста, овочеве рагу, свіжі салати.
Ситне блюдо з картоплею
Яловичина з картоплею – це знайоме багатьом з дитинства блюдо, його часто подають у дитячих садках. Готується просто, немає необхідності в додатковому гарнірі.
Що знадобиться:
- картопля – 0,5 кг;
- яловича вирізка – 500 г;
- морква, цибуля – 1 штука;
- томат – 1 штука;
- борошно – 1 столова ложка;
- прянощі;
- будь олію для смаження.
Як готувати:
- Порізати зручним способом цибулю, моркву потерти на тертці.
- У казан налити олію, обсмажити овочі.
- Додати телятину, коли овочі майже готові.
- Через 10 хвилин, залити водою, посолити і тушкувати протягом 40 хвилин.
- Томати очистити від шкірки, подрібнити. Додати до яловичині.
- Картоплю порізати соломкою або кубиками, на розсуд. Покласти до м’яса.
- Залити яловичину і картоплю водою, додати лист лавра, базилік, кріп.
- За 5 хвилин до готовності, відлити частину бульйону склянку, дати охолонути і додати 1 столову ложку борошна. Ретельно перемішати, щоб уникнути появи грудок.
Яловичина з цибулею і морквою і картоплею добре комбінується з салатами, соліннями, тушкованим буряком або горошком.
Яловичина з цибулею, морквою і підливкою — смачний гуляш яловичий
Тушкована яловичина з цибулею і морквою з підливою також називається гуляшем. Це традиційну угорську страву, широко улюблений у всьому світі.
Які продукти знадобляться:
- ріпчаста цибуля – 1 штука;
- лист лавра;
- яловиче філе – 0,5 кг;
- томатна паста – 2 столові ложки;
- приправи на смак;
- борошно.
Як готувати:
- М’ясо промити, порізати кубиками, додати до нього спеції. Посмажити в пісному маслі.
- Додати нашатковану цибулю, посипати борошном, обсмажити до золотистого кольору.
- Покласти овочі і м’ясо в каструлю, залити 3 склянками теплої води, додати томатну пасту, лист лавра, тушкувати 50 хвилин.
Подавати страву з картоплею відварною, овочевим салатом або соліннями.
Простий рецепт на сковороді
Тушковане м’ясо на сковороді є спрощеним варіантом приготування класичного гуляшу. Бажано вибирати тару з тефлоновим покриттям, щоб яловичина не подгорала.
Що необхідно підготувати:
- яловича або теляча вирізка – 0,8 кг;
- лук, морква – 1 штука;
- рослинна олія для смаження;
- борошно;
- приправи.
Як готувати:
- Яловичину помити, порізати брусочками. Посипати спеціями, злегка обсмажити.
- Додати до м’яса, лавровий лист.
- Цибулю і моркву нарізати півкільцями, помістити в сковороду з м’ясом. Смажити до золотистого відтінку.
- У склянці води розвести 1 столову ложку томатної пасти, борошно, розмішати. Влити до м’яса.
- Тушкувати протягом 40 хвилин до готовності.
Подавати страву з гречкою, картоплею або соліннями.
Рада! Щоб м’ясо було м’яким, бажано вибирати молоду яловичину.
Для цього необхідно дотримуватися таких порад:
- м’ясо пахне молоком;
- має світло-червоним відтінком.
Зелень кропу, петрушка, листя хрону, трава майорану і листя базиліка не тільки містять значну кількість вітаміну С, але і поліпшать смак і аромат готового страви.