М’ясо і чорнослив – гармонійний дует, який завоював визнання в різних кухнях світу. Завдяки сполучуваності різноманітних сортів м’яса з овочами і сухофруктами, кожен кулінар може привнести пікантності і вишуканості у традиційний рецепт тушкованого м’яса з чорносливом.
М’ясо з чорносливом, тушковану в каструлі
М’ясо з сухофруктами – смачна страва, що виділяється цікавим смаком і неперевершеним ароматом.
Страву можна приготувати з свинини, оскільки слов’янська культура допускає вживання цього сорту м’яса.
Потрібно:
- до 700 г м’якоті;
- зубчик часнику;
- лавровий лист;
- жменя чорносливу;
- по щіпці меленого перцю і прованських трав;
- трохи солі.
Спосіб приготування:
- М’якоть промивається, обсушивается і ділиться на порційні шматочки.
- В каструлю, крім м’ясних скибочок, викладаються лавровий лист, чорнослив без кісточок, сіль і спеції.
- Вміст покривається водою майже врівень зі свининою.
- Після закипання блюдо гаситься під кришкою на повільному вогні близько 90 хвилин.
- За 15 хвилин до завершення приготування при необхідності підсолювати страву і приправляється.
Готуємо в духовці
Щоб продегустувати ароматне тушковане м’ясо в духовці, потрібні наступні продукти:
- 1,5 кг балика;
- 100 г сухофруктів;
- 70 мл майонезу;
- 50 мл гірчиці;
- стільки ж соєвого соусу;
- ½ Головки часнику;
- спеції і сіль.
Хід роботи:
- Промитий балик ріжеться стейками без прорізування до кінця, що дозволяє отримати подібність книжки.
- Часник дрібно рубається.
- В піалі змішуються майонез, гірчиця, соус, часник, сіль і спеції.
- Отриманої заправкою змащується м’ясної шматок, включаючи розрізи.
- Балик відправляється маринуватися в холод на всю ніч.
- Чорнослив нарізати кільцями.
- Після необхідного для просочення маринадом часу, м’ясні розрізи закладаються кільця сухофруктів.
- Готується страва 45 хвилин при 220°C в скляній формі.
З додаванням капусти
Свинина чудово поєднується з овочами, що дає можливість експериментувати і втілювати кулінарні фантазії в життя.
Для виконання цікавою варіації вишуканої страви потрібно:
- 600 г корейки;
- невелика головка капусти;
- 2 морквини;
- 40 мл томатної пасти;
- 50 г чорносливу;
- 20 мл соняшникової олії;
- 150 мл води;
- трохи солі і спецій.
Черговість дій:
- З корейки готуються порціонні шматочки без плівок і сухожиль.
- У сотейник з товстим дном наливається масло, на яке викладаються м’ясні шматки.
- Обсмажується корейка 10-15 хвилин при постійному помішуванні.
- З капустяної головки знімаються верхні листки, після чого овоч шинкуется.
- Капустяна стружка відправляється на сковороду.
- Морква треться і викладається до капусти.
- Коли овочева суміш стане золотистою, вона перекладається до м’яса.
- У сотейник відправляється порізаний скибочками чорнослив.
- Вміст заливається водою, з розведеною в ній томатною пастою.
- Блюдо солиться, приправляється і гаситься 15 хвилин під кришкою.
Тушковане м’ясо з чорносливом в мультиварці
Використовуючи мультиварку для приготування тушкованого м’яса з пікантними нотками, можна не переживати, що ароматна страва підгорить.
Для підготовки достатньо мати під руками:
- 1 кг свинячої м’якоті;
- 150 г сухофруктів;
- 2 цибулини;
- 5 горошин перцю;
- ½ Л води;
- 50 мл рослинного масла;
- 15 мл томатної пасти;
- лавровий лист, сіль.
В процесі приготування:
- Спочатку готується м’ясо шляхом нарізування м’якоті невеликими шматочками.
- Цибулини ріжуться кубиками.
- У чашу мультиварки, встановленої на програмі «Смаження», викладаються м’ясні шматочки, до яких після випаровування вологи додається цибуля.
- Коли цибульні кубики підрум’янюються, додається томатна паста.
- Через 2-3 хвилини обсмажування програма «Смаження» відключається.
- Вміст перемішується з порізаним чорносливом, заливається водою, солиться, приправляється.
- Тушкується страву на відповідній програмі 90 хвилин.
З картоплею
Додати в блюдо картоплі, який підкреслює смак яловичої м’якоті, дає можливість приготувати ситна страва без витрати часу на окрему підготовку гарніру.
Перед тим, як приготувати м’ясо яловичини з чорносливом, слід підготувати:
- 6 бульб картоплі;
- 600 г яловичини;
- 50 г сухофруктів;
- 2 моркви;
- 2 помідори;
- 20 мл рослинного масла;
- 2 часникових зубки;
- 100 мл води
- лавровий лист, сіль і спеції.
Етапи створення:
- Промите і порізане шматками м’ясо обсмажується на олії близько 15 хвилин при помішуванні.
- У сотейнику пассеруются нарізані кубиками помідори та моркву.
- Через 7-10 хвилин обсмажування, в сотейник перекладається м’ясо, додаються кільця сухофруктів, бруски картоплі, вода, спеції і сіль.
- Блюдо нудиться під кришкою 1 годину.
- За 5 хвилин до завершення тушкування в каструлю відправляється рубаний часник.
Як зробити з курагою
Готується апетитне блюдо з:
- 70 г кураги;
- 60 г чорносливу;
- 100 мл сметани;
- фіолетовою цибулини;
- 800 г свинини;
- масла рослинного;
- солі і спецій.
Основні кроки створення:
- М’ясо нарізають шматочками, цибулина – півкільцями, сухофрукти – кубиками.
- М’ясні шматочки обсмажуються до рум’яності, після чого до них додається цибуля.
- Після придбання цибулею м’якості, вміст солиться, приправляється і заправляється соусом із сметани і сухофруктів.
- Напівготове блюдо перекладається у вогнетривку форму, яка відправляється в духовку на 30 хвилин.
Тушковану в сметані
В сметанному соусі дуже ніжною виходить яловичина.
Для приготування беруться:
- 800 г вирізки;
- 50 г чорносливу;
- 2 цибулини;
- 250 мл сметани;
- 15 г борошна;
- ½ Л води;
- сіль і спеції.
Спосіб створення:
- М’ясо обсмажується кілька хвилин на сковороді, куди також відправляється подрібнену цибулю.
- Обсмажені продукти солятся, приправляється і заливаються водою.
- Через 40 хвилин страва заправляється сметаною і присипається борошном.
- Коли страва протушкується 7 хвилин, викладається подрібнений чорнослив.
- Через 2 хвилини страва розкладається по тарілках.
Тушковане м’ясо з чорносливом – смачне і корисне блюдо з вишуканим смаком, який відрізняється простотою виконання.