З приходом літа, коли на вулиці встановлюється спекотна погода, хочеться урізноманітнити раціон вітамінної та легкою їжею. Відмінним рішенням стануть овочеві страви, серед яких особливою популярністю користуються тушковані баклажани.
Тушковані баклажани з овочами
Поживне і багате вітамінами блюдо смачно і швидко можна приготувати з:
- 3 баклажанів;
- 3 помідорів;
- 2 шт. болгарського перцю;
- 1 моркви;
- цибулини;
- 2 часникових зубчиків;
- пучка зелені;
- стопки рослинного масла;
- 5 мл оцту;
- невеликої кількості солі і спецій.
Спосіб приготування:
- Баклажани нарізати кубиками, які солятся і залишають на 20 хвилин.
- Через зазначений час виділилася рідина зливається.
- Лук ріжеться маленькими шматочками, моркву і перець нарізати смужками, помідори – часточками, а часник давиться за допомогою чеснокодавкі.
- Першим пассеруется цибулю, до якого через 5 хвилин додається моркву.
- Далі через кожні 7 хвилин в сковороду викладаються по черзі всі інші овочі в наступній послідовності: перець, баклажани, помідори.
- У фіналі блюдо солиться, перчится і відправляється в сотейнику в духовку, розігріту до 180°C на 10 хвилин.
- Перед подачею баклажани з овочами притрушиваются рубаною зеленню.
В сметанному соусі
Щоб насолодитися ніжними баклажанами з пікантними нотками, достатньо придбати:
- 4 баклажана;
- 250 мл сметани;
- шматочок вершкового масла;
- зелень;
- 15 г борошна;
- сіль.
Порядок дій:
- Баклажани нарізати середніми кубиками, які відварюються протягом 5 хвилин у підсоленій воді, після чого вони відкидаються на друшляк.
- Після того як вони обсохнуть, кубики обвалюються в борошні і відправляються в каструлю з товстим дном, де обсмажують до золотистого кольору на вершковому маслі.
- Далі овочі заливаються сметаною, солятся і посипаються зеленню.
- Блюдо гаситься під кришкою близько півгодини до придбання м’якості.
З кабачками
Тушковані овочі можуть подаватися як самостійно, так і служити прекрасним гарніром до рибних або м’ясних других страв.
Для виконання рецепта слід мати під руками:
- 1 морква;
- 2 баклажана;
- цибулину;
- кабачок;
- 3 помідори;
- головку часнику;
- трохи борошна і масла для смаження;
- сіль і спеції.
Порядок дій:
- Коренеплід нарізається соломкою.
- З кабачка, цибулини і баклажанів готуються кубики.
- Помідори обливають і ошкурювати, після чого ріжуться часточками.
- Очищений часник товчеться.
- На сковороду з олією викладаються баклажани.
- Після придбання овочами золотавості додається моркву.
- Через 5 хвилин в сковороду відправляється кабачок, а через такий же часовий проміжок – цибулю.
- Коли викладені овочі обсмажаться, всипається борошно.
- Рагу пережаривается близько 5 хвилин і змішується з помідорами, сіллю і спеціями.
- Тушкують овочі на повільному вогні до готовності.
- У готове рагу викладається часник.
Баклажани, смажені з м’ясом
Любителі м’яса, не уявляють без нього ні дня, по достоїнству оцінять поєднання баклажанів з яловичиною.
Для приготування знадобиться:
- 400 г яловичої м’якоті;
- 4 баклажана;
- цибулина;
- 1 морква;
- 1 бульба картоплі;
- 3 помідори;
- 2 шт. болгарського перцю;
- ½ Стопки соняшникової олії;
- трохи зелені.
Етапи підготовки:
- М’ясо нарізати великими шматками, які солятся, перчатся і обсмажуються в сотейнику.
- Цибуля шинкуется, а моркву нарізати кружальцями, після чого подрібнені овочі відправляються до м’яса.
- Картопля ріжеться шматочками, перець – шматочками, а помідори і баклажани кубиками, після чого овочі викладаються в ємність з м’ясом шарами: картопляні бруски, перець, баклажани і помідори.
- Тушкується страву під кришкою до готовності.
- В тарілках смачна страва притрушивается зеленню.
З помідорами і часником
Баклажани тушковані з помідорами і часником відрізняються насиченістю смаку і неперевершеною ароматностью.
При підготовці використовуються:
- 4 баклажана;
- 2 цибулини;
- 5 помідорів;
- 2 зубчики часнику;
- 15 мл винного оцту;
- трохи оливок і каперсів;
- оливкова олія;
- сіль і спеції.
Технологія виконання рецепту:
- Баклажани нарізати кубиками, солятся.
- Через 30 хвилин овочеві кубики промиваються і відкидається на друшляк.
- Цибуля шинкуется тонкими кільцями.
- Каперси рубаються, оливки також подрібнюються.
- Помідори нарізати часточками.
- На оливковій олії обсмажують цибулю і часник, при цьому через 2 хвилини останній видаляється.
- Далі відправляються баклажани, помідори, сіль і спеції.
- При постійному помішуванні страва готується 20 хвилин, після чого в сковороду викладаються каперси, оливки і заливається оцет.
- Тушкується вміст під кришкою не більше 7 хвилин.
Ситне блюдо з картоплею
Ситний вечеря з баклажанів і картоплі, для приготування якого потрібні:
- 4 баклажана;
- 2 бульби картоплі;
- 2 цибулини;
- 1 шт. болгарського перцю;
- 2 помідори;
- ½ Головки часнику;
- зелень, сіль, спеції і трохи олії.
При приготуванні:
- Цибуля шинкуется і обсмажується в каструлі з товстим дном.
- На цибульну подушку викладаються кубики баклажанів, які подсаливаются і приправляється.
- Далі викладаються картопляні брусочки, які покриваються шматочками перцю і кільцями томатів.
- Останніми викладаються зубчики часнику.
- Блюдо гаситься під кришкою 60 хвилин.
Тушковані баклажани в мультиварці
Смачно загасити баклажани можна за допомогою сучасного кухонного пристрою, який перетворює процес приготування будь-якого страви в дивно приємне заняття, не вимагає багато часу.
Використовуються:
- великий баклажан;
- цибулина;
- 50 мл сметани;
- 2 зубчики часнику;
- сіль і спеції.
Покрокова інструкція приготування:
- На режимі «Випічка» обсмажуються подрібнені цибуля та часник.
- Через 10 хвилин у чашу відправляються кубики баклажана.
- Через півгодини блюдо заливають сметаною, солиться і приправляється.
- Через 10 хвилин страва готова.
Готуємо з грибами
Гриби надають овочевого страви духмяність і оригінальні нотки.
Для приготування потрібні:
- 400 г баклажанів;
- стільки ж грибів;
- цибулина;
- 50 мл сметани;
- 2 зубчики часнику;
- сіль і спеції.
Основні етапи створення:
- Цибулина нарізається кубиками, часник подрібнюється.
- З грибів готуються пластинки, а з баклажанів – кубики.
- Першими пассеруются цибулю з часником, до яких потім додаються гриби.
- Через 10 хвилин у ємність відправляються кубики баклажанів.
- Через 10 хвилин блюдо заливають сметаною, розведеною стопкою води, солиться і приправляється.
- Вже через 5 хвилин баклажани з грибами можна дегустувати.
Тушковані баклажани – прекрасна альтернатива важкої їжі, що володіє насиченим смаком і ароматом.