Тушонка з качки, приготовлена в домашніх умовах, являє собою чудову альтернативу купівельними консервам, до складу яких входять продукти сумнівної якості. Завдяки широкому вибору способів створення заготовки, прекрасно поєднується з різними гарнірами, можна підібрати найбільш швидкий і простий рецепт домашньої тушонки з чудовим смаком.
Простий рецепт тушонки з качки в духовці
Коли є можливість придбати домашню качку, не варто упускати настільки щасливий випадок. З птиці, яку багато хто вважає занадто жирної і навіть смаку, можна приготувати дуже апетитну тушонку.
Інгредієнти:
- тушка;
- чорний перець горошком;
- лаврові листочки;
- сіль;
- 2 л води.
Хід роботи:
- Птах промивається, обсушивается і ділиться на невеликі шматочки, які злегка подсаливаются.
- Банки стерилізуються, після чого наповнюються м’ясом з додаванням спецій і води.
- Ємності закриваються декількома шарами фольги і встановлюються в широку каструлю з водою, яка відправляється в холодну духовку.
- Готується страва при 180°C близько 3 годин.
- У фіналі посуд закочується кришками, попередньо простерилизованными.
Готуємо в мультиварці
Традиційно блюдо готувалося в духовці або на плиті, але з вдосконаленням технологій і появою нових пристроїв виконати рецепт тушонки з качки стало можливо за допомогою мультиварки. Будуть потрібні:
- тушка качки;
- сіль і пряні спеції;
- вода.
Тушонка в мультиварці готується наступним чином:
- Тушка добре промивається.
- М’ясо відділяється від кістки, нарізати шматочками, які змішуються з сіллю і спеціями.
- Птах покривається водою, після чого мультиварка встановлюється на програму «Гасіння» з часом приготування 3 години.
- Після звукового сигналу тушковане м’ясо розкладається по стерильним ємкостей, які закривають поліетиленовими кришками і відправляються в холод.
На плиті в каструлі
Найбільш смачні заготовки – ті, які готуються вдома. Для втілення в життя ще однієї варіації рецепти домашньої тушонки, слід мати під руками:
- тушку качки;
- цибулину;
- морквину;
- сіль і спеції.
В процесі приготування:
- Очищена тушка поділяється на шматки, які поміщаються в каструлю, де вже знаходяться цибулина, морквина, сіль і спеції.
- Вміст покривається водою, щоб її рівень перевищував м’ясо на 2 див.
- Через 2 години овочі витягуються, а м’ясо продовжує гаситися ще 1 годину.
- Коли тушонка буде готова, птах розкладається по стерилізованим банкам, які укупориваются, перевертаються, а після остигання відправляються в темне місце.
Тушонка з качки в автоклаві з крупою
Автоклав в домашніх умовах дозволяє забезпечити термічну обробку за промисловим вимогам при використанні найбільш якісних продуктів. Для виконання рецепта необхідні:
- тушка;
- цибулина;
- 2 морквини;
- 100 г гречаної крупи;
- вершкове масло;
- перець і спеції.
Черговість дій:
- Цибулина і морквина подрібнюються, після чого овочі обсмажуються на олії.
- Качка відварюється в підсоленій воді і поділяється на шматочки.
- Крупа, м’ясо і овочі перемішуються.
- Суміш розкладається по чистим банкам до половини і заливається водою таким чином, щоб до краешков посуду залишалося не менше 2 див.
- Ємності закочуються і поміщаються в автоклав на 40 хвилин при 120°C.
Рецепт по-адыгейски
З качки вагою 2,5 кг повчає 5 півлітрових баночок смачної тушонки. Щоб насолодитися птахом по-адыгейски, також необхідні:
- велика цибулина;
- 2 шт. червоного перцю;
- трохи борошна;
- головка часнику;
- жир для смаження;
- сіль.
При приготуванні:
- Посуд миється і стерилізується.
- Кришки також піддаються термічній обробці.
- Овочі ріжуться, а часник товчеться.
- Подрібнені довільними шматками овочі тушатся з кашкою часнику, сіллю, водою та борошном на жирі.
- З качки готуються невеликі шматочки, які розкладаються по стерилізованої посуді, де заливаються заправкою.
- Банки закочуються і поміщаються в автоклав.
- Тушонка готується півгодини при 120°C.
Як приготувати зимову заготовку
Домашня тушонка, яка набагато смачніше придбаної в магазині, готується з:
- тушки качки;
- перцю і солі;
- лаврових листочків;
- води.
Спосіб приготування:
- Тушка ошпаривается і ретельно очищається від залишків пір’я, після чого розділяється на частини, які промиваються і обсушиваются.
- Банки обсягом в 1 л стерилізують.
- По ємностей розкладаються горошини перцю і лаврові листочки, після чого банки заповнюються підсоленим м’ясом з розрахунку 5 г солі на 1 кг продукту.
- М’ясо заливають кип’яченою водою і в банках, закритих фольгою, поставити в духовку на 3 години.
- По закінченні часу тушонка закупорюється стерильними кришками.
Смачна тушонка з дикої качки
Коли восени настає сезон полювання, в холодильниках завзятих мисливців часто з’являється дичину, з якої можна приготувати дуже смачну і ароматну заготівлю на зиму. Достатньо підготувати:
- тушку качки;
- спеції, мелений перець і сіль.
Покрокова інструкція приготування:
- Тушка ощипывается, потрошится і опаливается, після чого з птиці зрізається шкірка з жиром.
- Качка нарізається скибочками, які звільняються від великих кісточок.
- Шкірка нарізають шматочками, з яких витоплюється жир.
- Далі з сотейника видаляються шкварки, а замість них відправляються м’ясні шматочки, які обсмажуються до рум’яної скоринки.
- З кісток готується міцний бульйон, в який відправляються обсмажені шматочки м’яса.
- Тушкується качка з сіллю і спеціями 2 години, після чого розкладається по стерильним банкам, які накриваються кришками і відправляються в духовку на 1 годину.
- Коли зазначений час підійде до кінця, посуд закупорюється і перевертається вниз кришками до повного охолодження.
Отже, незважаючи на те, що процес приготування тушкованого м’яса з качки займає більше часу, ніж з інших сортів м’яса, відкрита взимку ароматна заготівля з цієї птиці компенсує всі витрачені зусилля.