Коли немає часу готувати вечерю, господиню виручить баночка домашнього тушонки з курки. Її можна подати з відварною або смаженою картоплею, кашею чи макаронами. Зробити таку заготовку самостійно зовсім неважко, і можна загасити м’ясо птиці в каструлі, скороварці, мультиварці, автоклаві або духовці. Нижче будуть наведені перевірені способи приготування смачної курячої тушонки.
Тушонка з курки, зварена в каструлі
Щоб зробити тушонку в каструлі, важливо правильно вибрати ємність. Вона повинна бути емальований або виконана з нержавіючої сталі. Алюмінієвий посуд використовувати заборонено, оскільки готовий продукт може придбати неприємний металевий присмак.
Заздалегідь підготуйте такі інгредієнти:
- 3 курячі тушки;
- 450 г курячого або іншого жиру;
- 7 – 8 аркушів лаврушки;
- 30 г солі;
- 15 – 20 горошин перцю.
Порядок роботи:
- Помити курячі тушки, висушити і обробити на шматки, видаляючи кісточки.
- У глибокій каструлі розтопити жир. Згодом його можна буде витягнути, але багато господинь вважають за краще робити тушонку зі шкварками.
- Покласти в каструлю курятину і тушкувати 3 години на повільному вогні.
- За 30 хвилин до закінчення готування додати сіль, лаврушку і перець горошком.
- Поки готується тушонка, простерилізувати банки, а потім розкласти в них м’ясо і прикрити кришками.
- Повторно простерилізувати ємності протягом 15 – 20 хвилин, виставивши їх у наповнену водою каструлю, дно якої застелене рушником.
Готову тушонку потрібно зберігати у прохолодному підвалі або на нижній полиці холодильника.
Рада. Щоб готовий продукт вийшов ситним і поживним, краще використовувати домашню, а не магазинну птицю.
Рецепт приготування в мультиварці
Мультиварка є незамінною помічницею на кухні. Можна використовувати цей агрегат для приготування курячої тушонки.
Щоб зробити тушонку з курки в домашніх умовах знадобляться такі продукти:
- 4 кг курятини;
- 450 – 500 г жиру;
- 25 – 30 г солі;
- 3 – 4 лаврових листа;
- 10 – 12 горошин перцю.
Послідовність дій:
- Помити курку обробити на шматки, видаляючи великі кістки.
- Покласти м’ясо в чашу приладу, додати жир і готувати 2,5 години в режимі гасіння.
- По закінченні процесу витягнути з м’яса залишилися кісточки, додати сіль, лавровий лист і перець. Продовжити готування ще протягом 2 годин.
- Готову тушонку розфасувати по пів-літрових банках і прибрати на зберігання в холодне місце.
На замітку. При виготовленні тушонки з курки не варто занадто захоплюватися спеціями. Лаврушки і запашного перцю буде цілком достатньо.
Як зварити в духовці
Приголомшливо смачною виходить куряча тушонка, приготовлена в духовці.
Щоб зробити заготовку, потрібні такі компоненти:
- 2 курячі тушки;
- цибулина;
- мелений перець;
- сіль;
- перець горошком;
- листи лаврушки.
Порядок дій:
- Промити її в холодній воді і порізати невеликими шматочками, прибираючи великі кістки.
- Зняти лушпиння з цибулі і дрібно порізати коренеплід ножем або подрібнити її в блендері. Потім змішати отриману кашку з м’ясом, посолити і поперчити.
- Простерилізувати банки, покласти на дно кожної лавровий лист і кілька горошин перцю, а зверху розмістити м’ясо так, щоб до горла залишалося не менше 2 см вільного місця.
- Кришки звільнити від гумових ободків і прикрити банки.
- Засипати деко сіллю, розрівняти її, а зверху розставити ємності з курятиною.
- Помістити заготовки в холодну (!) духовку включити підігрів і тушкувати не менше 2 годин.
- Вимкнути вогонь і залишити банки всередині на півгодини, а потім вийняти і закрутити.
Увага! Не можна виймати банки з тушонкою з духовки відразу ж, як був вимкнений вогонь. Від різкого перепаду температур скло може лопнути.
Домашня тушонка з курки в автоклаві
Тушонка в автоклаві виходить ніжною і соковитою, але на її приготування доведеться витратити не менше 4 годин.
Для приготування знадобиться:
- 2 кг курятини;
- 250 мл курячого бульйону;
- кілька лаврових листів;
- перець горошком;
- сіль.
Послідовність дій:
- Вимити птицю, обтерти серветками і розібрати, відокремивши шкірку і кісточки.
- Зварити з шкіри і кісток бульйон, а м’якоть розкласти по стерилізованим банкам, добре утрамбовуючи.
- Залити заготовки бульйоном, додати сіль, перець і закрити банки кришками.
- Перемістити ємності в автоклав, накачати тиск до 1,5 атмосфер і поставити на газ.
- Довести температуру всередині автоклава до 125 градусів і вимкнути підігрів. Це займе приблизно 3,5 – 4 години.
- Коли тиск впаде, витягти банки.
Після цього залишиться тільки закупорити ємності кришками і прибрати в прохолодне темне місце.
Готуємо в скороварці
Приготування тушкованого м’яса в скороварці займе приблизно 2,5 – 3 години.
Для роботи знадобляться такі продукти:
- 2 кг курятини;
- 400 мл води;
- кілька горошин запашного перцю;
- лаврове листя;
- мелений перець;
- сіль.
Послідовність роботи:
- Порізати шматками вимиту курку, додати сіль, перець і лавровий лист.
- Викласти м’ясо в скороварку, залити водою й герметично закупорити ємність.
- Поставити посуд на сильний вогонь, а коли вміст закипить і пролунав характерний свист, зменшити нагрів і варити тушонку ще 2 – 2,5 години.
- Розкласти курятину в простерилізовані банки і накрити кришками.
- Укласти на дно каструлі рушник, налити воду, встановити всередину банки з тушонкою і стерилізувати на повільному вогні півгодини.
Після цього потрібно буде закатати банки, дати їм охолонути і перемістити в холодильник або льох на зберігання.
З додаванням желатину
Цей рецепт тушонки з курки передбачає використання желатину. Варять м’ясо в глибокій каструлі, заливши бульйоном.
Для роботи знадобиться:
- куряча тушка;
- 2 моркви;
- кілька стебел селери;
- 1 літр води;
- перець горошком;
- сіль.
Порядок роботи:
- Розрізати курятину на невеликі шматочки, видалити великі кісточки і шкіру.
- Зварити з «відходів» бульйон і залити їм складене в каструлю м’ясо.
- Додати в заготовку порізану моркву, селеру, сіль і спеції і варити на повільному вогні 1,5 – 2 години.
- Розкласти м’ясо по банкам, а в бульйон додати желатин. Коли він розчиниться, залити цією рідиною м’ясо і прикрити банки металевими кришками.
- Встановити ємності у велику каструлю для стерилізації, постеливши на один рушник, і тримати на вогні 30 – 40 хвилин.
Після закінчення цього часу залишиться тільки вийняти банки, закатати їх і дочекатися остигання. Потім прибрати їх в прохолодне місце для зберігання.
Куряча тушонка з чорносливом
Прекрасним доповненням до курятині стане чорнослив. Перед тим як зварити тушонку з цими сухофруктами, їх потрібно потримати у воді приблизно півгодини, а потім ретельно промити.
Для роботи знадобиться:
- 2 курячі тушки;
- 250 г чорносливу;
- приправи для курки;
- сіль;
- кулінарна фольга.
Порядок дій:
- Курку вимити, висушити і порізати порційними шматками.
- На дно простерилізованих банок покласти приправи і чорнослив, а зверху помістити підсолену курятину.
- Розставити банки на деку, закрити фольгою і помістити в холодну духовку.
- Включити нагрівання і готувати м’ясні консерви з яловичини з чорносливом не менше 2,5 годин.
Через 30 – 40 хвилин після того, як вогонь буде вимкнений, знадобиться дістати з духовки банки, закрутити і прибрати в холодильник на зберігання.
Особливих складнощів у приготуванні курячої тушонки немає. Потрібно лише трохи часу, бажання і, звичайно, якісне м’ясо. Якщо ви маєте в своєму розпорядженні усім необхідним, не відмовте собі в задоволенні приготувати це чудове страву і побалувати рідних.