Тушонка з курки – 7 рецептів, як зварити тушонку в домашніх умовах: у скороварці, автоклаві, мультиварці, каструлі і в духовці

Коли немає часу готувати вечерю, господиню виручить баночка домашнього тушонки з курки. Її можна подати з відварною або смаженою картоплею, кашею чи макаронами. Зробити таку заготовку самостійно зовсім неважко, і можна загасити м’ясо птиці в каструлі, скороварці, мультиварці, автоклаві або духовці. Нижче будуть наведені перевірені способи приготування смачної курячої тушонки.

Тушонка з курки, зварена в каструлі

Щоб зробити тушонку в каструлі, важливо правильно вибрати ємність. Вона повинна бути емальований або виконана з нержавіючої сталі. Алюмінієвий посуд використовувати заборонено, оскільки готовий продукт може придбати неприємний металевий присмак.

Заздалегідь підготуйте такі інгредієнти:

  • 3 курячі тушки;
  • 450 г курячого або іншого жиру;
  • 7 – 8 аркушів лаврушки;
  • 30 г солі;
  • 15 – 20 горошин перцю.

Порядок роботи:

  • Помити курячі тушки, висушити і обробити на шматки, видаляючи кісточки.
  • У глибокій каструлі розтопити жир. Згодом його можна буде витягнути, але багато господинь вважають за краще робити тушонку зі шкварками.
  • Покласти в каструлю курятину і тушкувати 3 години на повільному вогні.
  • За 30 хвилин до закінчення готування додати сіль, лаврушку і перець горошком.
  • Поки готується тушонка, простерилізувати банки, а потім розкласти в них м’ясо і прикрити кришками.
  • Повторно простерилізувати ємності протягом 15 – 20 хвилин, виставивши їх у наповнену водою каструлю, дно якої застелене рушником.

Готову тушонку потрібно зберігати у прохолодному підвалі або на нижній полиці холодильника.

Рада. Щоб готовий продукт вийшов ситним і поживним, краще використовувати домашню, а не магазинну птицю.

Рецепт приготування в мультиварці

Мультиварка є незамінною помічницею на кухні. Можна використовувати цей агрегат для приготування курячої тушонки.

Щоб зробити тушонку з курки в домашніх умовах знадобляться такі продукти:

  • 4 кг курятини;
  • 450 – 500 г жиру;
  • 25 – 30 г солі;
  • 3 – 4 лаврових листа;
  • 10 – 12 горошин перцю.
Дивіться також:  Морський гребінець – 7 рецептів приготування вдома

Послідовність дій:

  • Помити курку обробити на шматки, видаляючи великі кістки.
  • Покласти м’ясо в чашу приладу, додати жир і готувати 2,5 години в режимі гасіння.
  • По закінченні процесу витягнути з м’яса залишилися кісточки, додати сіль, лавровий лист і перець. Продовжити готування ще протягом 2 годин.
  • Готову тушонку розфасувати по пів-літрових банках і прибрати на зберігання в холодне місце.

На замітку. При виготовленні тушонки з курки не варто занадто захоплюватися спеціями. Лаврушки і запашного перцю буде цілком достатньо.

Як зварити в духовці

Приголомшливо смачною виходить куряча тушонка, приготовлена в духовці.

Щоб зробити заготовку, потрібні такі компоненти:

  • 2 курячі тушки;
  • цибулина;
  • мелений перець;
  • сіль;
  • перець горошком;
  • листи лаврушки.

Порядок дій:

  • Промити її в холодній воді і порізати невеликими шматочками, прибираючи великі кістки.
  • Зняти лушпиння з цибулі і дрібно порізати коренеплід ножем або подрібнити її в блендері. Потім змішати отриману кашку з м’ясом, посолити і поперчити.
  • Простерилізувати банки, покласти на дно кожної лавровий лист і кілька горошин перцю, а зверху розмістити м’ясо так, щоб до горла залишалося не менше 2 см вільного місця.
  • Кришки звільнити від гумових ободків і прикрити банки.
  • Засипати деко сіллю, розрівняти її, а зверху розставити ємності з курятиною.
  • Помістити заготовки в холодну (!) духовку включити підігрів і тушкувати не менше 2 годин.
  • Вимкнути вогонь і залишити банки всередині на півгодини, а потім вийняти і закрутити.

Увага! Не можна виймати банки з тушонкою з духовки відразу ж, як був вимкнений вогонь. Від різкого перепаду температур скло може лопнути.

Домашня тушонка з курки в автоклаві

Тушонка в автоклаві виходить ніжною і соковитою, але на її приготування доведеться витратити не менше 4 годин.

Дивіться також:  Броколі в клярі – 8 рецептів приготування

Для приготування знадобиться:

  • 2 кг курятини;
  • 250 мл курячого бульйону;
  • кілька лаврових листів;
  • перець горошком;
  • сіль.

Послідовність дій:

  • Вимити птицю, обтерти серветками і розібрати, відокремивши шкірку і кісточки.
  • Зварити з шкіри і кісток бульйон, а м’якоть розкласти по стерилізованим банкам, добре утрамбовуючи.
  • Залити заготовки бульйоном, додати сіль, перець і закрити банки кришками.
  • Перемістити ємності в автоклав, накачати тиск до 1,5 атмосфер і поставити на газ.
  • Довести температуру всередині автоклава до 125 градусів і вимкнути підігрів. Це займе приблизно 3,5 – 4 години.
  • Коли тиск впаде, витягти банки.

Після цього залишиться тільки закупорити ємності кришками і прибрати в прохолодне темне місце.

Готуємо в скороварці

Приготування тушкованого м’яса в скороварці займе приблизно 2,5 – 3 години.

Для роботи знадобляться такі продукти:

  • 2 кг курятини;
  • 400 мл води;
  • кілька горошин запашного перцю;
  • лаврове листя;
  • мелений перець;
  • сіль.

Послідовність роботи:

  • Порізати шматками вимиту курку, додати сіль, перець і лавровий лист.
  • Викласти м’ясо в скороварку, залити водою й герметично закупорити ємність.
  • Поставити посуд на сильний вогонь, а коли вміст закипить і пролунав характерний свист, зменшити нагрів і варити тушонку ще 2 – 2,5 години.
  • Розкласти курятину в простерилізовані банки і накрити кришками.
  • Укласти на дно каструлі рушник, налити воду, встановити всередину банки з тушонкою і стерилізувати на повільному вогні півгодини.

Після цього потрібно буде закатати банки, дати їм охолонути і перемістити в холодильник або льох на зберігання.

З додаванням желатину

Цей рецепт тушонки з курки передбачає використання желатину. Варять м’ясо в глибокій каструлі, заливши бульйоном.

Для роботи знадобиться:

  • куряча тушка;
  • 2 моркви;
  • кілька стебел селери;
  • 1 літр води;
  • перець горошком;
  • сіль.

Порядок роботи:

  • Розрізати курятину на невеликі шматочки, видалити великі кісточки і шкіру.
  • Зварити з «відходів» бульйон і залити їм складене в каструлю м’ясо.
  • Додати в заготовку порізану моркву, селеру, сіль і спеції і варити на повільному вогні 1,5 – 2 години.
  • Розкласти м’ясо по банкам, а в бульйон додати желатин. Коли він розчиниться, залити цією рідиною м’ясо і прикрити банки металевими кришками.
  • Встановити ємності у велику каструлю для стерилізації, постеливши на один рушник, і тримати на вогні 30 – 40 хвилин.
Дивіться також:  Казан-кебаб – 7 рецептів правильного приготування

Після закінчення цього часу залишиться тільки вийняти банки, закатати їх і дочекатися остигання. Потім прибрати їх в прохолодне місце для зберігання.

Куряча тушонка з чорносливом

Прекрасним доповненням до курятині стане чорнослив. Перед тим як зварити тушонку з цими сухофруктами, їх потрібно потримати у воді приблизно півгодини, а потім ретельно промити.

Для роботи знадобиться:

  • 2 курячі тушки;
  • 250 г чорносливу;
  • приправи для курки;
  • сіль;
  • кулінарна фольга.

Порядок дій:

  • Курку вимити, висушити і порізати порційними шматками.
  • На дно простерилізованих банок покласти приправи і чорнослив, а зверху помістити підсолену курятину.
  • Розставити банки на деку, закрити фольгою і помістити в холодну духовку.
  • Включити нагрівання і готувати м’ясні консерви з яловичини з чорносливом не менше 2,5 годин.

Через 30 – 40 хвилин після того, як вогонь буде вимкнений, знадобиться дістати з духовки банки, закрутити і прибрати в холодильник на зберігання.

Особливих складнощів у приготуванні курячої тушонки немає. Потрібно лише трохи часу, бажання і, звичайно, якісне м’ясо. Якщо ви маєте в своєму розпорядженні усім необхідним, не відмовте собі в задоволенні приготувати це чудове страву і побалувати рідних.

Прокрутка до верху